Povežite se s nama

Međimurje

Sigurniji promet u Murskom Središću: semafori i pokazivači brzine umjesto kružnog toka

Objavljeno:

- dana

Zbog povećanog prometa križanjem ulica Poljske, Slatine i Marka Kovača, Grad Mursko Središće je još početkom godine inicirao sastanak s ciljem pronalaženja optimalnog rješenja. U suradnji sa Županijskom upravom za ceste Međimurske županije naručen je projekt izgradnje kružnog toka. Međutim, u procesu projektiranja i geodetskih izmjera utvrđeno je da se na prostoru križanja ulica spomenutih ulica ne može graditi kružni tok odgovarajuće veličine, što bi bilo potrebno zbog prometa teretnih vozila prema gospodarskim zonama Brezje i Slatine.

– U Ulici Slatine nedavno je otvoren novi dječji vrtić, što je dovelo do povećanog prometa u Poljskoj ulici. Zbog toga je zadužen Upravni odjel za gospodarstvo, graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove za pribavljanje triju ponuda za izradu projektne dokumentacije za pješačku stazu u Poljskoj ulici. Također, u svrhu povećanja sigurnosti, prometnim će se elaboratom ograničiti brzina kretanja vozila na 40 kilometara na sat. Zbog povećane brzine u ulici Marka Kovača, prvotno je bila planirana izgradnja kružnog toka – pojašnjavaju iz Grada Murskog Središća.

No, nakon što su projektanti obišli teren, utvrđeno je da ne postoji uvjeti za gradnju kružnog toka. Osim što bi se onemogućilo prometovanje kamiona prema gospodarskim zonama, javlja se i problem nemogućnosti kvalitetne izrade razdjelnih otoka za sigurnije prelaženje pješaka i biciklista, a samim time ne bi se uspio ostvariti primarni cilj ovog infrastrukturnog zahvata: povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu.

– No, projektanti nam nude alternativno rješenje u obliku postavljanja semafora na tipku za pješake i radarskog mjerača brzine koji u slučaju nepoštivanja ograničenja pali crveno svjetlo na semaforu te se promet zaustavlja. Na taj se način osigurava sigurnost prelaska pješaka i vrlo učinkovito ograničenje brzine kretanja svih vozila. U tu svrhu naručeni je glavni projekt i elaborat za postavljanje spomenutih uređaja, a postavljanje će financirati Grad Mursko Središće i Županijska uprava za ceste Međimurske županije, svatko s polovinom ukupnog iznosa – poručuju iz Grada.

Također, povećat će se sigurnost i u drugim dijelovima grada i prigradskih naselja, pa je prihvaćena ponuda za priključenje kamere na ulazu u naselje Štrukovec i za kameru u Martinskoj ulici. Nakon završetka sanacije u ulici Matije Gupca, prometnim elaboratom ograničit će se brzina kretanja vozila na 40 kilometara na sat. Na svim ostalim ulazima u prigradska naselja postavit će se vibro trake za usporavanje prometa. U cilju usporavanja prometa i povećanja sigurnosti, rekonstruirat će se glavno raskrižje te će se postaviti semafori i otoci. Treba spomenuti i da završava javna nabava za gradnju pješačkih staza od Slemenica do Murskog Središća, a prometnim elaboratom definirat će se iscrtavanje šest novih pješačkih prijelaza.

Međimurje

VIDEO “Oprosti mi” novi singl i spot međimurskog pjevača Hjera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi singl i videospot nedavno je izdao Hrvoje Krištofić-Hjer.

Pjevač iz Čakovca o kojem smo već pisali ovoga se puta predstavlja pjesmom “Oprosti mi”. Izdavač je Hamar Media/Vera Music. Autor teksta je sam Hjer, dok je glazbu napisao Miroslav Lesić Lesique, koji je zaslužan i za aranžman, produkciju, mix te mastering.

Prateće back vokale otpjevali su Bruno Kovačić, Vjekoslav Ključarić, Miroslav Lesić Lesique, Mario Jagec, Alen Železnjak, Ivan-Goran Herman, Alen Horvat-Zeko, Vanja Ovčar, Dorian Stipčić, Gabriela Hrženjak, Tamara Korunek i Klementina Vodušek.

Poslove režije, kamere i montaže odradio je Žan Novosel, dok je Virna Hošnjak iz Plesnog studija “Korak” autorica koreografije, a u paru s Bernardom Baračem iz istog Studija u spotu je i plesala.

Uživajte u spotu!

Nastavite čitati

Međimurje

Početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ u D. Kraljevcu: 10 žena pruža pomoć za 70-ak korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio M

U srijedu, 13. listopada, u prostorijama Općine Donji Kraljevec održana je početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ USR-a „Sport za sve“ Općine Donji Kraljevec.

Ovim projektom omogućeno je da se i dalje u lokalnoj zajednici pruži prilika za dodanom vrijednošću koja će se manifestirati u boljoj svakodnevnici naših sumještana u nepovoljnom položaju, kao i osjećaju korisnosti žena koje će se zaposliti na projektu. 

Projekt „Snažno zaželi“ i Program zapošljavanja žena u Općini Donji Kraljevec u skladu su s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Navedeni projekt uspješan je nastavak projekta „Snažno zaželi i ostvari – faza I“.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. lipnja 2021. godine te se provodi u razdoblju od 15 mjeseci, odnosno do 9. mjeseca 2022. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 900.480 kuna.

U stopostotnom je iznosu financiran bespovratnim sredstvima Europske unije. 

Prema planu i programu projekta, na području Općine zaposleno je 10 žena koje pružaju pomoć u kući za 70-ak krajnjih korisnika u razdoblju od 12 mjeseci, što će spriječiti preranu institucionalizaciju te dovesti do smanjenja siromaštva i nezaposlenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje