Povežite se s nama

Međimurje

Šefica ŽUC-a Ljerka Cividini HNS-ov džoker za gradonačelnika Čakovca

Objavljeno:

- dana

KANDIDATURA

Stvari uvijek možemo mijenjati i ako su loše ne trebamo ih prihvaćati takvima kakve jesu. Umjesto da se nečeg bojimo, bolje je da krenemo u promjene i zato sam tu. Nastojati ću gradom upravljati u duhu dobrog financijskog gospodara, ovim je riječima Ljerka Cividini  na konferenciji za novinare održanoj kod čakovečkog nadvožnjaka najavila i potvrdila svoju kandidaturu za mjesto gradonačelnice Čakovca u ime HNS-a.

 

Podsjećamo, riječ je o jedinoj ženi koja je u Hrvatskoj izborila čelnu poziciju Županijske uprave za ceste. Da će upravo 45-godišnja Ljerka Cividini biti kandidatkinja HNS-a obznanili su čelnici i članovi Gradske organizacije Hrvatske narodne stranke, predvođeni predsjednikom čakovečkog HNS-a Nenadom Hranilovićem.

Službeno predstavljanje potencijalne nove gradonačelnica Čakovca, druge žena na čelu središta Međimurske županije nakon Marije Ružić, prekinulo je i brojna novinarska nagađanja vezana uz njezinu moguću kandidaturu na lokalnim izborima.

– Za pametno gospodarenje trebate i pametnu ekipu. Vjerujem da je Čakovec ima, ali nedostaje menadžment koji će ih znati voditi. Odgovorno upravljanje Gradom bit će mnogo lakše uz dobru suradnju s Međimurskom županijom – istaknula je Cividini na konferenciji za medije održanoj simbolično u Perivoju Zrinski kod čakovečkog nadvožnjaka u Vukovarskoj ulici.

Dosta je isprika

Naime, obnova ovog cestovnog objekta bit će jedno od ključnih pitanja kojima će se morati pozabaviti buduće čelništvo grada, s kojima se aktualno nije.

– U idućem razdoblju, kad ćemo biti na čelu Grada sanirat ćemo  nadvožnjak. Mi smo, naime,  pronašli rješenja, a ne isprike – ustvrdila je sadašnja ravnateljica ŽUC-a.
Dodala je da imaju volju i ambiciju, te dobre suradnike.

– Građani se moraju dobro osjećati u svom gradu. U životu je jako važno da prepoznate kad je vrijeme da odete. Grad mogu pokrenuti i preokrenuti nezadovoljni građani i oni koji imaju optimizam da se to može promijeniti.  To će biti puno lakše uz podršku Međimurske županije koja neće izostati uz naše vođenje grada. Ne želim biti gradonačelnica ni lijevo ni desno orijentiranih građana, već svih sugrađana –  naglasila je pojasnivši da upravo iz tog razloga na potpisivanje koalicijskog sporazuma, dogovora i pregovora poziva sve zainteresirane stranke udruge, građane i građanke koji prvenstveno imaju želju, ideju i volju unijeti promjenu u grad Zrinskih.

Inicijativa je tu

Inače, ova Čakovčanka u svom bogatom životopisu osim funkcije ravnateljice Županijske uprave za ceste ima velik broj kvalifikacija potrebnih za obavljanje najodgovornije funkcije u gradu. Primjerice,  završila je Prometni fakultet, ali i Filozofski gdje stječe zvanje profesora, te ima postdiplomski iz menadžmenta.

Uz sve to je i brižna majka dvoje djece. Govoreći o svojoj kandidaturi Cividini je kazala kako su ljudi zaboravili da se stvari koje su loše mogu mijenjati i kako se ne treba bojati djelovati i krenuti u promjenu. Pritom je obećala da će pošteno odraditi posao gradonačelnice, što smatra ključnim u radu prve osobe jednog županijskog središta.

Izvor:
Foto: NA

Međimurje

Načelnik Male Subotice Valentino Škvorc: “Očekuje nas neizvjesna jesen”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Maloj Subotici nedavno su obilježeni dani mjesta. Iako Općina svoje službene Dane slavi početkom srpnja, odlučili su da će, djelomice i zbog smanjenog druženja mještana tijekom pandemije, svako mjesto u sastavu Općine zasebno slaviti svoje dane. Da ih čeka neizvjesna jesen, uvodno nam je rekao općinski načelnik Valentino Škvorc.

FOTO: USR “Sport za sve”. Povodom dana naselja Mala Subotica održao se i 26. Međimurski festival sportske rekreacije žena.

Radovi na čekanju

– Najvažnija stavka koja nam jako utječe na Proračun i o kojoj nam jako ovise planovi cijene su energenata, osobito struje i plina. Troškovi su se jako uvećali. Ako Vlada intervenira, bit će lakše. Radovi u tijeku bit će završeni, a svi ostali će pričekati.

Za II. fazu obnove zdravstvene stanice u Maloj Subotici dobiveno je 350.000 kuna, što uključuje strojarske radove (grijanje) i radove na elektroinstalacijama. Od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dobili smo 120.000 kuna za II. fazu uređenja međugeneracijskog parka. Radovi su ugovoreni – uredit će se park sa stazama i rasvjetom.

Od Ministarstva kulture i medija dodijeljeno nam je 200.000 kuna za obnovu društvenog doma u Palovcu. Radovi su također u tijeku, a ukupno stoje 366.000 kuna. Uredit će se kompletni pod doma, kuhinja i sanitarne prostorije – kaže načelnik Škvorc.

Isto Ministarstvo, uz Općinu i Župu, financijski sudjeluje i u obnovi freski u crkvi u Svetome Križu, spomeniku nulte kategorije.

Mala Subotica ima i jedino schönstattsko svetište u Hrvatskoj!

Osvježen je i društveni dom u Držimurcu: vanjsko uređenje podrazumijevalo je limarske radove, a unutarnje svježu boju na zidovima. Kakva je pak situacija s cestom između Belice i Male Subotice, koja je još uvijek djelomično zatvorena za promet?

– Temeljem suradnje sa Županijskom upravom za ceste, pri čemu je ŽUC glavni nositelj radova, naručitelj i upravitelj, a Općina Mala Subotica sudjeluje s 200.000 kuna, izvodi se proširenje mosta, koji je stradao u prometnoj nesreći, s pješačkim stazama. Radovi su trebali završiti do kraja rujna, no zbog seljenja nekih instalacija produženi su pa će vjerojatno trajati oko mjesec dana duže – objašnjava Škvorc.

Lakša integracija

U suradnji s UNICEF-om završava se i resursni centar u Piškorovcu.

– Radi se o montažnom objektu od stotinjak kvadrata, a Općina sudjeluje u uređenju okoliša i parkirališta te priključaka, dok UNICEF pokriva troškove same izgradnje. Troškovi za Općinu iznose oko 300.000 kuna, a objekt bi trebao biti završen do kraja studenoga. Vrijedni objekt potom će biti stavljen u pogon te bi trebao olakšati integraciju Roma u naše društvo.

Završeno je dječje igralište u Držimurcu. Lani smo tamo otkupili jednu parcelu na kojoj je bila stara kuća u ruševnom stanju. Budući da je predstavljala opasnost, srušili smo je i uredili igralište na zadovoljstvo najmanjih mještana tog naselja. Za nj je potrošeno 80-ak tisuća kuna.

U Držimurcu-Strelcu planira se do kraja rujna u samom srcu naselja postaviti i dva usporivača prometa, s obzirom na to da se tamo nalaze škola i sportski park, a imamo velikih problema s nemarnim mještanima koji ne poštuju prometna pravila, tako da ih možemo samo fizički usporiti. Usporivače sufinancira Ministarstvo unutarnjih poslova – ističe načelnik.

Dodaje i da je došlo do ideje da svako selo za dan mjesta organizira druženja, seoske igre i koncerte kako bi se mještane potaknulo na zajedništvo.

S lanjskoga božićnog sajma. U listopadu će se organizirati jesenski, a na prvu ili drugu nedjelju adventa božićni sajam.

– Nadam se da će žitelji uživati u sadržajima koji im se nude. Početkom listopada u planu je jesenski sajam, dok će se božićni najvjerojatnije održati na prvu ili drugu adventsku nedjelju. Predstavljat će se lokalni OPG-ovi i udruge te će se održati razni koncerti – za kraj navodi sobočki načelnik.

Nastavite čitati

Međimurje

“Punoljetni” Dani zahvalnosti za plodove zemlje u Nedelišću 8. listopada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najdugovječnija i najveća manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće – „DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE“ opet otvara svoja vrata u subotu, 8. listopada, u sajamskoj dvorani MESAP Nedelišće s početkom u 10 sati.

Već 18 godina manifestacija je domaćin brojnim pletiljama, pojedincima i čuvarima tradicije i ručnih radova. Mnogobrojne udruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i domaće radinosti uvijek s ponosom predstavljaju svoje najbolje proizvode, a plodovi jeseni, kao nit vodilja, proteže se kroz sve izložbene štandove. Posebnu notu manifestaciji daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima koje možete pronaći na štandovima svih udruga s područja Općine Nedelišće.

– Svečano otvorenje manifestacije zakazano je za 10 sati uz blagoslov pripremljene hrane i jesenskih plodova kao zahvala na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni – kažu iz TZO-a Nedelišće.

Sve do 16 sati očekuju vas bogat kulturno-umjetnički program, izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, radionica pletenja cekara za velike, radionica izrade peciva i kruha za djecu, izložba oldtimer vozila, brojne degustacije, te bograč i besplatne pržene ribice.

– Pozivamo sve zaljubljenike u kulturnu baštinu i tradiciju međimurskog kraja da dođu i dožive jesen u Nedelišću uz ugodnu atmosferu, druženje i zabavu! – poručuju iz TZO-a Nedelišće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje