Povežite se s nama

U fokusu

Savjetnici imenovani prema Statutu s ocjenom “zakonit”

Objavljeno:

- dana

Savjet načelnika u Vidovcu

Savjet načelnika s pet članova osnovao je i načelnik općine Vidovec Bruno Hranić. Nakon što smo u prošlom broju pisali o dvojbama vezanim uz plaćanje savjetnika novcem poreznih obveznika, o tome su nas u pismu izvijestili čitatelji koji su se potpisali kao nezadovoljni mještani općine Vidovec.

I dok smo objavili da su savjetnike 2009. godine imenovali varaždinski župan, bivši varaždinski gradonačelnik, aktualni novomarofski gradonačelnik te načelnici Bednje, Cestice i Martijanca, Savjet vidovečkog načelnika smo ispustili.

No za razliku od ostalih, odluke o osnivanju tog savjeta i imenovanju pet članova nisu bile objavljene u Službenom vjesniku Varaždinske županije. Zašto?

– Savjet načelnika sam 2009. godine osnovao sukladno Statutu Općine Vidovec. Prema Statutu, načelnik može imenovati Savjet koji ima od tri do pet članova, koji za svoj rad primaju naknadu. Sukladno tome, donio sam odluku o imenovanju pet savjetnika koji su primali naknadu u iznosu od 150 kuna, ali ne mjesečno, nego po dolasku na sjednicu. Savjet više ne radi. Posljednju sjednicu održali smo u rujnu prošle godine, a za rad Savjeta je izdvojeno oko 20.000 kuna – rekao nam je načelnik Hranić.

Pet savjetnika je primalo naknadu od 150 kuna po sjednici. Ukupno je izdvojeno oko 20.000 kuna

Čitatelji u pismu ističu da je takvim “samovoljnim i bahatim ponašanjem Hranića oštećen proračun” te su zbog toga prisiljeni zamoliti nadležne institucije kao što su PU varaždinska te Državni ured za reviziju da reagiraju.

– Svrha ovog pisma je da se konačno u Republici Hrvatskoj radi po zakonu – ističu.
Iako je PU varaždinska zbog savjeta kaznenu prijavu podnijela protiv načelnika općine Cestice, u Hrvatskoj nije lako utvrditi što je (protu)zakonito kad su u pitanju savjetnici načelnika.

Hranić ističe važnu činjenicu: Statut Općine Vidovec, u kojem je i odredba o tome da načelnik ima pravo osnovati savjet, uredno je dostavljen Uredu državne uprave u Varaždinskoj županiji. Tijelo koje kontrolira jesu li akti jedinica lokalne samouprave u skladu sa zakonima na njega nisu imali nikakve primjedbe. Da je takav statut u skladu sa zakonom, naveli su u svojem izvješću i državni revizori.

Apsurd s Cesticom

Stav Ministarstva uprave je da se, kao što smo objavili prošli tjedan, novac poreznih obveznika ne smije trošiti na plaćanje savjetnika koji će savjete davati za ono za što plaću primaju zaposleni u upravnim odjelima. Općine, međutim, nemaju cijelu “vojsku” službenika i namještenika kao što je to slučaj u županijama i većim gradovima.

– Općina Vidovec, kao i velika većina drugih općina, ima samo jedan, Jedinstveni upravni odjel. Dakle, mi nemamo upravne odjele koji bi se posebno bavili gospodarstvom, školstvom ili poslovima načelnika – ističe Hranić, koji je ujedno član Upravnog odbora Udruge općina Republike Hrvatske.

Samo tri općine, Cestica, Sv. Ilija i Sv. Đurđ u statutima nemaju odredbu o savjetu načelnika

Da imenovanje savjetnika, barem kad su u pitanju općine i racionalne naknade, ne bi smjelo biti protuzakonito, za Hranića proizlazi i iz Ustava RH.

– Prema članku 137. Ustava, jedinice lokalne u područne samouprave imaju pravo na vlastite prihode kojima slobodno raspolažu u obavljanju poslova iz svojeg djelokruga. Niti jedan zakon, koji regulira ustroj lokalne i područne samouprave, izričito ne zabranjuje osnivanje tijela kao što je Savjet načelnika. I EU, čija će članica postati Hrvatska, zalaže se za jaku lokalnu samoupravu – napominje.

U Varaždinskoj županiji, a vjerojatno je tako i u ostalim dijelovima Hrvatske, velika većina općina i svih šest gradova ima statute prema kojem (grado)načelnici imaju pravo osnivati svoje savjete ili radna tijela.

Iznimka su samo općine Sveti Ilija, Sveti Đurđ i Cestica, u čijim statutima takve odredbe nema. Da bi sve bilo još apsurdnije, kaznenu prijavu “zaradio” je baš načelnik Cestice iako savjetnike nije imenovao osobno, nego je takvu odluku donijelo Općinsko vijeće!

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nevjerojatno: zaratili veterani 104. brigade HV-a, podižu tužbe jer ne znaju tko su im bili zapovjednici!?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin tužila je Grad Prelog i klub Varaždinskih branitelja 1991 1995 zbog neistinitog natpisa na spomen obilježju koje je 6. prosinca 2019. godine podignuto u čast poginulom pukovniku Ivanu Sokaču.

Podsjećamo, spomen-obilježje postavljeno je na tada novouređenom trgu u Oporovcu. Tužitelj tvrdi da je I. tuženik u suradnji, te na inicijativu II. Tuženika, postavio predmetno spomen obilježje, a na kojem je pok. pukovnik Sokač neistinito naslovljen titulom zapovjednika 104. brigade ZNG Varaždin.

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin u tužbi obrazlaže da je pok. pukovnik Sokač u predmetnom ratnom periodu obnašao funkciju – pomoćnika zapovjednika za logistiku, dok je zapovjednik 104. brigade svo to vrijeme bio pukovnik Ivan Rukljić.

– Potonje je razvidno iz izvadaka iz službene dokumentacije Oružanih snaga RH i 104. brigade iz odnosnog razdoblja koja je priložena tužbi – piše između ostaloga u tužbi.

Trgovački sud u Varaždinu pozvao je tuženike da se do prvih dana siječnja iduće godine o svemu očituju pisanim odgovorom na tužbu.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnicima DM-a božićnica od 11.000 kuna, a lijepu svotu dobit će i radnici jedne tvrtke za prodaju keramike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već smo dobro zakoračili u prosinac, mjesec kad se većina zaposlenika, ali i umirovljenici, raduje bonusima i božićnicama, piše Šibenski.

Usprkos krizi i neizvjesnosti što 2023. donosa, dojam je kao da se poslodavci natječu tko će više nagraditi radnike, naročito otkad je Vlada povećale limite na neoporezivi dio ovih naknada.

Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u nam je kazala kako će njihovih 1.857 djelatnica i djelatnika u povodu nadolazećih blagdana nagraditi za njihov trud i doprinos uspješnom poslovanju dm-a i to stimulacijom u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika. A prosječna je plaća u dm-u veća od 11.000 kuna!

Pozamašnom božićnicom oduševila je i domaća tvrtka Fero-Term, koja se u proteklih 30 godina od male zagrebačke obiteljske tvrtke prometnula u tržišnog lidera u prodaji keramike, kupaonske i sanitarne opreme koja zapošljava 650 ljudi. Vlasnici tvrtke, obitelj Gudeljević, nagradit će sve svoje zaposlenike božićnicom od 5.000 kuna!

Trgovački lanac Lidl Hrvatska zaposlenicima je isplatio božićnicu u iznosu 2.500 kuna. Uz božićnicu, svi zaposlenici će primiti i Lidlov poklon paket te darove za djecu za Sv. Nikolu. Samo u ovoj godini Lidl je isplatio 7.500 kn dodatka na plaću kroz novčane nagrade, uskrsnicu i božićnicu, podsjetili su iz ovog trgovačkog lanca.

Isti iznos božićnice dobit će i u Kauflandu u Hrvatskoj, tvrtki koja ima preko 3.400 zaposlenika. Zanimljivo, kako su nam kazali, 2.500 kuna božićnice dobit će “svi zaposlenici na nerukovodećim pozicijama”.

Više pročitajte na Šibenskom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje