Povežite se s nama

Život i društvo

Savršeni recept za ljubav djece i povrća – vlastiti vrt

Objavljeno:

- dana

KREATIVNOST VRTIĆU U V. TOPLICAMA

Na tanjuru mrkva i mahune dinstane na luku i paradajzu, pire krumpir i zelena salata kao prilog. Za desert kolač od jagoda.

Na stolu vaza sa sušenim grančicama lavande ili svježim cvijećem. Za stolom? Mališani iz Dječjeg vrtića “Tratinčica” iz Varaždinskih Toplica. Nitko nema prigovor na jelovnik. Štoviše. Tete iz Varaždinskih Toplica, na čelu s ravnateljicom Lindom Novačić, smislile su savršeni recept za ljubav djece i povrća – vlastiti vrt. Još od 2012. godine sami ga štihaju, sade, zalijevaju, beru… Njihov je vrt – osim što je slastan zalogaj – nedavno proglašen i najljepšim vrtom u kategoriji vrtića u Republici Hrvatskoj.

Mališani Tratinčice već pune tri godine sami štihaju, sade, zalijevaju, beru… rade sve u svom vrtu

– Svih 120 mališana na neki je način uključeno u rad na vrtu. Sve ono što inače baš i ne vole, kroz rad u vrtu nesvjesno su se baš u to zaljubili, priča Linda Novačić, ravnateljica vrtića. Vesela i energična, Linda Novačić toplički je vrtić dovela na zavidnu razinu koji u svemu može parirati i vrtiće u velikim sredinama. Ona je i osmislila parolu “Tratinčice” – Vrtić u prirodi, priroda u vrtiću. Linda Novačić u velikim blokovima bilježi svaku promjenu ili fazu u vrtu. 

Autohtone sorte

– U vrtu je bio samo zapušteni voćnjak sa starim sortama jabuka. Pala nam je na pamet ideja da bismo mogli oplemeniti vrt. Kupili smo dječji alat i krenuli u akciju. Mališani su odmah pokazali interes, žene su počele donositi sjemenje, donose i sjeme autohtonih sorti, pa u voćnjaku imamo stare sorte jabuka, šljiva, krušaka… jedan tata nam redovito preore vrt… I tako smo oformili povrtnjak, priča Linda Novačić, listajući blok i sama se prisjećajući svih trenutaka.

– Prvo smo posadili krumpir i dobili čak pet sanduka, pa smo cijelo ljeto jeli naše domaće krumpire. Zaredali su luk, paprika, celer, mahune, paradajz, zelj, kelj, jagode… Djeca sama sakupljaju kompost, veli Linda. Na kraju prve knjige velika je slika s receptom za štrukle od jabuka koje su sami uzgojili. Od sijanja do prve berbe prošlo je dva mjeseca – prvo je ubran grašak.

– Djeca su ga pobrala, očistila zajedno s tetama i negdje usput zaboravila da su do tada uvijek mrmljali kad je na tanjuru bio grašak, priča Linda Novačić.  

Kad dođu u “Tratinčicu”, odrasli se čude koliko djeca znaju o vrtu. Znanje im prenose tete iz vlastitog iskustva. Trenutno je vrijeme mrtve sezone u vrtlarenju. Ipak, mališani se bavi prikupljanjem komposta, redovitim čišćenjem gredica… Odlazak iz vrta unutra doživljavaju kao kaznu. Jer, njihov je vrt trenutno njihova najveća ljubav.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Podravci dominirali revijalnim natjecanjem orača sjeverozapadne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Prelogu je jučer održano prvo revijalno natjecanje u oranju sjeverozapadne Hrvatske na kojemu su snage odmjerili najbolji orači iz Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

Organizatori natjecanja bili su Udruga orača Međimurske županije i Grad Prelog, uz suorganizaciju Udruge natjecatelja u oranju Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske, pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Prvaci iz četiri županije natjecali su se u kategorijama plugova ravnjaka i plugova premetnjaka.

U kategoriji plugova premetnjaka prvo je mjesto osvojio Zoran Radiček, drugi je bio Vinko Kukec, a treći Bernard Matijević. U kategoriji plugova ravnjaka prvi je bio Saša Višak, drugi Luka Perko i treći Krunoslav Mužić.

Segmenti koji su se ocjenjivali bili su kvalitetno oranje brazde, dobro zaoravanje biljnih ostataka, pravilna optimalna dubina, ravnina te slijeganje brazde. Nagrade i pehare uručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Osim natjecanja u kategorijama plugova ravnjaka i premetnjaka, dva natjecatelja iz Koprivničko-križevačke županije – Blaž Tomijek i Ivica Miglez prikazali su tehniku oranja u kategoriji Oldtimer, s time da je Blaž Tomijek osvojio prvo mjesto.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje