Povežite se s nama

U fokusu

SDP: Vlada HDZ-a okrenula je leđa radnicima Varteksa, oni moraju imati prioritet u naplati potraživanja

Objavljeno:

- dana

ŽO SDP-a Varaždinske županije reagirao je priopćenjem na najvljeni stečaj tvrtke Varteks.

Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Tisuće naših majki i očeva, baki i djedova gradili su Varteks, gradeći tako i naš Varaždin i cijeli naš zavičaj na sjeveru Hrvatske. HDZ-ova privatizacija s početka devedesetih započela je proces sustavnog uništavanja ovog nekadašnjeg tekstilnog giganta i ponosa Varaždina i cijele Varaždinske županije.

Jučerašnja odluka o pokretanju stečaja nad Varteksom, pa i zbog nerazumijevanja državne banke, Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), posljednji je čin ove tužne priče za radnice i radnike Varteksa, njihove obitelji, za sve bivše Varteksovce i za sve kojima je Varteks u srcu.

U ovim uvjetima kada je Vlada HDZ-a okrenula leđa radnicima Varteksa prvenstveni interes mora biti zaštita radničkih prava, isplata njihovih zaostalih plaća, kao i zajamčenih plaća, ali i svih potraživanja s osnove radnog odnosa u Varteksu u kojemu su radili tri i više desetljeća. Radnici imaju pravo i na zakonom propisane otpremnine, što zajedno sa zaostalim neisplaćenim plaćama mora biti u prvom isplatnom redu tražbina. Prava i potraživanja radnika imaju apsolutno prvenstvo u odnosu na sve druge vjerovnike (banke, državu, pozajmice bivših vlasnika…).

Sa stečajem Varteksa propao je i tzv. strateški projekt Vlade HDZ-a. Tri godine nakon proglašenja Varteksa strateškim projektom konačna je bilanca potvrda politike HDZ-a: nastala su dva trgovačka centra na području tog „strateškog projekta“, a istovremeno su radnici ostali bez posla i Varteks završio u stečaju. To je najbolji pokazatelj da je „strateški“ projekt HDZ-ove Vlade bio isključivo nekretninsko-developerski projekt. Krupni je kapital prepoznao „strateški“ interes, „strateški“ bacio oko na nekretnine Varteksa, a radnike poslao na burzu. Ništa neobično kad je u pitanju HDZ i njihova podrška krupnom kapitalu.

Žalosti spoznaja da Vladi HDZ-a nije nimalo stalo do domaće proizvodnje, domaće industrije. To su pokazali stavom i odnosom HBOR-a koji se u mjesec dana nije udostojio odgovoriti na prijedlog Uprave Varteksa kojim se tražilo rješenje za spas Varteksa. Ovakav maćehinski odnos i nerazumijevanje važnosti domaće proizvodnje, domaće industrije HDZ kao da želi svesti našu zemlju na turizam i trgovinu u kojoj dominiraju strani trgovački lanci koji nam prodaju preskupe vlastite proizvode uz asistenciju politike koju promovira HDZ.

Stečaj Varteksa poraz je ne samo Vlade HDZ-a, već i gradskih i županijskih HDZ-ovih dužnosnika, od HDZ-ovog župana Stričaka, HDZ-ovog ministra Habijana, HDZ-ovog saborskog zastupnika iz našeg kraja Kaniškog, koji su redom ostali samo nijemi promatrači Varteksovih poziva za pomoć prema HBOR-u, Ministarstvu gospodarstva, Vladi. Morat će objasniti svim građanima Varaždina i Varaždinske županije zašto su ostali po strani dok je Varteks tražio pomoć!?

U fokusu

Baksa: Država mora zaštititi radnike i ispraviti nepravde stečajnih postupaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivica Baksa, saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever, u petak je na primjeru nelogičnosti stečajnih postupaka velikih međimurskih poduzeća u kojima nisu poštovani ni Zakon o radu niti Ustav ukazao na potrebu zaštite radnika i radničkih prava te apelirao na državu da svojim mehanizmima nađe rješenje za namirenje potraživanja radnika okupljenih u udrugu Međimurski brendovi.

Udruga Međimurski brendovi osnovana je 2016. godine te okuplja preko 1100 bivših radnika kojima su uskraćene plaće, otpremnine i druga radom stečena prava. Tvrtke poput MTČ d.d. Čakovec, Međimurje-Visokogradnja, Hrast, Međimurje Beton samo su neke od 20-ak tvrtki s područja Međimurja čiji radnici u stečajnim postupcima nisu ostvarili svoja prava.

Baksa je naglasio da je Međimurska županija teško pogođena procesom privatizacije, ostavljajući tisuće radnika bez primanja i uplaćenih doprinosa. Uprave koje su dovele tvrtke do stečaja ostale su nekažnjene, dok su radnici, neisplatom plaća i ostalih prava, ostali egzistencijalno ugroženi.

-Kako godine prolaze, svi pravni i ostali alati koji su im bili na raspolaganju su iscrpljeni: sindikati, tužba Ustavnom sudu, pisma i apeli predsjedniku Vlade, predsjedniku Republike, pučkom pravobranitelju, državnom odvjetništvu, ministrima i političkim strankama. Odgovora nema ili su oni načelni – rekao je Baksa.

Rezultat svega je da je preostala imovina tvrtki unovčena, a radnička potraživanja ostala nenaplaćena. Baksa je istaknuo da moderna Hrvatska treba priznati i ispraviti svoje pogreške. „Nisu poštovani Zakon o radu i Ustav, gdje jasno piše da radnik za svoj rad treba dobiti plaću, naglasio je.

-Država je svoj dio dobila prilikom pretvorbe, nije smjela dozvoliti da se nagomilaju toliki dugovi. Nisu se plaćali doprinosi, porezi, prirezi, a država je obračunavala kamatu od 17% godišnje, što ni jedna tvrtka ne može izdržati. Država je u njima imala vlasnički udio, a u pojedinim je bila i većinski vlasnik dionica. Članovi udruge Međimurski brendovi, puno puta su se odrekli viškova i doprinijeli razvoju društva, a danas moraju osnovati udrugu da bi se izborili za zakonom i Ustavom zagarantirana potraživanja – kaže Baksa.

Nastavite čitati

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje