Povežite se s nama

Život i društvo

Samo pet u državi: Varaždinska županija prva bi trebala dobiti Regionalni centar za civilnu zaštitu i spašavanje

Objavljeno:

- dana

Varaždinska županija bit će prva u Hrvatskoj koja će dobiti Regionalni centar za civilnu zaštitu i spašavanje, jedan od pet takvih centara u državi u kojem će na jednom mjestu djelovati sve žurne službe, javila je Varaždinska žuapnija.

Istaknuto je to na današnjem radnom sastanku župana Anđelka Stričaka i njegove zamjenice Silvije Zagorec s pomoćnikom ministra unutarnjih poslova Damirom Trutom, načelnikom Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivicom Matošićem te suradnicima.

– Nakon što su Hrvatsku istovremeno pogodile čak tri krize, epidemija koronavirusa, potresi i migrantska kriza, postalo je potpuno jasno da samo sigurnost građana jamči razvoj cjelokupnog društva. Zbog toga je izgradnja i opremanje Regionalnog centra za civilnu zaštitu i spašavanje jedan od prioriteta ove županijske vlasti. U dogovoru sa svim sudionicima želimo što prije utvrditi lokaciju na kojoj će se budući centar izgraditi, a kako bi se moglo započeti s projektiranjem – istaknuo je župan Stričak.

Pomoćnik ministra Trut napomeno je će bespovratna EU sredstva, koja će Hrvatska imati na raspolaganju sljedećih godina, itekako promijeniti i sustav civilne zaštite.

– Uz opremanje sustava civilne zaštite, EU sredstvima će biti izgrađeni i potrebni infrastrukturni kapaciteti. Regionalni centar za civilnu zaštitu i spašavanje u Varaždinu bit će ogledni primjer za ostala četiri takva centra u državi. U njemu će na jednom mjestu biti objedinjene sve žurne službe, čime će njihov rad i učinak biti unaprijeđen, a ujedno će biti podignuta razina spremnosti u slučaju velikih nesreća i katastrofa – napomenuo je pomoćnik Trut.

Načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenica župana Silvija Zagorec izvijestila ga je o epidemiološkoj situaciji.

– Trenutna epidemiološka situacija je povoljna s obzirom da je u Varaždinskoj županiji broj novih slučajeva u sedam dana na 100.000 stanovnika 9, a 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 29. To je, naravno, neusporedivo bolje u odnosu na prošli godinu kada je u studenome 7-dnevna incidencija iznosila 1.216 slučajeva na 100.000 stanovnika. Zato su sada naše aktivnosti usmjerene na osvještavanje građana o tome da samo dovoljno visokom procijepljenošću možemo spriječiti potencijalni četvrti val epidemije ujesen – rekla je Silvija Zagorec.

Život i društvo

Vidovec: Udruga umirovljenika i Udruga žena u novim prostorijama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika Općine Vidovec i Udruga žena Općine Vidovec službeno su otvorili vrata novih prostorija u prizemlju općinske zgrade koje su im dodijeljene putem provedenog Javnog natječaja Općine Vidovec.

Službenom otvorenju nazočili su općinski načelnik Bruno Hranić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Vidovec Krunoslav Bistrović, potpredsjednici Vijeća Mihael Blažeković i Maja Pintarić te direktorica Regije Kontinentalna Zapad Zagrebačke banke Zagorka Mintas.

Prigodnim uvodnim riječima svima prisutnima kratko se obratio načelnik Bruno Hranić napomenuvši kako Općina Vidovec kontinuirano ulaže u rad udruga, ne samo kroz osiguranje proračunskih sredstava za provedbu njihovih programa i djelatnosti, već i kroz ulaganje u prostor u kojem obavljaju administrativne poslove, održavaju redovne sastanke, skupštine i druge djelatnosti.

– Drago mi je što vas danas mogu pozdraviti u novim prostorijama, za koje slobodno mogu tvrditi da su adekvatno opremljene za sve vaše potrebe. Želim da Vam ove prostorije i dalje služe za uspješno provođenje ciljeva udruge – istaknuo je načelnik Hranić dodavši kako je za uređenje prostorija iz općinskog proračuna izdvojeno oko 70.000 kuna.

Načelnik Hranić ujedno je zahvalio Zagrebačkoj banci i direktorici Regije Kontinentalna Zapadna Zagorki Mintas na doniranom uredskom namještaju vrijednosti oko 30.000 kuna kojim su opremljene prostorije udruga, ali i ured Savjetodavne službe.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina T. Bartolovečki sponzorirala sportaše Stefani Hrman i Nikolu Koseca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinu Trnovec Bartolovečki i načelnicu Vericu Vitković posjetilo je dvoje uspješnih sportaša s područja Općine.

Stefani Hrman reprezentativka je u latinoameričkim plesovima, a Nikola Kosec reprezentivac je u plivanju.

Stefani Hrman bavi se sportskim plesom već 10 godina, od čega je četiri godine plesala solo, a zadnjih šest godina pleše u paru. Trenutno pleše za Sportski Plesni centar Zagreb by Nicholas. Dvostruka je državna prvakinja u svojoj i starijoj kategoriji, a s partnerom je osvojila državno prvenstvo u latinoamaeričkim plesovima i viceprvaci su u starijoj kategoriji. Na međunarodnim natjecanjima Stefani je uvijek osvajala prva mjesta. Iza nje i njenog partnera dva su Svjetska prvenstva, u Jerevanu u Armeniji i u Sibiu u Rumunjskoj na kojima su ostvarili odlične rezultate, budući da zajedno plešu tek godinu dana.

– Htjela bih se zahvaliti načelnici i Općinskom vijeću na sponzorstvu jer ovaj sport iziskuje uistinu velike troškove, poput haljina, profesionalne šminke i frizure. Sponzorstvo u iznosu od 20.000 kuna jako mi je puno značilo u pripremi za Svjetsko prvenstvo – istaknula je Stefani.

Član varaždinskog Plivačkog kluba Vidra iz Varaždina, Nikola Kosec, nastupio je na Europskom prvenstvu u plivanju za plivače s Down sindromom. Natjecanje se održalo u talijanskom gradu Ferrara, početkom listopada, u sklopu Trigames – Europskog prvenstva u atletici, košarci, futsalu, judu, stolnom tenisu, tenisu, sinkroniziranom plivanju i plivanju za sportaše s Down sindrom. U Ferrari je nastupilo 400 sportaša iz 17 država. U svom drugom EU prvenstvu plivao je 50 metara leđno, 50 metara slobodno, 100 metara leđno, 50 metara delfin i 50 metara prsno te je došao do dva finala – na 50 metara i 100 metara leđno, zauzeo je sedmo i osmo mjesto. Kao mlađi senior osvojio je broncu na 50 metara leđno te četvrto mjesto na 100 metara leđno. Općina Trnovec Bartolovečki ovog je uspješnog sportaša sponzorirala s 20.000 kuna.

– Želim se od srca zahvaliti ovim predivnim mladim ljudima na posjeti, ali i uistinu hvale vrijednoj ljubavi i energiji koju daju u bavljenje sportom. Naravno, njihovim roditeljima koji su im u tome najveća podrška treba odati posebno priznanje. Općina će se uvijek truditi, koliko god je moguće, poticati ovakve mlade ljude da ustraju u svojim zacrtanim ciljevima, a veliko im hvala što na ovaj način promoviraju našu općinu Trnovec Bartolovečki – rekla je Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje