Povežite se s nama

U fokusu

SDP će podržati HDZ-ov prijedlog o Aglomeraciji, Habijan: Drago mi je, okrenuli smo loše trendove

Objavljeno:

- dana

ZBOG VARKOMA

I dok nije poznato hoće li SDP sutra biti za prijedlog proračuna Varaždina za 2017., a ne znaju još ni to hoće li podržati prijedlog mirnog rješavanja spora s C.I.O.S. MBO-om oko zemljišta, predsjednik gradskog SDP-a Alen Kišić danas je bio jasan kad je u pitanju jedna tema.

– Podržat ćemo prijedlog HDZ-a za dopunu dnevnog reda kojom se traži da gradonačelnik podnese izvješće o Aglomeraciji Varaždin, kao i da se sazove Glavna skupština Varkoma na kojoj bi se opozvali postojeći članovi Nadzornog odbora i imenovali novi – bio je jasan Kišić.

To, naime, otvara mogućnost smjene aktualnog direktora Vlade Vlašića. Podsjećamo, Kišić je prvi javno zatražio smjenu direktora Varkoma Vlade Vlašića, no na prošloj sjednici SDP-ov predsjednik Gradskog vijeća HDZ-ov prijedlog o Aglomeraciji nije uvrstio na dnevni red. Sutra će ga očito staviti na glasovanje, i to nakon što su HDZ-ovi vijećnici svoj prijedlog dopunili s tekstom za saziv Glavne skupštine.

Na sjednici Nadzornog odbora u petak SDP-ov član Neven Bosilj zatražio je glasovanje o povjerenju Vlašiću, ali je prijedlog odbijen s omjerom dva glasa „za“ i šest „protiv“.

– Prvo sam tražio da Uprava, umjesto informacije, podnese izvješća o provođenju projekta Aglomeracije, kako bismo o tome mogli glasovati. To je bilo odbijeno. S obzirom da je iz danih informacija bilo jasno da je dosta novca poreznih obveznika bačeno u vjetar, zatražio sam raspravu o povjerenju direktoru, što je odbijeno – rekao je Bosilj.

Kišić je pak istaknuo da nije u redu da direktor Varkoma u plaćenim oglasima po medijima kritizira njega i Bosilja.

– Podržat ćemo HDZ-ov prijedlog na sutrašnjoj sjednici, a nadam se da će to učiniti i drugi vijećnici koji su kritizirali rad Uprave Varkoma. Voljeli bismo da su svi dosljedni – napomenuo je predsjednik varaždinskog SDP-a.

“Bocnuo” ih za proračun

Vrlo brzo je stigla reakcija predsjednika varaždinskog HDZ-a Damira Habijana.

– Drago mi je da je SDP najavio kako će podržati naš prijedlog oko sazivanja Glavne skupštine Varkoma s dnevnim redom opoziva članova Nadzornog odbora. To pokazuje da smo uspjeli preokrenuti loše trendove koji su zavladali ovim Gradom – istaknuo je Habijan na svojem Facebook profilu.

Ipak, nije propustio komentirati da SDP još uvijek nema stav oko proračuna za 2017.

– Navečer će pisati amandmane? Pa prijedlog proračuna vani je već dva tjedna. Sada očito žele u oporbu – komentirao je.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

“Kamenje i prašina lete na sve strane, više ne možemo izdržati”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Ma ne možemo više izdržati. Ovo traje već godinama. Kamioni jure naseljem, a sada kad su još u tijeku radovi na Aglomeraciji Varaždin u Jalkovcu, još je je gore. Kuća vam se strese kad vozilo prođe preko ulegnuća na cesti. Kamenje i prašina lete na sve strane – rekla nam je jedna Jalkovčanka iz Ulice braće Radić, najduže u Jalkovcu.

I mještani manjih, sporednih ulica su ogorčeni.

– Ma to više nije normalno. Kamenje leti na sve strane. Skoro su mi stradali prozori na kući – ističe stanovnica Plitvičke ulice.

Neizdrživo

Ogorčena je i majka 5-godišnjeg djeteta iz Nove ulice.

– Kako se voze s teretnim vozilima, to je strašno. Uvijek sam u strahu da se mom malenom nešto ne dogodi – rekla je ogorčeno.

No, kamioni koji dovoze i odvoze robu do Zone malog i srednjeg poduzetništva u Jalkovcu drugim putom ni ne mogu ići.

– Ma svjesni smo mi da vozači kamiona nemaju drugi način nego da se kroz naše naselje voze do Zone u Jalkovcu, ali dokad će to biti tako? – rekla je Jalkovčanka iz Ulice braće Radić.

S problemima mještana upoznati su i u Mjesnom odboru Jalkovec.

– Kontinuirano upozoravamo na problem teškog teretnog prometa u naselju Jalkovec te potrebu iznalaženja rješenja za njegovo izmještanje. To svake godine kao Vijeće Mjesnog odbora stavljamo na listu prioriteta i komuniciramo prema gradskoj vlasti – ističe Robert Vugrin, predsjednik Mjesnog odbora Jalkovec.

Upoznati

S tom problematikom Mjesni odbor Jalkovec upoznao je novu gradsku vlast.

– Zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića s tom problematikom upoznali smo na koordinaciji s predsjednicima vijeća mjesnih odbora u lipnju te je nakon toga početkom srpnja upućen i dopis – dodao je Vugrin.

Iz Grada Varaždina ističu da su upoznati s problematikom Jalkovčana.

– Izmještanje teretnog prometa iz naselja Jalkovec je predmet razgovora svih dosadašnjih vlasti u Gradu Varaždinu s Hrvatskim cestama s obzirom na činjenicu da navedeno prvenstveno ovisi o izgradnji čvora Jalkovec na jugozapadnoj obilaznici grada Varaždina – ističu iz Grada Varaždina te dodaju da je s Hrvatskim cestama dogovarano da se projektiranje navedenog čvora uvrsti u planove Hrvatskih cesta za 2021. godinu.

– Nemamo informacije je li išta po tom pitanju pokrenuto – tvrde iz Grada Varaždina.

Vugrin pak ističe da iz Hrvatskih cesta očito čekaju da se krajem ove godine na sjednici Skupštine Varaždinske županije izglasaju III. izmjene i dopune Prostornog plana Varaždinske županije, koje između ostaloga obuhvaćaju i nove čvorove na varaždinskoj obilaznici, pa time i ovaj jalkovečki.

Rješenje

Do tog čvora na jugozapadnoj obilaznici vodila bi pristupna cesta dužine oko 600 metara koja bi se protezala od Magme u Zoni pa do završetka Ulice Stanka Tomaškovića u Jalkovcu.

Navedenu cestu mora osigurati Grad Varaždin i prema aktualnim podacima na Geoportalu Državne geodetske uprave vidljivo je da je u tu svrhu parcelirana samo polovica dužine te buduće pristupne ceste. Taj dio koji je parceliran ima otegotnu okolnost što se radi o zemljištu koje je predmet sudskog spora vezanog uz zamjenu zemljišta Grada Varaždina i tvrtke T7 VIS.

No, drugih 300 metara nemaju otegotnu okolnost, već se moraju riješiti imovinskopravni odnosi.

Predviđen novi čvor na jugozapadnoj obilaznici

Nadanja

– Uzimajući u obzir sve navedeno i pokušavajući učiniti ono što se može, u 2022. godini bi postojali preduvjeti da se barem počne s projektiranjem čvora od strane Hrvatskih cesta i potrebnim predradnjama od strane Grada Varaždina kako bi se imovinskopravno riješilo preostalih 300 metara buduće pristupne ceste. Jednako tako ostaje i nada da će hrvatsko pravosuđe učinkovitije i brže rješavati sudske postupke koji trenutno onemogućavaju da se počne s izgradnjom buduće pristupne ceste na već parceliranom dijelu – zaključuje predsjednik Mjesnog odbora Jalkovec.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji osam novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji jučer je evidentirano osam novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirano 136 osoba.  

Oporavile su se dvije osobe i broj aktivnih slučajeva je 24. Od početka epidemije u županiji je evidentirano 22.180 osoba pozitivnih na koronavirus.  

Svi zainteresirani građani mogu se danas i u subotu cijepiti na punktu u Gospodarskoj školi u Varaždinu.

Raspored cijepljenja:

Danas, 4. kolovoza – sportska dvorana Gospodarske škole u Varaždinu – do 18 sati –  cijepljenje drugom dozom AstreZenece za osobe koji su prvom dozom cijepljeni 12. svibnja, cijepljenje drugom dozom Pfizera za cijepljene 23. lipnja, kao i za sve ostale zainteresirane građane bez prethodne najave.

Subota, 7. kolovoza – sportska dvorana Gospodarske škole u Varaždinu – od 8 do 14 sati –cijepljenje drugom dozom Pfizera za osobe cijepljene 26. lipnja, kao i prvom dozom za sve zainteresirane građane bez prethodne najave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje