Povežite se s nama

Međimurje

Senko peći zadovoljavaju stroge europske standarde

Objavljeno:

- dana

SENKO

Obitelj okupljena oko zidane peći, mirisi iz glinenih lonaca, majka koja pazi da nešto ne prokipi, ujedno pokušavajući uvjeriti djecu da je potrebno još samo malo strpljenja da se lonci umjesto na peći nađu na stolu. Bilo je to vrijeme harmoničnih obitelji koje su za stolom sjedile zajedno.

Domaćinstvo je bilo nezamislivo bez pravog zidanog štednjaka na kruta goriva. Vatra i toplina bili su prirodni izvor snage. Suvremenim načinom života, raseljavanjem obitelji… nestali su i dobri običaji zajedništva. Običaji su nestali, ali nostalgija je ostala. Tako su nostalgija za prirodnom toplinom, neizbježna suvremena tehnologija i moderni dizajn rezultirali Senko štednjacima. Jeftino, ekonomično, ekološki čisto grijanje i kuhanje.

Visoki standardi

Poduzeće bilježi stalan rast prihoda i zaposlenih uz kontinuirana ulaganja u postrojenja i nove tehnologije.
Proizvodnja ovih proizvoda u potpunosti je zaokružena: od vlastitog odjela razvoja proizvoda, pripreme dijelova laserskim rezanjem i probijanjem, CNC robotskim zavarivanjem kotlova i linijskom montažom do suvremeno opremljenog laboratorija za kontrolu kvalitete i ispitivanje proizvoda. SENKO proizvodi razvijeni su sukladno EU normama.

Poduzeće Senko metaloprerađivačke je djelatnosti te se bavi proizvodnjom i prodajom štednjaka i kamina na drvnu biomasu, klasičnih i za centralno grijanje

Poseban segment u SENKO sustavu predstavlja odjel razvoja novih proizvoda gdje inženjeri u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje razvijaju inovativna rješenja novih proizvoda. Uz proizvodni pogon poduzeće posjeduje i vlastiti prodajno-izložbeni prostor. Osim direktne prodaje, proizvodi se plasiraju diljem Hrvatske te na tržišta BiH, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske, Belgije, Italije, Španjolske, Irske, Makedonije, Kosova, pa čak i prekooceanskih zemalja kao što je Novi Zeland.
Peći zadovoljavaju najstrože europske standarde. Može se slobodno reći da su ovakvim rezultatima među najboljima u ovom dijelu Europe.
Grijanje na drva, najekonomičnije je grijanje. Od samog otkrića vatre, loženje na drva najstariji je i najčešći način dobivanja toplinske energije. Danas je ta činjenica dodatno potkrijepljena sve većim cijenama osnovnih fosilnih goriva zahvaljujući sveprisutnoj svjetskoj ekonomskoj krizi i saznanjima o mogućim iscrpljenjima izvora ovih energenata. Drvena biomasa, od čega je drvo kao najraširenije, jedini je 100 % obnovljiv i ekonomski najisplativiji izvor toplinske energije.

Brončana plaketa Mobil Optimum za peć P12!

Najnovijim dizajnom peći na pelete, ali i već poznatim ekskluzivnim staklenim i keramičkim štednjacima izrađenima po uzoru na stare kuhinjske zidane peći, Senko se ovih dana predstavio i na sajmu Ambienta. Na sajmu je predstavljen i ekskluzivan štednjak s dvije pećnice, obloženi keramikom ili staklenim oplatama u različitim bojama ili s uzorcima – prema željama kupca.
Poduzeće je primilo Brončanu plaketu Mobil Optimum za visoku kvalitetu asortimana proizvoda Senko peći na pelete i to za proizvod P12 slim glass design – dizajniran prema djelu Pietera Cornelisa (Piet) Mondriaana, nizozemskog slikara. Mondrianove kompozicije često se prenose na predmete pa je tako i Senko staklena peć na pelete, osim što pruža udobnost grijanja postala vrijednim i trajnim ukrasom u domu.

Ušteda grijanja na pelete i do pedeset posto

ZAŠTO GRIJANJE NA DRVNU BIOMASU?
Drvo je najjeftiniji energent, ekološki prihvatljiva i 100 % obnovljiva sirovina, sigurna za upotrebu. Lako ga je skladištiti, bezopasno je za kućanstvo i okoliš, domaći energent, neovisan o stanju na svjetskom tržištu. Trenutna potrošnja peleta samo u Europi iznosi 10 milijuna tona godišnje, a do 2020. godine očekuje se čak peterostruki rast. Razlog ovako velikog porasta je vrlo visoka učinkovitost peći i kotlova.

ZAŠTO GRIJANJE NA PELETE?
Drveni peleti imaju prednost kao ekološki proizvod bez osjećaja nedostatka komfora nasuprot uljnom ili plinskom grijanju. Samo se pepeo mora povremeno čistiti. Prednost peleta je svakako i činjenica da imaju visoki sadržaj energije, jednostavni su za transport, mogu se jednostavno skladištiti, imaju niske emisije štetnih spojeva.

ŠTO SU ZAPRAVO PELETI?
Peleti su prešani drvni ostaci (piljevina, sječka i sl.) dobiveni mehaničkim prešanjem u posebnim strojevima bez dodavanja ikakvih kemijskih sredstava. Proizvode se od hrasta, bukve, jasena, graba, topole, lipe…

ISPLATI LI SE?
U odnosu na ostalu drvenu biomasu, peleti imaju najveću ogrjevnu vrijednost i vrlo nisku vlažnost. Drveni peleti imaju vrlo stabilnu cijenu dok su cijene ostalih energenata vrlo nepredvidive i rastu iz godine u godinu. Danas je trošak grijanja na pelete za oko 20 posto manji od grijanja prirodnim plinom. Kako je cijena plina u ostalim zemljama članicama EU skoro za trećinu viša nego u Hrvatskoj, realno je u skoroj budućnosti očekivati i bitno poskupljenje plina u Hrvatskoj. Tada će i ušteda grijanja na pelete u odnosu na plin biti i do 50 %. U zadnjih nekoliko godina u Europi cijene peleta i drveta su najstabilnije u odnosu na ostala goriva.

KONTAKT

Senko d.o.o.
Štefanec, V. Nazora 22, Čakovec
Tel.: 040/337-344
Fax: 040/337-906
e-mail: [email protected]

Izvor:
Foto:

Međimurje

Proslava Dana Međimurske županije trajat će 32 dana u 78 manifestacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konferenciji za medije 27. ožujka u parku Centra znanja predstavljen je bogat program proslave Dana Međimurske županije.

Trajat će 32 dana u 78 manifestacija kojima će se slaviti razvojna snaga, inovativnost i kultura Međimurja. Program započinje u srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec humanitarnom izložbom i koncertom za Katružu, a završava 12. svibnja smotrom tamburaških sastava u Mačkovcu, s centralnom svečanošću 30. travnja u Čakovcu, na sam spomendan stradanja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Da bi se ovoliki organizacijski posao kvalitetno izveo, Međimurskoj županiji pridružili su se brojni čuvari baštine, pojedinci, udruge s područja kulture, te županijske ustanove.

Predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina osvrnuo se na središnji dio proslave: “Nakon uskrsnih blagdaa započinjemo s proslavom Dana Županije. Centralni dio proslave bit će svečana sjednica Skupštine Međimurske županije 30. travnja, u čast naših povijesnih velikana Zrinskog i Frankopana. Uz prisjećanje na njihovu žrtvu, svečana sjednica bit će prigoda da prikažemo rezultate izvršne i predstavničke vlasti u proteklih godinu dana. S ponosom ćemo, tada, predati najviše županijske nagrade – Nagradu Zrinskih i Povelju Međimurske županije, u ruke našim zaslužnim građanima.”

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da se promoviraju vrijednosti utkane u međimurski identitet, kulturu, baštinu i postignuća: “Poštujemo prirodne ljepote Međimurja, poštujemo vrijednosti naših ljudi i nagrade koje su kruna predanog rada svih Međimurki i Međimuraca i zato je slogan ovogodišnjih Dana Međimurske županije u zelenom tonu i glasi “Green is in”. Međimurje je in. Spomen je to na činjenicu da smo prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu koja je osvojila nagradu Green Destination i simbol koji ističemo i kojim zahvaljujemo svima koji čuvaju ovaj naš najljepši falačec svijeta. Ove godine, pripremili smo 78 događaja kojima kažemo hvala svim ljudima vezanima za našu povijest, kulturu, za postignuća u sportu, obrazovanju, gospodarstvu… Proslavu završavamo upravo na Dan Europe, jer su europske vrijednosti duboko utkane u naš karatkter.”

Predsjednik Udruge Zrinska garda Đuro Bel govorio je o dijelu programa u organizaciji udruge koju predstavlja naglasivši da će 24. travnja u Riznici biti predstavljena knjiga o obitelji Zrinskih, a tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi održat će se 27. travnja.

Humanitarno

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Katruža Petra Vadlja istaknula je: “Iznimno me veseli što ovogodišnje Dane Županije otvaramo u humanitarnom tonu. U srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec otvaramo izložbu Vuprem oči. Zahvaljujemo Astronomskom društvu Vega na donaciji od 15 prekrasnih, zvjezdanih fotografija. Izložba je prodajnog karaktera, a sredstva idu Katruži za nove cikluse pomoći našim sugrađanima u liječenju i rehabilitaciji. Dobrotvorni program te večeri nastavlja se u 19 sati tradicionalnim koncertom Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu. Cijena ulaznice je simbolična 7 eura jer je koncert dar i zahvala svima koji podržavaju rad Zaklade.”

Ulaznice za humanitarni koncert za Katružu, na kojem će nastupiti 14 izvođača, mogu se nabaviti na blagajni Centra za kulturu, kao i u uredu Katruže u Međimurskoj županiji.

I ovogodišnji program obilježavanja Dana Međimurske županije dostupan je putem QR koda, a naljepnice s kodom bit će dostupne u svakom kutku Međimurja. Programski sadržaji mogu se pratiti i putem plakata te objava na internetskim stranicama Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska županija i Općina Nedelišće sporazumom utvrdile put prema gradnji nove škole

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak potpisali su sporazum o izgradnji nove škole u Nedelišću, kojim su definirana i pitanja imovinsko-pravnih odnosa na predviđenoj lokaciji, nadomak sportskog centra Aton.

Međimurska županija zatražila je od Ministarstva znanosti i obrazovanja suglasnost za idejni projekt, o čemu ovisi način realizacije projekta. Županija se obvezala, sukladno proračunskim mogućnostima, pratiti izgradnju škole, no omjer financiranja će ovisiti o odobrenim novčanim sredstvima.

S obzirom na blizinu Nacionalnog gimnastičkog centra Aton, ovim sporazumom definirana je mogućnost da učenici koriste sportsku dvoranu Atona u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, što će Općina Nedelišće osigurati vlastitim sredstvima, u slučaju da idejni projekt izgradnje škole dobije suglasnost resornog Ministarstva.

Župan Matija Posavec naglasio je da se važnost ovog ulaganja u obrazovanje ogleda i u činjenici da je potreba za novom školom u Nedelišću iskazana još prije 20-ak godina.

– S naše strane smo učinili sve da otvorimo put prema gradnji nove škole, projekta koji bi predstavljao značajan korak naprijed u razvoju obrazovanja u Međimurju i našoj najvećoj općini. Sada je na potezu država, a kada situacija bude jasna, pristupit ćemo realizaciji ovog sporazuma ili pronalaziti nove opcije – rekao je župan, dodavši da je u ovom trenutku jedino sigurno da Međimurska županija neće odustati.

Načelnik Nikola Novak zahvalio je županu na podršci te izrazio nadu da Ministarstvo neće uskratiti suglasnost: “Gradnjom nove škole ne samo da bismo podigli standard života u našoj općini ulaganjem u jedno od vitalnih područja, već bismo, uz suglasnost Županije i prijenos vlasništva nad objektima stare škole u ruke Općine, dobili vrijedne prostore za naše udruge i javne potrebe.”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje