Povežite se s nama

Kultura

Sakralne relikvije zaintrigirale javnost

Objavljeno:

- dana

IZLOŽBA

Izložba “Religiozni predmeti i predmeti pučke pobožnosti”, postavljena u ludbreškom dvorcu Bathanny, ovih je dana zasigurno jedno od najposjećenijih županijskih kulturnih događanja. Isti postav, izložen i 2013. godine u Varaždinu, polučio je tada jednake efekte.

Predmeti koji čine okosnicu izložbe su tridesetak devocionalija, od kojih je dvadesetak restaurirano u ludbreškom Zavodu. Ljerka Šimunić, koja je, uz Veniju Bobnjarić-Vučković, autorica izložbe, smatra da je za sve „kriva“ dobra suradnja muzealaca, konzervatora i restauratora. – Ta je suradnja neophodna želimo li prikupljene i u muzejima pohranjene predmete kulturne baštine pravilno zbrinuti te ih jednako tako, nakon stručne valorizacije i obrade, adekvatno izložiti, rekla nam je Ljerka Šimunić, aludirajući na suradnje Gradskog muzeja Varaždin i Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu i područnog odjela u Ludbregu. Sveti predmet odnosi se na osobu s kojom je povezan u molitvi, u pričama i legendama. U isto vrijeme, svaki sveti predmet ima samostalni život ili život u zajednici s drugim sličnim predmetima koje nazivamo devocionalije. 

– To su predmeti koji potiču na pobožnost ili su podsjetnici na neke religiozne misterije. Obično su to križevi, krunice, medaljice, privjesci, nabožne sličice koje potiču i šire pobožnost. Sveti predmeti sadržajem i oblikovanjem dokumentiraju stilska obilježja vremena svojeg nastanka: sveci su obično odjeveni u baroknu, plemićku ili bidermajersku odjeću upotpunjenu stilskim nakitom. Dakle, prate modu svojeg vremena. Takvi su predmeti doneseni s posjeta poznatim hodočasničkim mjestima, poput Loreta, Lourdesa, Fatime, Marije Bistrice, Landshuta, Mariazella, Majke Božje Jeruzalemske pokraj Krapine. Njihovim unosom u kuću, vlasnik metaforički unosi crkvu u svoj dom, a sveti predmet postaje predmet obožavanja članova obitelji, pojasnila je Ljerka Šimunić.
Predmete na izložbi povezuje duhovni aspekt i kršćanska tematika.

 Religiozna umjetnost ima snažan utjecaj ne samo na umjetničke već i na upotrebne predmete, a štovanje Bogorodice i svetaca i kult Marijinih svetišta jedan je od načina promicanja vjere. Iako imaju stilske karakteristike određenog vremena, takvi predmeti prije svega nose izraze pučkog duha s mnogo narativnih elemenata. 
Odlikuje ih pobožnost koja nije isključivo liturgijska, već ima elemente pučke duhovnosti isprepletene s legendama i pričama.

Izvor:
Foto:

Kultura

Evo tko će predstavljati Varaždinsku županiju na Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon prošlogodišnje smotre tamburaških orkestara i sastava koja je održana u on-line okruženju, ovogodišnja 14. Županijska smotra tamburaških sastava i orkestara Varaždinske županije, ipak je održana u nešto drugačijem ozračju.

Županijska smotra tamburaških sastava i orkestara održana je u dva dijela. U prvom dijelu Općina Maruševec i KUD „Klaruš“ Maruševec bili su domaćini 14. Županijske smotre koja je 3. listopada ove godine okupila Tamburaški sastav Varaždinskog tamburaškog orkestra, Folklorni sastav KUD-a „Ljuba voda“ Ljubešćica te Koncertni sastav KUD-a „Klaruš“ Maruševec.

Drugi dio Županijske smotre odvijao se u Varaždinu u prostorijama Centra tradicijske kulture i u prostorijama Varaždinskog folklornog ansambla, 12. listopada ove godine. Tom su se prigodom predstavili Folklorni orkestar i Folklorni sastav Centra tradicijske kulture Varaždin te Varaždinski tamburaški orkestar.

Županijsku smotru pratio je mr.art. Veljko Valentin Škorvaga, selektor Hrvatskog sabora kulture, prema čijoj će odluci na Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, koja će se održati 13. i 14. studenog ove godine u Dugom Selu, Varaždinsku županiju predstavljati:

  1. Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla – kategorija folklorni sastavi
  2. Tamburaški sastav KUD-a „Klaruš“ Maruševec – kategorija koncertni sastavi
  3. Folklorni orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin – kategorija folklornih orkestara
  4. Varaždinski tamburaški orkestar – kategorija koncertnih orkestara

Članovi Koncertnog sastava KUD-a “Klaruš“ Maruševec izveli su skladbu Gde si sad, moj prijatel, te Narodni ples br.1 (Hercegovački). Odličnim izvedbama i ove godine su osigurali sudjelovanje na Državnoj smotri, što je pokazatelj kontinuiranog i kvalitetnog rada maruševečkih tamburaša., čiji je voditelj Franjo Plantak.

Na ovogodišnjim Državnim smotrama koje organizira Hrvatski sabor kulture, Varaždinsku županiju, Klaruši će predstavljat u dvije kategorije, folklornoj i tamburaškoj.

Nastavite čitati

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje