Povežite se s nama

U fokusu

Vlado Sevšek i Varaždinci družili su se na placu uz svirku tamburaša

Objavljeno:

- dana

Vlado Sevšek s građanima na placu

Današnje jutro na Varaždinskom placu je bilo zanimljivo. Vlado Sevšek, kandidat za gradonačelnika Lige za Varaždin družio se s građanima.

Nije bilo politike niti velikih riječi. Vlado Sevšek i građani neformalno su se družili uz svirku tamburaša.

Varaždinci koji su se zatekli na placu u kupovini rado su zastali, odslušali tamburaše i slikali se sa kandidatom Lige.

Nije naviknut na cijelu tu predizborno gužvu, kao većina njegovih suparnika, političara. Jer, Liga, kao što se zna, nije politička stranka nego Udruga građana.

– Građani trebaju odlučiti kome će dopustiti da upravlja gradom. Sedam je kandidata, sedam različitih svjetonazora. Neki su među nas došli prije svega nekoliko mjeseci, dok su drugi, pak,  imali dovoljno prilike da to pokažu u prijašnjim mandatima – rekao je Vlado Sevšek.

Na pitanje je li vidio listu neispunjenih obećanja bivših gradonačelnika objavljenu na portalu Regionalnog tjednika, odgovara potvrdno.

– Impresivno je što su ljudi sve u stanju obećati i ne izvršiti. Štoviše, interesantno je da se, kad sjednu na tron, prave da nikad takvo što nisu obećali – rekao je Sevšek. .

Što će on, ako osvoji mandat, prvo poduzeti? Veli da je nemoguće odlučiti se za jednu stvar.

– Paralelno bi trebalo poduzeti više toga. Ne možemo si dopustiti isticanje prioriteta kad su sve prioriteti. Bale sa smećem su prioriteti jednako kao i standard, studenti, gospodarstvo u cjelini… Sve su to veliki problemi kojima se moramo posvetiti – ističe.

Na pitanje kako kao Varaždinac tumači analizu da je Varaždin najkvalitetniji grad za život u Hrvatskoj, odgovara: – Varaždin ima sve predispozicije da to bude, ali prvo mu treba dati sadržaj iz kojeg će se onda izvlačiti te kvalitete – zaključio je Vlado Sevšek, kojeg smo nakratko prekinuli u druženju s građanima.

Kako je to bilo ujutro na Varaždinskoj tržnici pogledajte u foto galeriji Ivana Agnezovića. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Hrvati od žestica najviše vole popiti likere, a snažan rast bilježi rakija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovo blagdansko vrijeme koje je pred nama donijet će i pregršt lijepih prigoda koje se uvijek obilježavaju s čašicom nekog dobrog pića, bilo da to popijemo čisto ili pomiješamo s nekim drugim pićima u odlične kombinacije i mikseve.

To je isto tako dobro vrijeme za upitati odrasle potrošače za njihove preferencije kada je riječ o konzumaciji i stavovima spram jakih alkoholnih pića, a dobivene odgovori uspoređeni su s rezultatima istog istraživanja od prije dvije godine. Istraživanje su tijekom listopada 2023. godine proveli JaTRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Od tada nije bilo nekih velikih promjena u broju konzumenata; zabilježen je mali rast od 2 % pa sada imamo ukupno 58 % onih koji ističu da konzumiraju jaka alkoholna pića.

Među njima svaki 20 konzumira ova pića svakodnevno pri čemu je tih 5 % značajno više od 2 % zabilježenih u istraživanju iz 2021. U porastu je i broj onih koji jaka alkoholna pića piju nekoliko puta tjedno i to za 4 %, na ukupno 20 %. Dok jednom tjedno ova pića konzumira 18 % ispitanih te je njih 6 % manje. Nešto veću polovicu čine malo rjeđi konzumenti pa tako imamo 37% onih koji ova pića konzumiraju nekoliko puta mjesečno te 20 % koji ih konzumiraju nekoliko puta godišnje.

Likeri su stabilni na prvom mjestu što su potvrdili rastom od 2 % i ukupno 37% udjela kao jako alkoholno piće koje konzumenti kategorije najčešće piju. Međutim, snažan rast bilježi rakija koja je u odnosu na ranije istraživanje porasla za 8 % i sada je na 31 % preferiranog udjela. Zatim slijede džin s 11 %, viski s 11 %, vodka sa 7 % te rum s 3 % udjela.

I sada da se referiramo na tezu s početka priče: Pijemo li čisto ili u nekoj kombinaciji s drugim pićima? Ukupno je 4 % više onih koji jaka alkoholna pića piju čista, bez miješanja s bilo kojim drugim pićem, te ih sada ima nešto više od dvije trećine, točnije 67 %. Preostala trećina konzumenata ipak voli svoje jako alkoholno piće pomiješati s nekim drugim pićem i tako zadovoljiti svoje nepce.

Zadnje se pitanje odnosilo na mjesto konzumacije i tu nije bilo nekih značajnih promjena u odnosu na prethodno istraživanje. I dalje se najčešće pije kod kuće (svoje kuće ili kod prijatelja, rođaka i sl.), što kao svoj odgovor navodi 55 % konzumenata kategorije. Daljnjih 30 % najčešće pije izvan kuće (kafić, restoran i sl.).

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljen popis Najdoktora za 2023. godinu – evo kome je pripala titula u Čakovcu i Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Domagoj Butigan

Portal Najdoktor objavio je danas popis najboljih liječnika u Hrvatskoj prema glasovima pacijenata.

Ovo je deseta godina objave popisa najboljih doktora i doktorica, a kako pojašnjavaju kriteriji po kojima je portal birao najbolje doktorice i doktore su ukupan broj komentara; odnos broja pozitivnih i negativnih komentara i kvaliteta samih komentara.

Neki su sa sjevera Hrvatske, a mi donosimo popis.

FIZIJATAR: Ivan Kos i Vladimir Knež iz Varaždinskih Toplica

NEUROKIRURG: Vječeslav Kčira-Fideršek iz Varaždina

OBITELJSKA MEDICINA: Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović iz Varaždina

ORTOPED: Marko Labaš iz Čakovca

OTORINOLARINGOLOG: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan iz Varaždina

REUMATOLOG: Vesna Budišin iz Čakovca

ORALNI KIRURG: Damir Roki iz Varaždina

ORTODONT: Mirna Weber iz Varaždina

STOMATOLOG: Ivana Ereš-Dugalija iz Varaždina

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje