Povežite se s nama

U fokusu

Šefica varaždinske burze: “Hvatamo se za glavu svaki put kad se otvara nova firma”

Objavljeno:

- dana

NESTAŠICA RADNIKA

– Svaki put kad se neka firma otvara mi se u Zavodu hvatamo za glavu “Isuse, što ćemo napraviti, gdje ćemo mi tom poslodavcu pronaći radnu snagu?”

U zadnje dvije godine mi poslodavcima ne možemo zadovoljiti njihove potrebe za radnicima. U prvih devet mjeseci bilo je 8.961 slobodno radno mjesto. U 24 godine, koliko sam ja na Zavodu, nikad nismo imali toliko slobodnih radnih mjesta – rekla je Jasenka Hutinski, predstojnica Regionalnog ureda Zavoda za zapošljavanje Varaždin na nedavnoj sjednici Županijske skupštine.

Loša upisna politika i niske plaće, tko je kriv?

U prvih devet mjeseci ove godine prosječno je u evidenciji varaždinskog Zavoda bilo 5.968 nezaposlenih osoba, što je 22 % manje u odnosu na isto razdoblje lani.  U prvih devet mjeseci ove godine nezaposlenost je padala kroz sve mjesece, izuzev u srpnju, kada su se na burzu prijavili učenici koji su završili školu. Unatoč ovim dobrim brojkama, Hutinski je navela da razloga za zadovoljstvo nema.

– Najtraženija zanimanja su radnici u proizvodnji, šivači, kožari, vozači, elektroinstalateri, bravari i zavarivači. U prvih devet mjeseci uspjeli smo zaposliti 5.024 radnika, no ta brojka već dugo nije bila tako mala. Mi poslodavcima više nemamo koga poslati – tvrdi Hutinski. 

– Mi poslodavcima nemamo koga poslati od radnika – rekla je Hutinski 

Osim loše upisne politike, predstojnica Zavoda za zapošljavanje prozvala je i Varaždinsku županiju, te općine i gradove. Tvrdi da je krajnje vrijeme da počnu voditi brigu o tome da ne budemo Županija s najnižim stopama nezaposlenosti i najnižim plaćama.

– Od svih koji su nam trebali dati svoje planove razvoja, općine i gradovi, dobivamo vraćene prijedloge koje smo im mi poslali ranije. Ne možemo se tako razgovarati, mi moramo znati koje su Strategije razvoja – poručila je Hutinski, što je, međutim, razljutilo župana Predraga Štromara.

– Mi smo sad ovdje čuli jedno predavanje od institucije za koju je pitanje da li nam je uopće potrebna. Na taj način komunicirati, da općine i gradovi nisu dali Strategije razvoja gospodarstva, pa nije to posao Zavoda za zapošljavanje! Mi dobro znamo koje ljude trebamo, no o upisnim kvotama ne odlučujem mi, nego država – podsjetio je župan i ustvrdio da bi poslodavci imali radnike kada bi im dali veću plaću.  

–  Onda bi oni koji u Münchenu rade za 8.000 ili 9.000 kuna došli tu raditi. Treba povećati plaće radnicima i to poslodavcima jasno reći – rekao je Štromar.

Župan bi mogao u sindikat, a mladi nek’ bježe glavom bez obzira

– Župane, vi tako lijepo govorite da bih vas učlanio u sindikat – poručio mu je nezavisni vijećnik Siniša Miličić.  

Ustvrdio je kako radnici u prerađivačkoj i tekstilnoj industriji imaju niske plaće, no ne i njihova uprava i menadžment, a tvrdi i kako bi nezaposlenih bilo još manje kad se ne bi radilo prekovremeno u trgovinama i kada bi poslodavci poštivali zakon.

– Moram reći da je Vlašić dobar čovjek. U onom dijelu gdje u Varkomu zabranjuje prekovremeni rad – rekao je Miličić

– Zakon o radu u Hrvatskoj se poštuje kako se kome svidi, imamo poduzetnike koji su “svete krave” i kojima ništa ne smijete reći, a naši prijevoznici lažu, kradu i varaju. Primjerice, jedan prijevoznik u rujnu prošle godine je rekao kako je plaća vozača mjesečno 15.000 kuna neto, no iz službenih podataka se moglo vidjeti da je neto plaća za njegovih 26 radnika 3.204 kune, dakle, on laže, a plaću isplaćuje kroz dnevnice i još vara državu. I još nešto. Moram vam reći da Vlašić dobar čovjek. U onom dijelu gdje u Varkomu zabranjuje prekovremeni rad. Nisam njegov odvjetnik, ali sam odvjetnik onih koji rade i nemaju slobodne dane. Županijska skupština je ove godine dodijelila priznanje čovjeku čiji radnici mogu koristiti svaki slobodni dan tek svaki 14 dan, iako Zakon o radu propisuje da se ne smije raditi dulje od šest dana uzastopce. U jednoj austrijskoj tvrki nedavno je nastradao radnik jer je radio 21 dan uzastopce  – rekao je Miličić te na kraju zaključio:   

– Nije mi ovo lako reći, ali ako se mladima pruži prilika da napuste Hrvatsku ili imaju mogućnost raditi za 2.500 kuna, nemaju što birati: neka bježe glavom bez obzira – ustvrdio je.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje