Povežite se s nama

U fokusu

Šamec: Imamo spremne projekte i dokumentaciju, no sve stoji jer nema natječaja!

Objavljeno:

- dana

OPĆINA TRNOVEC BARTOLOVEČKI

Vijećnici Općinskog vijeća općine Trnovec Bartolovečki, na sjednici održanoj u srijedu, prihvatili su izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci ove godine koje je ostvareno u iznosu od 5,65 milijuna kuna. Riječ je o ostvarenju proračuna od 31,1 posto od ukupnih 18,1 milijun kuna koliko iznosi proračun za ovu godinu.

Izvršenje većine stavki u proračunu je u skladu s planiranim, dok su već odstupanja kod planiranih sredstava kapitalne pomoći iz državnog proračuna i pomoći koja se odnosi na prijenos financijskih sredstava iz fondova Europske unije.

Nismo jedini, isto i u drugim općinama

– Radi se o planiranim sredstvima u iznosu od 7,48 milijuna kuna od čega je ostvareno tek 43.000 kuna. Nažalost, sredstva nisu realizirana s obzirom da nisu provedeni natječajni postupci iako smo mi kao općina već davno pripremili projekte i svu potrebnu dokumentaciju. Nismo se jedini našli u ovakvoj situaciji. Tu su i brojne druge općine i gradovi koji su na sličan način planirali sredstva za svoje projekte, a kao i mi još uvijek čekaju raspisivanje natječaja – pojasnio je na sjednici načelnik općine Zvonko Šamec.

Zbog istog razloga, dodao je Šamec, i rashodovna strana proračuna ostvarena je u iznosu od 31 posto, odnosno sa 5,7 milijuna kuna. Kroz program građenja planirani su rashodi u iznosu od 7,75 milijuna kuna, a ostvareni su u iznosu od 583.000 kuna.

Zbog toga što nisu raspisani natječaji nisu realizirani projekti izgradnje Društvenog doma i nerazvrstanih cesta

– Upravo zbog toga jer nisu raspisani natječaji  nisu realizirani projekti izgradnje Društvenog doma i projekt izgradnje nerazvrstanih cesta. Nadamo se da će nakon novih izbora doći do promjene i da će nova vlast znati pokrenuti nove projekte odnosno raspisati natječaje. Općina Trnovec Bartolovečki odavno je spremna za ove projekte, a zašto natječaji nisu raspisani odgovore treba potražiti na državnoj razini – zaključio je Šamec. Naglasio je i da na pozitivne trendove u gospodarstvu na području općine ukazuju prihodi od poreza koji su u prvih šest mjeseci iznosili 3,7 milijuna kuna što je izvršenje iznad planiranog odnosno 55 posto.

Općinsko vijeće donijelo je, između ostalog, i odluku da će donacijom od 110.000  kuna pomoći sanaciju krovišta i tornja kapelice Majke Božje Snježne u Trnovcu. Prihvaćen je i financijski izvještaj poslovanja tvrtke Varkom za proteklu godinu.

I ovoga puta načelnik Šamec upoznao je vijećnike sa stanjem nezaposlenosti na području općine gdje se i dalje bilježe izuzetno pozitivni trendovi. Nezaposlenost je pala u svibnju kada su na području općine bile 202  nezaposlene osobe. Za dodatnih 12 osoba nezaposlenost se smanjila i u lipnju tako da je sada u općini nezaposleno samo 190 osoba.

– To općinu Trnovec Bartolovečki čini jednom od jedinica lokalne uprave i samouprave s najmanjom stopom nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji – zaključio je Šamec.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Pacijent sa slomljenim rebrom u OB Varaždin čekao nalaz dva i pol sata, evo što kažu iz Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stara kirurgija OB Varaždin, ravnateljstvo

U redakciju Regionalnog tjednika javila nam se čitateljica koja se požalila na dugo čekanje njezinog oca sa slomljenim rebrom na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (kirurgija) Opće bolnice Varaždin u vrijeme kada tamo nije bilo drugih pacijenata.

Naime, kako kaže, njezin otac je u četvrtak, 20. siječnja, u večernjim satima pao i slomio rebro te je primljen na Hitnu u Varaždinu, a nakon RTG-a je čekao gotovo dva i pol sata na daljnju obradu.

– Učinjen mu je RTG i oko 19 sati mu je rečeno da će liječnik/liječnica doći za 10 minuta za daljnju obradu, no on je u zgradi OHBP-a – kirurgije sjedio u čekaoni i liječnika/liječnicu čekao gotovo dva i pol sata, odnosno do 21:30, kada mu je izvađena krv i tada su pregledane slike. Jedva je disao – rekla je čitateljica te dodala da do tog vremena u bolničkim prostorijama nije bilo nikoga od medicinskog osoblja ni drugih pacijenata, a poslala nam je i video iz kojeg je to vidljivo.

Kako bismo doznali o čemu je riječ, odnosno koji je razlog dugom čekanju unatoč činjenici da tamo nije bilo drugih pacijenata, poslali smo upit varaždinskoj Bolnici.

Odgovor ravnatelja Damira Poljaka donosimo u cijelosti:

„Dana 20. siječnja 2022. godine u 19:11 sati pacijent je zaprimljen u OHBP-kirurgija Opće bolnice Varaždin. Pregledan je, procijenjena je razina hitnosti te je po pregledu upućen na radiološku obradu (snimke prsnog koša i rebara). Nalaz očitanih slika stigao je u 21:32 sati. Temeljem nalaza RTG snimki indicirana je dodatna radiološka obrada (UZV) abdomena kao i dodatna laboratorijska  dijagnostika. Po pristizanju nalaza pacijent je otpušten na kućno liječenje u 22:18 sati.

Svjesni smo da se to pacijentu ili obitelji doima kao dugo čekanje, no isto tako moramo biti svjesni da je u ta tri sata učinjen pregled liječnika,  RTG snimke, UZV trbuha kao i laboratorij. Važno je napomenuti da dežurni liječnici radiologije Opće bolnice Varaždin osim hitne kirurške ambulante rješavaju dijagnostičke upite sa svih drugih hitnih radilišta Opće bolnice Varaždin te se stoga može desiti čekanje na tražene nalaze. Laboratorijske pretrage kao takve zahtijevaju vrijeme za obradu nalaza koje je uvjetovano tehnološkim parametrima. Radimo na optimiziranju sustava te se trudimo ubrzati obradu pacijenata u hitnim službama, no kraća čekanja mogu se desiti kao što se dešavaju i u svim hitnim službama u svijetu. 

S poštovanjem,

ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, mag. soc. geront.“

Nastavite čitati

U fokusu

Iznenada preminuo generalni direktor čakovečkoga Ferro-Preisa Marijan Nöthig (49), rodom iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ferro-Preis

Iz čakovečkog Ferro-Preisa javili su da nas je u 50. godini života iznenada napustio generalni direktor te tvrtke.

– S neopisivom tugom i nevjericom javljamo da je prije dva dana iznenada preminuo naš generalni direktor Marijan Nöthig, u dobi od samo 49 godina.

Nedostajat će nam njegova predanost i strast prema poslu, energija i njegov optimizam.

Naše misli sada su uz njegovu tugujuću obitelj, za koju je živio svim svojim srcem.

Počivao u miru – stoji na službenoj Facebook stranici tvrtke.

Marijan Nöthig rođen je u Varaždinu 1972. godine. Diplomirao je na FER-u u Zagrebu. Obnašao je više rukovodećih funkcija u raznim tvrtkama. U Ferro-Preisu je bio od 2011. godine, a generalnim direktorom tvrtke postao 2019. godine. Tvrtka je jedna od najvećih ljevaonica na našim prostorima.

Posljednji ispraćaj održat će se na varaždinskom groblju u srijedu, 26. siječnja u 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje