Povežite se s nama

Međimurje

Samo u Belici:“Kupite kalamper zamotan vu paper”

Objavljeno:

- dana

FESTIVAL KRUMPIRA

I ove godine, 17. put zaredom u Belici je održan Festival krumpira.

To je jedina manifestacija na kojoj se uz himnu “Lijepa naša” izvodi i himna posvećena – krumpiru, a koju su izveli članovi KUD-a Belica.
Danas se u Međimurju krumpir uzgaja na oko 2.500 hektara, od čega više od 40 posto na području Općine Belica. Međimurje proizvede oko 60.000 tona krumpira, čime je pokriveno čak 70 posto potreba hrvatskih potrošača.

– Stoga smo posebno ponosni što smo samo korak do nacionalne zaštite geografskog porijekla za “Belički kalamper”, iza čega stoji višegodišnji trud i angažman velikog broja proizvođača i stručnjaka, a posebice pojedinih članova Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.
No, iako su sve brojke na strani međimurskih proizvođača, i dalje najveće probleme imaju s nekontroliranim uvozom.

Na Festivalu su uručena priznanja najzaslužnijim pojedincima i proizvođačima

– Uništavaju nas niske otkupne cijene, nekontrolirani uvoz i nepoštena trgovina. Naša udruga se bori protiv takvog rada. Nakon uspješne prošle godine, ove su se dogodile nepogode uzrokovane mrazom, tučom i velikom sušom, što je utjecalo na smanjeni urod – rekao je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.
Festival krumpira od prvog je dana postao važna poljoprivredna, gastronomska i turistička manifestacija Općine Belica, koja okuplja profesionalne proizvođače, ali i ostale zainteresirane posjetitelje iz cijelog Međimurja i susjednih regija.

Druženje na Festivalu bila je prilika da se uruče priznanja najzaslužnijim pojedincima u radu Udruge. Tijekom cijelog dana pripremala su se tradicionalna jela od krumpira, dok je nagrada za najbolje pripremljeni kotlić pripao Limenoj glazbi Belica. Limena glazba nije se istaknula samo kuhanjem već je odradila i bogati zabavno-kulturni program, baš kao i KUD Belica uz pratnju solistice Patricije Juračić te uz recitacije malih KUD-ovaca Tene i Ivana.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

U tijeku Dani Općine Mala Subotica: danas sjednica i Vigor, sutra Mušketiri, u nedjelju mimohod, sajam, izložba, Tragovi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dom kulture Mala Subotica

Dani Općine Mala Subotica održavaju se od 30. lipnja do 9. srpnja.

Jučer, posljednjeg dana lipnja, manifestacija je počela besplatnim mjerenjem tlaka i šećera ispred Doma kulture u Maloj Subotici, podjelom nagrada učenicima OŠ Tomaša Goričanca i promocijom knjige “Vodič za uzgoj povrća” Renata Obadića ispred prostorije Etno zbirke u Maloj Subotici.

Danas, 1. srpnja, organizira se svečana sjednica OV-a Male Subotice, uz potpisivanje Sporazuma o suradnji Općine Mala Subotica i Grada M. Središća (18 sati). Slijedi koncert Aquarius banda i grupe Vigor u šatoru kod Osnovne škole.

Sutra prijepodne će snage na igralištu NK-a “Spartak” odmjeriti Nogometna škola Općine Mala Subotica i Škola nogometa “Rudar” iz M. Središća. U 18 sati će isto učiniti reprezentacije Male Subotice i Murskog Središća. Od 19 sati kod OŠ zabavlja grupa Mušketiri.

Ove nedjelje, 3. srpnja, u 10.30 održava se mimohod od zgrade Općine do crkve. Slijedi sveta misa, a popodne se otvaraju izložba čipke Nade Mance te Sajam poljoprivrednika i obrtnika. Koncerte potom održavaju kulturne udruge i grupa Tragovi.

Dani službeno završavaju u subotu, 9. srpnja, 5. Utrkom Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje