Povežite se s nama

U fokusu

Savez Alpe – Adria za bolju budućost

Objavljeno:

- dana

USPJEH

– Želimo da Savez Alpe – Jadran bude primjer međuregionalne suradnje te da ponovno preuzme ulogu u otvaranju Europe prema istočnim susjedima.

Savez će ponovno biti organizacija koja pruža pomoć i podršku novim regijama koje očekujemo u Europskoj uniji i s kojima želimo zajedno djelovati. To je sigurno Vojvodina, pojedini kantoni iz Bosne i Hercegovine, a nadam se da ćemo djelovanje uspjeti proširiti i na druge mađarske regije te hrvatske županije – najavio je varaždinski župan Radimir Čačić, novi predsjednik Saveza Alpe – Jadran za 2018. i 2019., najveće i najstarije regionalne organizacije Srednje Europe.

Veliko priznanje

Čačić je na tu funkciju jednoglasno izabran na redovnoj sjednici Vijeća Alpe – Jadran koja je u srijedu održana u austrijskom Klagenfurtu. 
Na toj dužnosti zamijenio je Petera Kaisera, predsjednika Vlade austrijske pokrajine Koruške, koji je predsjednik bio posljednje četiri godine i koji mu je predao zastavu Saveza Alpe – Jadran, koja će sljedeće dvije godine stolovati u Varaždinu.

Varaždinskom županu Čačiću je pripala čast da vodi Savez Alpe – Jadran upravo u godini kada Savez slavi 40 godina postojanja 

Čačić se članovima Vijeća zahvalio na ukazanom povjerenju koje su iskazali Varaždinskoj županiji, koja je tako postala prva hrvatska županija koja je preuzela tu važnu ulogu.

– U proteklih 39 godina Savez Alpe – Jadran postao je simbol dobrosusjedske suradnje i uvjeren sam da će Savez Alpe – Jadran ostati primjer organizacije koja zajedničkim djelovanjem kroz konkretne aktivnosti svojim građanima omogućuje kvalitetan život i radna mjesta – rekao je Čačić i dodao da je u idućem razdoblju nužno fokusirati se na konkretne projekte, prepoznajući najveću vrijednost Saveza kao institucionalne platforme za zajednički nastup prema EU fondovima.
– Varaždinska županija će drugim članicama ponuditi i suradnju na podizanju kvalitete osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, jer smo uvjereni da je to ključni element zaloga za budućnost. Predložit ćemo izradu regionalne strategije za poduzetničko obrazovanje s izradom kurikuluma koji uključuje i regionalnu razmjenu učenika i nastavnika – istaknuo je novi predsjednik Saveza, kojem je čast da vodi ovo regionalno udruženje pripala upravo u godini kada Savez Alpe – Jadran slavi 40 godina postojanja. 
Osnovan 1978. 

Savez je osnovan pod imenom Radna zajednica Alpe – Jadran još 1978. godine. Predsjednici regionalnih vlada su tada neformalne povijesne i prijateljske veze pretvorili u posebnu organizaciju. 
Članica je bila i Hrvatska, koja je nakon ulaska u EU 2013. istupila iz članstva i time omogućila da se organizaciji priključe hrvatske regije. Iste godine je Radna zajednica preoblikovana u Savez Alpe – Jadran, koji danas okuplja regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske u kojima živi šest milijuna ljudi.
Uz čestitke novom predsjedniku Saveza Čačiću, dosadašnji predsjednik Saveza Kaiser predao mu je i zastavu Saveza Alpe – Jadran, koja će sljedeće dvije godine stolovati u Varaždinu.

Na sjednici Vijeća Alpe – Jadran u Klagenfurtu prisustvovali su i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Larisa Križan Breljak te Tomislav Jarmić, koordinator Tematske koordinacijske točke za prevenciju od katastrofa, o čemu je i održao predavanje. 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati