Povežite se s nama

Međimurje

“Šibe i ribe dale su nam sve – othranile su i odškolovale generacije Kotoripčana”

Objavljeno:

- dana

KOTORIBA

Kotoriba i Kotoripčani još su se jednom dokazali kao savršeni domaćini.

Po 14. godinu za redom ugostili su brojne posjetitelje na popularnoj, tradicionalnoj manifestaciji Danima šibe i ribe. Dvodnevno događanje privuklo je brojne goste iz cijele Međimurske županije, ali i okolnih, a već stalni posjetitelji stigli su iz Slovenije, Austrije i Mađarske.

– Mi Kotoripčani smo uvijek ponosni ljudi, a posebno činjenicom da smo uspjeli 14 godina za redom održati našu središnju manifestaciju – zadovoljno se pohvalio novi/stari općinski načelnik Ljubomir Grgec.

Fiš nestao u sekundi

A sva događanja vrte se oko šibe i ribe – dva nezaobilazna simbola Kotoribe. Šiba i riba duboko su utkani u živote brojnih generacija Kotoripčana.
– Šibe i ribe othranile su i odškolovale generacije i generacije Kotoripčana. Upravo šibi i ribi, Kotoriba duguje sve ono što naše mjesto i mještani danas jesu. Možda danas više ne ovisimo o njima kao prije 20, 50 ili 100 godina, ali smo svjesni što su šibe i ribe predstavljali našim precima. Ova manifestacija je sjećanje na naše stare, na tradiciju koja je iznjedrila danas modernu Kotoribu – rekla nam je Đurđa Vidović iz Udruge umirovljenika Kotoribe. Udruga umirovljenika svake godine sudjeluje na Danima šibe i ribe.

Kotoriba se digla od košare i pletarstva, tradicije koju Općina svakako želi očuvati

– Imamo puno članova koji su aktivno uključeni u društveni život naše općine. Sudjelovanje na Danima šibe i ribe je nezaobilazno. I ove smo godine pripremali fiš, koji je bio fantastičan. A da ne bi ispalo da se same hvalimo, dokaz su ispražnjena dva kotlića od po 20 litara. Da smo pripremili i više, sigurno bismo sve podijelili. Za pripremu smo potrošili desetak kilograma ribe – šarana, amura, mrene, babuške i divera. Jedna od tajni dobrog fiša krije se u ikri. Naime, riba za fiš mora imati ikru jer ona cijelom jelu daje posebnu aromu – otkrila nam je Terezija Gal, također članica Udruge umirovljenika Kotoriba. Među redovitim sudionicama manifestacije su i članovi Moto kluba Rolling Fish. I njihov fiš nestao je u sekundi.

Aktivnosti Općine

– Svatko ima neku svoju tajnu savršenog fiša. I mi motoristi volimo pripremati i jesti ribu. Ovo je prilika da se svi zajedno podružimo i zabavimo, a veselje je uvijek bolje uz dobru hranu i zabavni program – rekao je Dario Dobranski, dopredsjednik Moto kluba Rolling Fish. A iako šiba i riba danas više nisu toliko vezani uz živote mještana, Općina poduzima brojne aktivnosti kako bi sačuvala vrijednu tradiciju.

– Kotoriba se digla od košare i pletarstva. Ne bave se ljudi više ovom vještinom kao nekada prije, ali se tradicija očuvala i prenosi se s koljena na koljeno. Općina Kotoriba puno radi kako bi se sačuvala tradicija pletenja šibe. Proizvodi od pletene šibe iz Kotoribe prisutni su u svim dijelovima Hrvatske, što nas čini posebno ponosnima. Ova manifestacija također je jedna od aktivnosti kojom nastojimo očuvati znanje i djela ruku naših vrijednih sumještana – zaključio je načelnik Grgec. Općina je i ove godine organizirala besplatni vlak, koji je iz Varaždina, preko Čakovca doveo veliki broj zainteresiranih posjetitelja. Brojni zabavni, glazbeni i kulturni programi zadovoljili su i najizbirljivije goste


.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Članovi DOSTI-ja na glazbenim radionicama svirali glazbenu pratnju za pjesmu „Zamisli život“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu provedbe prve godine programa „Ponudimo više IV“ koji provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, održane su muzičke radionice u kojima su sudjelovali članovi Društva.

Radionice je provodila glazbena odgojiteljica Lidija Detić, a polaznici su od ritmičkih uzoraka korak po korak došli do sviranja glazbene pratnje za pjesmu „Zamisli život“ na ksilofonima, metalofonima i bas gitari.

Na kraju su polaznici radionica odabrali instrumente pa su zajedno odsvirali i otpjevali svoju verziju pjesme „Zamisli život u ritmu muzike za ples”.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju nema novih slučajeva zaraze koronom, no jedna osoba je preminula

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata nema pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 21. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba te je broj pozitivnih osoba na današnji dan 50.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih pacijenata, otpušten je 1 pacijent, a pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana u Međimurju je cijepljeno 1888 osoba, od čega 151 osoba prvom dozom i 1737 osoba drugom dozom.

S današnjim danom, s barem jednom dozom cijepljeno je 41.615 osoba, što iznosi 47,4 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

U proteklih 7 dana cijepljeno je 4509 osoba, i to 644 osobe prvom dozom i 3865 osoba drugom dozom.

Svi oni koji se žele cijepiti, a nisu prijavljeni putem platforme ili još uvijek nisu dobili poziv za cijepljenje, moći će se cijepiti svaki radni dan od 9-13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13-18 sati u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!