Povežite se s nama

Međimurje

“Šibe i ribe dale su nam sve – othranile su i odškolovale generacije Kotoripčana”

Objavljeno:

- dana

KOTORIBA

Kotoriba i Kotoripčani još su se jednom dokazali kao savršeni domaćini.

Po 14. godinu za redom ugostili su brojne posjetitelje na popularnoj, tradicionalnoj manifestaciji Danima šibe i ribe. Dvodnevno događanje privuklo je brojne goste iz cijele Međimurske županije, ali i okolnih, a već stalni posjetitelji stigli su iz Slovenije, Austrije i Mađarske.

– Mi Kotoripčani smo uvijek ponosni ljudi, a posebno činjenicom da smo uspjeli 14 godina za redom održati našu središnju manifestaciju – zadovoljno se pohvalio novi/stari općinski načelnik Ljubomir Grgec.

Fiš nestao u sekundi

A sva događanja vrte se oko šibe i ribe – dva nezaobilazna simbola Kotoribe. Šiba i riba duboko su utkani u živote brojnih generacija Kotoripčana.
– Šibe i ribe othranile su i odškolovale generacije i generacije Kotoripčana. Upravo šibi i ribi, Kotoriba duguje sve ono što naše mjesto i mještani danas jesu. Možda danas više ne ovisimo o njima kao prije 20, 50 ili 100 godina, ali smo svjesni što su šibe i ribe predstavljali našim precima. Ova manifestacija je sjećanje na naše stare, na tradiciju koja je iznjedrila danas modernu Kotoribu – rekla nam je Đurđa Vidović iz Udruge umirovljenika Kotoribe. Udruga umirovljenika svake godine sudjeluje na Danima šibe i ribe.

Kotoriba se digla od košare i pletarstva, tradicije koju Općina svakako želi očuvati

– Imamo puno članova koji su aktivno uključeni u društveni život naše općine. Sudjelovanje na Danima šibe i ribe je nezaobilazno. I ove smo godine pripremali fiš, koji je bio fantastičan. A da ne bi ispalo da se same hvalimo, dokaz su ispražnjena dva kotlića od po 20 litara. Da smo pripremili i više, sigurno bismo sve podijelili. Za pripremu smo potrošili desetak kilograma ribe – šarana, amura, mrene, babuške i divera. Jedna od tajni dobrog fiša krije se u ikri. Naime, riba za fiš mora imati ikru jer ona cijelom jelu daje posebnu aromu – otkrila nam je Terezija Gal, također članica Udruge umirovljenika Kotoriba. Među redovitim sudionicama manifestacije su i članovi Moto kluba Rolling Fish. I njihov fiš nestao je u sekundi.

Aktivnosti Općine

– Svatko ima neku svoju tajnu savršenog fiša. I mi motoristi volimo pripremati i jesti ribu. Ovo je prilika da se svi zajedno podružimo i zabavimo, a veselje je uvijek bolje uz dobru hranu i zabavni program – rekao je Dario Dobranski, dopredsjednik Moto kluba Rolling Fish. A iako šiba i riba danas više nisu toliko vezani uz živote mještana, Općina poduzima brojne aktivnosti kako bi sačuvala vrijednu tradiciju.

– Kotoriba se digla od košare i pletarstva. Ne bave se ljudi više ovom vještinom kao nekada prije, ali se tradicija očuvala i prenosi se s koljena na koljeno. Općina Kotoriba puno radi kako bi se sačuvala tradicija pletenja šibe. Proizvodi od pletene šibe iz Kotoribe prisutni su u svim dijelovima Hrvatske, što nas čini posebno ponosnima. Ova manifestacija također je jedna od aktivnosti kojom nastojimo očuvati znanje i djela ruku naših vrijednih sumještana – zaključio je načelnik Grgec. Općina je i ove godine organizirala besplatni vlak, koji je iz Varaždina, preko Čakovca doveo veliki broj zainteresiranih posjetitelja. Brojni zabavni, glazbeni i kulturni programi zadovoljili su i najizbirljivije goste


.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Međimurje proglašeno najuspješnijom destinacijom održivog turizma ispred Hvara i Malog Lošinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurje je proglašeno destinacijom godine u kategoriji najuspješnije destinacije održivog turizma (inovativna i pametna destinacija), a priznanje je jučer, 6. listopada, preuzeo župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanosti dodjele održanoj povodom Dana hrvatskog turizma u Šibeniku. 

Dani hrvatskog turizma predstavljaju najveći skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj. Kroz višednevni program Dana hrvatskog turizma tradicionalno se obilježava turistička godina u Republici Hrvatskoj te se putem stručnih predavanja, radionica, prezentacija i radnih sastanaka sažimaju turistička i gospodarska postignuća, komentiraju aktualne teme vezane uz turizam te prezentiraju turistički potencijali za daljnji razvoj i učinkovitije pozicioniranje hrvatskog turizma.

Dio programa čini i svečana dodjela godišnjih turističkih nagrada, uz izravni televizijski prijenos. Nagrade se dodjeljuju pojedincima, predstavnicima turističke industrije te najboljim odredištima i subjektima koji su svojim radom i rezultatima zaslužili prestižna priznanja.

Godišnje hrvatske turističke nagrade zajednički su projekt Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, nastao s ciljem daljnjeg poticanja konkurentnosti, inovativnosti i svijesti o održivom razvoju te podizanju kvalitete usluga i proizvoda u turističkom sektoru.

U velikoj konkurenciji s Malim Lošinjom i Stari Gradom na Hvaru, Međimurje je ponijelo titulu destinacije godine u kategoriji najuspješnije destinacije održivog turizma (inovativna i pametna destinacija),  što je još jedna potvrda dobrog promišljanja i strategije turizma, ali i odlične suradnje svih dionika u turističkom i uslužnom sektoru, ističu iz Međimurske županije.

– To je samo dio rezultata u turizmu kojima se možemo pohvaliti posljednjih godina, a ovo važno priznanje stiglo je samo nekoliko tjedana nakon što je ruralnoj međimurskoj kući za odmor Lina dodijeljen certifikat Ecolabel, čime je ova međimurska kuća postala prvi objekt privatnog smještaja u Hrvatskoj kojem je dodijeljena takva oznaka – istaknuli su iz Županije.

– U godini kada se u Hrvatskoj, ali i na globalnoj razini, najviše govori o održivom turizmu Međimurje je osvojilo nagradu za najuspješniju destinaciju održivog turizma. To govori koliko je Međimurje i u tom segmentu daleko napredovalo, jer održivi turizam podrazumijeva ulaganje u kulturnu baštinu, prirodne ljepote, enogastronomiju, zaštitu okoliša, gospodarenje otpadom i postotak odvajanja, dakle jedan širi spektar onoga čime se u Međimurju ponosimo i što je dio našeg identiteta. Ova nagrada, kao i sve dosadašnje, je zasluga svakog međimurskog čovjeka koji marljivošću doprinosi tome da je Međimurje najuređeniji dio Hrvatske – poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

U Međimurje je uz ovo priznanje, stiglo i još jedno, i to Termama Sveti Martin koje su proglašene najboljim wellness hotelom u Hrvatskoj, a nagradu je preuzela direktorica Terma Nuša Korotaj.

Među finalistima je iz Međimurske županije bila i agencija Potepuh putovanja iz Podbresta nominirana u kategoriji malih turističkih agencija.

Svečanosti dodjele nagrada nazočila je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, a nagradu je županu Posavcu uručio direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Stančić.

Međimursku županiju na Danima hrvatskog turizma predstavljaju načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša, direktor Turističke zajednice Sveti Martin na Muri David Novinščak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović, voditelj Odsjeka za turizam MŽ Marko Puškadija te predstavnice Turističke zajednice Međimurske županije Iva Mađarić i Petra Murković.

Nastavite čitati

Međimurje

Na preloškoj Marini školarci učili o vrstama ptica i opazili devet zimovalica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 1. listopada, u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni.

Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član Udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje…) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na našem području ili ga prelijeću u vrijeme migracija.

Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Vožnja čamcem i promatranje

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru i između sprudova te promatranja ptica dalekozorom.

Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći.

Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih devet zimovalica – crvenokljuni labud, divlja patka, mali gnjurac, liska, mali vranac, veliki vranac, siva čaplja, velika bijela čaplja i vodomar.

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu, izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore, često i čitava stabla, čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje