Povežite se s nama

U fokusu

Šefica varaždinske burze: “Hvatamo se za glavu svaki put kad se otvara nova firma”

Objavljeno:

- dana

NESTAŠICA RADNIKA

– Svaki put kad se neka firma otvara mi se u Zavodu hvatamo za glavu “Isuse, što ćemo napraviti, gdje ćemo mi tom poslodavcu pronaći radnu snagu?”

U zadnje dvije godine mi poslodavcima ne možemo zadovoljiti njihove potrebe za radnicima. U prvih devet mjeseci bilo je 8.961 slobodno radno mjesto. U 24 godine, koliko sam ja na Zavodu, nikad nismo imali toliko slobodnih radnih mjesta – rekla je Jasenka Hutinski, predstojnica Regionalnog ureda Zavoda za zapošljavanje Varaždin na nedavnoj sjednici Županijske skupštine.

Loša upisna politika i niske plaće, tko je kriv?

U prvih devet mjeseci ove godine prosječno je u evidenciji varaždinskog Zavoda bilo 5.968 nezaposlenih osoba, što je 22 % manje u odnosu na isto razdoblje lani.  U prvih devet mjeseci ove godine nezaposlenost je padala kroz sve mjesece, izuzev u srpnju, kada su se na burzu prijavili učenici koji su završili školu. Unatoč ovim dobrim brojkama, Hutinski je navela da razloga za zadovoljstvo nema.

– Najtraženija zanimanja su radnici u proizvodnji, šivači, kožari, vozači, elektroinstalateri, bravari i zavarivači. U prvih devet mjeseci uspjeli smo zaposliti 5.024 radnika, no ta brojka već dugo nije bila tako mala. Mi poslodavcima više nemamo koga poslati – tvrdi Hutinski. 

– Mi poslodavcima nemamo koga poslati od radnika – rekla je Hutinski 

Osim loše upisne politike, predstojnica Zavoda za zapošljavanje prozvala je i Varaždinsku županiju, te općine i gradove. Tvrdi da je krajnje vrijeme da počnu voditi brigu o tome da ne budemo Županija s najnižim stopama nezaposlenosti i najnižim plaćama.

– Od svih koji su nam trebali dati svoje planove razvoja, općine i gradovi, dobivamo vraćene prijedloge koje smo im mi poslali ranije. Ne možemo se tako razgovarati, mi moramo znati koje su Strategije razvoja – poručila je Hutinski, što je, međutim, razljutilo župana Predraga Štromara.

– Mi smo sad ovdje čuli jedno predavanje od institucije za koju je pitanje da li nam je uopće potrebna. Na taj način komunicirati, da općine i gradovi nisu dali Strategije razvoja gospodarstva, pa nije to posao Zavoda za zapošljavanje! Mi dobro znamo koje ljude trebamo, no o upisnim kvotama ne odlučujem mi, nego država – podsjetio je župan i ustvrdio da bi poslodavci imali radnike kada bi im dali veću plaću.  

–  Onda bi oni koji u Münchenu rade za 8.000 ili 9.000 kuna došli tu raditi. Treba povećati plaće radnicima i to poslodavcima jasno reći – rekao je Štromar.

Župan bi mogao u sindikat, a mladi nek’ bježe glavom bez obzira

– Župane, vi tako lijepo govorite da bih vas učlanio u sindikat – poručio mu je nezavisni vijećnik Siniša Miličić.  

Ustvrdio je kako radnici u prerađivačkoj i tekstilnoj industriji imaju niske plaće, no ne i njihova uprava i menadžment, a tvrdi i kako bi nezaposlenih bilo još manje kad se ne bi radilo prekovremeno u trgovinama i kada bi poslodavci poštivali zakon.

– Moram reći da je Vlašić dobar čovjek. U onom dijelu gdje u Varkomu zabranjuje prekovremeni rad – rekao je Miličić

– Zakon o radu u Hrvatskoj se poštuje kako se kome svidi, imamo poduzetnike koji su “svete krave” i kojima ništa ne smijete reći, a naši prijevoznici lažu, kradu i varaju. Primjerice, jedan prijevoznik u rujnu prošle godine je rekao kako je plaća vozača mjesečno 15.000 kuna neto, no iz službenih podataka se moglo vidjeti da je neto plaća za njegovih 26 radnika 3.204 kune, dakle, on laže, a plaću isplaćuje kroz dnevnice i još vara državu. I još nešto. Moram vam reći da Vlašić dobar čovjek. U onom dijelu gdje u Varkomu zabranjuje prekovremeni rad. Nisam njegov odvjetnik, ali sam odvjetnik onih koji rade i nemaju slobodne dane. Županijska skupština je ove godine dodijelila priznanje čovjeku čiji radnici mogu koristiti svaki slobodni dan tek svaki 14 dan, iako Zakon o radu propisuje da se ne smije raditi dulje od šest dana uzastopce. U jednoj austrijskoj tvrki nedavno je nastradao radnik jer je radio 21 dan uzastopce  – rekao je Miličić te na kraju zaključio:   

– Nije mi ovo lako reći, ali ako se mladima pruži prilika da napuste Hrvatsku ili imaju mogućnost raditi za 2.500 kuna, nemaju što birati: neka bježe glavom bez obzira – ustvrdio je.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Peticija protiv kamenoloma kod Ivanečke Željeznice moći će se potpisati od 20. kolovoza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec na svojoj je internetskoj stranici objavio da i službeno počinje potpisivanje peticije protiv otvaranja kamenoloma kod Ivanečke Željeznice. Podsjetimo, već je ranije pokrenuta peticija za ovo, ali na inicijativu samih građana.

Bez kamenoloma na Ivanščici nema ni brze ceste od Varaždina do Ivanca, Lepoglave i Krapine!

Sve liste i političke stranke koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća Ivanec – NL Milorada Batinića, HDZ, SDP, NS-Reformisti, HNS/LD i HSU – pozvale su građane grada Ivanca na potpisivanje peticije PROTIV otvaranja kamenoloma u Siljevcu na području Općine Budinščina (nedaleko od granice s Gradom Ivancem i prvih kuća na ivanečkom području), u samom srcu zaštićenog ekološkog područja Natura 2000 i budućeg parka prirode Ivančica.

Potpisivanje peticije počinje ove subote, 20. kolovoza.

– Zajednički nastup i uspostavljanje jedinstvenog bedema za obranu interesa naših građana i Grada Ivanca potvrđen je i usuglašen na sinoćnjoj sjednici kojoj su nazočili predstavnici navedenih listi i stranaka, a koji su jednoglasno rekli NE kamenolomu te u tom kontekstu odbili i samu pomisao o potencijalnom prijevozu teških tereta kroz ivanečko područje. Time Grad Ivanec i službeno, na cijelom svom administrativnom području pokreće potpisivanje peticije protiv otvaranja kamenoloma u Siljevcu, a kao što su gradonačelnik Milorad Batinić i njegov zamjenik Marko Friščić i najavili na nedavnom Zboru građana na tu temu s mještanima Ivanečke Željeznice i okolnih naselja – objavio je Grad Ivanec.

Peticiju mogu potpisati svi, neovisno o tomu gdje žive

Građani će peticiju moći potpisati na štandovima na ivanečkoj špici, na gradskoj tržnici Ivanec i kod Lidla u vremenu od 8 do 11 sati, kod društvenog doma u Ivanečkoj Željeznici, kod vatrogasnog doma u Margečanu, u staroj školi u Stažnjevcu te u Područnoj školi u Prigorcu.
Peticija će se potpisivati tijekom idućih mjesec dana, a potpise će aktivisti mjesnih odbora i političkih stranaka prikupljati i obilaskom kućanstava.

Detaljniji terminski plan potpisivanja peticije po mjesnim odborima objavit ćemo naknadno, a iz Grada Ivanaca ističu da je mogu potpisati svi građani, neovisno o gradu i općini u kojima žive.

Od ponedjeljka, 22. kolovoza nadalje, peticija će se svakog radnog dana moći potpisati i kod ulaza u Gradsku vijećnicu, a naknadno ćemo vas obavijestiti i o terminu potpisivanja u poslijepodnevnim satima

Za potpisivanje peticije potreban je samo OIB.

Ne dajmo Ivančicu, poručili su iz Grada Ivanca, uz dodatna pojašnjenja

Grad Ivanec poziva sve građane da potpisivanjem peticije kažu NE kamenolomu i da ne dopuste pretvaranje Ivanečke Željeznice u Očuru!

  • Jer mrtva Očura danas – slika je Ivanečke Željeznice sutra!
    Slika je to zaprašene, mrtve pustinje, gdje su sela umrla a ljudi se davno iselili, gdje životinja nema, a biljni svijet guši se u prašini. Zar to želimo našoj Željeznici i okolnim naseljima?
  • Ne dopustimo da eksploatacija na predviđenoj površini od čak 44 hektara, prašina, kamioni, prijevoz teških tereta, sječa šume i sveopća devastacija ubiju svaki život na ovome području!
  • Usprotivimo se kamenolomu koji bi potencijalno (miniranja) mogao imati pogubne posljedice na podzemne izvore voda na Ivančici, što bi bila katastrofa neizrecivih razmjera!
  • Svojim potpisom na peticiju pokažimo da je prošlo vrijeme kada su se, bez znanja i pristanka građana, komadom papira mogli otvarati ovakvi invazivni i toksični projekti
  • Ne dajmo Ivančicu, borimo se za nju i za pravo građana na život u čistome okolišu!

Nastavite čitati

U fokusu

Preminuo je novinar i voditelj Mislav Bago

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preminuo je voditelj i novinar Nove TV Mislav Bago.

Bago je nađen mrtav u Martićevoj ulici u Zagrebu.

– Mislav je ostavio neizbrisiv trag na hrvatsko novinarstvo, ali i na našu redakciju. Bio je omiljen kolega i urednik, uvijek spreman pomoći. Od Mislava smo svi puno učili i divili se njegovoj strasti prema poslu, uvijek s nekom novom idejom, uvijek korak dalje. Njegov prerani odlazak veliki je gubitak za sve nas – izjavila je direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum za Index.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje