Povežite se s nama

U fokusu

Sevšek: Nedopustivo je da zaostajemo s plaćama za ostatkom Hrvatske, to ćemo odmah promijeniti

Objavljeno:

- dana

VLADO SEVŠEK GOST EMISIJE VTV-A

Vlado Sevšek, kandidat za gradonačelnika Varaždina kojeg podupire Liga za Varaždin,  danas je gostovao u emisiji “Izbori 2017.“ Varaždinske televizije. Tom prigodom predstavio je glavne točke svog programa koje se odnose na otvaranje novih radnih mjesta, veće plaće, te učinkovitu Gradsku upravu. 

Kandidat za gradonačelnika Vlado Sevšek i njegova nezavisna lista kandidata za Gradsko vijeće nalaze se pod rednim brojevima 7 i 11, a govoreći o programu „Varaždin na kvadrat“ istaknuo je da su se dotakli svih sfera važnih za bolji standard građana.  

Mi točno znamo kako investitore dovesti u Varaždin

– Krenuli smo od dječjih vrtića, obrazovanja, tehnoloških parkova, poduzetništva, sporta, a razmišljamo i o zdravstvu i znamo kako u tom segmentu možemo pomoći. Znamo kako ćemo privući investitore, kako će gospodarstvenici koji rade u Varaždinu ostati ovdje raditi. Varaždin ima mnogo poslovnih prostora koje treba dati ljudima i za jednu kunu, samo da se vrati život u središte grada – osvrnuo se Sevšek na neke od projekata iz programa.  

No, u fokusu je ipak – gospodarstvo.

– Imamo vrlo detaljno razrađene projekte kako dovesti investitore u Varaždin, no prvo moramo riješiti bale, ruglo koje se nalazi na ulazu u Varaždin što ćemo sigurno riješiti. Kada to ostvarimo, „očistit“ ćemo tu lokaciju i dovesti investitore na taj prostor. Moram reći da ima investitora koji su jako zainteresirani, ali im trenutno nemamo što ponuditi. Mi smo već najavljivali 700 milijuna kuna ulaganja u gospodarstvo, no moram reći da smo – s obzriom na sve projekte koje planiramo –  još i previše skromni i da će to biti puno više od toga – istaknuo je Sevšek u emisiji VTV-a.  

Dotaknuo se i gorućeg problema – bala u Brezju. 

– Uvjerni smo da je mehaničko-biološka obrada otpada rješenje za taj problem i kad dođemo u poziciju da odlučujemo o tome, mi ćemo na tome inzistirati – rekao je čelnik udruge Liga za Varaždin.

Jedan od prijedloga je ukidanje naknada gradskim vijećnicima. Sevšek ističe da bi se na taj način uštedjelo pet milijuna kuna.  U Ligi za Varaždin taj novac planiraju potrošiti na umirovljenike, studente i nezaposlene.  

Problemi će se rješavati bez grča u želucu

– Upravo tim kategorijama stanovništva omogućit ćemo besplatan gradski prijevoz, a jednoj kategoriji umirovljenika da imaju i besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Također, pobrinut ćemo se da sufinanciramo vrtiće mladim obiteljima – rekao je Sevšek i dodao kako će promijeniti upravljanje Gradom da bi gradska vlast postala transparentnija i pristupačna građanima.

– To je prvi korak koji moramo napraviti. Svi građani koji trebaju uslugu u gradskim službama moraju biti uvjeren da će svoj problem riještiti u najkraćem mogućem roku, a gradski službenik to će odraditi sa smješkom na licu. Građani svoje probleme više neće morati rješavati sa grčem u želucu – poručio je Sevšek.

Poznati varaždinski odvjetnik ustvrdio je da je nedopustivo da Varaždin zaostaje za ostatkom Hrvatske po pitanju prosječnih plaća. 

– Prosječna neto plaća u Varaždinu je nešto malo više od 4.000 kuna, dok je u Hrvatskoj oko 5.700 kuna. Pitam vas je li to normalno? Mislim da nije. Mi to moramo i želimo promijeniti i mi ćemo to učiniti jer znamo kako – najavio je Sevšek i poručio da Varaždin konačno mora postati grad zadovoljnih građana. 

– Moja vizija Varaždina je da bude istinski srednjoeuropski grad, grad nasmiješenih lica, mladih ljudi, grad sveučilišta u kojem će poduzenici ulagati. Varaždin mora postati siguran grad koji će nuditi brojne sadržaje za svakoga. Mi imamo Barokne večeri, Špancirfest, a tu je i Glazbena škola i sve to moramo osnažiti – najavio je Sevšek.

Mi točno znamo što treba napraviti

Govoreći o očekivanjima na predstojećim izborima Sevšek tvrdi da konkurencije nema.

– Kampanja je dosad bila korektna i volio bih da tako ostane i narednih dana. Mislim da konkurencije nemam, a protukandidatima sve najbolje, dao im Bog zdravlja – rekao je Sevšek čiji nastup možete pogledati i u ponedjeljak u 22 sata u programu Varaždinske televizije.

Na kraju je još jednom poručio zašto  glasati za njega i njegovu nezavisnu listu kandidata koje se nalaze pod rednim brojevima 7 i 11:

– Pozivam Varaždince da daju glas za mene i moje suradnike zato jer smo mi drugačiji, nismo pohlepni, nećemo zapošljavati svoju rodbinu i odgovorno ćemo trošiti javni novac. Za razliku od ostalih kandidata, sve što govorimo to ćemo i napraviti. Ostali kandidati se već godinama bave politikom, svaki put kad su bili izbori obećavali su svašta, no što su napravili? Na što je potrošen novac u zadnjih pet godina iz gradskog proračuna? To je glavni razlog zašto treba glasati za mene i moje najbliže suradnike. Mi smo ozbiljni i poduzetni, nećemo igrati igrice i mi smo se već dokazali. Ako građani nama daju povjerenje, siguran sam da je s nama budućnost Varaždina blistava – zaključio je Sevšek.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

U fokusu

Inspekcija zaštite okoliša: otpad iz Poljane mora se ukloniti u roku 7 dana!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su u srijedu obavili očevid, službenici Inspekcije zaštite okoliša naložili su da se sav odloženi miješani komunalni otpad (MKO) mora u roku od 7 dana ukloniti s prostora pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj.

Podsjećamo, Franjo Puškadija, predsjednik Mjesnog odbora Poljana Biškupečka nakon sastanka s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem dogovorio je rok da se uskladišteni MKO sanira i riješi u roku od 2 tjedna.

>>Bosilju pozlilo u Poljani, dočekalo ga 500 tona otpada više od očekivanog!

Međutim, uvidjevši da će se MKO i dalje voziti i skladištiti na pretovarnoj stanici u Puškadija je gradsku komunalnu tvrtku Čistoća d.o.o prijavio nadležnoj Inspekciji za zaštitu okoliša. Inaspekcija je izašla na teren i utvrdila da se MKO na pretovarnoj stanici ne smije skladištiti, a rok za sanaciju terena ističe idućeg tjedna.

– Temeljem članka 23.st. 5 više jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije ( općine :Beretinec,Cestica,Gornji Kneginec, Petrijanec,Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sv.Ilija,Sveti Đurđ, Mali Bukovec, Veliki Bukovec, te gradovi Varaždin i Varaždinske Toplice) sporazumno su osigurale zajedničku provedbu mjera gospodarenja otpadom s Općinom Velika Trnovitica na neodređeno vrijeme. Temeljem toga sporazuma Čistoća d.o.o. i Komunalac d.o.o. Garešnica sklopili su Ugovor o odlaganju MKO postupkom D1 na odlagalište Johovača, u količini od 5000 tona godišnje. Imajući saznanja da ti kapaciteti neće biti dostatni do kraja 2021. godine i da dinamikom nisu definirane lokacije za odlaganje MKO za 22 JLS s područja Varaždinske županije, TD Čistoća d.o.o upućuje 26. siječnja 2021. godine Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) upit o mogućnosti sklapanje ugovora s TD Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. za odlaganje MKO postupkom D1 na odlaglište  Piškornica, bez provedbe postupka javne nabave kako bi se osigurali kapaciteti. Iz odgovora MINGOR-a od 12. veljače 2021. kao i iz ranije zaprimljenih odgovora po tom upitu, razvidno je da sklapanje ugovora a bez postupka javne nabave nije moguće. Odgovor se nalazi u privitku zapisnika – piše u zapisniku Inspekcije.

Štoviše, varaždinski gradonačelnik je najavio kako će „sankcionirati odgovorne u Čistoće za nesklapanjem Ugovora s Piškornicom i za nastali problem sa zbinjavanjem MKO“. Koga će to Bosilj sankcionirati, potpuno je nejasno.

Kazneno djelo?

Naime, Uprava TD Čistoća d.o.o.sazvala je i održala 17. veljače 2021, godine izvanrednu Skupštinu Društva vezano uz navedenu problematiku.

– U ovaj zapisnik prilažemo Zapisnik sa izvanredne Skupštine Društva i Izvješće Uprave o problematici. Temeljem odluke Skupštine TD Čistoća d.o.o. upućen je 8. ožujka 2021. godine upit Skupštini Društva Piškornica d.o.o. vezano uz dogovor o prihvatu miješanog komunalnog otpada na odlagalište Piškornica. Odgovor Piškornice d.o.o. nalazi se u privitku Zapisnika, iz kojeg je vidljivo da ne postoji mogućnost prihvata otpada s njihove strane. Obzirom na negativan odgovor o prihvatu otpada na odlagalište Piškornica, svih 15 JL-ova iz Varaždinske županije uputilo je 14. travnja 2021. godine zahtjev MINGOR-u  za sastanak vezano na tu problematiku. Kako usprkos WEB sastanku i mail korespodenciji nije postignut napredak u rješavanju problema odlaganja MKO s područja 15 JLS-ova iz Varaždinske županije, ponovno je poslan zahtjev za izdavanje naloga od strane MINGOR-a koji definira mjesto za odlaganje miješanog komunalnog otpada s područja Varaždinske županije sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, čl. 26. stavak 10 i članak 32, stavak 1. točka 5… Inspektorica u ovaj Zapisnik određuje rok od 7 dana uklanjanje navedene nepravilnosti i usklađenje s Dozvolom za gospodarenje otpadom. Stranka je o poduzetim mjerama dužna inspektoricu pisano obavijestiti u roku od 7 dana po potpisivanju ovoga zapisnika. Ako osoba nad kojom je proveden nadzor ne otkloni nedostatke i nepravilnosti u zadanom roku inspektor rješenjem naređuje otklanjanje nedostatka i poduzima druge radnje za koje je ovlašten u slučaju utvrđivanja prekršaja ili kaznenog dijela. U Zapisnik je direktor Čistoće, Davor Skorza dodao da će TD Čistoća u navedenom roku pokušati otkloniti otpad sukladno zakonskim propisima ali problem će i dalje ostati ukoliko se ne postupi određenom članku 32.stavka 1 podstavka 5 odnosno članka 26 stavka 10 Zakona o održivom gospodarenju otpada – ističe se u Zapisniku kojeg je uz Davora Skrozu potpisala i viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček.

Prema svemu napisanom, napominje Franjo Puškadija, nitko nema apsolutno pravo govoriti o tome da nije znao, ali isto tako da nitko nije htio pomoći u rješavanju problema.

– I sad su se našli „najkompetentniji“ platforma Budimo grad i udruga Varaždinsko smeće iz čijih redova pojedinci pozivaju javno na linč dosadašnju vlast, MO Poljana Biškupečka i direktora Skrozu. Zanimljivo je da je upravo novozaposlena u Gradu Varaždinu PR stručnjakinja Vesna Haluga predsjednica Skupštine Piškornica -sanacijsko odlagalište d.o.o koje nije htjelo izmijeniti ugovor u kojem se od strane TD Čistoća tražilo povećanje kapaciteta i oglušilo se na mailove i pozive iz TD Čistoća! Zanimljivo je i da je Vjeran Strahonj,a kao član NO TD Čistoća sve to dobro znao, pa prešutio, odnosno samo svoje subjektivno mišljenje je iznio. Zanimljivo je i da Haluga u PR-ovskom priopćenju gradonačelnika Bosilja, u svezi rješavanja problema veliča upravo ulogu udruge Varaždin bez smeća a ne dobronamjernost Bosilja da održi, konačno nakon 8 dana sastanak sa MO Poljana. Naš odbor i dalje poziva sve uključene strane na zajednički konsenzus oko rješavanja nakupljenog MKO i da u ovoj temi nema politički obojenih strana – naglašava Puškadija.

Gradonačelniku bitniji produženi vikend pa otišao na more…

I dodaje:

– Morali smo javnost i mještane obavijestiti o nekim igrama koje je očito ipak netko drugi inscenirao a ne bivši gradonačelnik Ivan Čehok. Sve je vidljivo iz Zapisnika više inspektorice koji smo dobili na uvid. Još jednom napominjem da nije MO dopustio skladištenje MKO i nikad ni neće. Za vrijeme gradonačelnika Čehoka MKO se nije skladištio u pretovarnoj stanici već se isti dan odvozio. Spletom okolnosti, davnih godina je MO Poljana Biškupečka bila u prostornom planu Grada i Županije oderđena kao deponija. Od predviđene deponije uspjeli smo ju ipak prenamijeniti samo u pretovarnu stanicu i mi kao MO nismo to dopustili 1997. godine, a nećemo ni sad. Doista Vas molim da ne nasjedate raznim fake/lažnim Facebook profilima u dezinformiranju. Nažalost, dok birokracija i novi prozvani spasitelji uživaju u produženom vikendu, mi u Poljani Biškupečkoj smo osuđeni na smrad – zaključuje predsjednik MO Poljana Biškupečka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!