Povežite se s nama

U fokusu

SDP degradira Ivanković i Kišića?

Objavljeno:

- dana

Mirela Ivanković i najvjerojatnije Alen Kišić više neće biti dobrodošli u Gradskom odboru socijaldemokrata.

Naime, gradski SDP smatra da je članstvo u upravljačkim tijelima stranke nespojivo s funkcijama pročelnika u Gradu Varaždinu te sa članstvom u upravama gradskih poduzeća i javnih ustanova te upravnim vijećima javnih ustanova.
– Očekujemo da se svi koji su bili ili će biti u ovakvoj poziciji povuku iz političkog vrha stranke, kako bi mogli bez pritiska obavljati poslove za Grad – rečeno je na konferenciji za novinare, uoči Gradskog vijeća u ponedjeljak.

“Tihi partner”

Ovo se zasad odnosi na ovo dvoje SDP-ovaca, koji su, smatra se, sklapali određene dogovore s Ivanom Čehokom o tihom partnerstvu.

Mirela Ivanković je s dolaskom nove vlasti ostala na mjestu pročelnice u Gradu, dok su njezini kolege iz drugih stranaka smijenjeni, a Alen Kišić je najavio kandidaturu za mjesto direktora Tehnološkog parka. Ta mu je pozicija, navodno bilo obećana kad se očekivalo da će predsjednica gradskog ogranka postati Mirela Ivanković pa je Grad zapošljavanjem Alena Kišića u svom poduzeću planirao nagraditi dobru volju vlasti sklonih im SDP-ovaca.

Iako je Ivanković na stranačkim izborima izgubila od Miroslava Markovića pa od zamišljene partnerske konstrukcije nije bilo ništa, SDP-u je ostala etiketa „tihog partnera Ivana Čehoka“.

– Oštro opovrgavamo glasine i spinove o tihoj koaliciji SDP-a sa Ivanom Čehokom. Mi smo jedina prava oporba u ovoj vlasti i tako dugo dok gradonačelnik ima kaznene postupke SDP neće sudjelovati u vlasti – rekao je Neven Bosilj novinarima.

“Tako dugo dok gradonačelnik ima kaznene postupke SDP neće sudjelovati u vlasti”
Neven Bosilj

Novinare je zanimalo zašto zaključak Gradskog odbora nije proširen i na članove Nadzornih odbora, aludirajući na činjenicu da je predsjednik gradskog SDP-a, Miroslav Marković, član Nadzornog odbora Termoplina, za što prima 4000 kuna mjesečno.

– Moj cilj nije mjesečna naknada nego želja da mi Grad jasno kaže svoj plan za Termoplin. Nemam namjeru dati ostavku jer ovako sam u mogućnosti kontrolirati procese – odgovorio je prozvani Miroslav Marković.

Što se tiče sjednice Gradskog vijeća, Neven Bosilj je na osnovu dnevnog reda rekao kako je sjednica sazvana pro – forme radi. I zaključio:
– Siromaštvo dnevnog reda pokazuje da se u Gradu baš ništa ne radi.

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje