Povežite se s nama

Međimurje

Šetači uživali u bogatoj ponudi rukotvorina i ukusnih delicija

Objavljeno:

- dana

„Jesen u gradu Zrinskih“

Prometno je bilo proteklog vikenda u centru Čakovca, zahvaljujući brojnim štandovima u sklopu manifestacije „Jesen u gradu Zrinskih“.

Među izlagačima svoje je mjesto zauzeo i OPG Sarač iz Čakovca, koji se dugi niz godina bavi uzgojem i preradom bobičastog voća. Aronija, borovnica, crni i crveni ribiz, haskap i josta privlačili su pozornost brojnih šetača.

Bobičasto voće

– Nudimo sokove, sirupe, džemove i čajeve od ovog bobičastog voća. Riječ je većinom o sortama koje su se posljednjih nekoliko godina udomaćile kod nas i brzo stekle veliku popularnost. To ne treba čuditi, s obzirom  na to da je riječ o voću s brojnim ljekovitim svojstvima – govore nam na štandu.

Svoju poljoprivrednu proizvodnju predstavio je i OPG Ivana Friščića, a posebno se isticao – češnjak.

“Mogućnost izrade vlastitog šampanjca nova je turistička atrakcija, koja do sada nije nigdje zabilježena te je mislimo nuditi i drugim gradovima.”
– Gordan Horvat

– Uzgojem domaće sorte češnjaka bavimo se tri godine. Veseli što se ljudi ponovno vraćaju domaćoj sorti, svjesni da se uvozni češnjak kvalitetom nikako ne može mjeriti s našim sortama. Ljekovita svojstva češnjaka svima su dobro poznata, a njegovo korištenje u narodnoj medici vrlo široko postavljeno – kažu Friščići.

Stoga ne treba čuditi natpis na njihovu štandu „Fejst sam hudi, lečim sve bolesti i tiram sve vrage i coprnice“.

– Ovaj natpis najbolje opisuje ljekovite blagodati češnjaka, ali i njegovo korištenje u narodnim pričama i predajama oko zaštite od vampira, vještica i drugih mitskih bića.

Vrhunska kapljica

Posebna atrakcija ovogodišnje manifestacije bila je mogućnost izrade vlastitog šampanjca. Naime, u suradnji s vinskom kućom Sibon, posjetitelji „Jeseni u gradu Zrinskih“ dobili su jedinstvenu priliku – kući odnijeti šampanjac s vlastitim potpisom.

– Posjetitelji su dobili pjenušac koji je odležao tri godine. Bocu su nakon toga smrzavali na minus 30 stupnjeva, otvorili su je i izbacili talog. Nakon toga dodali su ekspedicijski liker, stavili pluteni čep, zalijepili etiketu… Nakon toga izdan im je certifikat kao potvrda da su izradili vlastiti pjenušac. Naime, boce će moći otvoriti za šest tjedana i uživati u vrhunskoj kapljici – otkrio je Gordan Horvat, predstavnik vinske kuće Sibon.

Izvor:
Foto:

Međimurje

TZO Sv. Martin na Muri poziva turističke aktere s toga područja na edukativni sastanak 10. ožujka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastavno na kampanju Ministarstva turizma i sporta „Safe stay in Croatia“, koja slijedi oznaku Svjetskog vijeća za putovanja i turizam „Safe travels“ i domaćim i stranim turistima govori da se u Hrvatskoj primjenjuju zdravstveni i sigurnosni protokoli za sprječavanje širenja virusa COVID-19 i nastavak pridržavanja epidemioloških mjera, Sveti Martin na Muri u suradnji s Termama Sveti Martin odlučio je postati prva destinacija u kojoj svi smještajni i ugostiteljski objekti u kojim se obavlja ugostiteljska djelatnost i pružaju usluge u turizmu nose gore navedenu oznaku.

Kratko predavanje o protokolu zaprimanja i smjernicama za pridržavanje protokola i epidemioloških mjera održat će direktor TZO Sveti Martin na Muri, David Novinščak.

Na primjeru poslovanja u „Prvom healthness resortu u Europi“, Termama Sveti Martin, i samoj primjeni oznaka sigurnosti govorit će generalni direktor, gospodin Igor Nekić.

Na primjeru poslovanja Kuće za odmor “Međimurski ceker“ govorit će Nikolina Novinić koja je ujedno i vlasnica tvrtke Destinova, koja se bavi edukacijom i savjetovanjem privatnih iznajmljivača.

Na primjeru poslovanja na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Hažić govorit će Tatjana Hažić, među ostalim i dobitnica prestižne nagrade „Čovjek ključ uspjeha za djelatnika u turizmu” 2015. godine.

Putem projekta „Safe stay in Croatia“ osmišljeni su protokoli poslovanja i postupanja s korisnicima u svim turističkim i s turizmom povezanim djelatnostima. Oznaka “Safe Stay in Croatia” dodjeljuje se besplatno dionicima iz turističkog sektora koji se prijave u sustav te ispune prijamni obrazac kojim potvrđuju i jamče poštivanje i provođenje aktualnih zdravstvenih i sigurnosnih preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Oznaka „Safe stay in Croatia“ gostima omogućava lakše prepoznavanje destinacija, pružatelja smještaja, prijevoza, turističkih atrakcija i slično koji su usvojili nacionalne i svjetske standarde zdravstvene i higijenske zaštite.  Također, vidljivo istaknuta oznaka „Stay safe in Croatia“ pruža informaciju svim posjetiteljima da turistički objekt njihovog interesa djeluje prema aktualnim preporukama Svjetskog vijeća za putovanja i turizam te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Tijekom priprema za ovu turističku godinu, u kojoj nas nažalost i dalje prati pandemija, potrebno je upravo sigurnost i zdravlje naših sugrađana i gostiju staviti na prvo mjesto. Riječ je o projektu u kojem su Ministarstvu turizma i sporta podršku pružila vodeća turistička i strukovna udruženja okupljena u Savjet za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke godine 2021. te unapređenje turističke ponude. Propisanim protokolima obuhvatit ćemo sve smještajne objekte u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost ili pružaju turističke usluge i sve ugostiteljske objekte na području destinacije Sveti Martin na Muri – kažu iz TZO Sveti Martin na Muri.

Imperativno je da svi u turizmu preuzmu oznaku “Safe stay in Croatia” te je jasno istaknu na svojim objektima. Također, kako bi se destinacija Sveti Martin na Muri prezentirala kao sigurna destinacija, važno je da oznake, kao i sve druge prateće video i foto materijale, pružatelji usluga upotrebljavaju na svojim društvenim kanalima i općenito u komunikaciji prema tržištu i gostima, kažu iz navedenoga TZ-a.

– Ovim putem pozivamo sve turističko-ugostiteljske aktere s područja destinacije Sveti Martin na Muri na kratki edukativni sastanak na kojem ćemo se upoznati sa protokolarnim i epidemiološkim mjerama koje se provode na svim razinama turističke djelatnosti sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i na kojem će biti predstavljen detaljan i precizan protokol zaprimanja predmetne oznake sigurnosti te će iste biti dodijeljene u fizičkom u obliku – dodaju.

Sastanak će se održati sukladno epidemiološkim mjerama i uputama u Kongresnoj dvorani Hotela Terme Sveti Martin, 10. ožujka 2021. godine u 18 sati.

– Molimo sve da potvrde svoje sudjelovanje na edukativnom sastanku najkasnije do ponedjeljka, 8. ožujka 2021., godine kako bismo mogli točno definirati raspored i termin dolaska.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe, od čega je evidentirano 15 pozitivnih slučajeva na COVID-19, što je 10,48 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranja, priopćio je 5. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 130.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.490 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 34 pacijenta pozitivna na COVID-19, od toga bez novih prijema unutar 24 sata, dok su otpuštena 4 pacijenata.

U protekla 24 sata preminula je jedna COVID pozitivna osoba, muška osoba stara 78 godina s dodatnim pridruženim bolestima.

Nastavite čitati