Povežite se s nama

Međimurje

Samo da nam rujan bude lijep, pa će i vino biti bolje

Objavljeno:

- dana

VINOGRADARI

Početkom rujna većina vinogradara kreće u pripreme za berbu. Ovo ljeto vrijeme ih baš nije poslužilo, pa se nadaju da će bar rujan biti lijep, kako bi grožđe poprimilo potrebnu slatkoću. Zbog nestabilna vremena, grožđe su napale i bolesti.

– Budući da nije bilo mnogo sunca, pojavile su se bolesti, od peronospore, pepelnice, do sive plijesni. Borili smo se protiv toga, no ipak ne možemo reći da je u potpunosti sve zdravo, ovisno o kojoj sorti je riječ – kaže Dragutin Borščak iz Črešnjeva, član udruge vinogradara i voćara Viv – Ber iz Beretinca.

Siva plijesan

Borščak na Žednom vrhu u beretinečkoj općini ima vinograd s oko tisuću trsova raznih sorata – od graševine i šipona, pa do ranijih sorti poput sivog pinota, rajnskog rizlinga, sauvignona caberneta… O vinogradu skrbi uglavnom sam, uz pomoć prijatelja. Jedan drugome priskaču kada treba orezivati ili prskati, no na berbi se ipak okupi deset do petnaest berača. Borščak berbu ranih sorata planira 10. Ili 15. rujna. Pred berbu, vinogradarima najveći problem predstavlja siva plijesan, bolest koja izaziva sivu trulež bobica, odnosno čitavih grozdova. Na zaraženim bobicama pojavljuju se najprije smeđe pjege koje se povećavaju i zahvaćaju cijelu površinu bobice. Ako je vrijeme suho, tada se takve bobice smežuraju i suše. Međutim, ako je vrijeme vlažno s mnogo oborina, na bobicama se pojavljuje pepeljasto siva navlaka, koja predstavlja konidiofore s konidijama koje šire zarazu s bobice na bobicu, tako da u roku nekoliko dana mogu zahvatiti cijeli grozd, odnosno sve grozdove na čokotu.

Besprijekorna čistoća

– Kad bi bar bilo suho, da prebolimo tu sivu plijesan, da se ne širi. O vremenu ovisi i kada ćemo brati. Ako rujan bude lijep i sunčan, bit će i više prirodnih šećera u grožđu, pa ćemo kasnije sorte brati početkom listopada – kaže Borščak.
Za berbu valja pripremiti i podrum. Svakom vinogradaru stalo je, naime, da proizvede što kvalitetnije i zdravo vino. Da bi postigao i osigurao plasman vina na tržištu, ako ga prodaje, uz zadovoljavajuću cijenu, nije dovoljno samo u nasadu uzgajati kvalitetne sorte.

Potrebno je voditi brigu o zdravstvenom stanju bačava i stanju podrumskih prostorija

Potrebno je, naime, voditi brigu i o zdravstvenom stanju bačava i stanju podrumskih prostorija, a to su samo neki od uvjeta za kvalitetnu preradu grožđa i njegu vina.
Podrum u kojem se grožđe prerađuje, mošt vrije (vrionica) i prostorija za njegu vina, treba se držati u besprijekornoj čistoći. Potrebno ga stoga neposredno prije berbe temeljito očistiti i zidove okrečiti vapnenim mlijekom.

Zdrave bačve

Svaki vinogradar zna i da mošt, odnosno vino mora doći u posve zdravu bačvu. Najbolje i najzdravije vino, ako dođe u octikavu ili pljesnivu bačvu, postat će također octikavo, odnosno poprimit će okus i miris po plijesni. Većina vinogradara danas koristi inox bačve, jer ih je, kaže Borščak, lakše održavati. Ipak, ima još i drvenu bačvu, koju održava sumpovinom i omjerom vode. Za berbu, osim podruma i bačava, treba pripremiti i podrumski pribor, poput gumenih cijevi, filtera, crpki i drugo.

– Treba organizirati i berače i na kraju, nadati se lijepom vremenu. Kod nas je berba kao nekakav „svetek“. Okupi se obitelj, svi se onda druže za stolom, a mi koji smo zaduženi za pravljenje vina, moramo i dalje delati. Mi se nemamo vremena družiti, ako hoćemo cijelu godinu imati dobru kapljicu – uz osmijeh kaže Borščak. Njegova vina na izložbama osvajaju medalje, cijenjena su, što mu je i potvrda da se sav trud u vinogradu isplati.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje