Povežite se s nama

U fokusu

Sevšek: Nedopustivo je da zaostajemo s plaćama za ostatkom Hrvatske, to ćemo odmah promijeniti

Objavljeno:

- dana

VLADO SEVŠEK GOST EMISIJE VTV-A

Vlado Sevšek, kandidat za gradonačelnika Varaždina kojeg podupire Liga za Varaždin,  danas je gostovao u emisiji “Izbori 2017.“ Varaždinske televizije. Tom prigodom predstavio je glavne točke svog programa koje se odnose na otvaranje novih radnih mjesta, veće plaće, te učinkovitu Gradsku upravu. 

Kandidat za gradonačelnika Vlado Sevšek i njegova nezavisna lista kandidata za Gradsko vijeće nalaze se pod rednim brojevima 7 i 11, a govoreći o programu „Varaždin na kvadrat“ istaknuo je da su se dotakli svih sfera važnih za bolji standard građana.  

Mi točno znamo kako investitore dovesti u Varaždin

– Krenuli smo od dječjih vrtića, obrazovanja, tehnoloških parkova, poduzetništva, sporta, a razmišljamo i o zdravstvu i znamo kako u tom segmentu možemo pomoći. Znamo kako ćemo privući investitore, kako će gospodarstvenici koji rade u Varaždinu ostati ovdje raditi. Varaždin ima mnogo poslovnih prostora koje treba dati ljudima i za jednu kunu, samo da se vrati život u središte grada – osvrnuo se Sevšek na neke od projekata iz programa.  

No, u fokusu je ipak – gospodarstvo.

– Imamo vrlo detaljno razrađene projekte kako dovesti investitore u Varaždin, no prvo moramo riješiti bale, ruglo koje se nalazi na ulazu u Varaždin što ćemo sigurno riješiti. Kada to ostvarimo, „očistit“ ćemo tu lokaciju i dovesti investitore na taj prostor. Moram reći da ima investitora koji su jako zainteresirani, ali im trenutno nemamo što ponuditi. Mi smo već najavljivali 700 milijuna kuna ulaganja u gospodarstvo, no moram reći da smo – s obzriom na sve projekte koje planiramo –  još i previše skromni i da će to biti puno više od toga – istaknuo je Sevšek u emisiji VTV-a.  

Dotaknuo se i gorućeg problema – bala u Brezju. 

– Uvjerni smo da je mehaničko-biološka obrada otpada rješenje za taj problem i kad dođemo u poziciju da odlučujemo o tome, mi ćemo na tome inzistirati – rekao je čelnik udruge Liga za Varaždin.

Jedan od prijedloga je ukidanje naknada gradskim vijećnicima. Sevšek ističe da bi se na taj način uštedjelo pet milijuna kuna.  U Ligi za Varaždin taj novac planiraju potrošiti na umirovljenike, studente i nezaposlene.  

Problemi će se rješavati bez grča u želucu

– Upravo tim kategorijama stanovništva omogućit ćemo besplatan gradski prijevoz, a jednoj kategoriji umirovljenika da imaju i besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Također, pobrinut ćemo se da sufinanciramo vrtiće mladim obiteljima – rekao je Sevšek i dodao kako će promijeniti upravljanje Gradom da bi gradska vlast postala transparentnija i pristupačna građanima.

– To je prvi korak koji moramo napraviti. Svi građani koji trebaju uslugu u gradskim službama moraju biti uvjeren da će svoj problem riještiti u najkraćem mogućem roku, a gradski službenik to će odraditi sa smješkom na licu. Građani svoje probleme više neće morati rješavati sa grčem u želucu – poručio je Sevšek.

Poznati varaždinski odvjetnik ustvrdio je da je nedopustivo da Varaždin zaostaje za ostatkom Hrvatske po pitanju prosječnih plaća. 

– Prosječna neto plaća u Varaždinu je nešto malo više od 4.000 kuna, dok je u Hrvatskoj oko 5.700 kuna. Pitam vas je li to normalno? Mislim da nije. Mi to moramo i želimo promijeniti i mi ćemo to učiniti jer znamo kako – najavio je Sevšek i poručio da Varaždin konačno mora postati grad zadovoljnih građana. 

– Moja vizija Varaždina je da bude istinski srednjoeuropski grad, grad nasmiješenih lica, mladih ljudi, grad sveučilišta u kojem će poduzenici ulagati. Varaždin mora postati siguran grad koji će nuditi brojne sadržaje za svakoga. Mi imamo Barokne večeri, Špancirfest, a tu je i Glazbena škola i sve to moramo osnažiti – najavio je Sevšek.

Mi točno znamo što treba napraviti

Govoreći o očekivanjima na predstojećim izborima Sevšek tvrdi da konkurencije nema.

– Kampanja je dosad bila korektna i volio bih da tako ostane i narednih dana. Mislim da konkurencije nemam, a protukandidatima sve najbolje, dao im Bog zdravlja – rekao je Sevšek čiji nastup možete pogledati i u ponedjeljak u 22 sata u programu Varaždinske televizije.

Na kraju je još jednom poručio zašto  glasati za njega i njegovu nezavisnu listu kandidata koje se nalaze pod rednim brojevima 7 i 11:

– Pozivam Varaždince da daju glas za mene i moje suradnike zato jer smo mi drugačiji, nismo pohlepni, nećemo zapošljavati svoju rodbinu i odgovorno ćemo trošiti javni novac. Za razliku od ostalih kandidata, sve što govorimo to ćemo i napraviti. Ostali kandidati se već godinama bave politikom, svaki put kad su bili izbori obećavali su svašta, no što su napravili? Na što je potrošen novac u zadnjih pet godina iz gradskog proračuna? To je glavni razlog zašto treba glasati za mene i moje najbliže suradnike. Mi smo ozbiljni i poduzetni, nećemo igrati igrice i mi smo se već dokazali. Ako građani nama daju povjerenje, siguran sam da je s nama budućnost Varaždina blistava – zaključio je Sevšek.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Održan seminar zbog sve veće opasnosti za vatrogasce na odlagalištima otpada i reciklažnim dvorištima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Državne vatrogasne škole u Zagrebu održan je u srijedu jednodnevni seminar „Vatrogasne intervencije i opasnosti za vatrogasce na reciklažnim dvorištima i odlagalištima otpada“.

Organiziran u suradnji Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske (UPVH) i Hrvatske vatrogasne zajednice, seminar se bavio tematikom s kojom se vatrogasci često susreću u svojim intervencijama, a koja je osobito aktualna posljednjih dana kada se i Zagreb suočava s incidentnom situacijom na odlagalištu otpada.

Pritom je nekoliko radnika stradalo, a u kojoj su također bili angažirani vatrogasci.

Uvodno izlaganje su održali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i predsjednik UPVH-a, ujedno zapovjednik VZŽ Karlovačke Goran Franković.

Zapovjednik Tucaković ovom je prilikom održao prezentaciju na temu Požari plastike pri čemu je ukazao na specifičnosti i učinke te naveo primjere iz bliske prošlosti.

– Ovdje je posebno važno naglasiti da se ozljede vatrogasaca neminovno događaju na intervencijama, ali stalnim proširenjem znanja, kompetencija i vještina utječemo na njihovo smanjivanje. I u narednom razdoblju planiraju se organizirati seminari i stručni skupovi u kojima će važnu ulogu imati Državna vatrogasna škola – istaknuo je Tucaković te zahvalio UPVH-u na suorganizaciji današnjeg seminara.

Seminar je okupio vatrogasne stručnjake iz cijele Hrvatske: zapovjednika VZ Grada Zagreba Sinišu Jembriha, zapovjednika VZŽ Varaždinske Željka Nagyja,  zapovjednika VZŽ Sisačko-moslavačke Marija Paluha, zapovjednika VZŽ Bjelovarsko-bilogorske Josipa Hegera, zapovjednika VZŽ Zagrebačke Darija Kezerića, zapovjednika VZŽ Ličko-senjske Zvonimira Lončarića te predsjednika VZŽ Karlovačke Roberta Hranilovića, kao i brojne vatrogasce iz cijele RH. 

Predavanja su obuhvaćala teme zapovijedanja i taktičkog raspoređivanja vatrogasaca na požaru reciklažnih dvorišta, problematike toksičnih učinaka spojeva koji nastaju gorenjem otpada, odnosa učinkovitosti gašenja u odnosu na provedene mjere zaštite od požara.

Jedna od tema bavi se i preventivnim mjerama zaštite zdravlja vatrogasaca, a na seminaru su izneseni i statistički podaci vezani za požare odlagališta otpada te preporuke za unaprjeđenje preventivnog pristupa postupanja vatrogasne službe i drugih subjekata.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje