– Spremni smo i za mogućnosti opstrukcije, no sigurno nećemo dozvoliti da se volja građana ne ispoštuje – rekla je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem, osvrnuvši se na prikupljanje dovoljno potpisa za raspisivanje državnog referenduma o dobi za odlazak u mirovinu i o penalizaciji prijevremenih mirovina.

Naime, na jučerašnjem Skupu članova SHU-a Varaždinske županije, predsjednica sindikata Sanja Šprem istaknula je da su sindikati učitelja, kao najveći u Hrvatskoj, znali da snose i najveći teret priključujući se inicijativi „67 je previše“.

Podsjetila je da je iza sindikata niz uspješnih organizacija inicijativa, kao što je borba protiv outsourcinga, u kojoj su zaštitili nastavno osoblje – spremačice, čistačice, kuharice i domare koji rade u školama jer smatraju da su i oni – sastavni dio škola.

„Lošije nam ne može biti“

– Brojka od oko 700.000 potpisa premašuje i tu najuspješniju inicijativu jer smo u outsourcingu skupili preko 612.000 potpisa. Brojka je, ako ništa drugo, duplo veća od potrebne tako da, bez obzira na to koliko Vlada RH pokušavala smanjiti broj, sigurno ga toliko ne može smanjiti. Koristili smo svaki slobodni trenutak kako bismo otišli na štand i jasno upozoravali građane da što čitkije pišu da Vlada ne bi imala posla – istaknula je Šprem, zaključivši da je prvi korak ka promjeni – uspješno odrađen.

– Ne bojimo se opstrukcije. Zakon je već donesen i lošije ne može biti. Očekujemo izmjene Zakona na način kao što su postavljeni zahtjevi sindikalnih središnjica. Jedini problem koji tu može naići je Ustavni sud koji je već jednom u pitanju monetizacije proglasio referendumsko pitanje neustavnim, no to je na neki način standardna praksa Ustavnog suda. Kao sindikati, ali i putem sindikalne središnjice, sigurno nećemo dozvoliti da se volja svih onih koji su tražili štandove ne cijeni i ne uvažava u Hrvatskoj – rezolutna je Šprem.

Na novinarsko pitanje kada bi građani mogli izaći na referendum, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja odgovorila je da su u tijeku pregledi bilježnika, no očekuju i zahtijevaju da se referendum održi u rujnu. No, konačni sud o datumu izlaska na referendum donijet će Vlada RH.

Komentari

Komentara