Povežite se s nama

Međimurje

Saša i Robert od Münchena i preko visokih Alpa biciklirali do Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Dvojica prijatelja i avanturista, Saša Matić iz Peklenice i Robert Bogdan iz Murskog Središća, odlučili su se na još jedan veliki pothvat zaputivši se biciklima od Münchena preko Alpa do najsjevernijeg grada Lijepe Naše. Saši i Robertu ovo nije prva takva avantura, a u odnosu na prijašnje nedostajao im je treći član ekipe Kruno Žilavec.

Nakon polaska iz bavarske prijestolnice Münchena slijedio je izravni uspon na Alpe, s namjerom da se osvoji prijevoj Grossglockner po najvišoj cesti Austrije koja se nalazi na 2504 metara nadmorske visine. Slijedila je etapa puta uz austrijski predio rijeke Drave, slovenski predio uz rijeku Soču pa preko hrvatske Učke. Već na prvoj, ujedno najzahtjevnijoj dionici pratila ih je kiša i nevrijeme uz niske temperature. Zbog loše vremenske prognoze došlo je i do promjene plana pa su naši avanturisti umjesto na kišni Vršić na 1611 metara nadmorske visine krenuli preko Udina i Trsta do Istre. Sedmodnevno putovanje završili su putovanjem kroz Hrvatsku, da bi konačno u subotu, 7. kolovoza, stigli zdravi i veseli u Mursko Središće.

Na šetnici uz Muru susreli su se s gradonačelnikom Draženom Srpakom koji je naglasio da je ponosan na podvig svojih sumještana te im zahvalio na lijepoj promociji Murskog Središća. Slične avanture gradonačelnik Srpak im je zaželio i u budućnosti.

Saša i Robert su pak dio zanimljivosti i dogodovština podijelili s gradonačelnikom, a posebno se pamte najteži trenuci s prvih dana putovanja, kada su promrzlih prstiju i mokri do kože osvajali najviše ceste na Alpama, ali i predivna talijanska rijeka Tagliamento te prelazak Učke i Gorskog Kotara.

Dvojica prijatelja ukupno su prošli 989 kilometara kroz pet država. Ovo im je bila peta i po profilu najzahtjevnija ruta do Murskog Središća, s ukupno više od 9000 metara uzbrdice i, kako sami vole naglasiti, apsorbiranih oko 500 litara kišnice po osobi.

Međimurje

Kim Verson u subotu, 4. prosinca, u Čakovcu u sklopu Adventa u gradu Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Facebook/Kim Verson

Prvoga prosinačkog petka u sklopu čakovečkog Adventa očekuju vas Adventski sajam i predstava za djecu, a nastupaju i Bobo i Vujča.

Dan kasnije na Trgu Republike uživajte u sviranju Nikole Grabara (10 sati) te Kim Verson (18 sati), sajmu tradicionalnih međimurskih kolača te nastupima Društva “Naša djeca” i polaznika vrtića, kao i malog zbora Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić”.

Toga dana će se kod obiju čakovečkih crkava zapaliti i druga adventska svijeća. U nedjelju će se pak izvođenjem adventskih i božićnih pjesama predstaviti KUD Žiškovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Drugog dana u prosincu u Međimurju 136 novozaraženih, preminule dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 314 uzoraka, od čega su evidentirana 132 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 42,03% pozitivnih od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavila se 121 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 209. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 86.882 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 121 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 osoba, otpušteno je 8 osoba, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminule su 2 osobe, ženske osobe stare 69 i 92 godinu.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U subotu, 4. prosinca, cijepljenje će se provoditi u Čakovcu (u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije) od 9 do 13:30 sati.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje