Povežite se s nama

U fokusu

Savez Alpe – Adria za bolju budućost

Objavljeno:

- dana

USPJEH

– Želimo da Savez Alpe – Jadran bude primjer međuregionalne suradnje te da ponovno preuzme ulogu u otvaranju Europe prema istočnim susjedima.

Savez će ponovno biti organizacija koja pruža pomoć i podršku novim regijama koje očekujemo u Europskoj uniji i s kojima želimo zajedno djelovati. To je sigurno Vojvodina, pojedini kantoni iz Bosne i Hercegovine, a nadam se da ćemo djelovanje uspjeti proširiti i na druge mađarske regije te hrvatske županije – najavio je varaždinski župan Radimir Čačić, novi predsjednik Saveza Alpe – Jadran za 2018. i 2019., najveće i najstarije regionalne organizacije Srednje Europe.

Veliko priznanje

Čačić je na tu funkciju jednoglasno izabran na redovnoj sjednici Vijeća Alpe – Jadran koja je u srijedu održana u austrijskom Klagenfurtu. 
Na toj dužnosti zamijenio je Petera Kaisera, predsjednika Vlade austrijske pokrajine Koruške, koji je predsjednik bio posljednje četiri godine i koji mu je predao zastavu Saveza Alpe – Jadran, koja će sljedeće dvije godine stolovati u Varaždinu.

Varaždinskom županu Čačiću je pripala čast da vodi Savez Alpe – Jadran upravo u godini kada Savez slavi 40 godina postojanja 

Čačić se članovima Vijeća zahvalio na ukazanom povjerenju koje su iskazali Varaždinskoj županiji, koja je tako postala prva hrvatska županija koja je preuzela tu važnu ulogu.

– U proteklih 39 godina Savez Alpe – Jadran postao je simbol dobrosusjedske suradnje i uvjeren sam da će Savez Alpe – Jadran ostati primjer organizacije koja zajedničkim djelovanjem kroz konkretne aktivnosti svojim građanima omogućuje kvalitetan život i radna mjesta – rekao je Čačić i dodao da je u idućem razdoblju nužno fokusirati se na konkretne projekte, prepoznajući najveću vrijednost Saveza kao institucionalne platforme za zajednički nastup prema EU fondovima.
– Varaždinska županija će drugim članicama ponuditi i suradnju na podizanju kvalitete osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, jer smo uvjereni da je to ključni element zaloga za budućnost. Predložit ćemo izradu regionalne strategije za poduzetničko obrazovanje s izradom kurikuluma koji uključuje i regionalnu razmjenu učenika i nastavnika – istaknuo je novi predsjednik Saveza, kojem je čast da vodi ovo regionalno udruženje pripala upravo u godini kada Savez Alpe – Jadran slavi 40 godina postojanja. 
Osnovan 1978. 

Savez je osnovan pod imenom Radna zajednica Alpe – Jadran još 1978. godine. Predsjednici regionalnih vlada su tada neformalne povijesne i prijateljske veze pretvorili u posebnu organizaciju. 
Članica je bila i Hrvatska, koja je nakon ulaska u EU 2013. istupila iz članstva i time omogućila da se organizaciji priključe hrvatske regije. Iste godine je Radna zajednica preoblikovana u Savez Alpe – Jadran, koji danas okuplja regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske u kojima živi šest milijuna ljudi.
Uz čestitke novom predsjedniku Saveza Čačiću, dosadašnji predsjednik Saveza Kaiser predao mu je i zastavu Saveza Alpe – Jadran, koja će sljedeće dvije godine stolovati u Varaždinu.

Na sjednici Vijeća Alpe – Jadran u Klagenfurtu prisustvovali su i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Larisa Križan Breljak te Tomislav Jarmić, koordinator Tematske koordinacijske točke za prevenciju od katastrofa, o čemu je i održao predavanje. 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje