Povežite se s nama

Život i društvo

San – trajno rješenje prostornog pitanja

Objavljeno:

- dana

ROĐENDAN VANIME

Prije 29 godina na II. osnovnoj školi Varaždin Drubravka Kalinić-Lebinec osnovala je grupu za animirani film. Dubravki se priključio Srećko Lebinec, a predsjednica je bila Dragica Vitez. 

Tada jedan od rijetkih filmskih klubova koji su se u Hrvatskoj bavili animiranim filmom nizao je nagradu za nagradu. Grupa se nazvala VANIMA, a današnji voditelji Hrvoje Selec i Sandra Malenica – i sami polaznici VANIME – od malih nogu nastavili su put prvih voditelja. Nisu stali samo na tome. Proširili su područje djelovanja te uspjeli od male udruge stvoriti jednu od vodećih varaždinskih kulturnih udruga. U rad VANIME aktivno se uključuje i Velimir Rogina, pa tako sav posao odrađuje troje ljudi. 

Digitalizacija

Uz godišnje grupe, 2005. godine pokrenuta je Ljetna radionica animiranog filma, 2010. godine VAFI, a 2012. godine VANIMA je zbog dugotrajnog i kontinuiranog rada u audiovizualnoj djelatnosti dobila na korištenje tada zatvoreno kino Gaj te je postala nositelj audiovizualne djelatnosti u gradu.

– VANIMA danas okuplja pedesetak članova koji tijekom cijele školske godine pohađaju grupe za animirani film, te odradimo i do desetak radionica godišnje diljem Hrvatske – otkrila je Sandra Malenica, programska voditeljica VANIME, koja ima jednu od najjačih produkcija u Hrvatskoj. Iza njih je još jedan uspješni, 6. VAFI festival, koji je ugostio i Disneyjeve animatore.

 

Kino Dom bi moglo postati centar audiovizualne kulture

– VANIMA je članica nekoliko nacionalnih i internacionalnih organizacija, a također je i jedan od osnivača i članica Kino mreže, Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, koja okuplja neovisna kina diljem Hrvatske s jednim ciljem – dati veću vidljivost kvalitetnom europskom, nezavisnom i hrvatskom filmu te očuvati gradska kina od propadanja – rekao je Hrvoje Selec, tajnik i poslovni voditelj VANIME. 
 Od niza uspjeha, voditelji izdvajaju digitalizaciju kina Galerija, koje od jeseni kreće s novom opremom sufinanciranom od Ministarstva kulture i Grada Varaždina.

Zaslužuju prostor

S obzirom na to da kino Gaj,  u kojemu danas radi VANIMA, nema riješene vlasničke odnose, VANIMA sanja o trajnom rješenju prostornog pitanja. Postoji ideja da se zgrada kina Dom, koja ima sređena vlasnička prava, dodijeli na korištenje VANIMI, kako bi se u njoj napravio pravi centar audiovizualne kulture. 

– Tu bi se nalazile učionice za edukacije djece i mladih, organizaciju seminara, predavanja i radionica. Na tavanu zgrade kina Dom napravio bi se coworking prostor, ali i multifunkcionalna dvorana za sastanke i prezentacije – otkrio je Selec. 

Kino puno djece ujutro, a puno gledatelja navečer, filmske radionice,, kinoprikazivačka djelatnost, filmski festivali, produkcija, distribucija, kreativci, ali prije svega prostor dostojan ove djelatnosti, san je VANIME.  
– Svaki grad koji drži do sebe zaslužuje gradsko kino, prema uzoru na Ljubljanu, Zagreb, Rijeku, Pulu, Dubrovnik. A kamoli kino koje će uz gledanje filmova imati i niz sadržaja koji itekako nedostaju i trebaju Varaždinu – zaključila je Malenica.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Čak pet naleta na srneću divljač u Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom protekla 24 sata zabilježeno pet naleta na srneću divljač, koji su se dogodili u rano jutarnjim i večernjim satima na području Donjeg Ladanja, Ludbrega, Novog Marofa, Kapele Kalničke i Pake, javila je PU varaždinska.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su praćenjem događanja prometnih nesreća i drugih prometnih događaja na svom području zamijetili kako je u prethodnom razdoblju porastao broj događaja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivaju vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

– Isto tako da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti, te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali isto tako i domaćih životinja. Pozivamo vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama. U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja, te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisna kazna 300 kuna – ističu iz policije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Udruga majstorica lepoglavske čipke Varaždin na 1. festivalu pletenja, vezenja i kukičanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga majstorica lepoglavske čipke Varaždin Marica Apostolovski, Ružica Cikač, Ruža Levačić i Božena Vragović imale su 23. listopada čast da sudjeluju na 1. festivalu pletenja, vezenja i kukičanja “Zagrebački dani niti-Zagreb Yarn Craft Fest”, uz još 15 sudionika.

Svesrdnu pomoć vezano uz 1. festival pružila im je koordinatorica programa “Zagrebački dani niti” Monika Tresk i organizatori Festivala O’pleti by Adriana Meglaj i Obrt MASALA iz Zagreba.
Otvorenjem 1. festivala pletenja, vezenja i kukičanja u Zagrebu i Republika Hrvatska se pridružila velikoj obitelji ljubitelja rukotvorina izrađenih od svih vrsta niti, u Europi i šire.

Sudionici Festivala prikazali su svoje rukotvorine izrađene od svih vrsti niti, a bilo je tu i repromaterijala (konca, vune, špage, recikliranog materijala), kao i sredstva za izradu tih rukotvorina. Organizirane su i radionice na kojima se prezentirao rad s nitima, kao i mala škola izrade pojedinih rukotvorina.

Predsjednica Udruge majstorica lepoglavske čipke Varaždin mr. Ruža Levačić, kao jedna od predavačica na Festivalu, predstavila je i upoznala sudionike Festivala s radom Udruge. Napomenula je, da se Udruga od samog svog osnivanja 2003. godine bavi izradom i učenjem izrade svih vrsta čipki na batiće (lepoglavske, idrijske…), paške čipke, čipke na metre za ukrase na odjeći, krevetnini, stolnjacima, slavonskog zlatoveza, zlatoveza na platnu i papiru, raznih vrsta vezova, kukičanih radova, štrikanih radova, kraluša i ukrasa od perlica, ukrasa od recikliranog platna, ukrasa od špage, ukrasa od papira, prigodnih čestitki, slika svih tehnika i drugih rukotvorina prema afinitetu zainteresiranih.

Na Festivalu su predstavnice Udruge održale i radionicu izrade čipke, za četvero zainteresiranih posjetitelja koji su za uspomenu dobili svoj prvi rad na izradi čipke “stezicu”. Njihova sreća i ponos uspješnom samostalnom izradom “stezice”, bili su najveća nagrada majstoricama. Radionicu su prošle tri posjetiteljice i jedan posjetitelj, koji su dali do znanja da će se truditi da nauče kad im se pruži prilika i druge elemente čipke.
Članice udruge su ponosne što su kao Udruga sudjelovale na realizaciji Programa “Zagrebački dani niti” koji je na poseban način povezao ljubitelje očuvanja kulturne baštine, ne samo u lokalnoj zajednici nego i šire, pritom pokazavši da Grad Varaždin i Varaždinska županija, ide u korak sa ostalim gradovima i županijama Republike Hrvatske.

Podsjećamo vas, da je rad Udruge svake srijede u vremenu od 17 do 19 sati, u prostorijama 1. Mjesnog odbora “Centar” u Varaždinu, Ulica Alojzija Stepinca broj 1.
Imajući u vidu mjere vezano uz Covid-19, limitirani su brojem sudionika u radu Udruge, stoga mole, da svoj dolazak najavite predsjednici Udruge mr. Ruži Levačić na broj mobitela 099 832 6605, radi dogovora oko sudjelovanja i organiziranja potrebnih epidemioloških mjera.
Na isti broj mobitela javite se predsjednici Udruge i u slučaju da prve srijede u mjesecu želite prisustvovati Danima otvorenih vrata u Udruzi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje