Povežite se s nama

U fokusu

SDP će podržati HDZ-ov prijedlog o Aglomeraciji, Habijan: Drago mi je, okrenuli smo loše trendove

Objavljeno:

- dana

ZBOG VARKOMA

I dok nije poznato hoće li SDP sutra biti za prijedlog proračuna Varaždina za 2017., a ne znaju još ni to hoće li podržati prijedlog mirnog rješavanja spora s C.I.O.S. MBO-om oko zemljišta, predsjednik gradskog SDP-a Alen Kišić danas je bio jasan kad je u pitanju jedna tema.

– Podržat ćemo prijedlog HDZ-a za dopunu dnevnog reda kojom se traži da gradonačelnik podnese izvješće o Aglomeraciji Varaždin, kao i da se sazove Glavna skupština Varkoma na kojoj bi se opozvali postojeći članovi Nadzornog odbora i imenovali novi – bio je jasan Kišić.

To, naime, otvara mogućnost smjene aktualnog direktora Vlade Vlašića. Podsjećamo, Kišić je prvi javno zatražio smjenu direktora Varkoma Vlade Vlašića, no na prošloj sjednici SDP-ov predsjednik Gradskog vijeća HDZ-ov prijedlog o Aglomeraciji nije uvrstio na dnevni red. Sutra će ga očito staviti na glasovanje, i to nakon što su HDZ-ovi vijećnici svoj prijedlog dopunili s tekstom za saziv Glavne skupštine.

Na sjednici Nadzornog odbora u petak SDP-ov član Neven Bosilj zatražio je glasovanje o povjerenju Vlašiću, ali je prijedlog odbijen s omjerom dva glasa „za“ i šest „protiv“.

– Prvo sam tražio da Uprava, umjesto informacije, podnese izvješća o provođenju projekta Aglomeracije, kako bismo o tome mogli glasovati. To je bilo odbijeno. S obzirom da je iz danih informacija bilo jasno da je dosta novca poreznih obveznika bačeno u vjetar, zatražio sam raspravu o povjerenju direktoru, što je odbijeno – rekao je Bosilj.

Kišić je pak istaknuo da nije u redu da direktor Varkoma u plaćenim oglasima po medijima kritizira njega i Bosilja.

– Podržat ćemo HDZ-ov prijedlog na sutrašnjoj sjednici, a nadam se da će to učiniti i drugi vijećnici koji su kritizirali rad Uprave Varkoma. Voljeli bismo da su svi dosljedni – napomenuo je predsjednik varaždinskog SDP-a.

“Bocnuo” ih za proračun

Vrlo brzo je stigla reakcija predsjednika varaždinskog HDZ-a Damira Habijana.

– Drago mi je da je SDP najavio kako će podržati naš prijedlog oko sazivanja Glavne skupštine Varkoma s dnevnim redom opoziva članova Nadzornog odbora. To pokazuje da smo uspjeli preokrenuti loše trendove koji su zavladali ovim Gradom – istaknuo je Habijan na svojem Facebook profilu.

Ipak, nije propustio komentirati da SDP još uvijek nema stav oko proračuna za 2017.

– Navečer će pisati amandmane? Pa prijedlog proračuna vani je već dva tjedna. Sada očito žele u oporbu – komentirao je.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati

U fokusu

Potpisan ugovor za izvođenje radova rekonstrukcije djela nogostupa u centru Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Pokrenuli smo prvu fazu komunalnog uređenja samog centra Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić prigodom potpisivanja Ugovora o izvođenju radova rekonstrukcije djela nogostupa u Ulici hrvatskih pavlina i od Ulice Antuna Mihanovića do Ulice Alojzija Stepinca.

Ugovor je potpisan 21. siječnja na prigodnoj svečanosti organiziranoj u Gradskoj vijećnici.

Temeljem provedenog javnog natječaja izvođenje radova povjereno je tvrtki TTG iz Donje Višnjice čije je direktor Tomica Zgrebec, nakon potpisivanja Ugovora, istaknuo da će radovi, čija je ugovorena vrijednost 395.730 kuna, biti izvedeni kvalitetno i u roku.

U okviru tih radova bit će izvedena rekonstrukcija postojećeg nogostupa južnog dijela Ulice hrvatskih pavlina te dio nogostupa sa sjeverne strane kolnika županijske ceste, na potezu od Ulice A. Mihanovića do Ulice A. Stepinca, u ukupnoj dužini od 363,5 metara.

– Nakon ovih zahvata pokrenut ćemo uređenje dijela nogostupa na istočnoj strani Ulice hrvatskih pavlina kojim će biti obuhvaćeno saniranje cestovne odvodnje, kanalizacijskog sustava i samog nogostupa. Sve to radimo s ciljem uređenjem centra Lepoglave u kojem planiramo izgradnju tržnice za koju ćemo uskoro dobiti građevinsku dozvolu. Sredstva za izgradnju tržnice, a riječ je oko dva milijuna kuna, planiramo osigurati kroz mjeru 7.4.1 čije otvaranje očekujemo ove godine. Očekuje nas i uređenje kanalizacijskog sustava. U tom su smjeru pokrenuti i konkretni koraci. S tvrtkom Varkom potpisan je ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju sustava aglomeracije. Projektna dokumentacija trebala bi biti izrađena do lipnja, a iduće godine trebalo bi se krenuti s natječajem za izbor izvođača radova – pojasnio je gradonačelnik Škvarić.

Zadovoljstvo početkom radova na uređenju centra Lepoglave istaknula je predsjednica MO Lepoglava Marija Ribić naglasivši da će centar grada biti uređen na zadovoljstvo građana koji u njemu žive kao i turista koji često borave u Lepoglavi.

– Prisutan je još problem starih zgrada u državnom vlasništvu koje se nalaze u centru Lepoglave. Te je zgrade potrebno obnoviti na što upozoravamo nadležne na državnoj razini – rekla je Ribič.

Početak radova rekonstrukcije djela nogostupa u Ulici hrvatskih pavlina i od Ulice Antuna Mihanovića do Ulice Alojzija Stepinca planiran je za veljaču 2021., a trebali bi biti završeni u roku od 60 dana.

Nastavite čitati