Povežite se s nama

Život i društvo

Sanirano je najveće županijsko klizište

Objavljeno:

- dana

KLIZIŠTE

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar obišao je u pratnji gradonačelnice Grada Varaždinske Toplice Goranke Štefanić i njezinog zamjenika Nedeljka Mihalića te ravnatelja Županijske uprave za ceste Tomislava Osonjačkog završne radove na sanaciji dvaju klizišta kod Varaždinskih Toplica.

Županijska i gradska delegacija prvo je na staroj cesti Varaždinske Toplice – Varaždin obišla klizište koje je ometalo redovno odvijanje cestovnog prometa i predstavljalo opasnost po vozače. Klizište je trebalo hitno sanirati osobito zbog činjenice što upravo tom cestom prolaze školski autobusi, a koji se, primjerice, ne bi mogli mimoići zbog opasnog klizišta. Ili je, kako je istaknuto na jednoj od prošlih sjednica Gradskog vijeća, “samo pitanje kad će netko stradati”. Ta je opasnost sada uklonjena. Radove u vrijednosti 190 tisuća kuna u cijelosti je sanirao ŽUC.

 

500 tisuća kuna iz Fonda solidarnosti EU iskorišteno za sanaciju klizišta Hrastovec Toplički

Nakon razgovora s radnicima, delegacija se uputila do najvećeg županijskog klizišta u Hrastovcu Topličkom, otvorenom još u ožujku 2014. godine. U tijeku su završni radovi, koje je u iznosu od pola milijuna kuna financirao Grad preko Fonda solidarnosti EU.

 

Opasnost – kriterij

Župan Štromar prilikom obilaska je istaknuo kako Županijska uprava za ceste privodi kraju radove na svim gradilištima u ovoj godini.

– Siguran sam da ćemo odraditi sve planirano, a pogotovo sanaciju brojnih klizišta. Saniramo ona najbitnija koja su ugrožavala promet i zbog kojih građani nisu mogli do svojih kuća – istaknuo je župan Štromar te dodao kako dobre vremenske prilike omogućavaju da radovi teku nesmetanim tempom.

230 tisuća kuna stajala je sanacija klizišta na staroj cesti Varaždin – Varaždinske Toplice, koju je financirao ŽUC

 

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić izjavila je da su sredstvima Europske unije, odnosno Fonda solidarnosti, počeli sanirati klizišta i u Martinkovcu, Svibovcu i Selničkoj ulici.

– Na gradskom području je još najmanje desetak klizišta, koja ćemo također pokušati sanirati sredstvima iz Europske unije. Nasreću, riječ je o klizištima koja su u vinogradima ili u šumama pa ne predstavljaju opasnost za ljude ili imovinu – rekla je gradonačelnica Štefanić.

Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački istaknuo je da je evidentirano pedesetak većih klizišta u Županiji te da se nada da će još neko vrijeme ostati ovako povoljne vremenske prilike, kako bi se s krajem sezone sanacije – 1. studenog, sanirao što veći broj klizišta. Sveukupno će se za sanaciju potrošiti 230 milijuna kuna. – Zatvaranja cesta u vrijeme sanacije nije bilo, istaknuo je Osonjački.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Učenici i studenti, prijavite se: Općina Petrijanec daje stipendije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Općina Petrijanec u školskoj/akademskoj 2021./2022. godini daje stipendije nadarenim učenicima srednjih škola i studentima. Za školsku/akademsku 2021./2022. godinu dodijelit će se stipendije u visini mjesečnog iznosa:

Učenici srednjih škola:

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Međimurske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

Studenti:

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije – 300 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Međimurske županije – 350 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – 600 kuna

Konačan broj stipendija utvrdit će se utroškom sredstava iz proračuna Općine Petrijanec, a prema utvrđenoj rang listi kandidata.

Na internetskim stranicama Općine Petrijanec mogu se preuzeti tekst natječaja i pripadajuće obrasce koji se ispunjavaju prilikom prijave na natječaj.

Nastavite čitati

Život i društvo

UNESCO festival u Turskoj: sudjelovali Hrvoje Kovač, Karmen Šoštarić i Ankica Škvarić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povijesna jezgra poznate Antalije u Turskoj, Kaleiçi – Muratpaşa proteklog je vikenda bila poprište šestog izdanja najvećeg kulturnog događanja u toj turskoj provinciji.

UNESCO festival ove je godine okupio više od stotinu predstavnika 36 gradova iz 21 zemlje svijeta od Europe preko Sjeverne Afrike i Bliskog istoka do središnje Azije. Hrvatsku je po drugi puta predstavljala Lepoglava kojoj je veliku podršku pritom pružila Turska razvojna agencija – TIKA prepoznavši u Lepoglavi dobrog partnera za suradnju na području kulture i kulturne baštine.

Lepoglavsku je delegaciju u Turskoj predvodio predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač, a pridružili su mu se Karmen Šoštarić, predsjednica Ekomuzeja Lepoglave te Ankica Škvarić, majstorica-čipkarica.

– Ukazana nam je neizmjerna čast da po drugi put, uz podršku zagrebačkog ureda TIKA-e sudjelujemo na ovom festivalu UNESCO gradova, a kolegama iz brojnih država i gradova predstavimo dio naših posebnosti. Predstavili smo način izrade i vrijednost lepoglavske čipke kao i novi promotivni spot o našoj Lepoglavi, a posebno nas veseli što je javna prezentacija polučila veliki interes zbog kojeg očekujemo neka nova lica i nove partnere na budućim aktivnostima u našem malom gradu – izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Kovač dodavši pritom kako se prezentacija podijelila na onu političku, kroz koju su se održali sastanci s brojnim dužnosnicima, turističku, kroz distribuciju promotivnog materijala o našem kraju te kulturno-umjetničku kroz prezentaciju izrade lepoglavske čipke i njezinu kontemporarnu primjenu.

Uoči same prezentacije, predsjednik Gradskog vijeća Kovač potpisao je zajedničku „Deklaraciju o zaštiti starih gradova“ koji njeguju UNESCO-ovu zaštitu, čime je i na prigodan formalan način Lepoglava postala dio svjetske inicijative koja će svoj zagovarački proces započeti nakon festivala na najvišim razinama međunarodnih organizacija od Europskog parlamenta do Ujedinjenih naroda.

– Ovogodišnja tema festivala i nove Deklaracije fokusirana je na kontekst ljudskih prava u zaštiti kulturne baštine. U današnjem svijetu kad ljudska prava baš i nisu na cijeni, kad se uništavaju tisućljetni kulturni spomenici i kad su upravo naši sugrađani ti koji su nositelji zaštite naše kulturne baštine, vrlo je važno potencirati kulturu kao dio našeg identiteta kao ljudskih bića koja bi nas trebala spajati, a ne razdvajati…baš kao što nas je spojila proteklog vikenda u Antaliji – zaključio je Kovač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje