Povežite se s nama

U fokusu

Šantek (HNS): Smjena dr. Zember još nije pokrenuta, a Habijan zloupotrebljava podatke

Objavljeno:

- dana

PREDSJEDNIK UV-a OPĆE BOLNICE

U ponedjeljak će biti održana nova sjednica Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin, a na njoj će biti zatraženo novo očitovanje ravnateljice dr. Sanje Zember.

To smo doznali od predsjednika Upravnog vijeća Zorana Šanteka (HNS).

– Na dnevni red će biti uvršten prijedlog odluke u kojem se utvrđuju razlozi za razrješenje ravnateljice s kojima će javnost biti upoznata nakon sjednice Upravnog vijeća, a o kojima će ravnateljica imati mogućnost izjašnjavanja – najavljuje Šantek.

Napominje da dosad nije pokrenut postupak razrješenja ravnateljice, kao što su tvrdili neki članovi UV-a, pri čemu je mislio na Damira Habijana (HDZ).

Međutim, postupak smjene će, dobije li potrebnu većinu, biti pokrenut u ponedjeljak. U tom slučaju, od dr. Zember će biti zatraženo novo očitovanje.

Umiješao se i župan…

Iz toga je jasno da ju se neće teretiti samo zbog prijedloga nove sistematizacije i mogućeg raspisivanja internog natječaja. Već smo upozorili na to da bi doista bila riječ o presedanu da se zbog pravilnika, koji ravnateljica samo predlaže, i natječaja koji nije raspisan, pokrene postupak razrješenja.

Uostalom, s prijedlogom Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta su članovi Upravnog vijeća već dugo upoznati, jer su o tome trebali raspravljati još u studenome.

Međutim, to se nije dogodilo zbog župana Predraga Štromara koji je zatražio da se prije donošenja Pravilnika izmijeni Statut Bolnice. – Usklađenje Statuta predlaže ravnateljica, ali dosad to još nije učinila – odgovorio nam je Šantek.

Čini se da je riječ o važnom detalju: Upravno vijeće o sistematizaciji nije raspravljalo tako dugo dok im se mjesec dana kasnije dopisom nije javio sad već bivši predsjednik Stručnog vijeća prim. dr. sc. Ivan Pavliček.

Dva sata prije sjednice

Šantek je njegov dopis primio svega dva sata prije sjednice održane 30. prosinca i odmah ga je uvrstio na dnevni red.

– Predsjednik Stručnog vijeća obavijestio me je o problemima u radu Bolnice, te o najavama novog kadroviranja. Sve to je, kako se navodi u dopisu, dovelo do vrlo napetih odnosa unutar bolnice. Kao predsjednik UV-a smatrao sam nužnim da se s problematikom upoznaju svi članovi Upravnog vijeća te da daju svoje mišljenje. Tijekom rasprave iskristaliziralo se kako postoji mogućnost da su nastali propusti u vođenju Bolnice te da se temeljem toga traži očitovanje ravnateljice, što je i izglasano u zaključku te točke. Sa sadržajem zaključka suglasan je i Damir Habijan. Tu mislim na zaključak dostavljen ravnateljici dr. Zember kod kojeg smo se u njegovom uvodu pozvali na članke koji su bili spomenuti i u raspravi, a to su članak 44. Zakona o ustanovama i čl. 62. Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bismo od nje tražili da se očituje i da se otkloni spomenuta problematika koja se navodi u tim člancima Zakona, a temeljem kojih je UV dužno razriješiti ravnatelja prije isteka mandata – navodi Šantek. 

Tada je UV većinom glasova – Šantek (HNS), Jasminka Begić (SDP) i prim. dr. sc. Ranko Stare (predstavnik djelatnika) – donio zaključak kojim traže očitovanje dr. Zember. Je li taj zaključak donesen sukladno propisima ili su ti članci naknadno ubačeni, pa je riječ o falsificiranom dokumentu?

– Moram vas razočarati, kao i onog koji imputira na neke sumnjive postupke, najsumnjivije u cijelom slučaju je ponašanje člana Upravnog vijeća Damira Habijana (HDZ). Rad Upravnog vijeća je transparentan, ako se izuzmu čudni motivi Damira Habijana, koji je umiješao politiku i zloupotrebljava podatke o Bolnici s kojima se upoznao sudjelujući u radu Upravnog vijeća, a očito sve kako bi sebi napravio političku promociju. Jasno je da silno želi postati gradonačelnik Varaždina, ali ga molim da Bolnicu više ne koristi u svoju političku kampanju ili u svrhu političke kampanje svoje stranke – ističe Šantek.

“Nepravilnosti i propusti”

A što konkretno zamjera aktualnoj ravnateljici?

– Osobno nemam ništa protiv dr. Zember, a kao propust se može navesti njeno ignoriranje Upravnog vijeća i odbijanje postupanja u skladu s Odlukama UV-a, a tu su i nepravilnosti i propusti na koje je ukazalo Stručno vijeće. Za neke od tih odluka je glasao i Damir Habijan. Spomenuto Stručno vijeće posebno ukazuje na to da ravnateljica pojedine odluke donosi sama bez da se prethodno konzultirala s liječničkom strukom, odnosno voditeljima pojedinih odjela. Također, struka je ukazala i na sistematizaciju radnih mjesta, koju su smatrali spornom te naveli kako je riječ o svojevrsnoj čistki, odnosno tvrdili su kako je ravnateljica odlučila smijeniti sve voditelje „čije povjerenje nije zadobila“ – navodi Šantek.

On tvrdi da je na moguće propuste i eventualne nepravilnosti u vođenju bolnice prva ukazala struka, odnosno liječnici.

– Nezadovoljstvo se unutar bolnice stvaralo mjesecima, a kulminiralo je pred kraj godine. Stoga je, uz ostale obveze, bila i moralna obveza Upravnog vijeća da zatraži očitovanje ravnateljice Zember – navodi predsjednik Upravnog vijeća.

Oštro po Habijanu

Oštro proziva Habijana.

– Umjesto da je poput ostalih članova UV-a pokušao utvrditi zbog čega je nastala situacija u bolnici koja je prema tvrdnjama dijela liječnika neizdrživa, Damir Habijan je javno govorio kako ravnateljica ima njegovu punu podršku. Nadalje, smatram da su njegove bombastične izjave o smjeni ravnateljice zapravo pokušaji skretanja s bitnih problema koji se događaju u Bolnici, a koji su nastali načinom vođenja. Počeo je dizati galamu o bolnici te se mogao steći dojam kako sam sebe želi smijeniti ne bi li od sebe i ravnateljice napravio žrtvu. Kao što vidimo, Damir Habijan nije smijenjen kao što je najavljivao, a isto tako njegova upiranja prstom u Županiju i župana Štromara su besmislice političara koji svim silama želi biti gradonačelnik Varaždina. Ovom prilikom molim gospodina Habijana da ne zloupotrebljava svoje članstvo u Upravnom vijeću bolnice za svoju političku promociju, kako bi liječnici, medicinske sestre i tehničari te ostalo osoblje u primjerenim uvjetima obavljali svoj vrijedan i častan poziv, a pacijenti ostvarili pravo na odgovarajuću zdravstvenu zaštitu – poručio je HNS-ovac HDZ-ovcu.

Umjesto Pavličeka, dr. Grđan

Dodajmo da prim. Pavliček više nije na čelu Stručnog vijeća Bolnice, nego je na to mjesto imenovana dr. Željka Grđan.

Iz materijala priloženih uz poziv na sjednicu Stručnog vijeća vidljivo je da je Pavliček razriješen 2. siječnja, dok je Stručno vijeće o zaključku Upravnog vijeća, koje je doneseno na temelju njegovog dopisa, raspravljalo 9 siječnja.

Konačno, nova sjednica Stručnog vijeća sazvana je za utorak, dakle dan nakon sjednice Upravnog vijeća, a glavna tema će biti rasprava o aktualnoj situaciji u varaždinskoj bolnici.

 

 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Bez Čačića na listi SDP bi dobio sedmi mandat u III. izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U III. izbornoj jedinici SDP je dobio šest mandata odnosno 36,75 % glasova, slijedi HDZ s pet mandata, pa NPS s dva mandata i Možemo s jednim zastupnikom.

S liste Rijeke pravde iz naše izborne jedinice u Hrvatski sabor ulaze Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković i Jasenka Auguštan-Pentek.

– Zahvalila bih biračima. SDP Varaždinske županije sada ima dva mandata više. Mladi kandidati odradili su odličnu kampanju i dobili zavidan broj preferencijalnih glasova. Izražavam osobnu, ali i stranačku podršku mladima, a i dalje ćemo raditi na tome da postanemo faktor koji će upravljati ovom županijom. Nadam se i da će vladu sastaviti SDP i da se više neće crvene sredine zaobilaziti prilikom dodjele sredstava sa nacionalne razine – istaknula je Barbara Antolić Vupora, predsjednica Županijskog SDP-a.

U Sabor je prvi put ušao varaždinski dogradonačenik Miroslav Marković.

– Žao mi je što smo kao Županijska organizacija morali prihvatiti trule kompromise s nacionalne razine i da se pokazalo da su ti kompromisi loši za ukupan rezultat stranke na što smo i upozoravali središnjicu – rekao je Marković.

Taj kompromis odnosio se na Reformiste koji se našli na listi Rijeka pravde.

– SDP bi bez Radimira Čačića na listi, odnosno da je na listi bio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dobio i sedmi mandat – naglasio je Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje