Povežite se s nama

Život i društvo

Sanja Kočet: Želimo da naša djeca imaju iste uvjete kao njihovi vršnjaci u susjednim općinama

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Donja Voća povodom Dana općine i blagdana svetog Martina biskupa održana je 11. studenoga u staroj školi u Gornjoj Voći.

Načelnica Sanja Kočet i predsjednik Općinskog vijeća Željko Žmegač tim su povodom ugostili saborske zastupnike Nataliju Martinčević i Predraga Štromara, predsjednika Županijska skupština Varaždinske županije Josipa Križanića, bivšeg župana Radimira Čačića, državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja Tomislava Paljaka te brojne načelnike općina u Varaždinskoj županiji.

Željko Žmegač zahvalio je novoj načelnici što nakon analize zatečenog stanja nije spakirala stvari i otišla te objasnio da će svi zatečeni projekti biti nastavljeni. Također, pozvao je sve mještane da podrže Kočet u daljnjem radu.

Načelnica

Načelnica Sanja Kočet u svom je govoru naglasila veliki potencijal koji Općina Donja Voća ima.

– Hvala članovima općinskog Vijeća koji su dosad pokazali kooperativnost u vođenju Općine. Imali smo nekih problema od preuzimanja Općine, ali svakodnevno radimo na stabilizaciji Općine. Radit ćemo i dalje te će naša Općina poslovati odgovornije i transparentnije. Iako je Općina Donja Voća jedna od najmanjih u našoj županiji naše buduće mjere usmjere su na sprječavanje iseljavanja i zadržavanje postojećeg stanovništva, posebice mladih. Mladi Voćanci nam odlaze. Zašto? Nemamo dječji vrtić, niti školsku dvoranu. Nemamo ono što svaka općina i grad u našoj županiji imaju, a naši sumještani i djeca nemaju vremena za gubljenje. Jedan od najvećih prioriteta je otvaranje dječjeg vrtića na području Općine te u suradnji s Varaždinskom županijom izgraditi sportsku dvoranu. Želimo da naša djeca imaju iste uvjete kao njihovi vršnjaci u susjednim općinama. Ne smijemo zaboraviti naše najstarije mještane te im osigurati pomoć u svim segmentima života. Također, želimo im, prvi put od postojanja Općine osigurati simbolične božićnice i uskrsnice – rekla je Kočet.

Istaknula je ulaganja u produženi boravak, uređenje dječjih igrališta i sportskih terena te daljnje uključivanje mladih u zajednicu. Načelnica je najavila i projekte komunalne infrastrukture, razvoj gospodarstva i malog poduzetništva.

– Posebna pažnja posvetit će se turizmu, u kojem Općina Donja Voća ima veliki potencijal. Brendirat ćemo spilju Vindija te ćemo odati počast našem naivnom umjetniku Slavku Stolniku kroz ulaganje u suvremeni interpretacijski centar. Jedan od mojih zadataka je pozivanje na suradnju drugih jedinica lokalne samouprave s kojima Voća može ostvariti zajedničke ciljeve. Moramo spomenuti i projekt širokopojasnog interneta, koji trenutno predstavlja najveći projekt nas i okolnih općina. Imamo velike planove, puno energije i volje. Potrudit ćemo se da ih ostvarimo u nadolazećim godinama – završila je Sanja Kočet.

Gosti

Josip Križanić najavio je županijsku pomoć u gradnji školske dvorane, ali i drugim projektima, te ohrabrio općinsku vlast da će se sve zadano ostvariti ako će se truditi.

Tomislav Paljak objasnio je da u novoj europskoj omotnici ima predviđenih sredstava za probleme koji muče Općinu Donja Voća te rekao da se područne škole neće ukidati, a njima će biti moguće pridružiti vrtiće.

– Posebno je lijepo da je na čelu Općine ovako mlada, obrazovana i rada željna načelnica. To je prava poruka za Voću, koja treba novu energiju, snagu i znanje te ozbiljan i predani rad. Mi smo i dalje visokocentralizirana država. Ulaskom u Europsku uniju sve su naše jedinice dobile priliku da same određuju i kreiraju svoju sudbinu, kroz europske fondove. Najbolji primjer dobivanja europskog novca je Varaždinska županija koja je u prošlom mandatu postala daleko najuspješnija po realizaciji europskih projekata. Ja jesam za racionalizaciju, ali ne za ukidanje općina – rekla je Martinčević, saborska zastupnica Reformista.

Dodijeljena su i priznanja zaslužnim građanima.

Priznanje za životno djelo dobio je Dragutin Gregur za dugogodišnji rad u mnogobrojnim voćanskim udrugama i osobite zasluge u očuvanju voćanskih običaja.

Plakete Općine Donja Voća dodijeljene su:

 • Josipu Cingesaru za poseban doprinos razvoju vatrogastva i zaštite od požara voćanskog kraja,
 • Ljubici Galić za doprinos kulturnom razvitku, očuvanju voćanske tradicije i običaja te promociji voćanskog kraja i
 • Josipu Drvoderiću za izniman doprinos na području kulture voćanskog kraja kroz obnovu materijalne i duhovne baštine Općine i Župe kao župnik voćanske župe od 2005. do 2016.

Zahvalnice Općine Donja Voća dodijeljene su:

 •  Kulturno-umjetničkom društvu Voća za 10 godina ponovnog rada te doprinos razvoju i promociji voćanskog kraja,
 • Biserki Kihas za izniman trud u odgoju i obrazovanju voćanske djece i mladeži,
 • Ireni Šipek za izniman trud u odgoju i obrazovanju voćanske djece i mladeži,
 • Borisu Patrčeviću operativnom vatrogascu DVD-a Donja Voća za dugogodišnji nesebični rad i pomaganje zajednici te prisebnost i odlučnost u reakciji nailaska na zapaljeni automobil 30. travnja 2021. godine i
 • Danijelu Komesu operativnom vatrogascu DVD-a Donja Voća za dugogodišnji nesebični rad i pomaganje zajednici te prisebnost i odlučnost u reakciji nailaska na zapaljeni automobil 30. travnja 2021. godine.

Priznanja Općine Donja Voća i novčana nagrada dodijeljena su:

 • Lani Stolnik, učenici 8. razreda školske godine 2020./2021. za izniman trud i zalaganje te zapažene uspjehe u okviru izvanškolskih aktivnosti,
 • Pauli Šipek učenici 8. razreda školske godine 2020./2021. za izniman trud i zalaganje te zapažene uspjehe u okviru izvanškolskih aktivnosti i
 • Jurici Vincekoviću, učeniku 4. razreda za uložen trud i sudjelovanje na likovnoj izložbi Čovjek Čovjeku“

Život i društvo

FOTO Obnova vrijedna 14 milijuna kuna: Osnovna škola Veliki Bukovec dobila novo ruho

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon više od 25 godina, obnovljena je zgrada Osnovne škole Veliki Bukovec.

Riječ je o školi pohađaju učenici dviju općina, a danas su je obišli u pratnji ravnateljice Željke Marković Bilić župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Obilasku su nazočili i članovi školskog odbora te domaći župnik Pavao Mesarić. U obnovu, odnosno rekonstrukciju škole je uloženo više od 14 milijuna kuna.

Važno je naglasiti kako su Općine Veliki i Mali Bukovec izdvojile svaka po 1.750.000 kuna, dok je Varaždinska županija osigurala 9.750.000 kuna, a uz to i dodatnih 650.000 kuna za prilagodbu i rekonstrukciju postojećeg dijela škole. Svi učenici nastavu pohađaju u jednoj smjeni.

Župan Stričak zadovoljan je realizacijom ovog projekta.

– U ovom mandatu imamo pet plus dva prioriteta, a među tim je prioritetima i obrazovanje – gradimo sustav jednakih mogućnosti, od vrtićke dobi pa do stupanja u radni odnos. Ove godine započet ćemo sa programom talent centara u sklopu naših vrtića u mjesecu travnju. Zatim ćemo dograditi potreban prostor ovdje u školi u Velikom Bukovcu i Svetom Đurđu koje će krenuti u jednosmjensku nastavu. Samim time ćemo omogućiti realizaciju projekta produženog boravka – napomenuo je župan Stričak te dodao da će tijekom ožujka biti otvorena zvjezdarnica te dodatni prostor za Centar izvrsnosti.

Varaždinska županija trenutno priprema investicije u obrazovanju u vrijednosti od 411 milijuna kuna.

– Radi se o dva centra, umjetničko-odgojnom u sklopu Glazbene škole Varaždin, vrijednosti 110 milijuna kuna i Talent centar u sklopu dvorca Šaulovec, vrijednosti 25 milijuna kuna. U sklopu devet škola trebamo izgraditi sportske dvorane, dok u tri osnovne škole trebamo dograditi dodatni prostor za jednosmjensku nastavu. I u tri srednje škole trebamo dograditi dodatni prostor kako bi te škole mogle razvijati sve ono što je važno – zaključio je župan dok je pročelnik Huđek naglasio kako je realizirani jedan prekrasni projekt.

– Objekti i svi sadržaji koji su tu daju jednu puninu da je sav pedagoški standard koji ovoga trenutka postoji u okviru Republike Hrvatske tu i ostvaren. Svi učenici osnovne škole ovog upisnog područja moći će ovdje pokazati svoju izvrsnost u punom obimu – rekao je pročelnik.

Najveće zadovoljstvo iskazala je ravnateljica škole Željka Marković-Bilić kao i svi djelatnici te učenici škole.

– Gradnja je započela davne 1994. godine izgradnjom tadašnje trodijelne sportske dvorane. Više od 25 godina trebalo je da se završi prostor. Dvoranu smo izmjestili u novi prostor, sagradili smo šest novih učionica, kuhinju, blagovaonicu, školsku knjižnicu, dobili smo kabinete, a konačno i školsku zbornicu koju nismo imali od 2003. godine. Sve nam je to omogućilo da konačno prijeđemo na jednosmjensku nastavu i naši su učenici tako dobili mogućnost polaziti nastavu kao i ostali učenici u Varaždinskoj županiji – kazala je ravnateljica.

Od šest novih učionica jedna je informatička, za učenike od 1. do 4. razreda, a zahvaljujući financijskoj pomoći Varaždinske županije, nove su učionice opremljene tzv. pametnim, odnosno interaktivnim pločama.

– Učenici u višim, ali odsad i oni u nižim razredima mogu pratiti nastavu pomoću novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a moram istaknuti i da smo uspjeli pokrenuti i produženi boravak te uvesti još jedan, mliječni obrok na početku svakog radnog dana – naznačila je ravnateljica Marković-Bilić.

Načelnici Franjo Vrbanić i Darko Marković također nisu krili zadovoljstvo zbog konačne realizacije ovako velikog projekta te su se zahvalili Varaždinskoj županiji na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta.

– Prije točno tri godine smo krenuli s Varaždinskom županijom u realizaciju ovog projekta. Dobili smo prekrasan prostor u kojem ne samo da se ugodnije osjećaju učenici, nego i nastavnici koji rade. S druge strane, ovaj će prostor pridonijeti boljem produženom boravku djece, a samim time i društvenom životu općine – rekao je Vrbanić dok je Marković istaknuo kako su mještani dviju općina dobili ono što su jako dugo očekivali.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Ludbreg: od 1. siječnja za svako novorođeno dijete 2500 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Ludbrega donio je Odluku o jednokratnim novčanim pomoćima za novorođenu djecu.

Ovom Odlukom određuje se visina jednokratne novčane pomoći koju dodjeljuje Grad Ludbreg za svako novorođeno dijete i to 2500 kuna neto za svako novorođeno dijete.

Pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći ostvaruje jedan od roditelja novorođenog djeteta s prebivalištem na području Grada Ludbrega u trenutku rođenja djeteta.

Pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći ostvarit će jedan od roditelja za podnijete zahtjeve za novorođeno dijete od 1. siječnja 2022. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje