Povežite se s nama

Školstvo

Mobiteli i novci učenika III. OŠ sada na sigurnom – u sefovima!

Objavljeno:

- dana

PREDSTAVLJEN PROJEKT “SIGURNI KUTAK”

– U sef svaki dan stavim mobitel i novčanik. Mislim da je to jako dobro jer u sefu čuvamo naše vrijedne stvari i novac – rekla je Laura, učenica 4. b razreda III. OŠ Varaždin u kojoj je danas predstavljen “Siguran kutak”, zajednički projekt Vijeća za prevenciju Grada Varaždina i PU varaždinske.  

Ovaj jedinstveni projekt omogućuje svim učenicima te škole, njih ukupno 376, da svaki dan prije početka nastave mobitele, novčanike i ostale dragocjenosti odlože u posebne protuprovalne sefove čije ključeve ima razrednik koji ih po potrebi otključava.

U sefovima mobiteli, novac, sličice…

Sefovi se nalaze u svakoj učionici nižih razreda dok su za više razrede postavljeni na katovima, a u unutar sefova nalaze se vrećice i svaki učenik ima svoju.
– Ovaj projekt će doprinijeti većoj sigurnosti učenika jer učenici danas u školu nose raznorazne vrijedne stvari, ne zato jer žele nego jer postoji potreba za mobitelima i novcima za školsku kuhinju i izlete i onda se koji put zna dogoditi da novac učenicima nestane. Moram reći da to nije nikakva alarmantna pojava, ali dovoljno je ako se i jednom godišnje to dogodi. Najčešće mi te sve stvari pronađemo i ispostavi se da je sve to rezultat nekakve dječje igre, no kojiput se stvari ne pronađu. Ovaj projekt će sigurno doprinijeti da se osjećaj sigurnosti još više razvije i da se učenici osjećaju kao u svom domu što nam je i cilj – rekla je Jasenka Martinčević, ravnateljica III. OŠ Varaždin.
Svaki razrednik je dobio ključ, a rezervni ključ se nalazi u tajništvu.
– Moram istaknuti da je riječ o pravim protuprovalnim sefovima koji imaju mehanizam sefa i ključ čiji je duplikat nemoguće napraviti i s te strane je napravljena maksimalna sigurnost – doznajemo od Martinčević koja ističe da u sefovima učenici ne moraju čuvati samo stvari koje imaju određenu ekonomsku vrijednost, nego i predmete uz koje su emocionalno vezani.
– Danas, primjerice, učenici skupljaju razne sličice i žao im je ako im ih netko otuđi ili uništi, pa su sefovi prilika da ih pohrane u njima – rekla je Martinčević.

Škole: sigurne zone bez kaznenih djela

Prema službenim podacima godišnje se u varaždinskim školama zabilježi 50-ak krađa, premda ih je zapravo puno više jer mnogi učenici krađe ne prijavljuju.
–  Djeca imaju sve skuplje mobitele, nose novac ili nakit u školu koji neadekvatno čuvaju. Sada smo pokrenuli projekt “Sigurni kutak” kroz koji bi barem preventivno pokušali napraviti sigurnu zonu kako ne bi dolazilo do kaznenih djela – rekao je Darko Jurčec, načelnik PU varaždinske, dok je gradonačelnik Goran Habuš najavio da će, pokaže li se projekt dobrim, uvesti i u druge varaždinske osnovne škole.
Za provođenje projekta “Siguran kutak” Grad Varaždin osigurao je 32.000 kuna i ti troškovi uključuju nabavu, vizualno oblikovanje i montažu sigurnosnih sefova te izradu recikliranih vrećica u koje učenici stavljaju svoje stvari, a koje su izrađene u socijalnoj zadruzi Humana nova.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje