Povežite se s nama

U fokusu

Samo kvaliteta garantira novac

Objavljeno:

- dana

NOVAC

Zamjenik ministarstva gospodarstva Alen Leverić posjetio je Trnovec Bartolovečki i Novi Marof. I dok je u Trnovcu potpisao ugovor za dva nova projekta, u Novom Marof je stigao uoči dodjele poticajnih, namjenskih i nenamjenskih sredstava Gradu.

Alen Leverić i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki   Zvonko Šamec potpisali su ugovore o dodjeli sredstava za dva nova projekta iz programa energetske učinkovitosti – bespovratnim sredstvima za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade sportske udruge „Kopajec“ u Trnovcu i postavljanja LED rasvjete u Ludbrešku ulicu. Za zgradu sportske udruge Ministarstvo je odobrilo 97 tisuća kuna, dok će se preostalih 60 tisuća kuna, potrebnih za izmjenu stolarije te postavljanje termo fasade na objekt, namaknuti iz općinskog proračuna.

Kvaliteta

Za postavljanje LED rasvjete Ministarstvo je osiguralo 196 tisuća kuna, koliko će uložiti i Općina.
Prije potpisivanja sporazuma, zamjenik ministra Alen Leverić istaknuo je kvalitetno odrađene projekte Općine Trnovec Bartolovečki, koji su ga “doveli” u Općinu samo 2,5 mjeseci nakon zadnjeg posjeta. – U Općini nema projekta koji nije odobren, što znači da su kvalitetni. Općina je do sada dobila gotovo 1,4 milijuna kuna samo od našeg ministarstva. Valja istaknuti da projekti energetske učinkovitosti nose uštedu između 30 i 50 posto na troškovima energenata, zaključio je Leverić.

Načelnik Zvonko Šamec izrazio je svoje zadovoljstvo i pohvalio svoje suradnike. – Odrađujemo točno ono što smo zacrtali prilikom preuzimanja odgovornosti vođenja ove općine. Ovo su projekti za sve naše mještane i nema naselja koje nije obuhvaćeno nekim od projekata.

Pomoćnik ministra istaknuo je da je od ukupno odobravanih iznosa u općine i gradove Varaždinske županije stiglo oko 46 milijuna kuna, dok je u cijeli hrvatski sjever iz tih programa stiglo više od 120 milijuna kuna.

Po broju dobivenih projekata u posljednje tri godine Općina Trnovec Bartolovečki u samom je hrvatskom vrhu, što je nedavno za svog posjeta općini potvrdio i osobno ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Novi Marof

Novom Marofu su od Ministarstva za istu svrhu, poticanje povećanja energetske učinkovitosti, dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 273 tisuće kuna – 117 tisuća za sanaciju krovišta na Društvenom domu u Strmcu, 70 tisuća Lovačkom društvu “Grebengrad” za poboljšanje energetske učinkovitosti njihova Doma te gotovo 86 tisuća kuna Športsko-rekreacijskom društvu “Ključ”, za sanaciju krovišta Doma kulture.

Zamjenik ministra i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač razgovarali su na temu do sada realiziranih zajedničkih projekata Ministarstva i Grada. – Iako ova dodijeljena sredstva ne mogu u potpunosti pokriti troškove sanacije i dogradnje spomenutih objekata, ovo su hvalevrijedni projekti, jer smo željeli spriječiti daljnje propadanje tih objekata i staviti ih u punu funkciju. Zahvaljujem ministru Vrdoljaku i pomoćniku ministra Leveriću na uloženim sredstvima u Grad Novi Marof, a mi ćemo i dalje pratiti natječaje Ministarstva i javljati se na iste, zaključio je Siniša Jenkač.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje