Povežite se s nama

Moda i ljepota

Šarmantna profesorica

Objavljeno:

- dana

MIRELIN KUTAK: EVA MORANDINI PLOVANIĆ

– Šminkala sam se kao studentica i kao mlada profesorica. Tada je u modi bio crni tuš koji sam mogla besprijekorno nanijeti da je trebalo i u tri sata u noći!

No, s vremenom sam se prestala šminkati, zbog posla, a od toga je sigurno prošlo više od 30 godina – ispričala je Eva Morandini Plovanić, poznata sportašica, profesorica tjelesne i zdravstvene kulture na Prvoj gimnaziji Varaždin čijih se satova tjelesnog sjećaju brojne generacije gimnazijalaca.

“Dobrodošla Eva”

Zanimljivo je da je poznata Varaždinka jedna od dva profesora u dugoj povijesti varaždinske gimnazije koja je cijeli svoj životni radni vijek, od prvog do zadnjeg dana, provela u jednoj školi.

– Još danas se sjećam kako me prvi dan na poslu dočekao natpis “Doviđenja Julijana, dobrodošla Eva”. Došla sam, naime, na mjesto svoje majke, koja je također predavala tjelesnu i zdravstvenu kulturu u gimnaziji. U zbornici san sjedila na istom stolcu na kojem je sjedila i ona, čak sam dobila na korištenje i njezine ladice… Bilo je to doista dirljivo – prisjetila se Morandini Plovanić koja potječe iz ugledne graditeljske obitelji koja je došla iz Italije u 19. stoljeću, a u kojoj su se mnogi bavili sportom, pa ne čudi što je i sama u sportskim vodama od malih nogu.

Plesala sam balet cijelu osnovnu školu, vozila kajak, zimi skijala, a ljeti plivala na Dravi…

– Cijelu osnovnu školu plesala sam balet, vozila sam kajak, zimi skijala, ljeti plivala na Dravi… Sa sportom živim od malena. I moj otac, koji je bio inženjer građevine, bavio se sportom i logičan korak mi je bio upisati fakultet za fizičku kulturu. Kroz moje ruke je u 40 godina rada prošlo doista mnogo generacija, pa na pitanje tko mi je najviše ostao u sjećanju, teško je odgovoriti. U svakoj generaciji bio je netko izvrstan, no nekako se još uvijek sjećam Nele Kezelj. Ona je bila jedna od mojih prvih učenica i koja je bilo izvrsna sportašica – ispričala je naša sugrađanka koja je za iznimna postignuća i doprinos za razvoj sporta u Hrvatskoj dobila najveće priznanje, državnu nagradu “Franjo Bučar”.

Iako je mnogi pamte kao profesoricu tjelesnog iz gimnazije, oni nešto malo stariji Eve Morandini Plovanić sjećaju se kao vrsne koreografkinje kroz koju je spojila svoju ljubav prema sportu, plesu i kazalištu.

– Odmah kad sam počela raditi na gimnaziji pokrenula sam ritmičku grupu i počela raditi koreografiju za mjuzikle i predstave u varaždinskom kazalištu. Napravili smo nekoliko mjuzikla koji su bili iznimno dobro prihvaćeni, a jedna od predstava koja mi je ostala u posebnom sjećanju je “Slamnati šešir” u kojoj je bilo čak sedam plesnih točaka i koja je oduševila sve te smo, zahvaljujući njoj, bili na naslovnicama mnogih novina – prisjetila se Morandini Plovanić koja se koreografijom prestala baviti 1975. godine, kada je rodila sina, no a kazalište i danas redovito posjećuje sa svojim suprugom, dramskim glumcem Ivicom Plovanićem koji je također bio vrstan sportaš, a s kojim posjećuje i sve koncerte Varaždinskog komornog orkestra i Varaždinske barokne večeri od prvog dana, za što je od maestra Vladimira Kranjčevića dobila i počesnu ulaznicu.

Nježni “štih”

Eva Morandini Plovanić već je pet godina u mirovini. Iako joj je teško pao odlazak u “penziju” i prvu godinu najviše joj je nedostajao rad s učenicima, danas uživa uz svoje unuke, Romana i Iskru i – nevježbanju.

– Odlazim samo na plivanje. Nekako imam osjećaj da sam se dosta navježbala cijeli život. No, ne znači da neću ponovno aktivno početi vježbati u 80-oj – šali se Eva Morandini Plovanić koja je spremno sjela na stolac svoje bivše učenice, varaždinske vizažistice Mirele Magdić-Fotak.

– Naša sugrađanka ima besprijekoran ten i vidi se da brine o njezi svoje kože – otkrila je Magdić-Fotak koja je za Evu Morandini Plovanić odabrala nježniju šminku pastelnih tonova.

– Odlučila sam se za sjenilo boje breskve, a kako bih oči malo pojačala, povukla sam liniju crnim tušem i sve to zaokružila nanošenjem crne maskare – rekla je Magdić-Fotak.

Rumenilo je također u tonu breskve, kao i ruž.

– Riječ je o diskretnoj šmici koja odlično pristaje našoj poznatoj sugrađanki – zaključila je Magdić-Fotak.

SAVJET PLUS Dame u godinama ne bi trebale izbjegavati šminku. Da zablistaju, dovoljno je staviti malo sjenila, rumenila i ruža u nježnijim, pastelnim tonovima.

Izvor:
Foto: KREŠIMIR GECI/GETTZY FOTO G2 STUDIO

Moda i ljepota

Najtraženiji tretmani s epidermalnim faktorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najtraženiji anti-age tretmani s najbrže vidljivim rezultatima na svjetskom tržištu su definitvno tretmani s epidermalnim faktorima rasta, koji se smatraju vrhunskim postignućem znanosti u kozmetici pomlađivanja. EGF (epidermal grow factor) su živi aktivatori staničnog života.

Oni potiču rast novih epitelnih i epidermalnih stanica i na taj način pomlađuju i regeneriraju zrelu i oštećenu kožu te otklanjaju ožiljke. To se događa jer je pomoću njih moguće potaknuti stanice da se ponašaju kao u mladosti. EGF je set proteina koji sadrže čak 54 aminokiseline, što rezultira povećanom proizvodnjom kolagena i elastina.

Proteini preokreću proces starenja kože i obnavljaju zalihe kolagena u dermisu. Najvažnije svojstvo je u tome da su rezultati vidljivi već nakon prvog tretmana, a djeluju na dermalnoj i epidermalnoj razini kože.

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Prije zime nahranite svoju kožu, no prvo je temeljito očistite

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

NJEGA KOŽE

Jesen je pravo vrijeme da nahranite, hidratizirate i pripremite kožu za nadolazeće hladne zimske dane. Odaberite hidratantnu kremu ovisno o vašem tipu kože.

Hidratacija i hranjenje kože su vrlo važni, ali je prvo potrebno napraviti piling kože. Detaljan piling važan je zapravo u svakom godišnjem dobu jer priprema kožu za bolju apsorpciju proizvoda za njegu, savjetuju na portalu Žena.hr. Možete koristiti dvije vrste piling proizvoda – one sa sitnim tvrdim česticama i one aktivne kemijski. Piling uklanja slojeve mrtve kože i otkriva mlađu i blistavu kožu. No, nemojte ga raditi više od dva puta tjedno.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje