Povežite se s nama

Međimurje

Šefica ŽUC-a Ljerka Cividini HNS-ov džoker za gradonačelnika Čakovca

Objavljeno:

- dana

KANDIDATURA

Stvari uvijek možemo mijenjati i ako su loše ne trebamo ih prihvaćati takvima kakve jesu. Umjesto da se nečeg bojimo, bolje je da krenemo u promjene i zato sam tu. Nastojati ću gradom upravljati u duhu dobrog financijskog gospodara, ovim je riječima Ljerka Cividini  na konferenciji za novinare održanoj kod čakovečkog nadvožnjaka najavila i potvrdila svoju kandidaturu za mjesto gradonačelnice Čakovca u ime HNS-a.

 

Podsjećamo, riječ je o jedinoj ženi koja je u Hrvatskoj izborila čelnu poziciju Županijske uprave za ceste. Da će upravo 45-godišnja Ljerka Cividini biti kandidatkinja HNS-a obznanili su čelnici i članovi Gradske organizacije Hrvatske narodne stranke, predvođeni predsjednikom čakovečkog HNS-a Nenadom Hranilovićem.

Službeno predstavljanje potencijalne nove gradonačelnica Čakovca, druge žena na čelu središta Međimurske županije nakon Marije Ružić, prekinulo je i brojna novinarska nagađanja vezana uz njezinu moguću kandidaturu na lokalnim izborima.

– Za pametno gospodarenje trebate i pametnu ekipu. Vjerujem da je Čakovec ima, ali nedostaje menadžment koji će ih znati voditi. Odgovorno upravljanje Gradom bit će mnogo lakše uz dobru suradnju s Međimurskom županijom – istaknula je Cividini na konferenciji za medije održanoj simbolično u Perivoju Zrinski kod čakovečkog nadvožnjaka u Vukovarskoj ulici.

Dosta je isprika

Naime, obnova ovog cestovnog objekta bit će jedno od ključnih pitanja kojima će se morati pozabaviti buduće čelništvo grada, s kojima se aktualno nije.

– U idućem razdoblju, kad ćemo biti na čelu Grada sanirat ćemo  nadvožnjak. Mi smo, naime,  pronašli rješenja, a ne isprike – ustvrdila je sadašnja ravnateljica ŽUC-a.
Dodala je da imaju volju i ambiciju, te dobre suradnike.

– Građani se moraju dobro osjećati u svom gradu. U životu je jako važno da prepoznate kad je vrijeme da odete. Grad mogu pokrenuti i preokrenuti nezadovoljni građani i oni koji imaju optimizam da se to može promijeniti.  To će biti puno lakše uz podršku Međimurske županije koja neće izostati uz naše vođenje grada. Ne želim biti gradonačelnica ni lijevo ni desno orijentiranih građana, već svih sugrađana –  naglasila je pojasnivši da upravo iz tog razloga na potpisivanje koalicijskog sporazuma, dogovora i pregovora poziva sve zainteresirane stranke udruge, građane i građanke koji prvenstveno imaju želju, ideju i volju unijeti promjenu u grad Zrinskih.

Inicijativa je tu

Inače, ova Čakovčanka u svom bogatom životopisu osim funkcije ravnateljice Županijske uprave za ceste ima velik broj kvalifikacija potrebnih za obavljanje najodgovornije funkcije u gradu. Primjerice,  završila je Prometni fakultet, ali i Filozofski gdje stječe zvanje profesora, te ima postdiplomski iz menadžmenta.

Uz sve to je i brižna majka dvoje djece. Govoreći o svojoj kandidaturi Cividini je kazala kako su ljudi zaboravili da se stvari koje su loše mogu mijenjati i kako se ne treba bojati djelovati i krenuti u promjenu. Pritom je obećala da će pošteno odraditi posao gradonačelnice, što smatra ključnim u radu prve osobe jednog županijskog središta.

Izvor:
Foto: NA

Međimurje

FOTO Predstavljanjem monografije 34. Inženjerijska bojna obilježila 30 godina od osnutka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se sačuvalo sjećanje na djelovanje 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec u Domovinskom ratu, članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR) odlučili su svoja sjećanja pretvoriti u prigodnu monografiju povodom obilježavanja trideset godina od osnutka.

34. inženjerijska bojna Domovinskog rata Čakovec prva je samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde, formirana 1991. godine. Od početka rata, kako je istaknuo predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar, pa sve do njegova kraja, ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebice u ratom zahvaćenoj Slavoniji. Njezini su pripadnici i nakon službenog proglašenja kraja rata provodili razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote.

Predstavljanje je nastupom uveličala Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci”

– Kako godine prolaze, tako se za 34. inženjerijsku bojnu manje čuje i zna, a doprinos njezinih pripadnika u stvaranju Lijepe Naše polako se zaboravlja. Želja nam je bila na jednom mjestu predstaviti doprinos 34. inženjerijske bojne pobjedi u Domovinskom ratu, zahvaliti onima koji su nas pratili i pomagali nam, predstaviti rad naše Udruge široj javnosti i pohvaliti se svojim uspjesima – rekao je predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar prilikom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne i predstavljanje monografije.

Predstavljanje monografije u zgradi Scheier okupilo je brojne pripadnike 34. inženjerijske bojne, sudionike Domovinskog rata, predstavnike braniteljskih udruga, ali i građane koji su željeli čuti osobne priče i sjećanja iz Domovinskog rata iz prve ruke. Monografije je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, čiji je predsjednik Ivan Pranjić predstavio tijek nastajanja ove povijesno vrijedne monografije.

Autor monografije, mladi povjesničar Zoran Turk, objasnio je da je jedan od ciljeva njezina izdavanja to da mlađe generacije budu upoznate s prošlošću, ali i velikim zaslugama 34. inženjerijske bojne postrojbe, koja se nažalost malo spominje.

Umirovljeni pukovnik Željko Tomašić ukazao je na važnost ove monografije, jer predstavlja izuzetan doprinos zabilježbi povijesnih događanja o Domovinskom ratu viđenih očima neposrednih sudionika te je nezamjenjiv dokaz o značaju Međimurja u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

– Nakon osvajanja svih vojnih objekata u Međimurju, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj. Vojarna u Čakovcu bila je oslobođena bez ljudskih žrtava i to je daljnjim posljedicama odredilo tijek rata. Međimurci su svojim ponosom, hrabrošću, puna srca i bez previše razmišljanja krenuli dalje. Nažalost, mnogih vaših prijatelja danas nema, ostavili su svoje živote za oslobođenje naše nam domovine.

Trebamo biti ponosni na sve Međimurce koji su dali živote i zdravlje na svim bojištima diljem Hrvatske, vjerujem da ćemo svi zajedno ovom monografijom shvatiti vaš veliki utjecaj u Domovinskom ratu – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Obilježavanju 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, saborska zastupnica Andreja Marić, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, koji je u svom obraćanju istaknuo važnosti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, ali i ostavljenim traumama koje treba liječiti i u ovim vremenima.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju zadnje rujanske subote 24 novozaražena COVID-om, dosad uzeto gotovo 70.000 uzoraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 130 uzoraka, od čega je evidentirano 22 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 16,9 % od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 151. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.433 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 15 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje