Povežite se s nama

Život i društvo

Seminar o zakonima koji zadiru u vatrogasnu djelatnost

Objavljeno:

- dana

VATROGASNA ZAJEDNICA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Tijekom ove godine Hrvatski sabor donio je dva nova zakona koja značajno zadiru u vatrogasnu djelatnost.

 Naime novim Zakonom o udrugama i Zakonom o računovodstvu neprofitnih organizacija pokrenuti su ozbiljni koraci u rješavanju niza otvorenih pitanja vezanih uz rad neprofitnih organizacija, među kojima su i dobrovoljna vatrogasna društva te vatrogasna zajednice.

Stoga je Vatrogasna zajednica Varaždinske županije u Vatrogasnom domu u Biškupcu na radnom seminaru okupila oko 250 dužnosnika vatrogasnih organizacija, pretežno predsjednika i tajnika, s područja cijele županije.

Statuti u pripremi

– Informacija o obveznim dijelovima novih statuta vatrogasnih organizacija, usklađenih s  novim Zakonom o udrugama sadržavala je dobrim dijelom već poznate elemente, a među novima valja izdvojiti potrebu jasnog definiranja gospodarske djelatnosti unutar organizacije, potrebu imenovanja likvidatora za svaku organizaciju odmah po donošenju novog statuta, obveznu javnu objavu popisa članova te obvezno osiguravanje javnosti djelovanja udruge. Tijekom izlaganja o novom Zakonu o računovodstvu neprofitnih organizacija naglasak je stavljen na javnu objavu financijskih izvještaja, izjavu o fiskalnoj odgovornosti, obvezne financijske dokumente i slično – ističe tajnik Zajednice Stjepan Kovaček. 

Nazočni su primili i informaciju kako Hrvatska vatrogasna zajednica priprema predloške statute vatrogasnih organizacija svih razina te će isti biti javno dostupni svima nakon njihovog  usvajanja na sjednici Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice 17. prosinca.

 

Izvor:
Foto: Vatrogasna zajednica

Život i društvo

Danas vrhunac toplinskog vala, u Varaždinu u 7 sati 22.9 stupnjeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Meteorolozi da zanas, 24. lipnja, najavljuju vrhunac toplinskog vala.

U Varaždinu je jutros u 7 sati izmjereno 22.9 °C, a u Bednji 18.6 °C.

I noć je bila vruća te neugodna za spavanja jer podaci DHMZ-a pokazuju da je noćas u 1 sat bilo u Varaždinu 22.1 °C.

Današnjeg četvrtka nas očekuje pretežno sunčano i vruće, u unutrašnjosti i vrlo vruće. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 32 do 37 °C.

I Meteoalarm je danas narančast za veći dio Hrvatske te crven za Slavoniju. Ovo također znači toplinski val s maksimalnom temperaturom od 35 do 38 °C.

BUdite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

U petak će na sjeveru Hrvatske još biti vruće, najviše 31 °C, ali zato će subota i nedjelja biti ugodnije, s najvišom dnevnom temperaturom do 30 °C, ili koji stupanj manje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policijska akcija „Brzina“ u četvrtak u cijeloj Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 24. lipnja, u vremenu od 12 do 18 sati, policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će pojačane aktivnosti u prometu na suzbijanju prekršaja brzine u prometu u sklopu operativne akcije „Brzina“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području PU varaždinske sukladno mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s uzrokom brzine i najtežim posljedicama, te na dionicama cesta gdje je učestalo kršenje prometnih propisa u vidu nepoštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!