Povežite se s nama

Međimurje

Šetači uživali u bogatoj ponudi rukotvorina i ukusnih delicija

Objavljeno:

- dana

„Jesen u gradu Zrinskih“

Prometno je bilo proteklog vikenda u centru Čakovca, zahvaljujući brojnim štandovima u sklopu manifestacije „Jesen u gradu Zrinskih“.

Među izlagačima svoje je mjesto zauzeo i OPG Sarač iz Čakovca, koji se dugi niz godina bavi uzgojem i preradom bobičastog voća. Aronija, borovnica, crni i crveni ribiz, haskap i josta privlačili su pozornost brojnih šetača.

Bobičasto voće

– Nudimo sokove, sirupe, džemove i čajeve od ovog bobičastog voća. Riječ je većinom o sortama koje su se posljednjih nekoliko godina udomaćile kod nas i brzo stekle veliku popularnost. To ne treba čuditi, s obzirom  na to da je riječ o voću s brojnim ljekovitim svojstvima – govore nam na štandu.

Svoju poljoprivrednu proizvodnju predstavio je i OPG Ivana Friščića, a posebno se isticao – češnjak.

“Mogućnost izrade vlastitog šampanjca nova je turistička atrakcija, koja do sada nije nigdje zabilježena te je mislimo nuditi i drugim gradovima.”
– Gordan Horvat

– Uzgojem domaće sorte češnjaka bavimo se tri godine. Veseli što se ljudi ponovno vraćaju domaćoj sorti, svjesni da se uvozni češnjak kvalitetom nikako ne može mjeriti s našim sortama. Ljekovita svojstva češnjaka svima su dobro poznata, a njegovo korištenje u narodnoj medici vrlo široko postavljeno – kažu Friščići.

Stoga ne treba čuditi natpis na njihovu štandu „Fejst sam hudi, lečim sve bolesti i tiram sve vrage i coprnice“.

– Ovaj natpis najbolje opisuje ljekovite blagodati češnjaka, ali i njegovo korištenje u narodnim pričama i predajama oko zaštite od vampira, vještica i drugih mitskih bića.

Vrhunska kapljica

Posebna atrakcija ovogodišnje manifestacije bila je mogućnost izrade vlastitog šampanjca. Naime, u suradnji s vinskom kućom Sibon, posjetitelji „Jeseni u gradu Zrinskih“ dobili su jedinstvenu priliku – kući odnijeti šampanjac s vlastitim potpisom.

– Posjetitelji su dobili pjenušac koji je odležao tri godine. Bocu su nakon toga smrzavali na minus 30 stupnjeva, otvorili su je i izbacili talog. Nakon toga dodali su ekspedicijski liker, stavili pluteni čep, zalijepili etiketu… Nakon toga izdan im je certifikat kao potvrda da su izradili vlastiti pjenušac. Naime, boce će moći otvoriti za šest tjedana i uživati u vrhunskoj kapljici – otkrio je Gordan Horvat, predstavnik vinske kuće Sibon.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Nedelišće: mladi robotičari na prijamu kod načelnika Nikole Novaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uspješne robotičare Udruge žena Slakovec i Udruge žena Pretetinec primio je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak. Naime, zahvaljujući predanom radu i iznimnim rezultatima tijekom sudjelovanja u projektima Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), poput robotičkog natjecanja „CM liga“, projekt „Robotika“ je zaživio u obje udruge te se pokazao  kao izvrsna prilika mlađim i starijim osnovnoškolcima da razviju svoje vještine u STEM području.

Prilikom prijama je načelnik Nikola Novak zahvalio predsjednicama udruga Ivanki Novak i Sanji Topolnjak na podršci koju pružaju robotičarima posljednjih pet godina. Mentorici prof. Mateji Šafarić načelnik Novak čestitao je na uspjesima koji su na ponos roditeljima, članicama udruga i lokalnoj zajednici. Morao je načelnik odgovarati i na brojna pitanja koja su za njega pripremili mladi robotičari.

Robotičari su sa sobom ponijeli i robot pa je načelnik Novak imao priliku upravljati njime i iz prve ruke se uvjeriti u bezbroj mogućnosti koje pruža programiranje mbota na njihovim radionicama.

– Nova sezona „Robotike“ je započela i upisi novih članova su u tijeku. Dobrodošli su svi učenici osnovnih škola s područja Općine Nedelišće – poručuju iz udruga.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO „Jesen u gradu Zrinskih“: šetače i izlagače čuvaju strašila, djeca uživaju u slamnatom toboganu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Trodnevna čakovečka manifestacija „Jesen u gradu Zrinskih“ prilika je za uživanje u blagodatima, bojama i mirisima jeseni, ali i mjesto na kojem posjetitelji mogu pronaći omiljeni domaći proizvod na jednom od mnogobrojnih štandova. Ovogodišnju jesen u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca, ispunjen centar i uži prsten grada dočekali su veselo s raznolikim događanjima.

Brojne lokacije pružile su za svakog ponešto pa su tako pojedini dijelovi jesenskog Čakovca donijeli i nešto novo, poput iznimno popularne atrakcije za djecu, slamnatog tobogana podno zidina Staroga grada, do izložbenog dijela međimurskih opg-ova, izložbe malih životinja, mnogobrojnih radionica, igraonica i zabavnih događanja, nogometnog turnira u jezeru za vrtićarce te glazbenog programa za sve generacije.

Posebnu pozornost pak privlače strašila diljem glavne šetnice, koja su izradili vrijedni vrtićarci uz pomoć svojih odgojiteljice.

– Laganom šetnjom možete obići sve što vas zanima, a najbolje je krenuti od teniskih terena Punčec i Perivoja Zrinskih, kroz atrij Muzeja Međimurja Čakovec prema Trgu Republike, centralnoj šetnici, Ulici Matice hrvatske i Franjevačkom trgu – poručuju iz čakovečke Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje