Povežite se s nama

U fokusu

Šesta osnovna škola Varaždin jedina je škola u Hrvatskoj koja će praznike imati četiri puta godišnje

Objavljeno:

- dana

VI. osnovna škola Varaždin jedina je u Hrvatskoj koja će umjesto u dva polugodišta nastavu imati raspoređenu u četiri obrazovne cjeline, što znači da će i školske praznike imati četiri puta godišnje.

Ove školske godine, ova varaždinska osnovna škola provodi eksperimentalni program kurikularne reforme pod nazivom Škola za život, zajedno s još 73 škole, međutim jedina je u Hrvatskoj koja će imati nastavu organiziranu u četiri obrazovna razdoblja.

Tako će učenici ove škole jedini u Hrvatskoj imati i jesenske praznike pa im prvi odmor od škole kreće već 27. listopada.

– 1. obrazovno razdoblje traje od 3.9. do 26.10. i obuhvaća 39 radnih dana. To je 1. blok. 2. obrazovno razdoblje traje od 5.11. do 21.12. i obuhvaća 35 radnih dana – 2. blok. 3. obrazovno razdoblje traje od 14.1. do 21.3. i obuhvaća 49 radnih dana – 3. blok, te 4. obrazovno razdoblje koje traje od 25.3. do 14.6. i obuhvaća 52 radna dana. U tim su razdobljima uključeni jesenski, zimski i proljetni odmor – rekao za Index ravnatelj Stančić.

Nastava će, dodaje, za sve učenike od 1. do 8. razreda biti organizirana u četiri obrazovna razdoblja, a 4., 5. i 8. razredi imat će nastavu u blokovima. Četiri bloka prate četiri obrazovna razdoblja. Blokovi objedinjuju nastavne predmete tako da se neki nastavni predmeti realiziraju u neparnim, a drugi u parnim blokovima, smanjujući tako broj nastavnih predmeta koje učenici pohađaju u nastavnom bloku.

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje