Šesta osnovna škola dobila je još jedno priznanje – Europsku oznaku kvalitete (European Quality Label) za izvrsnost u radu na eTwinning projektu „Explosions of feelings“ koji je tijekom prošle školske godine provodila učiteljica Martina Špičko s učenicima 6. a razreda.

To znači da je rad učenika, njihove učiteljice i škole prepoznat na najvišoj europskoj razini. Europska oznaka kvalitete je konkretno priznanje učiteljima i školama za visoku razinu rada na eTwinning aktivnostima, a dodjeljuje ju Središnja služba za podršku (CSS) u Briselu.  Za učenike, ovo je poticaj i nagrada za uloženi trud, a za škole je to javno priznanje njihove predanosti kvaliteti i otvorenosti prema suradnji na europskoj razini.

U projekt, koji je  trajao od listopada 2019. do  lipnja 2020.,  uz varaždinsku Šestu osnovnu školu bile uključene još tri škole – iz Švedske, Slovačke i Španjolske.  Projekt se temeljio na istraživanju ljudskih osjećaja. Učenici su učili kako prepoznati svoje i tuđe osjećaje te kako upravljati njima u različitim situacijama. Projekt je omogućio povezivanje i suradnju s učiteljima i učenicima iz drugih europskih zemalja.

Učenici su poboljšali svoje komunikacijske sposobnosti na hrvatskom i engleskom jeziku, razvijali digitalne kompetencije korištenjem informacijsko-komunikacijske tehnologije te socijalne i emocionalne vještine. Tijekom provedbe projekta korišten je niz digitalnih alata (Padlet, Voki, Book Creator, Twinspace…), a učenici su sudjelovali u različitim aktivnostima.  Kreirali su svoje avatare kojima su se predstavljali vršnjacima iz različitih zemalja; pripremali su i fotografirali scenske improvizacije te izrađivali prezentacije koje prikazuju različite osjećaje i raspoloženja; izrađivali su ilustracije koje prikazuju ljude u akciji (različita zanimanja i aktivnosti, sport, hobiji…), a tijekom nastave razgovarali su o negativnim ponašanjima i osjećajima te smišljali načine kako riješiti negativne situacije. Također, bili su zaduženi za pripremu digitalnih knjiga (eBooks) i pisanje kratkih priča koje tematiziraju neki problem vezan uz vršnjačko nasilje.

U školi se vesele idućem eTwinning projektu te upoznavanju i druženju s učenicima i učiteljima diljem Europe.

Komentari

Komentara

loading...