Povežite se s nama

Život i društvo

Šesteročlana obitelj Stapić iz Varaždina: Kako nam se povećava obitelj, božićna jutra sve su veselija

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U šesteročlanoj obitelji Stapić iz Varaždina uvijek je bučno, veselo i užurbano. Naročito je to slučaj na Badnjak i Božić.

– Djeci je zanimljivo, a roditeljima također. Mi smo vam roditelji koji svojoj djeci pokušavaju dočarati Došašće na malo tradicionalniji način. Želimo im dočarati što je Božić kroz molitvu, pjesmu, veselje i neke rituale. Želimo da Božić bude radost, a ne kič – ističe Zlatko Stapić (37), koji sa suprugom Jelenom (37) ima četvero djece.

Tako obitelj Stapić jelku u dvorištu kiti na Badnjak, dok ostali svoja dvorišta ukrase znatno ranije.

– Na taj način djecu učimo strpljivosti. Naravno da nas ona pitaju: „Zašto je grad ukrašen, a nije naša jelka u dvorištu?“, no mi im objasnimo da je dobro biti strpljiv – dodala je Jelena Stapić.

Veselje

Posebno veselo u njihovoj kući je na Badnjak.

– Na Badnjak završavamo kolače. Za ručak jedemo nešto posno i zatim kitimo bor. Potom se sredimo, idemo na dječju polnoćku i po povratku stavljamo jaslice pod bor. Molimo, pjevamo božićne pjesme i idemo na spavanje – dodala je Jelena, majka Petra (2), Gabrijele (4), Marte (8) i Emanuela (9).

U njihovoj kući veliko uzbuđenje je na samo božićno jutro.

– To vam je veliko veselje. Kako nam se povećava obitelj, božićna jutra su nam sve veselija i razigranija. To je teško opisati. Petar i Gabrijela misle da poklone nosi Isus, dok stariji Marta i Emanuel znaju da roditelji pomažu Isusu – govore Zlatko i Jelena.

Na Božić cijela obitelj ode na misu, a poslije je ručak kod bake i djeda u Sv. Iliji. Dan kasnije, na blagdan sv. Stjepana, ručak je kod Stapićevih.

– To je naša tradicija jer je moj pokojni otac bio Stjepan. Nemamo definiran meni jer dolazimo iz različitih tradicija. Kad je moja majka kod nas, onda ona donese taj bosanski duh, pa su na meniju pite i janjetina – otkrio je Zlatko Stapić, rođen u Zenici.

On je docent na Fakultetu organizacije i informatike, a njegova je supruga šefica računovodstva Srednje strukovne škole Varaždin. U njihovoj obitelji užurbano nije samo na božićne dane nego i svih 365 dana u godini.

Obveze

– A gledajte, obveza ima. Tu su i njihove obveze, kojih je sve više. No, kad smo imali jedno dijete jednako je bilo užurbano kao sad kad ih imamo četvero. Sad je čak i lakše jer veći pomognu oko manjih kod spremanja. Sreća je što ja radim u centru, škola i vrtić su u centru, pa nam je lakše – dodao je Zlatko.

Njegova supruga Jelena ističe da ona i suprug imaju zajednički raspored, a unaprijed isplaniran cijeli tjedan.

– Morate biti dobro organizirani. Suprug i ja se čujemo tijekom dana kako bi uskladili planove i sve dogovorili. Naravno, ponekad se dogodi da nešto zaboravite – objasnila je Jelena.

Cijela obitelj ustaje rano. Roditelji odlaze na posao, djeca u školu i vrtić, a kući se vraćaju oko 16 sati.

– Uvijek imamo nešto za objed oko 16.30. Onda svi zajedno jedemo za stolom i razgovaramo kako je komu bilo, tko je što doživio, tko je dobio kakvu ocjenu, tko se zaljubio. Svašta imamo za razgovarati. Poslije slijede školske zadaće i provjere. Inače smo dosta bučna obitelj. Pitajte susjede – smije se Jelena.

Uskaču im i Jelenini roditelji, pa tako klinci odu jednom u dva tjedna kod djeda i bake te ondje prespavaju.

Red

– Tada mi imamo uglavnom generalku po kući. A gledajte, dnevno se pere jedna perilica rublja i hvala Bogu na sušilici. Pa kad se sve to složi, spare se čarape. No, moram ih pohvaliti. Djeca nam pomažu pri usisavanju i pospremanju. Također, drže red u svojim sobama – naglasila je Jelena.

Naročito naporno bilo im je u prvom valu koronavirusa, kada su oboje radili od kuće, a Marta i Emanuel imali su online nastavu.

– Tada nam je zbilja bilo stresno, ali opet i zanimljivo. Nas četvero bilo je za stolom, a ostalo dvoje skaču oko nas. I onda vam se osmosatni radni dan pretvori u dvanaestosatni radni dan. Nije bilo lako, no naučiš neke nove stvari – dodao je Zlatko Stapić.

No, zašto su se Jelena i Zlatko odlučili imati više od troje djece?

– Želimo pokazati ljepotu života u višečlanim obiteljima. Nitko ne kaže da nije teško, da nema izazova. Svako od četvero djece traži drugačiji pristup i metodu roditeljstva, no kad vidiš rezultat, onda si sretan. To je za olimpijsku medalju. Lijepo je kad uzmeš svoje dijete u naručje i svako od njih te čini sretnim. Jednostavno ne mogu zamisliti život bez jednog od njih. Svako je posebno na svoj način i svako nas je nečemu naučilo – rekao je Zlatko.

Lakše

Jelena ističe da se u višečlanoj obitelji prebrode neki teški trenuci.

– Kad dođeš s posla loše volje ili si tužan, barem jedno od četvero djece ima super dan. Digne te u raspoloženju i puno lakše prijeđeš preko nekih loših stvari – naglasila je Jelena.

Naravno da četvero djece traži veće financijske izdatke.

– Od toga nećemo bježati. Ako ti je ujutro za doručak mlijeko, onda je to litra, litra i pol mlijeka. Nisu nam za doručak dosta dvije šnite kruha, nego cijeli kruh. Naravno da roditelji trebaju paziti da djeci mogu priuštiti minimum. Ne mora biti mjera za imati više djece to da im možeš priuštiti svu markiranu odjeću – dodao je Zlatko.

Njegova žena ističe da barem dječja odjeća danas nije preskupa.

– Obući dijete barem danas nije problem. Aktivnosti koštaju, no ne treba dijete ići na 15 aktivnosti – drži Jelena.

No, što savjetuju onima koji se nećkaju da imaju još koje dijete?

– Teško je dati savjet, ali neka se ne boje. Postoje obitelji koji su socijalni slučajevi, no većina višečlanih obitelji u Hrvatskoj je situirana. Naša djeca u svemu su ravnopravna s ostalima. Moje dijete možda ne može imati svu markiranu odjeću, no ne želim ga ni naučiti da je to važno, radije ću ga naučiti da zna cijeniti ono što ima – jasan je Zlatko.

Naravno, u višečlanoj obitelji trpi i odnos supružnika.

– Treba raditi i na našem odnosu. Brak je pod opterećenjem, ali tu treba postaviti prioritete – zaključila je Jelena.

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Otvorenje glavnog napora požarne sezone planira se za 13. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

U prostorijama JVP-a Grada Požege 18. svibnja je održan sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu “Sigurnost 22”. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja.

Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC-a tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22

Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.

Vatrogasno vježbalište

Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško-slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković rekao je da je danas odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH: “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.

Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje