Povežite se s nama

Međimurje

Senko peći zadovoljavaju stroge europske standarde

Objavljeno:

- dana

SENKO

Obitelj okupljena oko zidane peći, mirisi iz glinenih lonaca, majka koja pazi da nešto ne prokipi, ujedno pokušavajući uvjeriti djecu da je potrebno još samo malo strpljenja da se lonci umjesto na peći nađu na stolu. Bilo je to vrijeme harmoničnih obitelji koje su za stolom sjedile zajedno.

Domaćinstvo je bilo nezamislivo bez pravog zidanog štednjaka na kruta goriva. Vatra i toplina bili su prirodni izvor snage. Suvremenim načinom života, raseljavanjem obitelji… nestali su i dobri običaji zajedništva. Običaji su nestali, ali nostalgija je ostala. Tako su nostalgija za prirodnom toplinom, neizbježna suvremena tehnologija i moderni dizajn rezultirali Senko štednjacima. Jeftino, ekonomično, ekološki čisto grijanje i kuhanje.

Visoki standardi

Poduzeće bilježi stalan rast prihoda i zaposlenih uz kontinuirana ulaganja u postrojenja i nove tehnologije.
Proizvodnja ovih proizvoda u potpunosti je zaokružena: od vlastitog odjela razvoja proizvoda, pripreme dijelova laserskim rezanjem i probijanjem, CNC robotskim zavarivanjem kotlova i linijskom montažom do suvremeno opremljenog laboratorija za kontrolu kvalitete i ispitivanje proizvoda. SENKO proizvodi razvijeni su sukladno EU normama.

Poduzeće Senko metaloprerađivačke je djelatnosti te se bavi proizvodnjom i prodajom štednjaka i kamina na drvnu biomasu, klasičnih i za centralno grijanje

Poseban segment u SENKO sustavu predstavlja odjel razvoja novih proizvoda gdje inženjeri u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje razvijaju inovativna rješenja novih proizvoda. Uz proizvodni pogon poduzeće posjeduje i vlastiti prodajno-izložbeni prostor. Osim direktne prodaje, proizvodi se plasiraju diljem Hrvatske te na tržišta BiH, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske, Belgije, Italije, Španjolske, Irske, Makedonije, Kosova, pa čak i prekooceanskih zemalja kao što je Novi Zeland.
Peći zadovoljavaju najstrože europske standarde. Može se slobodno reći da su ovakvim rezultatima među najboljima u ovom dijelu Europe.
Grijanje na drva, najekonomičnije je grijanje. Od samog otkrića vatre, loženje na drva najstariji je i najčešći način dobivanja toplinske energije. Danas je ta činjenica dodatno potkrijepljena sve većim cijenama osnovnih fosilnih goriva zahvaljujući sveprisutnoj svjetskoj ekonomskoj krizi i saznanjima o mogućim iscrpljenjima izvora ovih energenata. Drvena biomasa, od čega je drvo kao najraširenije, jedini je 100 % obnovljiv i ekonomski najisplativiji izvor toplinske energije.

Brončana plaketa Mobil Optimum za peć P12!

Najnovijim dizajnom peći na pelete, ali i već poznatim ekskluzivnim staklenim i keramičkim štednjacima izrađenima po uzoru na stare kuhinjske zidane peći, Senko se ovih dana predstavio i na sajmu Ambienta. Na sajmu je predstavljen i ekskluzivan štednjak s dvije pećnice, obloženi keramikom ili staklenim oplatama u različitim bojama ili s uzorcima – prema željama kupca.
Poduzeće je primilo Brončanu plaketu Mobil Optimum za visoku kvalitetu asortimana proizvoda Senko peći na pelete i to za proizvod P12 slim glass design – dizajniran prema djelu Pietera Cornelisa (Piet) Mondriaana, nizozemskog slikara. Mondrianove kompozicije često se prenose na predmete pa je tako i Senko staklena peć na pelete, osim što pruža udobnost grijanja postala vrijednim i trajnim ukrasom u domu.

Ušteda grijanja na pelete i do pedeset posto

ZAŠTO GRIJANJE NA DRVNU BIOMASU?
Drvo je najjeftiniji energent, ekološki prihvatljiva i 100 % obnovljiva sirovina, sigurna za upotrebu. Lako ga je skladištiti, bezopasno je za kućanstvo i okoliš, domaći energent, neovisan o stanju na svjetskom tržištu. Trenutna potrošnja peleta samo u Europi iznosi 10 milijuna tona godišnje, a do 2020. godine očekuje se čak peterostruki rast. Razlog ovako velikog porasta je vrlo visoka učinkovitost peći i kotlova.

ZAŠTO GRIJANJE NA PELETE?
Drveni peleti imaju prednost kao ekološki proizvod bez osjećaja nedostatka komfora nasuprot uljnom ili plinskom grijanju. Samo se pepeo mora povremeno čistiti. Prednost peleta je svakako i činjenica da imaju visoki sadržaj energije, jednostavni su za transport, mogu se jednostavno skladištiti, imaju niske emisije štetnih spojeva.

ŠTO SU ZAPRAVO PELETI?
Peleti su prešani drvni ostaci (piljevina, sječka i sl.) dobiveni mehaničkim prešanjem u posebnim strojevima bez dodavanja ikakvih kemijskih sredstava. Proizvode se od hrasta, bukve, jasena, graba, topole, lipe…

ISPLATI LI SE?
U odnosu na ostalu drvenu biomasu, peleti imaju najveću ogrjevnu vrijednost i vrlo nisku vlažnost. Drveni peleti imaju vrlo stabilnu cijenu dok su cijene ostalih energenata vrlo nepredvidive i rastu iz godine u godinu. Danas je trošak grijanja na pelete za oko 20 posto manji od grijanja prirodnim plinom. Kako je cijena plina u ostalim zemljama članicama EU skoro za trećinu viša nego u Hrvatskoj, realno je u skoroj budućnosti očekivati i bitno poskupljenje plina u Hrvatskoj. Tada će i ušteda grijanja na pelete u odnosu na plin biti i do 50 %. U zadnjih nekoliko godina u Europi cijene peleta i drveta su najstabilnije u odnosu na ostala goriva.

KONTAKT

Senko d.o.o.
Štefanec, V. Nazora 22, Čakovec
Tel.: 040/337-344
Fax: 040/337-906
e-mail: [email protected]

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurje: na 117 uzoraka evidentirana tri pozitivna nalaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 117 uzoraka, od čega su evidentirana 3 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 2,5 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se jedna osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 37. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 61 685 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema  otpuštenih pacijenata, kao ni pacijenata na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji za osobe testirane PCR metodom je 26 pozitivnih na 100 000 stanovnika, dok je 14-dnevna incidencija pala na 60. Smanjen je udio pozitivnih u broju testiranih te je u proteklih 7 dana na ukupan broj testiranih osoba svega 6% pozitivnih.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: kampovi iz osam sportova za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Nedelišće je i ove godine za vrijeme trajanje ljetnih školskih praznika organizirala sportske kampove. Aktivnosti pod nazivom „Sportsko ljeto“ održavat će se od 12. srpnja do 3. kolovoza za učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine. Kampovi će se održavati u dvorani Atona.

– Poznato je da je bavljenje sportom korisno i poželjno kako za odrasle osobe, tako i za djecu. Vježbanje čuva i unapređuje zdravlje, utječe na tjelesni razvoj, razvoj osobina i vještina kod djeteta, te na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća. Djeca kroz sport razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije i niz različitih potreba – potrebe za kretanjem, druženjem, sigurnošću i redom, samoostvarenjem, pripadanjem… Sportom se promiče zdrav stil života, potiče timski duh, razvija disciplina i stvaranje radnih navika – poručuju organizatori koji pozivaju sve zainteresirane da se prijave te tako provedu ljeto aktivno.

Djeci su na raspolaganju kampovi iz nogometa (12.-16. srpnja, 9-11 sati), odbojke (12.-16. srpnja, 18-20 sati), tenisa (2.-6. kolovoza, 9-11 sati), karatea (9.-13. kolovoza, 9-11 sati), košarke (9.-13. kolovoza, 18-20 sati), atletike (16.-20. kolovoza, 18-20 sati), rukometa (23.-26. kolovoza, 8-11 sati) i gimnastike (30. kolovoza – 3. rujna, 11-13 sati).

Cijena sudjelovanja na jednom kampu je 50 kuna, dok se za dolazak na sve kampove treba izdvojiti 100 kuna. Uplate se obavljaju na recepciji Atona radnim danom od 8 do 21 sat.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!