Povežite se s nama

Život i društvo

Sastanak župana Stričaka i dekana MEV-a Klopotana: „Ulaganje u obrazovanje nema alternativu“

Objavljeno:

- dana

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak održao je radni sastanak s dekanom dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu doc.dr.sc. Igorom Klopotanom i suradnicima.

Bila je to prilika da se župan upozna s brojnim projektima, aktivnostima i ambicioznim planovima međimurskog veleučilišta, koje 12 godina upisuje studente iz cijele Hrvatske i gdje uskoro kreću upisi u novu akademsku godinu 2021./2022..

Gosti su župana informirali kao se trenutno na MEV-u provode tri preddiplomska stručna studija u redovitoj i izvanrednoj izvedbi, u trajanju od tri godine: stručni studij računarstva, menadžmenta turizma i sporta te održivog razvoja, kao i da je od 2014. otvoren specijalistički diplomski stručni studij Menadžment turizma i sporta, gdje studenti mogu birati između smjerova Menadžment turizma i Menadžment sporta.

Župan je pritom najavio budući smjer razvoja strukovnog obrazovanja i jednog novog vala ulaganja u Županiji kroz formiranje centara kompetentnosti, tj. strukovnih centara izvrsnosti iz strojarstva, elektrotehnike, turizma, graditeljstva, tekstila, promete, prehrane i ekonomije, a sve kako bi strukovno obrazovanje na području Varaždinke županije bilo globalno konkurentno.

Sastanak je bila prilika da se i predstavi rad i razmotri suradnja s Centrima izvrsnosti Varaždinske županije koji nude nadstandard u obrazovanju darovitima te su jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj i dio Svjetske mrežu za potporu darovitima sa sjedištem na Sveučilištu Western Kentucky u SAD-u.

Njihov je rad detaljnije predstavio Miroslav Huđek, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije navodeći kako se daroviti osnovnoškolci i srednjoškolci mogu prijaviti u jedan od 10 centara izvrsnosti: za matematiku, kemiju, biologiju, fiziku, hrvatski jezik, likovnu umjetnost, nacionalnu povijest, nove tehnologije, astronomiju, robotiku te iz informatike, poduzetništva i šaha pri čemu je raspoloživo 970 mjesta.

Svi su se složili kako ulaganje u obrazovanje nema alternativu te kako će svi aktualni projekti, koji se provode u obje Županije, doprinijeti da u budućnosti ova regija adekvatno odgovoriti na brojne izazove.

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje