Povežite se s nama

Međimurje

Sigurno radno okruženje osnovno je ljudsko pravo

Objavljeno:

- dana

ZAŠTITA NA RADU

Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije posljednjih nekoliko godina svečanom sjednicom obilježava Dan zaštite na radu. Iznimka nije bila ni ova godina, a domaćin prigodne sjednice bila je tvrtka Novi Feromont iz Donjega Kraljevca.

– Zaštita na radu mora biti temelj i početak svake aktivnosti, a zdravo i sigurno okruženje osnovno ljudsko pravo – istaknuo je na početku sjednice Mladen Zemljić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji.

Ispod prosjeka

Zaštita na radu područje je od posebnoga društvenog interesa, a zdravo i sigurno radno mjesto rada osnovno je ljudsko pravo, a samim time i obveza i odgovornost svakog poslodavca i radnika, kao i društvene zajednice. Prema europskoj statistici o nesrećama na radnome mjestu svake godine više od 3.300 radnika umre uslijed nesreća na radu. Upravo stoga je jedan od strateških ciljeva Europske komisije stvaranje sigurnog i zdravog okruženja za 217 milijuna radnika u Europskoj uniji, a taj cilj obvezuje i Hrvatsku u provođenju zaštite na radu gotovo 1,5 milijuna radnica i radnika. Podaci za 2016. godinu u Hrvatskoj pokazuju 16.529 prijavljenih ozljeda na radu.

Postignuti su značajni pomaci u Hrvatskoj u zaštiti na radu, ali i dalje treba raditi na tome

– Stopa prijavljenih ozljeda na radu na 1.000 zaposlenih na razini Hrvatske u prošloj godini bila je 11,5, pa je zaustavljen raniji trend rasta, a u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu bilježi se i malo smanjenje broja smrtno stradalih na radnom mjestu. Međimurska županija prema statističkim podacima o kretanju broja ozljeda na radu na 1.000 radnika nalazi se ispod državnog prosjeka i iznosi 10,8 – istaknuo je Zvonimir Toplek iz Inspektorata rada. Prema evidenciji ozljeda na radu u 2014. godini zaprimljeno je 389 prijava, od čega je teških bilo 63. U 2015. godini zaprimljenih je bilo 408, teških 76, a u 2016. godini zaprimljeno je 474, a teških 67 s jednom smrtnom ozljedom. Iz ovih podataka vidi se da je povećan ukupan broj ozljeda, a smanjen je broj teških ozljeda.

Odgovornost

– U 2016. godini obavljen je veći broj inspekcijskih nadzora kod težih ozljeda jer je povećan broj pravovremenih prijava inspekciji. Pojačano je preventivno djelovanje na način da se kod inspekcijskog nadzora daju savjeti o načinu najučinkovitije primjene pojedinih odredbi propisa – dodao je Zvonimir Toplek.

Od 2015. godine novost je da se kod inspekcijskog nadzora izdaju rješenja, daju savjeti, ali i kazne na mjestu nadzora. Osnovan je i Zavod za unapređivanje zaštite na radu, koji izdaje ovlaštenja pravnim osobama i kontrolira zakonitost rada, vodi bazu podataka o stanju provođenja zaštite na radu te daje prijedloge unapređenja i suradnje. U Međimurskoj županiji je pak osnovana i Udruga za promicanje zaštite na radu i životnoj okolini Međimurske županije. Domaćin svečane sjednice Rajko Šarić, predsjednik Uprave tvrtke Novi Feromont, osvrnuo se na stanje zaštite na radu u svojem radnom okruženju. Riječ je o tvrtki koja posjeduje međunarodni certifikat zaštite na radu, a riječ je o visokorizičnoj grani industrije za ozljede na radu.

– Ljude treba priviknuti da koriste zaštitnu opremu, nagrađivati ih zbog toga, ali i kazniti ako se toga ne pridržavaju, iako kazne moraju biti krajnja mjera. U 2016. godini u tvrtki je bila 21 ozljeda na radu, od toga tri teške i 18 fraktura, uglavnom prstiju. Na zaštitu na radu tvrtka godišnje izdvaja 1,2 milijuna kuna, ali na to ne gledamo kao na teret, nego kao investiciju. Kod zaštite na radu odgovornost je i poslodavca i radnika. Poslodavci moraju osigurati adekvatnu zaštitnu opremu, ali radnici tu opremu moraju koristiti – zaključio je Šarić.

PREVENCIJA

Edukacija je temelj zaštite na radu, s kojom se treba započeti od srednje škole, naročito tamo gdje se školuju budući radnici u metalnoj, drvnoj i sličnim industrijama te u građevinarstvu

Izvor:
Foto:

Međimurje

Povodom Dana policije nagrađeni interventni policajci PU međimurske jer su na Pagu na ramenima nosili brodolomce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: MUP/PU međimurska

U novoj konferencijskoj dvorani sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova, uz moto “Zajedno gradimo siguran svijet”, svečano je 29. rujna obilježen Dan hrvatske policije i blagdan njenog zaštitnika sv. Mihovila.

Domaćini svečanosti bili su izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Tijekom današnjesvečane akademije, pojedincima i skupinama koji su se u proteklih godinu dana ostvarili iznimne radne rezultate uručene su nagrade, priznanja i zahvalnice Ministarstva unutarnjih poslova.

Ove godine iz redova međimurskih policajaca zahvalnice su primili policijski službenici Interventne jedinice policije. Zahvalnica se dodjeljuje policijskim službenicima Ministarstva koji su nesebično pomažući ostvarenju prava građana te na sličan način djelujući u njihovu korist, doprinijeli ugledu policije ili na drugi način dali dodatni doprinos policijskom djelovanju u zajednici.

– Krajem lipnja ove godine četvorica policijskih službenika iz Interventne jedinice policije sudjelovali su u spašavanju trojice brodolomaca tijekom pružanja ispomoći kolegama iz Policijske postaje Novalja na otoku Pagu. Radilo se iznimno zahtjevnom pothvatu, pošto su temperature bile vrlo visoke, a teren iznimno nepristupačan. Njemački državljani nakon brodoloma bili su fizički i emocionalno iscrpljeni te se bosi nisu mogli kretati po oštrim stijenama i škarpama. Ujedno, za jednim od brodolomaca morali su dodatno tragati jer se odvojio od ostale dvojice. Kako bi im pomogli i time spasili živote, požrtvovni interventnih policajci nosili su ih, čak i na ramenima, te ih uspješno prenijeli na sigurno – objavila je PU međimurska.

Zahvalnice su iz ruku ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije primili Nenad Veselko (zapovjednik tima interventne policije), Dalibor Turk (vođa grupe interventne policije), Dragutin Horvat (policijski službenik interventne policije) i Marko Jagić (policijski službenik interventne policije).

Motoristi

Policijaci PU međimurske iskazali su se na još jednom mjestu.
U srijedu, 27. rujna u Puli je održano 13. po redu natjecanje policijskih motorista, koje od 2015. godine nosi naziv Memorijal Šime Buzov. Natjecanje nosi naziv po policijskom službeniku PU splitsko-dalmatinske Šimi Buzovu koji je 26. rujna 2014. godine smrtno stradao u prometnoj nesreći kod Starigrada, putujući službenim motociklom na natjecanje u Pulu.

Natjecanje su organizirali Uprava za javni red i sigurnost, Služba prometne policije i Policijska akademija, uz organizacijsku podršku Policijske uprave istarske, a svoje vještine pokazalo je četrdesetak najboljih policijskih motociklista, po dva iz svake policijske uprave i dva iz Mobilne jedinice prometne policije.

Natjecanje se odvijalo pojedinačno i ekipno, a u konkurenciji pojedinačno, prvo mjesto osvojio je Ivan Ljubas iz PU osječko-baranjske. Drugo mjesto pripalo je Slavku Lijiću, također iz PU osječko-baranjske, dok je treći bio Tomislav Soldo iz PU istarske. U konkurenciji ekipno, najbolja je bila ekipa iz PU osječko-baranjske (Ivan Ljubas i Slavko Lijić). Drugo mjesto osvojila je ekipa PU istarske (Tomislav Soldo i Zvonimir Mijačević), dok su treća mjesto osvojili policijski službenici PU međimurske, Neven Celinger i Branimir Leko iz Postaje prometne policije Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Čakovcu obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, u suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područni ured Čakovec, Obiteljskim centrom – Područna služba međimurska, Policijskom upravom međimurskom, Domom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ Čakovec i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije u Čakovcu, obilježilo je 22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Uz slogan i nit vodilju obilježavanja „Reci ‘ne nasilju’“, na čakovečkom Trgu republike poslali su poruku nulte stope tolerancije na nasilje, uz simboliku 13 pari cipela za 13 preminulih žena u 2022.

U akciju su se uključili i učenici Srednje škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec koji su na prigodnom štandu učili o važnosti prevencije i edukacije te poslali i osobnu poruku osude nasilja.

Ispred Povjerenstava za ravnopravnost spolova Grada Čakovca i Međimurske županije predsjednica gradskog povjerenstva Franciska Ćetković, ujedno predsjednica Udruge umirovljenika Grada Čakovca, pritom je naglasila da je upravo prevencija najvažnija i da je ključno educirati djecu i mlade kako bi bili socijalno odgovorne osobe.

Kako je pritom napomenuto, rodno uvjetovano nasilje nije privatna stvar pojedinca, već se radi o općem društvenom problemu.

Stoga organizatori obilježavanja ovakvih tipa traže odlučnije postupanje institucija društva u zaštiti žrtava, suzbijanju nasilja u obitelji, kao i bilo kojeg oblika nasilja.

Prema riječima predsjednice povjerenstva, Hrvatska je 3. zemlja u Europi prema broju ubijenih žena, a u posljednjih 20 godina u našoj zemlji život je izgubili gotovo 400 žena.

Niz zakonskih promjena

Pomaka u prevenciji ovakvih nemilih događaja, u smanjenju crne brojke, ali i većim kaznama za prekršitelje ima, pa je tako najavljen niz zakonskih promjena u ingerenciji Vlade RH.

Kako kažu, upravo je to odrađeno dijelom i na inicijativu nevladinih udruga civilnih društva, čemu su doprinijele i akcije ovakvog tipa koje osvješćuju javnost o ovom problemu.

– Vlada RH prije nepunih mjesec dana donijela je niz zakonskih promjena koje se odnose na kazneni i obiteljski zakon, Zakon o sprečavanju nasilja u obitelji te što je posebno važno uvodi se kazneno djelo femicida, to je ubojstvo žena na posebno okrutan način. Očekuje se da se s novim promjenama ide u javnu raspravu, nakon toga u saborsku proceduru, a uvođenje se očekuje od 1. siječnja 2024. godine. U novom setu zakona, osim uvođenja kaznenog dijela femicida, spolno zlostavljanje iz prekršajnog prelazi u kazneno djelo, a nizom zakonskih obveza intencija je zaštititi žrtvu – objasnila je Ćetković i dodala da se osniva fond pri resornom ministarstvu koji će zaštititi roditelja kojem se za djecu ne plaća alimentacija, što je ujedno jedan vid zlostavljanja i zanemarivanja.

Novina je i mjera približavanja koja će iznositi najmanje 50 metara, a ako se mjera prekrši, zamjenjuje se kaznom istražnog zatvora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje