Povežite se s nama

Život i društvo

Šest općina dobiva adventska događanja, prvi je na redu „Advent u Cestici“ 3. i 4. prosinca

FOTO: Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Turistička zajednica Sjever Zagorja ove će godine prvi put provesti adventska događanja na području općina koja pokriva.

U suradnji s Općinom Cestica prva je manifestacija „Advent u Cestici“ koji će se održati 3. i 4. prosinca na prostoru parkirališta ispred općinske zgrade u Cestici. U slučaju lošeg vremena program se seli u dvoranu OŠ Cestica.
Posjetitelje očekuje božićni sajam, koncerti, nastupi zborova, tamburaša i naravno fina gastronomska ponuda uz kuhano vino, punč, tople čajeve i mnoga druga iznenađenja koja su pripremile udruge, OPG-ovi i obrtnici.
U subotu, 3. prosinca, od 16 sati nastupaju Ženski pjevački zbor Stellarium, Ženska klapa Angeluš, Ženska vokalna skupina Kaliope, Ženska vokalna skupina Župe sv.Jurja Maruševec, a u 20 na pozornicu izlazi Scifidelity Orchestra. Dan kasnije program počinje u 15 sati, a tijekom popodneva posjetitelje će zabavljati ŽPZ Stellarium, tamburaški sastav Kandidati, Vinički tamburaši, Ženski vokalni sastav Leluje i Passion Embrace Band.

Načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj rekao je da je turizam u jedan od općinskih fokusa te zadovoljan je turističkim rezultatima koji su dosad ostvareni na području TZ-a Sjever Zagorja jer je ove godine ostvareno više od 6000 noćenja. Općina Cestica je na natječaj Ministarstva turizma prijavila i projekt gradnje autokampa u Križovljangradu.

Općine Cestica, Donja Voća, Klenovnik, Maruševec, Petrijanec i Vinica članice su Turističke zajednice Sjever Zagorja, a Mirjana Koledić, direktorica TZ-a, najavila je advent u svakoj od njih. Za ovaj projekt nabavljeno je 10 drvenih štandova i božićna rasvjeta za njih, pojasnila je.

– Nakon „Adventa u Cestici“ ova priča ne staje. Program 10. prosinca seli u Općinu Vinica, ali s njihovim domaćim udrugama i OPG-ovima. U Općini Maruševec će se adventsko druženje održati 15., 16. i 17. prosinca, i to dio ispred župne crkve, a dio u Jurketincu na parkiralištu društvenoga doma. “Advent u Zelendvoru”, u suradnji s Općinom Petrijanec, održat će se 17. i 18. prosinca, dok je Općina Donja Voća na rasporedu 23. prosinca. Posljednje događanje održat će se u Općini Klenovnik 30. prosinca – rekla je Koledić.

Turistička zajednica je za kupnju štandova dobila 70.000 kuna, a Općina Cestica je za manifestaciju iz svog proračuna izdvojila 30.000 kuna. Načelnik Korotaj naglasio je da je Općina osigurala darove za svu djecu sa svog područja od novorođenih do 4. razreda osnovne škole te je za to izdvojeno dodatnih 20.000 kuna.

Život i društvo

Pedesetak volontera Crvenog križa Varaždinske županije tijekom ove godine odradilo više od 3000 volonterskih sati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Zašto volontiram? Kad bi svaki čovjek pomogao bar jednom čovjeku, svijet bi bio ljepše mjesto. To je moja ideja i razlog zašto volontiram, da svijet bude ljepše mjesto – rekla je Silvija Ladić Fischer, jedna od 50-ak volontera Društva Crvenog križa Varaždinske županije danas na prijemu župana Anđelka Stričaka u Županijskoj palači.

Na sam Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, župan Stričak je zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubicom Božić upriličio prijem na kojem je zahvalio svima koji odvajaju svoje slobodno vrijeme da bi pomagali drugima u najtežim situacijama. 

– Pedesetak volontera Društva Crvenog križa Varaždinske županije je tijekom ove godine odradilo više od 3000 volonterskih sati. Sve te svoje slobodne sate oni su posvetili svojim sugrađanima i stranim državljanima kojima je bila potrebna pomoć. Na tome im od srca hvala. Svjedoci smo da je kriznih situacija sve više, a uz pripadnike naših žurnih službi, u pružanje svih vrsta pomoći redovno se uključuju i volonteri Crvenog križa. Nema te države koja ima dovoljno profesionalaca kada dođe do krizne situacije. Tada uskaču upravo volonteri koji su za to osposobljeni i opremljeni, ali, što je najvažnije, imaju veliko srce pa su spremni pomoći. Zahvaljujem im i čestitam na svemu što su radili ove i svih dosadašnjih godina – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček istaknula je da se  Međunarodni dan volontera svake godine obilježava s ciljem da se ukaže javnosti na važnost volontiranja, čime se u zajednicu unose pozitivne promjene.

– Često društvo ne vidi sve ono dobro što volonteri rade kroz godinu, a nerijetko to postane vidljivo tek u kriznim situacijama kojima, nažalost, svjedočimo u posljednje vrijeme. Međutim, volonteri svakodnevno pružaju ruku pomoći potrebitima te otvaraju svoje srce puno ljubavi i topline neznanim, a vrlo važnim ljudima – rekla je Sandra Vidaček.

Dodala je da Društvo Crvenog križa Varaždinske županije kontinuirano ulaže u edukaciju volontera, a cilj je uključiti što više mladih.

U ovoj izazovnoj godini volonteri Društva Crvenog križa Varaždinske županije dali su izniman doprinos pomažući na početku godine na punktovima na kojima je bilo organizirano cijepljenje građana protiv koronavirusa, a od veljače stalno sudjeluju u svim aktivnostima koje se provode da se pomogne raseljenom stanovništvu iz Ukrajine, prilikom podjele humanitarne pomoći, kod tečajeva učenja hrvatskoga jezika te pri pružanju psihosocijalne pomoći. U kolovozu su također dali veliki doprinos nakon prometne nesreće u kojoj su nastradali državljani Poljske, pružali su im informacije, psihosocijalnu pomoć, prehrambene i odjevne artikle, pomogli su u komunikaciji s djelatnicima Opće bolnice Varaždin i Veleposlanstvom Poljske. Redovno sudjeluju i u radu Tima za krizna stanja, koji djeluje u okviru Županijskog interventnog tima, a sudjelovali su i u nizu drugih aktivnosti te pohađali edukacije.

Silvija Ladić Fischer u Društvu Crvenog križa Varaždinske županije formalno volontira još od 2013. godine, a ove godine je odradila više od 200 sati kao koordinatorica volontera.

– Volonteri svoje slobodno vrijeme daju bezrezervno. Svi mi imamo vremena, samo je pitanje kako ga rasporedimo. Sada sam u mirovini, ali kad sam radila, znala sam uzeti po tjedan dana godišnjega ili volontirati popodne ili po noći, ovisno o tome kakva je situacija nastala. Željela bih naglasiti da se planiramo aktivirati na pružanju pomoći strancima koji su ovamo došli raditi, a kako bi se bolje uključili u naše društvo. Da mi postanemo svjesni njihove kulture, a oni naše, jer to je ustvari vrijednost ljudske vrste, da se na taj način upoznajemo i cijenimo. Pozivam sve da pruže ruku tim ljudima koji su ovdje došli raditi, jer nemamo dovoljno rade snage, bilo bi lijepo da postanu ravnopravni članovi našeg društva – istaknula je Silvija Ladić Fischer.

Volonterima su uručene zahvalnice i prigodni pokloni.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Donjoj Voći mališani izrađivali božićne ukrase i čestitke te zapalili drugu svijeću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi vikend došašća u Općini Donja Voća protekao je u pravom blagdanskom ozračju.

Počeo je „Božićnom radionicom” koja je okupila dvadesetak mališana koji su smijehom i kreativnošću ispunili prostore DVD-a Donja Voća. Uz sokiće i grickalice, praćeni božićnim pjesmama pokazali su zavidno umijeće u izradi božićnih i novogodišnjih čestitki i božićnih ukrasa.

Kako je pojasnila organizatorica Marina Gregur radionica je bila otvorena za svu zainteresiranu djecu.

– Djeca su izrađivala po dvije čestitke, jednu kao trajnu uspomenu za ponijeti kući na ponos roditeljima, dok će druga biti izložena na štandu u sklopu Adventa. Uz to, izrađenim ukrasima zajednički ćemo okititi bor koji će krasiti prostore našeg DVD-a – rekla je Gregur.

Radionicu je obišla i s djecom i voditeljima se podružila i načelnica Sanja Kočet istaknuvši kako je ova radionica još jedna potvrda koliko je DVD aktivan s voćanskim mališanima.
Podsjetila je kako je prošle subote nakon mise blagoslovljen adventski vijenac ispred općinske zgrade na kojem je prvu svijeću upalio vlč. Pavao Mesarić.

Drugu svijeću koja simbolizira mir, uz molitvu i božićnu pjesmu upalili su prvopričesnici nakon vjeronauka u prisustvu načelnice Kočet i vlč. Mesarića kojima blagdanski duh nije pokvarila kiša koja je padala.

– Treću svijeću pale krizmanici sa svećenikom, a meni bude pripala čast da zapalim zadnju. Nakon toga, 23. prosinca slijedi nam Advent, drugi po redu u našoj općini – rekla je Kočet dodajući kako je lanjski prvi Advent u Donjoj Voći iako skroman, ali zabilježio je odličnu posjećenost.

– Napravili smo skromni, mali Advent, nekoliko lampica, kuhano vino, ponuda lokalnih OPG-ova i udruga i bio je jako veliki odaziv. Ove godine imamo drugi po redu, u suradnji s Turističkom zajednicom sjever Zagorja na isti način kao prošle godine. Program će ovaj puta biti nešto bogatiji, stoga očekujemo još veći odaziv nego prošle godine – zaključila je načelnica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje