Povežite se s nama

Novosti

Sambolec komunalni pročelnik, Kezele ostaje

Objavljeno:

- dana

NAGAĐANJA POTVRĐENA

Novi pročelnik gradskog komunala je Mario Sambolec, a “stara” privremena pročelnica Upravnog odjela za poslove Gradskog vijeća Mirna Kezele potvrđena je kao “nova”. Ponovno, nismo iznenađeni i ponovno – potvrđena su imena koja su bila javna tajna već mjesecima

Prvi put u Regionalnom tjedniku Maria Samboleca najavili smo kao najizglednijeg novog komunalnog pročelnika jednog od najvažnijeg gradskih odjela još kada je Vlado Vlašić ispraznio tu fotelju i otišao biti direktor Varkoma. U to vrijeme, krajem rujna, još nije bio niti raspisan ni natječaj. Sambolec, koji je inače i član varaždinske podružnice Hrvatske narodne stranke (HNS), trenutno je i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Aquatehnike, tvrtke čiji je jedini osnivač Varkom.

Slabi interes

Natječaj na kojem je izabran Sambolec kao najbolji kandidat raspisan je još 16. listopada, a za ovo dobro plaćeno radno mjesto stiglo je tek sedam prijava. – Tri kandidata pristupila su pismenoj provjeri znanja jer se prethodnoj provjeri znanja nije odazvalo četiri kandidata – javili su iz Grada Varaždina. Ni za mjesto pročelnika Upravnog odjela za poslove Gradskog vijeća nije stiglo puno više prijava – tek njih pet. Uz Mirnu Kezele koja je imenovana pismenoj provjeri pristupilo je još troje kandidata, a samo je jedan se nije odazvao prethodnoj provjeri znanja.
– Svi kandidati ostvarili su više od 50% bodova iz svih područja testiranja i pristupili intervjuu na kojem su iskazali zadovoljavajuću razinu interesa, profesionalnih ciljeva i motiviranosti za rad. Sukladno provedenom natječaju na temelju utvrđene rang liste imenovani su Mario Sambolec i Mirna Kezele. S danom 1. prosincem počet će ostvarivati prava i obveze iz službe na radnom mjestu na koje su imenovani – poručili su iz Grada Varaždina.

Gotovo svi sa članskom iskaznicom

Njihovim imenovanjem završili su svi natječaji za stalne pročelnike Grada Varaždina. Podsjetimo se,u protekla dva mjeseca na mjesto pročelnice za poslove gradonačelnika natječajem je potvrđena do tada privremena pročelnica Branka Matavulj (članica HNS-a), dok je u gradsku upravu kao pročelnica za gospodarstvo došla Goranka Grgić (članica HNS-a), kao i pročelnik za graditeljstvo Damir Mikulić te pročelnica za društvene djelatnosti Danijela Vusić (članica SDP-a).

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje