Povežite se s nama

U fokusu

Šest godina čekaju da Grad otvori novu ulicu

Objavljeno:

- dana

Čitatelj upozorava da Grad Varaždin nije ispunio ugovorne obveze

– S Gradom Varaždinom i Varkomom sam u još rujnu 2007. godine potpisao ugovor, kojim sam im ustupio 84 četvorna metra svojega zemljišta u Kučan Marofu kako bi mogli izraditi kanalizacijski kolektor. Grad je trebao otvoriti i urediti novu ulicu. Od toga je prošlo više od šest godina, a ništa se ne događa.

Pokušao sam saznati hoće li ugovor biti poštovan, ali u Gradu i Varkomu nisam uspio dobiti nikakve ugovore – rekao nam je čitatelj (podaci poznati redakciji).

Kolektor gotov

On je samo jedan od ukupno 23 vlasnika parcele koji su s Gradom prije šest i pol godina potpisali takve ugovore, doznali smo u Gradu Varaždinu.
– Prilikom izvođenja radova na izgradnji istočnog obuhvatnog kanalizacijskog kolektora, na lokaciji između Varaždinske ulice i željezničke pruge Varaždin – Koprivnica na području Kučan Marofa, Varkom je kao izvoditelj radova izgradio kolektor i preko dijela parcele koja se nalazi u vlasništvu vašeg čitatelja.

Grad Varaždin: U tijeku izrada dokumentacije potrebne za realizaciju ugovora

Kolektor je izgrađen temeljem trojnog ugovora između vlasnika parcele s jedne te Grada Varaždina i Varkoma s druge strane sklopljenog 2007. godine, kojim vlasnik Gradu Varaždinu za tu potrebu ustupa dio svog zemljišta. Za pravo izgradnje kolektora na toj lokaciji, isti takvi trojni ugovori sklopljeni su s vlasnicima još 23 parcele koje se nalaze na projektiranoj trasi kolektora i preko kojih je nakon toga kolektor izgrađen – odgovorili su nam iz Grada Varaždina.
I dok je Varkom izgradio kolektor, Grad svoje obveze nije ispunio. Obvezali su se da će izraditi potrebnu dokumentaciju i parcelacijski elaborat za otvaranje nove ulice i formiranje gradilišta te da će u roku od jedne godine cestu urediti šljunčanom posteljicom i postaviti infrastrukturu, a u roku od dvije godine postaviti asfalt i ostalu infrastrukturu. Ugovori su potpisani za vrijeme bivše vlasti, a iz Grada su naveli da je aktualna vlast prošle godine utvrdila da nisu izvršeni.

23 vlasnika parcela u Kučan Marofu su 2007. potpisala ugovore s Gradom i Varkomom

– Nakon što je aktualna gradska vlast utvrdila da navedeni ugovori nisu izvršeni, 2013. godine započeti su neki radovi kako bi se ugovori realizirali (kanalizacija, vodovod). U tijeku je izrada dokumentacije potrebne za realizaciju ugovora te će se u narednom razdoblju planirati sredstva potrebna za izvršenje ugovora – najavili su u pisanom odgovoru.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ister šef Varkoma, Grad bi kupio MBO! SDP je takve stvari još nedavno nazivao politikanstvom, a sad…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bruno Ister novi je direktor komunalne tvrtke Varkom. O tome se već dulje vrijeme nagađalo, a informacija je napokon postala službena. Ister, koji je inače dugogodišnji član SDP-a, direktorsku će funkciju službeno zauzeti 1. prosinca.

O njegovom imenovanju raspravljalo se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Hrvoje Petrić iz Budimo grad pitao je danas gradonačelnika Bosilja zašto ima dvostruka mjerila te ga je podsjetio da je ne tako davno prozivao bivšu vlast zbog političkog kadroviranja.

– Prije četiri godine su Bosilj i Ister održali presicu prije sjednice Nadzornog odbora Varkoma, na kojoj su rekli da je Varkom pun stručnjaka, ali da politika uvijek stavi šape na njega. Tom su prilikom kritizirali kadroviranje Ivana Čehoka. A onda, prije par dana, odigrali su istu igru – rekao je Petrić.

O tome kako gradonačelnik mijenja mišljenje govorio je i Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka. Njega je zanimalo kako to da se sad Grad interesira za kupnju MBO-a, a upravo je Bosilj takvu ideju u prošlom mandatu kritizirao.

Pred tri godine, Bosilj je naime rekao kako nema javnog interesa u kupnji MBO-a te je Čehoka i njegove suradnike nazvao populistima.

Bosilj sad nastoji opravdati i Istera u Varkomu i mogućnost da Grad kupi MBO.

– Ovim putem čestitam gospodinu Isteru, od 1. prosinca on je novi direktor, Nadzorni odbor izabrao ga je jednoglasno 8:0. Statut tvrtke dozvoljava imenovanje, a Ister je od svih vijećnika najviše involviran u pitanja Varkoma i bala. Vjerujem da će polučiti dobar rezultat – rekao je Bosilj. Istaknbuo je i da da su Isterovo imenovanje pozdravili i u čelništvu Hrvatskih voda te je odmah primljen poziv na sastanak.

Što se pak tiče MBO-a, Bosilj podsjeća kako ima savjetodavno tijelo koje se bavi problemom bala. Među ostalima, u tom povjerenstvu sjedi i Mirka Jozić, bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Upravo ona je navedena kao voditeljica projektnog tima kontakt Grada za operativna pitanja.

Varaždinski gradonačelnik objašnjava kako je kupnja MBO-a samo jedna od mogućnosti, te da moraju provjeriti sve opcije prije nego se donese konačna odluka, odnosno da je cilj analizom doći do najpovoljnije opcije.

Osvrnuo se i na činjenicu da realizacija projekta Regionalnog centra Piškornica još nije na vidiku.

– Regionalni centar Piškornica neće biti gotov još sigurno 4 ili 5 godina i država će svoje odgovornosti prebaciti na jedinice lokalne samouprave i mi moramo imati razne opcije kako bismo to mogli riješiti – kaže Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Odbijena žalba Ivkoma, varaždinsko smeće ipak ide u Jerovec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje