Povežite se s nama

U fokusu

Samo za za medijske treninge u Gradskoj vijećnici – 58.750 kuna!

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin daje značajan novac za što bolju sliku gradske vlasti u javnosti kroz ugovore s

S tvrtkom International Press, nakladnikom Gradske revije VaraždIN, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš lani je sklopio ugovor za obavljanje usluga „individualnih i grupnih medijskih treninga“ u varaždinskoj Gradskoj vijećnici. Ukupno je ugovoreno šest grupnih treninga svaki po cijeni od 5.830 kuna bez PDV-a te tri individualna po cijeni od 4.000 kuna bez PDV-a, odnosno sveukupno više od 47.000 kuna bez PDV-a!

To je samo jedan od desetak ugovora koje i tijekom prošle i početkom ove godine Grad Varaždin sklopio s medijskim nakladnicima, odnosno promidžbenim agencijama u ukupnom iznosu od 682 tisuće kuna. Neki od tih ugovora nastavak su dugogodišnje suradnje varaždinske gradske vlasti i nakladnika, a pojedini su novina vjerojatno i u širim hrvatskim razmjerima, kao što je slučaj s već spomenutim ugovorom s poduzećem International Press. Naime, individualni i grupni medijski treninzi usluga je koja se rijetko koristi od strane lokalnih vlasti, a što je pod vodstvom International Press-a točno istrenirala varaždinska gradska vlast ne može se razaznati iz ugovora sklopljenog na razdoblje od šest mjeseci, odnosno do kraja prošle godine. Međutim, sasvim sigurno usluga je obavljena na obostrano zadovoljstvo, budući da je nedugo nakon isteka ugovora International Press pokrenuo Gradsku reviju VaraždIN u kojoj značajan prostor daje upravo gradskim dužnosnicima, što pak otvara ključno pitanje ne samo kod ovog, nego i drugih ugovora: tko zapravo koga tu „trenira“ o trošku građana?

Ključno pitanje: tko zapravo koga tu „trenira“ o trošku

S varaždinskim D Managementom gradonačelnik Habuš sklopio je još 8. prosinca 2011. godine ugovor o „medijskom praćenju“ na internetskom portalu www.varazdin.hr i njezine mobilne verzije. Ugovor je potpisan u veljači, a Grad Varaždin se njime obvezao da će u roku od deset dana uplatiti 20 tisuća kuna te svakih trideset dana dvije tisuće kuna, odnosno 24 tisuće kuna bez PDV-a. I ta je suradnja bila uspješna, budući da je D Managment također uključen u projekt Gradske revije VaraždIN, ali i ne samo taj.

Habuš: Ne pričamo o sebi, već o gradskim projektima!  Troškovi za promidžbu spomenuti su na Aktualnom satu varaždinskoga Gradskog vijeća.
– Mogli smo pročitati kako nije točno da Grad Varaždin ili HNS stoje iza tiskanja Gradske revije Varaždin. Nakon toga objavljeno je u Regionalnom tjedniku da je 682 tisuće kuna poreznih obveznika utrošeno na vlastitu promociju gradske vlasti. Gospodine gradonačelniče, je li primjereno da toliki novac potrošite na vlastiti promociju kada dnevno raste broj nezaposlenih, plaće su među najnižima u državi, a dobar dio varaždinskih tvrtki je pred kolapsom, zapitao je vijećnik Vlatko Vuković (HDZ).
Ustvrdivši da se ne troši ništa više nego ranijih godina kada se utrošilo i po 900.000 kuna, gradonačelnik je ustvrdio da su lani po prvi put sva sredstva za medije stavljena na jedno mjesto u proračunu, dok su ranije bila skrivena po odjelima.
– Shvatite da je dužnost Grada da promovira svoje projekte jer to utječe na sliku koju se stvara kod građana i okruženju. Ako to već ne rade neki mediji, mi to moramo jer je to naša obveza. Ne znam zašto se govori o vlastitoj promociji jer ne promoviram sebe. Pričamo o gradskim projektima, a ne nekima koje radim doma ili u klijeti, odgovorio je Habuš.
Izražavajući nezadovoljstvo s odgovorom, Vuković je ustvrdio da se gradonačelnik pojavljuje na desetak slika u Gradskoj reviji.
– Pa što je to nego vlastita promidžba? Čemu uopće troši novac kraj tolikih lokalnih i drugih medija, zapitao je Vuković dodavši da bi o pravim projektima svi izvještavali, ukoliko bi ih bilo.

Na kontrolu

O pravim projektima svi izvještavali, ukoliko bi ih bilo

Grad Varaždin sklopio je lani ugovor o objavi vijesti i na portalu www.varazdinske-vijesti.hr, za što je predviđeno 30 tisuća kuna godišnje. Nakladnik se ugovorom obvezao da će „prije objave svake pojedine vijesti konačan tekst uputiti na kontrolu, odnosno autorizaciju naručitelju ili osobama koje odredi“. Pod istim je uvjetima sklopljen i ugovor o objavi informacija o „radu i stavovima Gradskog vijeća i dužnosnika Grada Varaždina“ u tiskanom izdanju. Za 52 stranice iz gradskog je proračuna ukupno predviđeno 85 tisuća kuna, odnosno 7.104 kune mjesečno. Uz sve to, s Varaždinskim vijestima potpisan je i ugovor o objavi natječaja i čestitki u ukupnom iznosu od 60 tisuća kuna, što uključuje 18 stranica javnih natječaja Grada Varaždina,odnosno 12 čestitki tijekom godine dana.

Za medijske nakladnike i agencijama ukupno 682 tisuće kuna

Godišnji ugovor o međusobnim pravima i obvezama u pripremanju i emitiranju posebnih emisija od interesa za Grad Varaždin sklopljen je i s Radio Varaždinom. Ugovorom se Radio Varaždin obvezao emitirati izravni prijenos aktualnog sata sa sjednica Gradskog vijeća, zatim izravan prijenos svečanih sjednica te emisije Gradska vura, kao i na emitiranje informacija o radu gradonačelnika i gradske uprave. Ugovoreno je i emitiranje promotivnih spotova i čestitki, i to sve za cijenu od 80 tisuća kuna bez PDV-a.

Samo – nepristranima

S poduzećem Integralni marketing i komunikacije sklopljen je lani polugodišnji ugovor o izradi komunikacijske strategije uz mjesečni paušalni iznos od 9.700 kuna, kao i ugovor o pružanju usluga u odnosima s javnostima uz mjesečni paušalni iznos od 9.280 kuna. S VTV-om varaždinski je gradonačelnik sklopio godišnji ugovor težak 150 tisuća kuna. Osim za izradu i objavu prigodnih čestitki, njime se VTV obvezao izvješćivati o radu Gradskog vijeća te producirati i emitirati kontakt emisije „Otvoreni studio“ najmanje jedanput mjesečno s dužnosnicima Grada Varaždina.
Zanimanje za ugovore s Gradom Varaždinom, kao i ranijih godina, lani su pokazali i drugi medijski nakladnici, barem kada je u pitanju objava javnih natječaja i čestitki. Međutim, bezuspješno. Zašto, objasnili su nam prošlog mjeseca naglašavajući da je kriteriji za odabir medijskih tvrtki bila – njihova profesionalnost i nepristranost u izvještavanju!

IZDVOJENO Petar Denac, direktor i vlasnik tvrtki D Management i Denakom

“Prema drugima mi smo – sirotinja”

Mi smo tek četvrti na listi doniranih i sirotinja smo u odnosu na druge. No bilo bi nam drago da smo negdje na mjestu VTV-a, ali na žalost, nismo, veli Petar Denac, direktor i vlasnik tvrtke D MANAGEMENT, koji odlučno odbija svaku pomisao da je u posebnoj milosti gradske vlasti.

Bez javne nabave

– Marketinška smo agencija koja djeluje od 2006. godine. Imamo četiri zaposlenika u stalnom radnom odnosu i dvoje na pola radnog vremena, a prema potrebi uzimamo i honorarne suradnike. Bavimo se grafičkom pripremom, dizajnom i izradom internetskih stranica, web portala, multimedijalnim prezentacijama… Većinu usluga odrađujemo sami, tako da možemo konkurirati s cijenama, veli Denac.
Pojašnjava i vezu s Gradskom revijom VaraždIN.
– Gospodin Čolaković, koji je izdavač i financijer, plasira tekstove, a mi odrađujemo grafičku pripremu. Prema Ugovoru o poslovnoj suradnji, može koristiti i novinare s našeg portala Aktualno.hr. Plaća nam preko oglašivača. Naime, ugovorili smo neki partnerski projekt u kojemu veći dio prihoda od oglašivača ide nama. Ne radim iz ljubavi prema Gradu nego sam prepoznao taj projekt kao nešto u što se isplati uložiti. Doduše u početku nema novaca jer čekamo da se posao „zalaufa“. Mislim da mi osobno dobro radimo i žao nam je da sad ispada kako poslove dobivamo jer smo nečiji „servis“. Bitno nam je naglasiti da radimo sa svima, bez ikakvih zakulisnih igara, veli Denac koji napominje da mu je drago što Grad konačno radi s njima.
Svi poslovi D MANAGEMENT, kako pojašnjava, bili su van sustava nabave jer su vrijednosti manje od 70 tisuća kuna. Vrijedi to i za poslove vezane uz organizaciju prošlogodišnjeg Sajma obnovljivih izvora energije koji je odradio Denakom, drugo njegovo poduzeće.

Grad tek pet posto

– Mi smo praktički jedina marketinška agencija u Varaždinu pa nije čudno što puno radimo s Gradom od kojeg ostvarujemo tek 5 posto prihoda jr nam dva velika klijenta čine 60 posto prihoda. Zar nije normalno da na području Varaždina radi varaždinska agencija? Nije normalno da se naručuju vizualni, grafički projekti iz Zagreba kao za vrijeme bivše vlasti. Za sajam smo odrađivali PR, tražili potencijalne zakupce prostora, odradili neke stvari koje se tiču same organizacije, primjerice najam video zida. A sve ostalo je rješavano preko Grada Varaždina, veli Denac te dodaje da njegova tvrtka nije naplaćivala izložbeni prostor.

Dvorana – besplatno

Međutim, nešto drugo govori „Ugovor o poslovnoj suradnji i organizaciji 4. međunarodnog sajma obnovljivih izvora energije“ koji su lani sklopili Grad Varaždin i Denakom. iz njega se vidi da su ugovorene usluge organizacije, savjetovanja i marketinških aktivnosti u iznosu od 50 tisuća kuna.
„Izvršitelj se obvezuje da će u svrhu izvršenja usluga učiniti sve što je potrebno kako bi Sajam CRO EEE bio uspješno odrađen na zadovoljstvo naručitelja, izvršitelja, samih izlagača te pokrovitelja, navodi se u članku 2.
U narednom članku navodi se da će za potrebe marketinških aktivnosti i promoviranja sajma Denakom izraditi internetske stranice za 20 tisuća kuna bez PDV-a, a isto toliko bit će mu plaćeno i za najam video zida. O troškovima Sajma pitali smo i Grad Varaždin.
– Svake je godine Grad Varaždin financirao Sajam s 100 tisuća kuna, a lani je prvi put s upola manje – 50 tisuća. S tim iznosom podmirile su obveze prema tvrtki Denakom koja je izravno dogovarala cijenu zakupa. Ministarstvo gospodarstva je sufinanciralo Sajam također u iznosu od 50 tisuća kuna koji će isplatiti dobavljaču Nika- konstrukcije za izlagače koji su imali besplatni prostor, doznajemo od pročelnice Jelene Zrinski Berger, koja napominje da je dvorana dobivena besplatno, a Sajam je sufinancirala i Varaždinska županija s 20 tisuća kuna te Fond za zaštitu okoliša sa 16 tisuća. (v.gotal/ikr)

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Milanović: Ovo nije državni udar, ovo je samo priprema. Hoće li mi uzeti putovnicu? Ti ljudi su opasni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što se danas oglasio Ustavni sud, reagirao je i predsjednik Zoran Milanović.

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Prvo se oglasio na svom Facebooku gdje je objavio fotografiju te napisao: Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda.

Potom je na konferenciji za medije istaknuo da želi umiriti građane.

– Želim umiriti građane koji su ljuti. Volja građana će odrediti izvršnu vlast, a sigurno neće suci Ustavnog suda. Prije mjesec dana mogli su prijetiti, a ja sam se držao uputa i nisam htio ugroziti šanse SDP-a. To je bila prijetnja koja je mogla prouzročiti materijalne posljedice. Međutim, na Ustavnom sudu mogu govoriti što žele, ali ne mogu ništa napraviti! – rekao je Milanović.

Dodaje da Ustavni sud ne može ništa protiv volje građana.

– Reći ću samo da protiv toga nema pravnog lijeka. To je volja građana, Ustavni sud tu ne može ništa. Drugo, ne bih se složio da je ovo državni udar, ovo je priprema za udar. Ovo je samo priprema Ustavnog suda da Plenković dobije Sabor. Prije nego što krenemo razgovarati tko je mandatar, jako je važno da se konstituira Sabor. To su dva odvojena procesa. Ja moram sazvati konstituiranje 20 dana od objave službenih rezultata – rekao je Milanović,a prenosi Jutarnji list.

– Sabor može mijenjati zakone, donositi nove zakona, može u okviru Ustava raditi što hoće – promijeniti izborne zakone, ukinuti Lex AP, ali ja tu neću sudjelovati. Pozivam sve koji su do izbora biti antikorupcijska koalicija, koji su glasali protiv skandaloznih mjera, da pokažu dosljednost. HDZ će imati barem potpredsjednika Sabora, ali predsjednika ne. Ovo nije priča o meni, ja sam predsjednik Republike, ja ću poštivati Ustav, a mandat će dobiti samo onaj sa 76 potpisa – rekao je Milanović i dodao da će volja građana biti poštivana i da se tu Ustavni sud ne može ispriječiti.

– Hoće li mi zabraniti političko djelovanje? Hoće li mi uzeti putovnicu? Što je sljedeće? Ti ljudi su opasni, tako više ne može dalje. Hrvatski ljudi su glasali protiv toga. Onaj tko skupi većinu, taj će voditi našu zemlju za koju se isplati boriti – zaključio je Milanović.

–Ja ću čekati dok se većina skupi, tu su razumni rokovi. Postoji mogućnost da se akteri dogovore, razumijem stavove stranaka, ali situacije je komplicirana i teška. Ako Sabor ne bude uspješan, može se raspustiti. Nije da prijetim. Nadam se da se to neće dogoditi – rekao je na kraju.

Nastavite čitati

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje