Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Općine Selnica Ervin Vičević: “Dokazivanje istine u Hrvatskoj ipak je najteži posao!”

Vičević

Objavljeno:

- dana

Na konferenciji za medije koja je danas održana u vijećnici Općine Selnica, tamošnji načelnik, Ervin Vičević, govorio je o prvostupanjskoj presudi Trgovačkog suda u Zagrebu u sporu Geodetskog zavoda d.d. Split protiv Općine Selnica.

Presudom je tužbeni zahtjev Geodetskog zavoda gotovo u potpunosti prihvaćen. Općini Selnica naloženo je isplaćivanje iznosa od preko 6 milijuna kuna tužitelju. Radi se o glavnici od otprilike 3,1 milijun kuna, više od 2,5 milijuna kuna kamata, te sudskih troškova u iznosu od 355 tisuća kuna.

Podsjetimo, kako tvrdi Vičević, još 2009. godine bivši načelnik Općine Selnica, Anđelko Kovačić, bez znanja tadašnjeg Općinskog vijeća, potpisao je štetni ugovor za geodetsko-katastarsku izmjeru na području Općine Selnica. Radi se o katastarskim općinama Selnica i Zebanec. Ugovor je sklopljen s Državnom geodetskom upravom, a kao izvođač radova određen je Geodetski zavod d.d. Split.

– Presuda je zasad nepravomoćna. Odlučio sam da će se Općina žaliti na odluku Trgovačkog suda. Rok za žalbu, koja je u pripremi, je osam dana.

Prema navodima načelnika Vičevića, osim što je ugovor vrijedan 3.600.000 kuna 2009. potpisan bez znanja Vijeća, u tadašnjem proračunu nije postojala stavka za taj projekt. Još 2010. godine provedena je revizija, koja je objavljena 2011. godine. Revizijom je utvrđeno da se novac koji je trebao biti isplaćen GZ-u Split (1,2 milijuna kuna) trošio nenamjenski. Suđenje je započelo godinu dana kasnije. Kako kaže Vičević, postoji i izjava nastala prije samog potpisivanja ugovora, u kojoj stoji da su na računu osigurana sredstva za izmjeru u iznosu od milijun kuna. S obzirom na činjenicu da je proračun Općine Selnica u to vrijeme iznosio maksimalno 2,5 milijuna kuna, načelnik navedenu izjavu smatra neistinitom.

– Činjenicu da je ugovor o geodetsko-katastarskoj izmjeri potpisan bez znanja Vijeća doznao sam tijekom suđenja, kad je zatraženo da se dostavi odluka Općinskog vijeća. Glavni razlog, zbog kojeg se krenulo u izmjeru, trebao je biti sređivanje zemljišnih knjiga, s obzirom na činjenicu da je katastar većim dijelom bio uredan. Sudski vještak, na čije se svjedočenje sudac i oslonio, jasno je napisao da sređivanje zemljišnoknjižnog stanja uopće nije bilo predmetom ugovora.

Načelnik Vičević po stupanju na dužnost je uspio pokrenuti drugi dio izmjere koji provode djelatnici čakovečkog Suda i katastra. Kraj postupka može se očekivati tek u narednom intervalu od pet godina.

– Iz presude se vidi da Trgovački sud u Zagrebu nije uzeo u obzir činjenicu da izlaganje za otprilike polovinu čestica nije izvršeno do danas, dok se izlaganje druge polovine (katastarske općine Zebanec) tek počelo izvoditi!

Vičević smatra da se prepisivanje iz katastra nekome dobro isplatilo, dok je stvarni posao osnivanja novih zemljišnih knjiga prepušten djelatnicima katastra i zemljišnoknjižnih odjela općinskih sudova, bez posebne naknade.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje