Povežite se s nama

Međimurje

Salinovčanima zlato u Njemačkoj!

Objavljeno:

- dana

KUD SALINOVEC

U prelijepom mjestašcu podno Ivanščice postoji jedna stara i prazna škola dok djeca već odavno pohađaju veću i ljepšu.

Tek dva puta tjedno stara škola “oživi”. Njezinim hodnicima tada se ore popevke naših starih, kroz otvorene prozore bježe note odsvirane na cimbalu, braču, bugariji, bajsu i violini, a njezin parket škripi pod koracima starih plesova.

Mjestašce je Salinovec, a stare cajte vraćaju članovi KUD-a Salinovec koji se redovito sastaju i bore da se kultura naših starih sačuva i za buduće naraštaje. Pleše i pjeva staro i mlado, sve redom, a rezultati truda i velike ljubavi itekako se vide – nakon što su osvojili drugo mjesto na državnoj smotri izvornog folklora u Koprivnici, na 3. Susretu čuvara hrvatske etno baštine u Filderstadtu osvojili su zlato te nagradu za najbolje tamburaše.

Tajne uspjeha

Naime, u Filderstadtu se 31. listopada predstavilo 17 folklornih skupina iz Njemačke, Švicarske, Hrvatske, BIH te Vojvodine, a Salinovčani su žiri i ovaj put osvojili svojom koreografijom Išla je djevojka.

– U toj smo koreografiji prikazali autohtone plesove svog kraja (tomekova polka, salinovečka polka, valcer i stara šimi polka) kao i pjesme Išla je djevojka i Laku noć draga pajdašija. Uspjeh je rezultat vjerodostojnosti kojom članovi KUD-a Salinovec prikazuju kulturnu baštinu svog kraja, vedrine kojom nastupaju na pozornici, kao i plesnih te pjevnih sadržaja koje je žiri prepoznao kao izvorne i autohtone – ističe predsjednica KUD-a Valentina Posavec Kovač. KUD Salinovec niže uspjehe od kad je osnovan 1999. godine te je popis odličnih rezultata poprilično dugačak.

Odrasla sekcija KUD-a svake godine izvodi „Reviju spodnjega veša

A tajna uspjeha? Muzički sastav s tradicionalnim instrumentima koji se danas rijetko gdje mogu čuti, četiri odlične i marljive sekcije, njihovi uporni članovi od kojih najmlađi, Ivan, ima pet, a najstariji i preko sedamdeset godina, rad i velika ljubav. Uspjesima su pridonijeli i Tihomir Kukulić – koreograf i voditelj plesa, Jurica Žibek – voditelj tamburaške sekcije, Vjekoslav Ptiček – predstavnik starijih tamburaša te Robert Štorga – voditelj pjevanja.

– Iako Salinovec broji tek petstotinjak stanovnika, možemo s ponosom reći da naš KUD prikuplja čak stotinjak članova, a svake nas je godine sve više. Međutim, nisu svi članovi iz Salinovca. Kod nas su dobrodošli svi oni koji vole i žele plesati, pjevati, zabavljati se i na taj način očuvati tradiciju, običaje i kulturnu baštinu. Nije važno iz kojeg su kraja – napominje Valentina Posavec Kovač, koja nam je ispričala i ponešto o sljedećim projektima KUD-a. – Svi ovi uspješni rezultati motivacija su nam za daljnji rad. U planu nam je da naši članovi Dalibor Lončar i Marija Valjak završe školu folklora u organizaciji Matice iseljenika kako bi iz vlastitih redova osposobili mladi stručni kadar koji će nastaviti nizati ovakve uspjehe. Planiramo organizirati i školu za tradicionalna glazbala, posebno za guce ovdje kod nas u Salinovcu, te organizirati jednu veliku folklornu manifestaciju u našem kraju – otkriva.

Iduće godine u Sidney?

– Čeka nas organizacija Božićnog koncerta u Salinovcu, sudjelovanje na koncertu u Ivancu, na Razglednici Hrvatskog sabora kulture u Varaždinu i još nekim domaćim manifestacijama. Već je i za sljedeću godinu stiglo mnoštvo poziva, od Vinkovačkih jeseni, svjetske turneje u Sidneyju, ljetne turneje po Jadranu, Njemačkoj, BIH, a to je tek početak – otkriva Valentina Posavec Kovač.

Izvor:
Foto:

Međimurje

VIDEO “Oprosti mi” novi singl i spot međimurskog pjevača Hjera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi singl i videospot nedavno je izdao Hrvoje Krištofić-Hjer.

Pjevač iz Čakovca o kojem smo već pisali ovoga se puta predstavlja pjesmom “Oprosti mi”. Izdavač je Hamar Media/Vera Music. Autor teksta je sam Hjer, dok je glazbu napisao Miroslav Lesić Lesique, koji je zaslužan i za aranžman, produkciju, mix te mastering.

Prateće back vokale otpjevali su Bruno Kovačić, Vjekoslav Ključarić, Miroslav Lesić Lesique, Mario Jagec, Alen Železnjak, Ivan-Goran Herman, Alen Horvat-Zeko, Vanja Ovčar, Dorian Stipčić, Gabriela Hrženjak, Tamara Korunek i Klementina Vodušek.

Poslove režije, kamere i montaže odradio je Žan Novosel, dok je Virna Hošnjak iz Plesnog studija “Korak” autorica koreografije, a u paru s Bernardom Baračem iz istog Studija u spotu je i plesala.

Uživajte u spotu!

Nastavite čitati

Međimurje

Početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ u D. Kraljevcu: 10 žena pruža pomoć za 70-ak korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio M

U srijedu, 13. listopada, u prostorijama Općine Donji Kraljevec održana je početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ USR-a „Sport za sve“ Općine Donji Kraljevec.

Ovim projektom omogućeno je da se i dalje u lokalnoj zajednici pruži prilika za dodanom vrijednošću koja će se manifestirati u boljoj svakodnevnici naših sumještana u nepovoljnom položaju, kao i osjećaju korisnosti žena koje će se zaposliti na projektu. 

Projekt „Snažno zaželi“ i Program zapošljavanja žena u Općini Donji Kraljevec u skladu su s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Navedeni projekt uspješan je nastavak projekta „Snažno zaželi i ostvari – faza I“.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. lipnja 2021. godine te se provodi u razdoblju od 15 mjeseci, odnosno do 9. mjeseca 2022. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 900.480 kuna.

U stopostotnom je iznosu financiran bespovratnim sredstvima Europske unije. 

Prema planu i programu projekta, na području Općine zaposleno je 10 žena koje pružaju pomoć u kući za 70-ak krajnjih korisnika u razdoblju od 12 mjeseci, što će spriječiti preranu institucionalizaciju te dovesti do smanjenja siromaštva i nezaposlenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje