Povežite se s nama

U fokusu

SDP će podržati HDZ-ov prijedlog o Aglomeraciji, Habijan: Drago mi je, okrenuli smo loše trendove

Objavljeno:

- dana

ZBOG VARKOMA

I dok nije poznato hoće li SDP sutra biti za prijedlog proračuna Varaždina za 2017., a ne znaju još ni to hoće li podržati prijedlog mirnog rješavanja spora s C.I.O.S. MBO-om oko zemljišta, predsjednik gradskog SDP-a Alen Kišić danas je bio jasan kad je u pitanju jedna tema.

– Podržat ćemo prijedlog HDZ-a za dopunu dnevnog reda kojom se traži da gradonačelnik podnese izvješće o Aglomeraciji Varaždin, kao i da se sazove Glavna skupština Varkoma na kojoj bi se opozvali postojeći članovi Nadzornog odbora i imenovali novi – bio je jasan Kišić.

To, naime, otvara mogućnost smjene aktualnog direktora Vlade Vlašića. Podsjećamo, Kišić je prvi javno zatražio smjenu direktora Varkoma Vlade Vlašića, no na prošloj sjednici SDP-ov predsjednik Gradskog vijeća HDZ-ov prijedlog o Aglomeraciji nije uvrstio na dnevni red. Sutra će ga očito staviti na glasovanje, i to nakon što su HDZ-ovi vijećnici svoj prijedlog dopunili s tekstom za saziv Glavne skupštine.

Na sjednici Nadzornog odbora u petak SDP-ov član Neven Bosilj zatražio je glasovanje o povjerenju Vlašiću, ali je prijedlog odbijen s omjerom dva glasa „za“ i šest „protiv“.

– Prvo sam tražio da Uprava, umjesto informacije, podnese izvješća o provođenju projekta Aglomeracije, kako bismo o tome mogli glasovati. To je bilo odbijeno. S obzirom da je iz danih informacija bilo jasno da je dosta novca poreznih obveznika bačeno u vjetar, zatražio sam raspravu o povjerenju direktoru, što je odbijeno – rekao je Bosilj.

Kišić je pak istaknuo da nije u redu da direktor Varkoma u plaćenim oglasima po medijima kritizira njega i Bosilja.

– Podržat ćemo HDZ-ov prijedlog na sutrašnjoj sjednici, a nadam se da će to učiniti i drugi vijećnici koji su kritizirali rad Uprave Varkoma. Voljeli bismo da su svi dosljedni – napomenuo je predsjednik varaždinskog SDP-a.

“Bocnuo” ih za proračun

Vrlo brzo je stigla reakcija predsjednika varaždinskog HDZ-a Damira Habijana.

– Drago mi je da je SDP najavio kako će podržati naš prijedlog oko sazivanja Glavne skupštine Varkoma s dnevnim redom opoziva članova Nadzornog odbora. To pokazuje da smo uspjeli preokrenuti loše trendove koji su zavladali ovim Gradom – istaknuo je Habijan na svojem Facebook profilu.

Ipak, nije propustio komentirati da SDP još uvijek nema stav oko proračuna za 2017.

– Navečer će pisati amandmane? Pa prijedlog proračuna vani je već dva tjedna. Sada očito žele u oporbu – komentirao je.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Hrvatska je članica šengenskog prostora. Što se sve mijenja od siječnja?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer  je donesena konačna i jednoglasna oduka na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica u Bruxellesu – Hrvatska postaje 27. članica šengenskog prostora.

Što to konkretno znači?

Za manje od mjesec dana, točnije 1. siječnja, ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće i u zračnim lukama. Neće više biti čekanja na granicama i kilometarske kolone, posebno u sezoni.

To vrijedi za granične prijelaze sa Slovenijom i Mađarskom, na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom je situacija nepromijenjena, odnosno to postaje vanjska granica Schengena.

Zračne luke malo će kasniti s ulaskom u šengenski prostor. Promjene u njima stupaju na snagu 26. ožujka 2023. godine.

Iako se ukidaju granice kakve su do sad bile, to ne znači da neće biti nikakve kontrole. Dosadašnja pravila zamijenit će kompenzacijske mjere koje će prvenstveno služiti za suzbijanje mogućih nezakonitih radnji kod prelaska granica.

Nastavite čitati

U fokusu

Grad Varaždin i Kaufland raskidaju ugovor jer se vjerovnici nisu dogovorili. Bliži li se kraj Varteksu?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin i Kaufland će, prema svemu sudeći, raskinuti ugovor temeljem kojeg se na dijelu poslovnog prostora Varteksa u Zagrebačkoj ulici, u sklopu projekta „Varteks kvart – urbana regeneracija“ trebao graditi novi poslovni trgovački centar. Ta je informacija danas stigla iz Grada Varaždina. Navode da su čekali, ali nisu dočekali da se Varteksovi vjerovnici dogovore te da je raskid ugovora inicirao Kaufland.

– Kaufland je inicirao, a Grad Varaždin pozitivno odgovorio na inicijativu za skoro pokretanje pravnih poslova sporazumnog raskida ugovora  jer rokovi za dogovor hipotekarnih i založnih vjerovnika, koji su preduvjet za nastavak projekta, ističu do kraja godine. Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj,  je nakon očekivanja i nadanja da će doći do dogovora vjerovnika za što još postoje minimalne, gotovo nikakve šanse, sada  suglasan da se krene u raskid ugovora između Kauflanda i Grada Varaždina – kažu u Gradu Varaždinu.

– Najavljena investicija se neće moći realizirati jer se procjenjuje da ne postoji nikakva mogućnost dogovora hipotekarnih i založnih vjerovnika – smatra gradonačelnik Neven Bosilj. Dodaje ida razumije poslovnu strategiju Varteksa.

– Kao i svako ozbiljno poslovno društvo, tako i  Kaufland ima definirate termine za realizaciju investicija. Ako se do dogovora ne može doći u tim definiranim rokovima, a očito se to ne može riješiti jer se  vjerovnici čvrsto, ukopano,  drže svojih pozicija,  ne vidimo nikakve mogućnosti realizacije cijelog projekta. I zato smo predvidjeli da se tijekom slijedećeg tjedna sastanemo s predstavnicima Kauflanda  i napravimo sporazumni raskid ugovora – rekao je Bosilj.

Je li ovo kraj Varteksa? O tome je za Poslovni dnevnik govorio i član Uprave Varteksa Dražen Dobiš.

Varteks je, naime, uputio dopis Vladi sa zamolbom da, ako je to moguće, pokuša utjecati na hipotekarno osigurane vjerovnike da se ubrza proces dogovora oko raspodjele sredstava od prodaje našeg zemljišta Kauflandu.

Novi član uprave Varteksa Dobiš poručio da bez Kauflanda i NK Varaždina Varteksu prijeti kraj

Očito zamolba nije urodila plodom.

-Vjerujem u snagu Varteksa, ali ako bi došlo do potpisivanja sporazumnog raskida ugovora Kauflanda s Gradom Varaždinom oko izgradnje kružnog toka, kao i ugovora s NK Varaždinom vezano uz pomicanje dijela zemljišta za gradnju njihovog kompleksa, samim time je to i njihovo odricanje od moguće kupnje zemljišta od Varteksa. Onda pada u vodu i projekt Vlade RH ‘Varteks kvart – urbana regeneracija’ kojeg je Vlada proglasila strateškim investicijskim projektom, a sve zbog toga što se vjerovnici ne mogu dogovoriti oko raspodjele financijskih sredstava iz prodaje. Imamo enormnu financijsku izloženost prema vjerovnicima i vrijeme nam curi, iako smo već za oko 6 milijuna kuna smanjili kratkoročni dug koji je bivša Uprava napravila prema dobavljačima – rekao je Dobiš.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje