Povežite se s nama

U fokusu

SDP: Nagrada za transparentnost nije nagrada HNS-a nego Varaždinske županije!

Objavljeno:

- dana

ČIJA JE NAGRADA

Županijska organizacija SDP-a Varaždinske županije ostala je neugodno iznenađena priopćenjem HNS-a o dodjeli nagrade Varaždinskoj županiji kao najtransparentnijoj – navodi se u prioćenju koje su jutros poslali članovi županijske organizacije SDP.

SDP-ovci smatraju kako nije primjereno da je ova nagrada predstavljena u stranačkim prostorijama u Zagrebu prije nego u Županijskoj palači u Varaždinu.

SDP se nije u Zagrebu hvalio, to nam nije palo na pamet!

– Smatramo da nije korektno na ovaj način jednosmjerno promovirati tu vrijednu nagradu. Primjerice, jedna od ključnih kategorija ove nagrade je javnost rada predstavničkog tijela gdje je Županija dobila vrlo visoke ocjene, a taj dio, gle čuda, vodi SDP kao koalicijski partner! Ipak, nije nam palo na pamet da naša predsjednica skupštine Dubravka Biberdžić ili naš zamjenik župana Alen Kišić idu u Zagreb u stranačke prostorije SDP-a na susret za medije s nekim visokim dužnosnikom stranke ili Vlade, hvaleći pritom rad SDP-a za dobivanje te nagrade. Ponavljam, ovo je nagrada Varaždinske županije, a ne bilo koje od nas stranaka. To u budućnosti očekujemo i od našeg koalicijskog partnera – rekao je Mario Habek, predsjednik Županijske organizacije SDP-a i saborski zastupnik.

Činjenica jest da je župan iz redova HNS-a, međutim, ističu SDP-ovci,  on sam ne vodi Županiju.

– Dio je koalicije koja je pobijedila na izborima, a koju uz HNS čine i SDP, HSU i HSLS. Naime, bez osam vijećnika SDP-a ne znamo kako bi HNS mogao voditi Županiju i donositi proračun u sadašnjoj konstelaciji u Županijskoj skupštini – zaključuju SDP-ovci u svom priopćenju.

Izvor: ARHIVA RT
Foto: ILUSTRACIJA/

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!