Povežite se s nama

Život i društvo

Sastanak u traperu: vratite se u osamdesete uz glazbu s ploča, koncerte, izložbe i radionice

Objavljeno:

- dana

Vikend koji je pred nama u Novom Marofu bit će u znaku trapera.

Od 8. do 10. lipnja ispred i u prostoru „stare škole“ održat će se “Sastanak u traperu” u organizaciji Turističke zajednice grada Novi Marof. Cilj ovog događanja je oživjeti vrijeme osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji mnogi pamte kao “zlatno doba Marofa”.

Sve je u stilu osamdesetih i “levisica”

– Prošle godine smo možda malo i riskirali organizacijom ovog eventa, koji je na kraju odlično prihvaćen, tako da ove godine idemo dalje. S obzirom na to da se sve odvija u prostoru „stare škole“ koju koriste udruge mladih iz Novog Marofa i one su prepoznale dobru ideju i uključile se. Tako imamo udruge Mladi za Marof, Alternativa i Moving koje sudjeluju u organizaciji, a naravno sve je u stilu 80-ih – kazala je Renata Horvatić iz Turističke zajednice grada Novi Marof.

Pozvala je sve da dođu u prostor „stare škole“ i uživaju u opuštenoj atmosferi i brojnim sadržajima. Program počinje u petak 8. lipnja u 17 sati, a posjetitelje čekaju glazba koju će s ploča puštati Mikser, zanimljive kreativne radionice poput radionice izrade lampi i fanzina te okrugli stol „Mladi i organizacija festivala“. Večernji program u malo žešćem ritmu će začiniti Vrulja i Police tribute bend Dr. Vinko i The Milicija.

Subota, kao glavni dan, nudi još više zanimljivih sadržaja, a program će trajati do kasno u noć. Posjetitelji će moći razgledati  izložbu sportskih biciklističkih dresova iz 80-tih iz privatne kolekcije Denisa Vlašića, izložbu stolaca brenda Smetnjak i dizajnerske traper odjevne komade koje će izložiti modni studio Broth. Udruga Pivara Sjever & Križevačka Udruga Pivara prezentirat će popularna craft piva, udruga mladih Mladi za Marof će organizirati igranje društvenih igara, a udruga Moving u Vremeplovnoj sobi sprema iznenađenje.

Od 18 do 19 sati Davor Pejnović i gosti prisjetit će se velikog “open-air” koncerta iz ‘81 na kojem su žarili i palili Parni valjak, Aerodrom, Drugi način, Drago Mlinarec i drugi.

Subotnji program završit će koncertom benda jamIT koji će svirati domaći i strani rock 80-tih.

– Program će u nedjelju zaključiti plesnjak u dvorištu. Zato prekopajte ormare, izvucite stare “levisice”, donesite ploče te, dođite i uživajte s nama u retro ritmu – poručuju iz Turističke zajednice grada Novog Marofa.

PROGRAM

Petak, 8. lipnja

17:00 – 23:00 muzika s gramofona / Funk i rock zvuk 60-ih i 70-ih / Mikser

17:00 okrugli stol „Mladi i organizacija festivala“

18:00 kreativne radionice / radionice izrada lampi, predmeta od drvenih paleta i dr. / Radionica izrade fanzina

22:00 koncert VRULJA – alternativni rock

23:00 Dr.Vinko i The Milicija – tribute THE POLICE & more

 Subota, 9. lipnja

17:00 – 23:00 Popodnevni vremeplov

“dress code” / Levi’s / nagrada za najbolju retro odjevnu kombinaciju

muzika s gramofona / Novi val i klasika domaće glazbene scene / Mikser

izložba sportskih biciklističkih dresova iz 80-tih / privatna kolekcija Denis Vlašić

Vremeplovna soba iznenađenja / Vinko

izložba stolaca / Smetnjak / Junk Yard

dizajnerske traper odjevne komade izlaže modni studio BROTH

17:00 Prezentacija craft piva / Udruga Pivara Sjever & Križevačka Udruga Pivara

17:00 Društvene igre by MZM

18:00 – 19:00 Retrospekcija – Davor Pejnović i gosti prisjećaju se velikog “open-air” koncerta iz ‘81, ali i drugih događanja iz tog doba

22:00 koncert jamIT – domaći i strani rock 80-tih

Nedjelja, 10. lipnja

17:00 – 23:00 muzika s gramofona/ Pop, jazz, reggae i drugi lakši žanrovi / Mikser

17:00 Dance kitchen, uz vrhunske plesne i kulinarske poteze pripremamo zdrave obroke!

20:00 plesnjak u dvorištu, “dress code” Levi’s

Život i društvo

U Maruševcu javna tribina o zdravlju povodom Dana narcisa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu javnozdravstvene kampanje Dan narcisa 25. ožujka, Udruga žena Maruša i Općina Maruševec organiziraju javnu tribinu o zdravlju.

Tribina se organizira s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti.

Dan narcisa ujedno je prilika da se pruži podrška svim oboljelima od ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja u svijetu te osvijesti operirane pacijente o mogućnosti rekonstrukcije dojke, ali i naglasi važnost pregleda od najranije mladosti te stekne navika redovitih samopregleda dojki.

U sklopu ovog javnozdravstvenog skupa bit će riječi i o kardiovaskularnom sustavu, kontroli prostate te edukaciji djece i njihovog pravilnog zdravstvenog usmjeravanja od ranih školskih dana. Također, sudionici skupa moći će prekontrolirati tlak i šećer.

Na javnoj tribini koja će se održati u prostorijama Općine Maruševec u subotu, 25. ožujka ove godine od 11 sati govoriti će:

  • Marija Hrašćanec – Mammae klub Varaždin, prikaz samopregleda na torzu, važnost i uloga udruge, psiho pomoć i podrška oboljelima,
  • dr. Dorotea Bosilj – Opća bolnica Varaždin; o bolesti dojke, važnosti pregleda i mogućnosti rekonstrukcije,
  • dr. Sunčana Milić – obiteljska medicina; prostata, važnost pregleda i odaziva na preglede nacionalnog programa,
  • dr. Marko Šrajbek – Dom zdravlja Varaždinske županije; srce, krvne žile, masnoća, tlak, važnost higijene/virusi,
  • Anica Kolenko – Dom zdravlja Varaždinske županije; energetska pića, pretilost, sol, tekućina, pušenje i droge,
  • BioGnost d.o.o. – farmaceutska tvrtka; prezentacija prijenosnog EKG aparata i demonstraciju istog uz mjerenje tlaka,
  • Učence i učenici Srednje škole Maruševec – praktični dio uz mjerenje tlaka i šećera.

Tom će prigodom članice Udruge žena Maruša dijeliti narcise uz dobrovoljni prilog koji će se predati Mammae klubu Varaždin za pomoć oboljelima i liječenima od raka dojke.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za uređenje Belih kipi Gradu Varaždinu odobrena bespovratna sredstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradu Varaždinu i Razvojnoj agenciji Sjever DAN odobreno je sufinanciranje uređenja prostora Beli kipi putem projekta LIFE Bauhausing Europe u iznosu od 669.873,50 eura, odnosno 368.026,50 eura bespovratnih sredstva.

Zajedno s osiguranim sredstvima iz obveznica, u sljedećih 48 mjeseci trajanja projekta, kroz više njegovih faza, sredstva će se utrošiti na: sudjelovanje zainteresiranih građana, udruga i institucija u razradi idejnog rješenja, izradu projektne dokumentacije i izdavanje potrebnih akata za građenje, zelenu javnu nabavu za izvođenje radova, izvođenje radova na adaptaciji i uređenju odabranog objekta, okoliša uz objekt te monitoring u smislu utjecaja projekta na zajednicu.

– Zadovoljan sam što smo među prvim gradovima u Hrvatskoj prepoznali inicijativu Europske unije pod nazivom Novi europski Bauhaus, aplicirali zanimljivim projektom i za njega uspjeli dobiti čak 60 posto bespovratnih sredstava, odnosno sufinanciranje za više faza projekta uređenja Belih kipi. To je popriličan iznos ako se prisjetimo da je bivša vlast cijeli projekt Belih kipi htjela financirati iz obveznica Grada Varaždina. U suradnji sa zainteresiranim partnerima, energetski ćemo obnoviti i urediti jedan od postojećih hangara i okolni prostor u sportsko-rekreacijsko-edukativni centar koji će biti u korist svih građana – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Grad Varaždin je u listopadu 2022. godine u suradnji s 11 partnera iz Španjolske, Mađarske, Latvije i Hrvatske prijavio projekt uređenja Belih kipi na temelju idejnog projekta dostavljenog Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a kojim se planira rekonstrukcija bivših vojnih hangara u prostor namijenjen za sport i rekreaciju. Podsjećamo, Grad Varaždin je 2020. godine s Ministarstvom sklopio Ugovor o darovanju Gradu Varaždinu nekretnine – bivšeg vojnog skladišta Pri beli kipi namijenjenog razvoju sportsko-rekreacijskog centra.

Tema projekta je cirkularna ekonomija i kvaliteta života, a cilj projekta je u suradnji s budućim korisnicima definirati potrebne sadržaje i budući izgled jednog od postojećih vojnih hangara te okoliša, na temelju vrijednosti Novog europskog Bauhausa – održivosti, estetike i uključivosti.

Projekt su zasad podržale Udruga nordijskog hodanja i pješačenja „Drava“, Udruga škole u prirodi „Virtus“, Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!“, Gradski muzej Varaždin (Prirodoslovni odjel) i JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, streličarski klub „Cekin“ i rafting klub „Matis“, a slijede razgovori i s ostalom zainteresiranom javnošću.

Na razini projektne mreže, cilj je pokrenuti proces transformacije u pet različitih europskih kvartova gradova Cartagene, Murcie, Adazia, Budimpešte i Varaždina, prateći principe NEB-a te pokazati da se ovaj pristup može primijeniti na bilo koji prostor bez obzira na njegovu veličinu, ruralni ili urbani karakter, urbane izazove ili procese degradacije kroz koje je prošao kako bi se stvorio uključiv, održiv i lijep prostor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje