Povežite se s nama

U fokusu

Šefica varaždinske burze: “Hvatamo se za glavu svaki put kad se otvara nova firma”

Objavljeno:

- dana

NESTAŠICA RADNIKA

– Svaki put kad se neka firma otvara mi se u Zavodu hvatamo za glavu “Isuse, što ćemo napraviti, gdje ćemo mi tom poslodavcu pronaći radnu snagu?”

U zadnje dvije godine mi poslodavcima ne možemo zadovoljiti njihove potrebe za radnicima. U prvih devet mjeseci bilo je 8.961 slobodno radno mjesto. U 24 godine, koliko sam ja na Zavodu, nikad nismo imali toliko slobodnih radnih mjesta – rekla je Jasenka Hutinski, predstojnica Regionalnog ureda Zavoda za zapošljavanje Varaždin na nedavnoj sjednici Županijske skupštine.

Loša upisna politika i niske plaće, tko je kriv?

U prvih devet mjeseci ove godine prosječno je u evidenciji varaždinskog Zavoda bilo 5.968 nezaposlenih osoba, što je 22 % manje u odnosu na isto razdoblje lani.  U prvih devet mjeseci ove godine nezaposlenost je padala kroz sve mjesece, izuzev u srpnju, kada su se na burzu prijavili učenici koji su završili školu. Unatoč ovim dobrim brojkama, Hutinski je navela da razloga za zadovoljstvo nema.

– Najtraženija zanimanja su radnici u proizvodnji, šivači, kožari, vozači, elektroinstalateri, bravari i zavarivači. U prvih devet mjeseci uspjeli smo zaposliti 5.024 radnika, no ta brojka već dugo nije bila tako mala. Mi poslodavcima više nemamo koga poslati – tvrdi Hutinski. 

– Mi poslodavcima nemamo koga poslati od radnika – rekla je Hutinski 

Osim loše upisne politike, predstojnica Zavoda za zapošljavanje prozvala je i Varaždinsku županiju, te općine i gradove. Tvrdi da je krajnje vrijeme da počnu voditi brigu o tome da ne budemo Županija s najnižim stopama nezaposlenosti i najnižim plaćama.

– Od svih koji su nam trebali dati svoje planove razvoja, općine i gradovi, dobivamo vraćene prijedloge koje smo im mi poslali ranije. Ne možemo se tako razgovarati, mi moramo znati koje su Strategije razvoja – poručila je Hutinski, što je, međutim, razljutilo župana Predraga Štromara.

– Mi smo sad ovdje čuli jedno predavanje od institucije za koju je pitanje da li nam je uopće potrebna. Na taj način komunicirati, da općine i gradovi nisu dali Strategije razvoja gospodarstva, pa nije to posao Zavoda za zapošljavanje! Mi dobro znamo koje ljude trebamo, no o upisnim kvotama ne odlučujem mi, nego država – podsjetio je župan i ustvrdio da bi poslodavci imali radnike kada bi im dali veću plaću.  

–  Onda bi oni koji u Münchenu rade za 8.000 ili 9.000 kuna došli tu raditi. Treba povećati plaće radnicima i to poslodavcima jasno reći – rekao je Štromar.

Župan bi mogao u sindikat, a mladi nek’ bježe glavom bez obzira

– Župane, vi tako lijepo govorite da bih vas učlanio u sindikat – poručio mu je nezavisni vijećnik Siniša Miličić.  

Ustvrdio je kako radnici u prerađivačkoj i tekstilnoj industriji imaju niske plaće, no ne i njihova uprava i menadžment, a tvrdi i kako bi nezaposlenih bilo još manje kad se ne bi radilo prekovremeno u trgovinama i kada bi poslodavci poštivali zakon.

– Moram reći da je Vlašić dobar čovjek. U onom dijelu gdje u Varkomu zabranjuje prekovremeni rad – rekao je Miličić

– Zakon o radu u Hrvatskoj se poštuje kako se kome svidi, imamo poduzetnike koji su “svete krave” i kojima ništa ne smijete reći, a naši prijevoznici lažu, kradu i varaju. Primjerice, jedan prijevoznik u rujnu prošle godine je rekao kako je plaća vozača mjesečno 15.000 kuna neto, no iz službenih podataka se moglo vidjeti da je neto plaća za njegovih 26 radnika 3.204 kune, dakle, on laže, a plaću isplaćuje kroz dnevnice i još vara državu. I još nešto. Moram vam reći da Vlašić dobar čovjek. U onom dijelu gdje u Varkomu zabranjuje prekovremeni rad. Nisam njegov odvjetnik, ali sam odvjetnik onih koji rade i nemaju slobodne dane. Županijska skupština je ove godine dodijelila priznanje čovjeku čiji radnici mogu koristiti svaki slobodni dan tek svaki 14 dan, iako Zakon o radu propisuje da se ne smije raditi dulje od šest dana uzastopce. U jednoj austrijskoj tvrki nedavno je nastradao radnik jer je radio 21 dan uzastopce  – rekao je Miličić te na kraju zaključio:   

– Nije mi ovo lako reći, ali ako se mladima pruži prilika da napuste Hrvatsku ili imaju mogućnost raditi za 2.500 kuna, nemaju što birati: neka bježe glavom bez obzira – ustvrdio je.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

FOTO Iznimno jako nevrijeme poharalo dio Varaždinske županije, štete ogromne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uslijed olujnog vjetra, nalik pijavici koji je jučer u popodnevnim satima poharao dio naselja Hrženica u Općini Sveti Đurđ došlo je do velikih oštećenja na obiteljskim kućama, gospodarskim zgradama i garažama, a oštećeni su i osobni automobili, javlja Varaždinska županija.

Također su oštećeni i nadzemni vodovi priključaka električne energije, a po dojavi na teren je izašlo više timova lokalnih DVD-ova iz Svetog Đurđa, Hrženice, Komarnice i Karlovca Ludbreškog, pa je tako na terenu bilo  50-tak vatrogasaca koji su priskočili u pomoć.

Obilasku terena priključili su se i načelnica županijskog stožera civilne zaštite, ujedno i zamjenica župana Silvija Zagorec te Josip Jany, načelnik Općine Sveti Đurđ kao i član stožera civilne zaštite Općine Sveti Đurđ Zoran Happ, a na mjestu događaja bili su i djelatnici Policijske postaje Ludbreg.

Važno je istaknuti kako su i djelatnici općine pomogli u raščišćavanju terena, a načelnica županijskog stožera civilne zaštite, ujedno i zamjenica župana Silvija Zagorec je istaknula kako je najbitnije da nema ljudskih žrtava dok će se u sanaciju štete svakako uključiti i Varaždinska županija.

– Najvažnije je da nema ozlijeđenih, odnosno nastradalih mještana, a nakon popisa materijalne štete uključiti ćemo se te pomoći u suradnji s Općinom  u sanaciji objekata. Ljudi su pretrpjeli strah i stres i važno im je bilo dati podršku kako bi vidjeli da smo uz njih – rekla je Silvija Zagorec.

Nastavite čitati

U fokusu

Donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Variosystems d.o.o. zapošljava zaposlenika u odjelu nabave (m/ž) u Ludbregu (m/ž). Rok prijave je 9.8. Posao obuhvaća praćenje rokova i količine isporuka materijala prema specifikacijama sustava, pregovaranje oko cijena materijala te izrade narudžbi za određene grupe materijala, izradu i ažuriranje potrvdi narudžbi i slično. Od kandidata se očekuju završeno komercijalno, ekonomsko ili tehničko obrazovanje, dodatno školovanje ili tečajevi povezani s nabavom ili gospodarskim poslovanjem, tečno znanje njemačkog jezika u govoru i pismu, a prednost je dodatno znanje engleskog jezika. Prijavite se.

Autoprijevoznik Tomislav Balažinec traži vozača u međunarodnom prometu (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave su otvorene do 5.8. Uvjeti su posjedovanje B+E ili C+E kategorije vozila te minimalno poznavanje jednog stranog jezika. Aplicirajte.

KTC d.d. zapošljava na pozicijama konobar (m/ž) u Jalžabetu i Čakovcu te pomoćni kuhar (m/ž) u Čakovcu. Potrebna je srednja stručna sprema ugostiteljskog smjera i vozačka dozvola B kategorije. Prijavite se.

Cloud d.o.o. zapošljava menadžera prodaje (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 27.8. Uvjeti su osnovno znanje engleskog jezika, iskustvo u prodaji namještaja od dvije godine, komunikativnost i snalažljivost. Poslodavac osigurava smještaj i prijevoz prilikom rada u udaljenijim županijama. Provjerite više ovdje.

Massive Flooring d.o.o. zapošljava administratora na odjelu računovodstva (m/ž). Mjesto rada je Veliki Bukovec, a prijave su otvorene do 20.8. Potrebna je srednja stručna sprema ekonomskog smjera, poznavanje engleskog jezika i posjedovanje vozačke dozvole B kategorije. Traže se dvije godine radnog iskustva i računalna pismenost. Očekuje se fleksibilna i komunikativna osoba. Detalje provjerite putem linka.

Gradax d.o.o. zapošljava rukovatelja samohodnim građevinskim strojevima (m/ž) za područje Varaždinske županije. Rok prijave je 19.8. Potrebna je srednja stručna sprema i radno iskustvo od godinu dana. Posao obuhvaća rad na bagerima, valjcima i finišeru. Provjerite detalje ovdje.

MDV Plus d.o.o. traži skladišnog manipulanta (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave su otvorene do 6.8. Očekuje se minimalno završena osnovna škola, a radno iskustvo nije važno. Poslodavac nudi mogućnost rada na neodređeno. Više na linku.

ACG Europe d.o.o. zapošljava operatera stroja (m/ž) u Ludbregu. Rok prijave je 11.8. Potrebna je srednja stručna sprema tehničara za mehatroniku, strojarskog tehničara, elektrotehničara, osnovno znanje engleskog jezika u govoru i pismu, poznavanje MS Office paketa, poznavanje rada u SAP-u. Posao obuhvaća kontinuirani rad stroja za proizvodnju kapsula, smjenske aktivnosti na stroju za proizvodnju kapsula, praćenje i održavanje parametara procesa u skladu sa zadanim vrijednostima. Provjerite više ovdje.

Limarske usluge Sakač zapošljavaju građevinskog limara (m/ž) u Ljubešćici. Prijave su otvorene do 18.8. Posao podrazumijeva izradu i montažu elemenata od lima, montažu raznih limenih pokrova te izradu limenih fasada. Poželjno je radno iskustvo na navedenim poslovima, minimalno završena osnovna škola te zdravstvena sposobnost za rad na visini. Više na linku.

Podrum Štrigova d.o.o. zapošljava voditelja vinograda (m/ž). Mjesto rada je Štrigova, a prijave se zaprimaju do 15.8. Potrebno je obrazovanje za poljoprivrednog tehničara/ku, a poželjno je radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima. Posao obuhvaća obavljanje poslova planiranja organizacije svih radova u vinogradu, organizaciju rada sa ljudima na parcelama, vođenje evidencije radnika i sezonaca. Provjerite detalje ovdje.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje