Povežite se s nama

Međimurje

Samo savršen spoj tradicije i moderne tehnologije stvara vina vrhunske kvalitete

Objavljeno:

- dana

VINOGRADARSTVO NA SJEVERU

Već prve procjene berbi u vinogradima diljem susjednog Međimurja potvrđuju da je iza vinogradara teška, ali uspješna godina.

Unatoč brojnim vremenskim ekstremima, ranome mrazu, ljetnoj suši i tuči, kvaliteta grožđa je na zadovoljavajućoj razini, što je garancija i vrhunskom vinu.

Muškat ottonel

94 hektara vinograda trenutno ima Agromeđimurje, na kojima se uzgajaju gotovo sve sorte karakteristične za ovo podneblje

– Ova je godina što se tiče elementarnih nepogoda bila katastrofalna. Mraz nas je pogodio na početku sezone, baš kao i prošle godine. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, ove smo godine u vinogradima na Železnoj Gori na svakih 15 metara postavili logorske vatre. U noći kada je pao mraz upalili smo vatre i spasili velik dio nasada. Nakon mraza nastupilo je sušno razdoblje, a potom nas je u nekoliko navrata pogodila i tuča. No, unatoč ovim problemima na koje nismo mogli utjecati, dobili smo grožđe iznimne kvalitete. Zbog kiša koje su zaredale posljednjih dana došlo je do pada kiselina i rasta šećera, pa se poklopilo da istovremeno beremo nekoliko sorti – rekao nam je na početku razgovora Alen Zadravec, upravitelj Poslovne jedinice Vinograda Podruma Štrigova, koja posluje u sastavu Agromeđimurja.

U njihovu se vlasništvu ovog trenutka obrađuje oko 94 hektara vinograda, a ta će brojka uskoro narasti na više od 140 hektara kada se u funkciju stave površine koje se trenutno pripremaju za nove nasade. Od sortimenta je zastupljeno apsolutno sve, od sauvignona i chardonnaya, preko rajnskog rizlinga i graševine do traminca i muškata. A upravo po jednoj sorti muškata Podrumi Štrigova posebno su poznati.

– Riječ je o sorti muškat ottonel, koju smo izolirali kao najtraženiju, a mi je posebnom metodom prerade pretvaramo u vino koje nije ni šampanjac ni pjenušac, nego je riječ o biser vinu, što se pokazalo kao dobar poslovni potez, jer je vrlo traženo. S tim smo postupkom započeli prije dvije godine – dodaje Zadravec.

Stop herbicidima

Njegovim dovođenjem na čelo štrigovskih Podruma prije tri godine započeo je i novi način promišljanja i rada u vinogradima. Uvedene su nove tehnologije rada i proizvodnje, koje su počeli pratiti i ostali međimurski vinari.

– Gotovo polovicu naših vinograda prestali smo tretirati herbicidima, što je postao trend u Europi, a uskoro bi moglo postati i pravilo na području Europske unije. Kupci našeg grožđa i vina su to prepoznali. Naime, prošle godine, kada je mraz učinio veliku štetu vinogradarima u Sloveniji i Austriji, ali i u Francuskoj, velik broj njih upravo je kod nas kupio grožđe za svoje podrume. Zadovoljni kvalitetom, ti isti kupci su nam se ove godine vratili. Puno toga novog smo uveli u međimursko vinogradarstvo.

Jedna od stvari koje radimo je jačanje vinove loze aminokiselinama. Rješenje za neke probleme nije isključivo u prskanju pesticidima i herbicidima, već treba raditi na jačanju biljke, kako bi se ona sama oduprijela određenim bolestima i štetnicima. Odnosno, ako je biljka već zahvaćena, da se što brže i kvalitetnije regenerira. Znamo kako pripremiti biljku da što spremnija dočeka fazu formiranja ploda i zriobe – otkriva upravitelj Zadravec.

PREVENCIJA – Pitajte nas o fitoplazmi
Problem bolesti fitoplazme već nekoliko godina pogađa vinogradare. Unatoč širokom zamahu koju je bolest uzela, međimurski kraj ipak je ostao pošteđen težih posljedica.
– Već smo 2015. godine intenzivno počeli s praćenjem ne samo fitoplazme već i ostalih patogenih gljiva. Zahvaljujući tome možemo se pohvaliti da su Podrumi Štrigova čisti  od fitoplazme. No, moram istaknuti da su ljudi narušili prirodnu ravnotežu. Nekontroliranim korištenjem insekticida uništavaju se životinje koje su prirodni neprijatelji američkom cvrčku, prijenosniku fitoplazme. Zato je jako važno znati u kojim se terminima mogu koristiti pojedini insekticidi. U suradnji s Udrugom “Hortus” dogovoreno je da se svi agronomi stave na raspolaganje malim vinogradarima kako bismo zajedno spriječili pojavu i širenje bolesti. Sve počiva na kvalitetnoj prevenciji – objašnjava Zadravec.

Ono što zaslužuje posebnu pohvalu je činjenica da su nove trendove prihvatili i mali vinogradari i vinari, svjesni kako je to jedini način opstanka na sve većem i konkurentnijem tržištu.

Suradnja

– Rezultat toga su vrhunska vina koja dolaze iz Međimurja. Vinari se prilagođavaju, mijenjaju pristup vinogradu i podrumu. Agromeđimurje kvalitetno surađuje s Udrugom “Hortus”. Razmjenjujemo znanja i iskustva, a sve kako bismo međimursko vinogorje učinili prepoznatljivim po kvaliteti.
Upravo zahvaljujući činjenici da su međimurski vinari usvojili nove tehnike i tehnologije proizvodnje, kvalitetom svojih vina dostigli su, ali i prestigli neka druga hrvatska vinogorja koja su do sada držala primat.

70 tona grožđa očekuju ove godine u Agromeđimurju, od čega će polovicu prodati, a polovicu zadržati za vlastitu proizvodnju vrhunskih vina

– Međimurska su vina vrhunska, apsolutno u samom vrhu hrvatskih i europskih vina. Spoznajom da vinogradarstvo više nije samo fizički posao u vinogradu i podrumu već i znanstvena disciplina koja podrazumijeva neprestano usvajanje novih znanja, Međimurci su napravili ovakav iskorak. Dobra je stvar to što se međimurski vinari ne mire s postojećim stanjem. Unatoč sjajnim vinima, nagradama i priznanjima, vinari teže još boljim rješenjima.

Prostor Međimurske županije predstavlja savršen spoj tradicije i modernih tehnologija. Stari podrumi, stare bačve koje se ne odbacuju, već se pušta da vino zrije u njima, što mu daje posebno notu, nakon čega se prebacuje u moderne spremnike s riješenim sustavima hlađenja. Svi procesi se odvijaju u kontroliranim uvjetima. Taj vrhunski spoj daje jednaka takva vina – vrhunska – zaključuje upravitelj Zadravec.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Međimurje

Koronavirus: u Međimurju 26 novih slučajeva zaraze, u tijeku je cijepljenje još 1490 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe, od čega je evidentirano 25 pozitivnih slučajeva na COVID-19, što je 17,4 posto pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 6. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 8 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 148.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.635 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Na temelju kliničke slike epidemiolozi su dijagnosticirali 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 32 pacijenta pozitivna na COVID-19.

U protekla 24 sata nije bilo novih prijema, a otpuštena su 2 pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ove subote se na području Međimurske županije provodi cijepljenje osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima.

Cijepljenje se odvija na 3 punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1490 osoba. Prema riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Marine Payerl-Pal, tijekom cijepljenja nisu zabilježene nuspojave na cjepivo, a ove je subote cijepljeno i oko 250 osoba mlađih od 65 godina koje su liječnici opće medicine izdvojili kao prioritetne skupine s obzirom na onkološku ili kroničnu bolest.

U organizaciji cijepljenja sudjeluju brojni volonteri i zdravstveni djelatnici organizirani u šest timova u Nedelišću te po četiri u Prelogu i Murskom Središću.

S današnjim obavljenim cijepljenjem, u Međimurju je oko 8500 osoba primilo barem jednu dozu cjepiva. U internetsku platformu za cijepljenje s današnjim danom je upisano 19.549 osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Radno u Udruzi slijepih: izrađivali mirisne sapune, učili o samostalnosti, čitali…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije proteklog je tjedna za svoje članove održala nekoliko radionica u okviru programa „Osjetimo život“.

Članovi Udruge tako su u ponedjeljak, 1. ožujka, na kreativnoj radionici izrađivali raznobojne mirisne sapune, a nekoliko dana kasnije, u četvrtak, održana je radionica podrške u samostalnosti na kojoj su sudjelovali roditelji mladih članova.

Teme radionica bile su kako pomoći svojoj djeci da budu što samostalnija te zašto je samostalnost važna za njih.

U petak, 5. ožujka, održan je književni klub za sedmero entuzijastičnih čitača. Uz vodstvo Sanje Herman Siladi razgovaralo se o knjizi „Pisma starijeg đavla mlađem“ C. S. Lewisa.

Navedene aktivnosti u okviru programa „Osjetimo život“ financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!