Povežite se s nama

U fokusu

Uključite se u globalnu akciju „Sat za planet Zemlju“ i ugasite svjetla u 20:30 sati

Objavljeno:

- dana

Na Starom gradu u Varaždinu danas će se s početkom u 20:30 sati obilježiti Sat za planet Zemlju.

Tim povodom ugasit će se javna rasvjeta na jednoj od najpoznatijih znamenitosti grada, Starom gradu u trajanju od sat vremena.

Varaždin je jedan od mnogobrojnih gradova koji će sudjelovati u najvećoj globalnoj akciji na svijetu i tako poslati poruku o svjesnosti štetnosti klimatskih promjena te skrenuti pozornost na važnost brige o našem planetu.

U isto vrijeme ugasit će se svjetla u metropolama i gradovima diljem svijeta kao upozorenje na važnost vođenja brige o resursima koje trošimo.

Osim Varaždina, ovom projektu priključuje se i Lepoglava, koja će također u 20:30 sati na jedan sat ugasiti javnu rasvjetu u centru grada.

Udruga za zaštitu i unapređenje okoliša „Franjo Koščec“ i Grad Varaždin zaduženi su za realizaciju ove manifestacije, čija je glavna poruka – „connect2Earth“, odnosno povežite se sa Zemljom.

Građani će moći sudjelovati u ovoj najvećoj svjetskoj volonterskoj akciji te uživati u interaktivnoj šetnji bedemom Starog grada pod svijetlima zvijezda uz zanimljive priče o rijeci Dravi.

Okupljene će u ime Grada pozdraviti zamjenica gradonačelnika, gospođa Sandra Malenica te predsjednica Udruge Franjo Koščec, gospođa Vesna Petanjek.

Volonterski ured Međimurja također poziva na uključenje u “Earth Hour”!

Pozivaju se svi stanovnici Međimurske županije da se uključe u akciju i ugase svjetla na 60 minuta ili se na neki drugi simboličan način povežu sa Zemljom.

Mole se svi oni koji će obilježiti “Sat za Zemlju” svojim aktivnostima da šalju fotografije na [email protected] kako bi sakupili informacije na jednom mjestu te pokazali na koji način su se Međimurci uključili u akciju.

Područni odjel “Stonoga” Dječjeg vrtića “Cvrčak” iz Novog Sela Rok: djeca od najranije dobi uče o važnosti očuvanja Zemlje i njezinih bogatstava

Kako prenosi Medjimurjepress.net, djeca i odgojitelji DV Cvrčak, PO Stonoga, Novo Selo Rok, već od najranijih dana svojim aktivnostima razvijaju svijest o važnosti očuvanja planete Zemlje. Ponukani akcijom WWF- Svjetske organizacije za zaštitu prirode, pridružuju se njihovoj kampanji „Sat za planetu Zemlju“.

Foto: medjimurjepress.net

Putem plakata i različitih aktivnosti upozoravaju na štetnost svjetlosnog onečišćenja našeg planeta. Plakatima „Sat za planet Zemlju“ pozivaju roditelje, mještane, da se danas aktivno uključe u vremenu od 20,30 do 21,30 te ugase svjetla u svom domu i promatraju čaroliju naše Zemlje u mraku. Plakate i letke podijelili su mještanima, i na oglasne ploče u mjestu, zajedno s odgojiteljicama Majom Kozjak-Hladki, Sašom Sanjković, Jagodom Srša i Smiljanom Nedeljko.

Foto: medjimurjepress.net

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje