Povežite se s nama

U fokusu

SDP degradira Ivanković i Kišića?

Objavljeno:

- dana

Mirela Ivanković i najvjerojatnije Alen Kišić više neće biti dobrodošli u Gradskom odboru socijaldemokrata.

Naime, gradski SDP smatra da je članstvo u upravljačkim tijelima stranke nespojivo s funkcijama pročelnika u Gradu Varaždinu te sa članstvom u upravama gradskih poduzeća i javnih ustanova te upravnim vijećima javnih ustanova.
– Očekujemo da se svi koji su bili ili će biti u ovakvoj poziciji povuku iz političkog vrha stranke, kako bi mogli bez pritiska obavljati poslove za Grad – rečeno je na konferenciji za novinare, uoči Gradskog vijeća u ponedjeljak.

“Tihi partner”

Ovo se zasad odnosi na ovo dvoje SDP-ovaca, koji su, smatra se, sklapali određene dogovore s Ivanom Čehokom o tihom partnerstvu.

Mirela Ivanković je s dolaskom nove vlasti ostala na mjestu pročelnice u Gradu, dok su njezini kolege iz drugih stranaka smijenjeni, a Alen Kišić je najavio kandidaturu za mjesto direktora Tehnološkog parka. Ta mu je pozicija, navodno bilo obećana kad se očekivalo da će predsjednica gradskog ogranka postati Mirela Ivanković pa je Grad zapošljavanjem Alena Kišića u svom poduzeću planirao nagraditi dobru volju vlasti sklonih im SDP-ovaca.

Iako je Ivanković na stranačkim izborima izgubila od Miroslava Markovića pa od zamišljene partnerske konstrukcije nije bilo ništa, SDP-u je ostala etiketa „tihog partnera Ivana Čehoka“.

– Oštro opovrgavamo glasine i spinove o tihoj koaliciji SDP-a sa Ivanom Čehokom. Mi smo jedina prava oporba u ovoj vlasti i tako dugo dok gradonačelnik ima kaznene postupke SDP neće sudjelovati u vlasti – rekao je Neven Bosilj novinarima.

“Tako dugo dok gradonačelnik ima kaznene postupke SDP neće sudjelovati u vlasti”
Neven Bosilj

Novinare je zanimalo zašto zaključak Gradskog odbora nije proširen i na članove Nadzornih odbora, aludirajući na činjenicu da je predsjednik gradskog SDP-a, Miroslav Marković, član Nadzornog odbora Termoplina, za što prima 4000 kuna mjesečno.

– Moj cilj nije mjesečna naknada nego želja da mi Grad jasno kaže svoj plan za Termoplin. Nemam namjeru dati ostavku jer ovako sam u mogućnosti kontrolirati procese – odgovorio je prozvani Miroslav Marković.

Što se tiče sjednice Gradskog vijeća, Neven Bosilj je na osnovu dnevnog reda rekao kako je sjednica sazvana pro – forme radi. I zaključio:
– Siromaštvo dnevnog reda pokazuje da se u Gradu baš ništa ne radi.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje