Povežite se s nama

Međimurje

Sedam mjera ministrice Bedeković: stroga kontrola pohađanja vrtića i škole te trošenja socijalne pomoći!

Objavljeno:

- dana

Temeljem brojnih nemilih događanja posljednjih tjedana, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković, sazvala je sastanak sa županima, gradonačelnicima i načelnicima općina s područja Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, na čijem se teritoriju nalaze romska naselja, te ravnateljima Centra za socijalnu skrb.

Nakon gotovo trosatnog sastanka na kojem su još jednom istaknuti svi problemi i izazovi u suživotu većinskog i manjinskog stanovništva te analizirani statistički podaci policijskih uprava, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centara za socijalnu skrb, doneseni su zaključci koji će se primjenjivati već od četvrtka, 20. veljače:

  1. Preispitivanje i kontrola redovitog pohađanja obaveznih predškolskih programa i osnovne škole, kao i utvrđivanje odgovornosti roditelja.
  2. Preispitivanje trošenja sredstava zajamčene minimalne naknade, a ukoliko nadležni Centar za socijalnu skrb u suradnji sa Policijskom upravom utvrdi da se naknada nenamjenski troši, uvest će se isplata u naravi sukladno članku 34. Zakona o socijalnoj skrbi.
  3. Obavezno provođenje rada za opće dobro za sve korisnike zajamčene minimalne naknade.
  4. Kadrovsko jačanje centara za socijalnu skrb.
  5. Jačanje prostornih kapaciteta osnivanjem novog Centra za socijalnu skrb u Prelogu, osiguravanjem prostora za Obiteljski centar u Čakovcu i dislociranu jedinicu centra za pružanje usluga u zajednici.
  6. Integrirani model zaštite djece i obitelji u riziku s naglaskom na preventivne mjere suradnjom sustava zdravstva, odgoja i obrazovanja i socijalne skrbi.
  7. Nastavit će se međuresorna suradnja s naglaskom na cjelovite mjere preveniranja i sankcioniranja.

U detaljnijem obrazloženju donesenih zaključaka, ministrica Vesna Bedeković istaknula je spremnost za rješavanje problema, no pozvala je na suradnju i druga ministarstva.

– Trebamo graditi kulturu nenasilja i imati nultu stopu tolerancije na nasilje. Ovo su mjere koje su početak, ali u naredna dva mjeseca očekujemo već prve rezultate. Radno sposobno osoba ne može i ne smije biti korisnik socijalne pomoći – istaknula je ministrica Bedeković.

Župan Matija Posavec rekao je da su upravo ovi zaključci ono što se tražilo.

– To su prijedlozi rješenja problema na koje smo upozoravali, a ministrica ih je prepoznala i odlučila konkretno djelovati sukladno svojim ovlastima. Prije svega, kontrola roditelja one djece koja ne pohađaju osnovnu školu i na taj način adekvatno sankcioniranje jer je osnovna škola obavezna. Ministarstvo obrazovanja, Pravobraniteljica za djecu i Centar za socijalnu skrb već su zatražili od ravnatelja škola podatke o učenicima koji ne pohađaju redovito nastavu, a roditeljima će se uskratiti zajamčena minimalna naknada – rekao je Posavec.

Počinje se s i primjenjivanjem ideje o isplati zajamčene minimalne naknade u naravi, ukoliko se utvrdi da se ona troši nenamjenski.

– Centar za socijalnu skrb će putem socijalnih radnica pratiti potencijalna devijantna ponašanja korisnika raznih oblika pomoći, dok će Policijska uprava međimurska dostavljati podatke o pojedincima ili obiteljima kod kojih se vode postupanja zbog narušavanja javnog reda i mira ili nasilja u obitelji, prilikom dodjele raznih oblika socijalnih pomoći. Centar za socijalnu skrb će zajamčenu minimalnu naknadu moći dodjeljivati u naravi i to djelomično ili u cijelosti. Zbog svega toga, Ministarstvo će odobriti dodatna zapošljavanja u Centru za socijalnu skrb u Čakovcu, a uskoro slijedi i otvaranje ispostave u Prelogu – dodao je župan Posavec.

Na sastanku u Ministarstvu ključne su bile dvije riječi: prava i obaveze. Prava izviru iz Zakona, ako je netko nezaposlen, u sustavu socijalne skrbi ima pravo na razne naknade, ali isto tako postoje obaveze koje se ne smiju zanemariti .

– Jedno od prava je i pravo na mir. Ljudi žele raditi i mirno živjeti u suživotu. Proces integracije nema alternativu, trebamo dati puni naglasak kroz pohađanje vrtića, osnovne i srednje škole, zapošljavanja i tada će sve biti bolje. Romi sami traže pomoć jer problematična manjina ugnjetava i njih koji žele normalan život te ih je potrebno adekvatno sankcionirati – rekao je je gradonačelnik Murskog Središća i saborski zastupnik Dražen Srpak.

Međimurje

Mursko Središće: uključite se u programe Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti „Move Week“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ u suradnji s Gradom Mursko Središće i gradskom Turističkom zajednicom i ove godine organizira program „Move Week – Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti“.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se uključe u brojne sportsko-rekreativne aktivnosti na nekoliko lokacija u gradu.

Ponedjeljak, 23. svibnja:

– Rekreativne igre djece vrtićke dobi – dvorište Dječjeg vrtića „Maslačak“ od 9 do 19 sati

– Pretrčimo 300 stepenica uz Muru na šetnici sv. Barbara: potezanje užeta, bacanje kugle, skok u dalj… – kod OŠ Mursko Središće od 18 do 19 sati

Utorak, 24. svibnja:

– Fizička aktivnost u zlatnim godinama – prostori Podružnice umirovljenika u 9 sati

– Joga i tehnike disanja – šetnica sv. Barbare od 18 do 19 sati

Srijeda, 25. svibnja:

– Rekreativne igre djece vrtićke dobi – šetnica sv. Barbare od 9 do 10 sati

– Nordijsko hodanje – ispred Centra za kulturu „Rudar“ od 18.30 do 19.30

Petak, 27. svibnja:

– Biciklijada – ispred zgrade Gradske uprave u 15.30

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec: Franciska Ćetković na čelu Udruge umirovljenika zamijenila Antuna Golubića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika Grada Čakovca održala je redovnu godišnju skupštinu. Tom je prigodom temeljem odluke Izvršnog odbora za novu predsjednicu potvrđena dosadašnja dopredsjednica Franciska Ćetković, koja je na čelu Udruge zamijenila Antuna Golubića. Funkciju dopredsjednice je preuzela Dragica Dokleja.

Okupljene je pozdravila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, iskoristila priliku da zahvali na suradnji dosadašnjem vodstvu. Cividini je potvrdila da je svjesna problema s nedostatkom prostora za održavanje aktivnosti te naglasila da se u suradnji s Međimurskom županijom radi na pronalasku adekvatnog rješenja. Cividini je također otkrila da će se Grad Čakovec prijaviti i na novu fazu projekta „Zaželi“, koji uključuje organiziranje pomoći starim i nemoćnim građanima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje