Povežite se s nama

Međimurje

“Šibe i ribe dale su nam sve – othranile su i odškolovale generacije Kotoripčana”

Objavljeno:

- dana

KOTORIBA

Kotoriba i Kotoripčani još su se jednom dokazali kao savršeni domaćini.

Po 14. godinu za redom ugostili su brojne posjetitelje na popularnoj, tradicionalnoj manifestaciji Danima šibe i ribe. Dvodnevno događanje privuklo je brojne goste iz cijele Međimurske županije, ali i okolnih, a već stalni posjetitelji stigli su iz Slovenije, Austrije i Mađarske.

– Mi Kotoripčani smo uvijek ponosni ljudi, a posebno činjenicom da smo uspjeli 14 godina za redom održati našu središnju manifestaciju – zadovoljno se pohvalio novi/stari općinski načelnik Ljubomir Grgec.

Fiš nestao u sekundi

A sva događanja vrte se oko šibe i ribe – dva nezaobilazna simbola Kotoribe. Šiba i riba duboko su utkani u živote brojnih generacija Kotoripčana.
– Šibe i ribe othranile su i odškolovale generacije i generacije Kotoripčana. Upravo šibi i ribi, Kotoriba duguje sve ono što naše mjesto i mještani danas jesu. Možda danas više ne ovisimo o njima kao prije 20, 50 ili 100 godina, ali smo svjesni što su šibe i ribe predstavljali našim precima. Ova manifestacija je sjećanje na naše stare, na tradiciju koja je iznjedrila danas modernu Kotoribu – rekla nam je Đurđa Vidović iz Udruge umirovljenika Kotoribe. Udruga umirovljenika svake godine sudjeluje na Danima šibe i ribe.

Kotoriba se digla od košare i pletarstva, tradicije koju Općina svakako želi očuvati

– Imamo puno članova koji su aktivno uključeni u društveni život naše općine. Sudjelovanje na Danima šibe i ribe je nezaobilazno. I ove smo godine pripremali fiš, koji je bio fantastičan. A da ne bi ispalo da se same hvalimo, dokaz su ispražnjena dva kotlića od po 20 litara. Da smo pripremili i više, sigurno bismo sve podijelili. Za pripremu smo potrošili desetak kilograma ribe – šarana, amura, mrene, babuške i divera. Jedna od tajni dobrog fiša krije se u ikri. Naime, riba za fiš mora imati ikru jer ona cijelom jelu daje posebnu aromu – otkrila nam je Terezija Gal, također članica Udruge umirovljenika Kotoriba. Među redovitim sudionicama manifestacije su i članovi Moto kluba Rolling Fish. I njihov fiš nestao je u sekundi.

Aktivnosti Općine

– Svatko ima neku svoju tajnu savršenog fiša. I mi motoristi volimo pripremati i jesti ribu. Ovo je prilika da se svi zajedno podružimo i zabavimo, a veselje je uvijek bolje uz dobru hranu i zabavni program – rekao je Dario Dobranski, dopredsjednik Moto kluba Rolling Fish. A iako šiba i riba danas više nisu toliko vezani uz živote mještana, Općina poduzima brojne aktivnosti kako bi sačuvala vrijednu tradiciju.

– Kotoriba se digla od košare i pletarstva. Ne bave se ljudi više ovom vještinom kao nekada prije, ali se tradicija očuvala i prenosi se s koljena na koljeno. Općina Kotoriba puno radi kako bi se sačuvala tradicija pletenja šibe. Proizvodi od pletene šibe iz Kotoribe prisutni su u svim dijelovima Hrvatske, što nas čini posebno ponosnima. Ova manifestacija također je jedna od aktivnosti kojom nastojimo očuvati znanje i djela ruku naših vrijednih sumještana – zaključio je načelnik Grgec. Općina je i ove godine organizirala besplatni vlak, koji je iz Varaždina, preko Čakovca doveo veliki broj zainteresiranih posjetitelja. Brojni zabavni, glazbeni i kulturni programi zadovoljili su i najizbirljivije goste


.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO „Zelena čistka“ u Murskom Središću: i veliki i mali građani zajedničkim snagama očistili okoliš

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće drugi puta ove godine uključio se u nacionalnu kampanju zaštite okoliša „Zelena čistka 2021.“ I ovoga puta Zelenoj čistki odazvao se veliki broj građana potaknutih osjećajem osobne odgovornosti za čisti okoliš, a kampanji su se pridružili i gradonačelnik Dražen Srpak, brojni članovi udruga, djelatnici gradskog komunalnog poduzeća i članovi mjesnih odbora.

Komunalni redar i predstavnici mjesnih odbora prethodno su obišli svoja naselja i šumarke oko naselja te odredili točke kojima je potrebno pridati najviše pažnje. Podijeljeni u skupine, građani su počistili teren.

Probuditi ekološku svijest

Osim samog čišćenja smeća, smisao akcije je probuditi ekološku svijest kod građana i spriječiti ili svesti na minimum daljnja zagađenja.

Gradonačelnik Dražen Srpak pozdravio je sve koji su se ponovno aktivno uključili u akciju te naglasio da je zadaća svih građana prijaviti svako nesavjesno odlaganje smeća ili paljenje istog.

Iako Grad Mursko Središće ima sve uvjete za adekvatno odlaganje otpada – mogućnost korištenja smeđih kanti, vršenje selekcije otpada, mogućnost odvoza glomaznog otpada, reciklažno dvorište, kompostanu i propisani sustav odvoza komunalnog otpada, u prirodi su, nažalost, opet pronađene veće količine otpada koje će se zbrinjavati tijekom idućeg tjedna.

Na nizu kolegija gradonačelnika i na gradskim vijećima pozivali su se građani da prijavljuju osobe koje odbacuju smeće te je gradonačelnik ujedno naložio komunalnom redarstvu da se počinitelji obavezno kažnjavaju.

– Pozivamo sve građane da prijavljuju nesavjesno odlaganje smeća, kao i svako smeće na koje naiđu prilikom šetnje, vožnje, radova u polju ili bilo kojom drugom prilikom. Suradnjom građana i gradskih komunalnih službi osigurat ćemo lijep i čist okoliš, za nas i za generacije koje dolaze – poručuju iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovečki stomatolozi i DND Prelog dijelili edukativne letke, savjete, zubne paste…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio Vipro

U subotu, 18. rujna, na Gradskoj tržnici u Prelogu Hrvatsko stomatološko društvo Čakovec i Društvo naša djeca Prelog obilježili su Europski dan oralnog zdravlja, 12. rujna, koji se obilježava na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine, i Mjesec oralnog zdravlja, koji se obilježava na inicijativu Hrvatske komore dentalne medicine, a traje od 12. rujna do 12. listopada.

Tim povodom, HSD Čakovec i DND Prelog na štandu u Prelogu dijelili su edukativne letke i savjete, zubne paste i četkice te zdravi međuobrok – jabuke.

– Usprkos pandemiji COVID-a 19, ali uz poštivanje epidemioloških mjera, moramo provoditi akcije koje će poticati ljude na očuvanje oralnog zdravlja, jer nam je ono važno za očuvanje općeg zdravlja. Posljedica suvremenog stila života, koji uključuje pretjerano konzumiranje slatke hrane, zaslađenih i alkoholnih napitaka te uživanje nikotina u kombinaciji s lošom oralnom higijenom, razvoj je bolesti u ustima koje negativno utječu na zdravlje cijelog organizma – poručuju iz HSD-a Čakovec.

Važno za opće zdravlje

Oralno zdravlje kao sastavni dio općeg zdravlja je znatno više od zdravih zubi i lijepog osmijeha te nas obilježavanje ovog dana još jednom potiče na podizanje svijesti o važnosti njegova očuvanja.

Najčešća bolest u ustima je zubni karijes koji se vrlo lako može spriječiti provođenjem triju jednostavnih životnih navika: hraniti se zdravo, čistiti zube zubnim koncem poslije svakog obroka i zubnom četkicom dvaput dnevno te redovito ići na stomatološke preglede, što se posebno odnosi na djecu.

Cilj preventivnih pregleda kod djece je rano otkrivanje karijesa, primjena sredstava za prevenciju karijesa poput fluoridnih gelova ili lakova te edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani, a kod odraslih osim pregleda, i profesionalno čišćenje te poliranje zuba, kao i rano otkrivanje promjena na zubima i sluznici usne šupljine.

„Zubna putovnica“

U Republici Hrvatskoj se od 2017. godine provodi Nacionalni program pod nazivom „Zubna putovnica“ koji je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja te zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece s ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa putem preventivnih pregleda prilikom upisa u dječji vrtić i 1. razred osnovne škole te u 6. razredu osnovne škole.

Program također uključuje svakodnevno organizirano četkanje zubi koje se provodi u vrtićima i školama s ciljem razvijanja redovitih navika održavanja oralne higijene te prevencije karijesa od najranije dobi.

– Globalna pandemija COVID-19 i brojne poteškoće s kojima se susrećemo nisu zaustavile aktivnosti koje se provode u zaštiti oralnog zdravlja i pružanju dentalne zdravstvene zaštite te su donijela nova saznanja i brojna iskustva, osobito u edukaciji – istaknuli su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje