Povežite se s nama

Međimurje

“Šibe i ribe dale su nam sve – othranile su i odškolovale generacije Kotoripčana”

Objavljeno:

- dana

KOTORIBA

Kotoriba i Kotoripčani još su se jednom dokazali kao savršeni domaćini.

Po 14. godinu za redom ugostili su brojne posjetitelje na popularnoj, tradicionalnoj manifestaciji Danima šibe i ribe. Dvodnevno događanje privuklo je brojne goste iz cijele Međimurske županije, ali i okolnih, a već stalni posjetitelji stigli su iz Slovenije, Austrije i Mađarske.

– Mi Kotoripčani smo uvijek ponosni ljudi, a posebno činjenicom da smo uspjeli 14 godina za redom održati našu središnju manifestaciju – zadovoljno se pohvalio novi/stari općinski načelnik Ljubomir Grgec.

Fiš nestao u sekundi

A sva događanja vrte se oko šibe i ribe – dva nezaobilazna simbola Kotoribe. Šiba i riba duboko su utkani u živote brojnih generacija Kotoripčana.
– Šibe i ribe othranile su i odškolovale generacije i generacije Kotoripčana. Upravo šibi i ribi, Kotoriba duguje sve ono što naše mjesto i mještani danas jesu. Možda danas više ne ovisimo o njima kao prije 20, 50 ili 100 godina, ali smo svjesni što su šibe i ribe predstavljali našim precima. Ova manifestacija je sjećanje na naše stare, na tradiciju koja je iznjedrila danas modernu Kotoribu – rekla nam je Đurđa Vidović iz Udruge umirovljenika Kotoribe. Udruga umirovljenika svake godine sudjeluje na Danima šibe i ribe.

Kotoriba se digla od košare i pletarstva, tradicije koju Općina svakako želi očuvati

– Imamo puno članova koji su aktivno uključeni u društveni život naše općine. Sudjelovanje na Danima šibe i ribe je nezaobilazno. I ove smo godine pripremali fiš, koji je bio fantastičan. A da ne bi ispalo da se same hvalimo, dokaz su ispražnjena dva kotlića od po 20 litara. Da smo pripremili i više, sigurno bismo sve podijelili. Za pripremu smo potrošili desetak kilograma ribe – šarana, amura, mrene, babuške i divera. Jedna od tajni dobrog fiša krije se u ikri. Naime, riba za fiš mora imati ikru jer ona cijelom jelu daje posebnu aromu – otkrila nam je Terezija Gal, također članica Udruge umirovljenika Kotoriba. Među redovitim sudionicama manifestacije su i članovi Moto kluba Rolling Fish. I njihov fiš nestao je u sekundi.

Aktivnosti Općine

– Svatko ima neku svoju tajnu savršenog fiša. I mi motoristi volimo pripremati i jesti ribu. Ovo je prilika da se svi zajedno podružimo i zabavimo, a veselje je uvijek bolje uz dobru hranu i zabavni program – rekao je Dario Dobranski, dopredsjednik Moto kluba Rolling Fish. A iako šiba i riba danas više nisu toliko vezani uz živote mještana, Općina poduzima brojne aktivnosti kako bi sačuvala vrijednu tradiciju.

– Kotoriba se digla od košare i pletarstva. Ne bave se ljudi više ovom vještinom kao nekada prije, ali se tradicija očuvala i prenosi se s koljena na koljeno. Općina Kotoriba puno radi kako bi se sačuvala tradicija pletenja šibe. Proizvodi od pletene šibe iz Kotoribe prisutni su u svim dijelovima Hrvatske, što nas čini posebno ponosnima. Ova manifestacija također je jedna od aktivnosti kojom nastojimo očuvati znanje i djela ruku naših vrijednih sumještana – zaključio je načelnik Grgec. Općina je i ove godine organizirala besplatni vlak, koji je iz Varaždina, preko Čakovca doveo veliki broj zainteresiranih posjetitelja. Brojni zabavni, glazbeni i kulturni programi zadovoljili su i najizbirljivije goste


.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje