Povežite se s nama

Međimurje

Sigurno radno okruženje osnovno je ljudsko pravo

Objavljeno:

- dana

ZAŠTITA NA RADU

Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije posljednjih nekoliko godina svečanom sjednicom obilježava Dan zaštite na radu. Iznimka nije bila ni ova godina, a domaćin prigodne sjednice bila je tvrtka Novi Feromont iz Donjega Kraljevca.

– Zaštita na radu mora biti temelj i početak svake aktivnosti, a zdravo i sigurno okruženje osnovno ljudsko pravo – istaknuo je na početku sjednice Mladen Zemljić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji.

Ispod prosjeka

Zaštita na radu područje je od posebnoga društvenog interesa, a zdravo i sigurno radno mjesto rada osnovno je ljudsko pravo, a samim time i obveza i odgovornost svakog poslodavca i radnika, kao i društvene zajednice. Prema europskoj statistici o nesrećama na radnome mjestu svake godine više od 3.300 radnika umre uslijed nesreća na radu. Upravo stoga je jedan od strateških ciljeva Europske komisije stvaranje sigurnog i zdravog okruženja za 217 milijuna radnika u Europskoj uniji, a taj cilj obvezuje i Hrvatsku u provođenju zaštite na radu gotovo 1,5 milijuna radnica i radnika. Podaci za 2016. godinu u Hrvatskoj pokazuju 16.529 prijavljenih ozljeda na radu.

Postignuti su značajni pomaci u Hrvatskoj u zaštiti na radu, ali i dalje treba raditi na tome

– Stopa prijavljenih ozljeda na radu na 1.000 zaposlenih na razini Hrvatske u prošloj godini bila je 11,5, pa je zaustavljen raniji trend rasta, a u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu bilježi se i malo smanjenje broja smrtno stradalih na radnom mjestu. Međimurska županija prema statističkim podacima o kretanju broja ozljeda na radu na 1.000 radnika nalazi se ispod državnog prosjeka i iznosi 10,8 – istaknuo je Zvonimir Toplek iz Inspektorata rada. Prema evidenciji ozljeda na radu u 2014. godini zaprimljeno je 389 prijava, od čega je teških bilo 63. U 2015. godini zaprimljenih je bilo 408, teških 76, a u 2016. godini zaprimljeno je 474, a teških 67 s jednom smrtnom ozljedom. Iz ovih podataka vidi se da je povećan ukupan broj ozljeda, a smanjen je broj teških ozljeda.

Odgovornost

– U 2016. godini obavljen je veći broj inspekcijskih nadzora kod težih ozljeda jer je povećan broj pravovremenih prijava inspekciji. Pojačano je preventivno djelovanje na način da se kod inspekcijskog nadzora daju savjeti o načinu najučinkovitije primjene pojedinih odredbi propisa – dodao je Zvonimir Toplek.

Od 2015. godine novost je da se kod inspekcijskog nadzora izdaju rješenja, daju savjeti, ali i kazne na mjestu nadzora. Osnovan je i Zavod za unapređivanje zaštite na radu, koji izdaje ovlaštenja pravnim osobama i kontrolira zakonitost rada, vodi bazu podataka o stanju provođenja zaštite na radu te daje prijedloge unapređenja i suradnje. U Međimurskoj županiji je pak osnovana i Udruga za promicanje zaštite na radu i životnoj okolini Međimurske županije. Domaćin svečane sjednice Rajko Šarić, predsjednik Uprave tvrtke Novi Feromont, osvrnuo se na stanje zaštite na radu u svojem radnom okruženju. Riječ je o tvrtki koja posjeduje međunarodni certifikat zaštite na radu, a riječ je o visokorizičnoj grani industrije za ozljede na radu.

– Ljude treba priviknuti da koriste zaštitnu opremu, nagrađivati ih zbog toga, ali i kazniti ako se toga ne pridržavaju, iako kazne moraju biti krajnja mjera. U 2016. godini u tvrtki je bila 21 ozljeda na radu, od toga tri teške i 18 fraktura, uglavnom prstiju. Na zaštitu na radu tvrtka godišnje izdvaja 1,2 milijuna kuna, ali na to ne gledamo kao na teret, nego kao investiciju. Kod zaštite na radu odgovornost je i poslodavca i radnika. Poslodavci moraju osigurati adekvatnu zaštitnu opremu, ali radnici tu opremu moraju koristiti – zaključio je Šarić.

PREVENCIJA

Edukacija je temelj zaštite na radu, s kojom se treba započeti od srednje škole, naročito tamo gdje se školuju budući radnici u metalnoj, drvnoj i sličnim industrijama te u građevinarstvu

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ravnatelj ŽB Čakovec Tomislav Novinščak: “Budućnost infektologije u Međimurju je osigurana!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Protekloga tjedna priopćenjem povezanim s odlaskom infektologinje Tanje Potočnik-Hunjadi iz čakovečke Bolnice oglasio se SDP Međimurske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Saznavši da je našu Županijsku bolnicu Čakovec napustila jedina stalno zaposlena specijalistica infektologije Tanja Potočnik-Hunjadi, dr. med., smatramo da je o navedenom potrebno obavijestiti javnost. Neugodno smo iznenađeni činjenicom da o odlasku infektologinje u jeku epidemije ravnatelj Bolnice doc.dr.sc. Tomislav Novinščak, dr.med. i župan Matija Posavec nisu našli potrebnim potruditi se zadržati liječnicu, niti pak obavijestiti Međimurke i Međimurce (koji su svojim doprinosima gradili Bolnicu) tko će ih dalje liječiti te koja je budućnost Odjela infektologije. Okolnosti koje su dovele do toga da je dr. Potočnik-Hunjadi bila prisiljena dati otkaz i otišla raditi u susjednu županiju ne služe na čast ni ravnatelju, zamjeniku ravnatelja, ni predsjednici Upravnog vijeća, a osobito ne županu Posavcu kojem su puna usta hvale na račun sadašnje uprave Bolnice.

Naši sugrađani zaslužuju znati barem osnovne činjenice: Odjel infektologije u Županijskoj bolnici postoji od 1974. U studenome 2014., nakon preustroja odjela i odsjeka u bolnicama u Republici Hrvatskoj, tadašnji šef Infektologije prim.dr. sc. Dragutin Golubić, dr. med. te sanacijski upravitelj, a sada zamjenik ravnatelja Miroslav Horvat, dr. med. na sastanku u Općoj bolnici Varaždin dogovarali su spajanje naše i varaždinske infektologije, poput svojevrsnog „pilot projekta“, što se uz višestruke napore dr. Potočnik-Hunjadi uz podršku Hrvatskog društva infektologa te SDP-a Međimurja zaustavilo kod tadašnjeg ministra zdravlja Varge u srpnju 2015. godine.

Svih tih godina do sada dr. Potočnik-Hunjadi na svojim je leđima, uz pomoć dvoje, potom troje specijalizanata, nosila na leđima odjel Infektologije, radeći svakodnevno, „i petkom, i svetkom“, čuvajući time opstojnost odjela.

Povrh brojnih problema na koje su, osobito tijekom prošle godine, u više navrata upozoravale liječničke udruge i brojni zaposlenici Bolnice, potom i SDP Međimurja, a tiču se rada sadašnjeg ravnatelja Novinščaka, poteškoće s kojima se susretala Infektologija u većoj mjeri javile su se početkom pandemije COVID-19 u ožujku 2020.g., kada je ravnatelj Novinščak pristao imenovati koordinatora za borbu protiv pandemije tek na intervenciju ministra Beroša.

Kulminacija problema dogodila se u rujnu 2020.g., kada je, nakon odbijanja ravnatelja da posluša savjete struke, tj. koordinatora-doktorice Potočnik-Hunjadi, svojim pristupom problemu pandemije prisilio dr. Potočnik-Hunjadi da podnese ostavku na mjesto koordinatorice. Za „nagradu“ odmah idući dan smijenio ju je s mjesta voditeljice Odjela infektologije. Do danas odjel Infektologije u našoj bolnici radi bez voditelja odjela-infektologa.

Unatoč želji dr. Potočnik-Hunjadi da bude maksimalno angažirana u sustavnom zbrinjavanju oboljelih od COVID-19, nastavilo se njeno šikaniranje i omalovažavanje te je potom bila prisiljena dati otkaz. O svemu su informirani i župan Matija Posavec i predsjednica Upravnog vijeća Bolnice dr.sc. Sonja Tošić-Grlač, koji se na zadnjem sastanku 14.12.2020.g. nisu potrudili uvjeriti ravnatelja Novinščaka i njegovog zamjenika da za našu Bolnicu nije dobro da izgubimo specijalisticu infektologije.

Veliki trud u zbrinjavanju oboljelih daju specijalisti i specijalizanti interne medicine naše Bolnice, uz troje vrijednih specijalizanata infektologije i specijalizanata drugih struka, na čemu im se zahvaljujemo, uz povremenu, većinom telefonsku pomoć dvoje umirovljenih infektologa (od kojih je jedan spomenuti prim. Golubić koji je tek nedavno angažiran), no postavljamo pitanja: Koja je budućnost infektologije u našoj Bolnici? Ostvaruje li se san spomenutih pojedinaca iz 2014. godine da ostanemo bez Infektologije u našoj Bolnici? Je li župan Posavec ovime otvorio vrata HDZ-u, tj. njegovom ministru za osnivanje regionalnog centra infektologije u susjednoj županiji?

Slažemo se s nedavnim komentarom župana Posavca da se država, tj. HDZ maćehinski odnose prema Međimurju kad je u pitanju financiranje zdravstva, o čemu su u više navrata u Saboru upozoravali i naši saborski zastupnici. Stoga se nameće logično pitanje: Zašto župan Posavec tako grčevito drži ravnatelja Novinščaka, inače višegodišnjeg člana HDZ-a, na čelu Bolnice? Zašto se nisu izborili za veća financijska sredstva, tzv. limit našoj Bolnici?

Da je u Županijskoj bolnici Čakovec sve sjajno, ne bismo nimalo reagirali ni tražili odgovornost sadašnjeg Ravnatelja, uprave Bolnice, predsjednice Upravnog vijeća, ni župana Posavca. No problema je mnogo, ne dopiru u javnost, stoga tražimo odgovore na navedena pitanja.”

Na konferenciji za medije koja je održana prošloga četvrtka odlazak infektologinje kratko je prokomentirao ravnatelj ŽB Čakovec, doc. dr. sc. Tomislav Novinščak:

– U ŽB Čakovec napustila nas je dr. Tanja Potočnik-Hunjadi, kojoj smo se zahvalili na angažmanu. Nema straha za budućnost infektologije u našoj županiji; ona je osigurana.

Nastavite čitati

Međimurje

Na današnji dan u Međimurju zabilježeno 50 novih slučajeva COVID-a, incidencija u padu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 272 osobe, od čega je evidentirano 47 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Međimurskoj županiji.

U isto vrijeme oporavile su se 33 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 373. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 35.896 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Na temelju kliničke slike (bez testiranja) epidemiološkim izvidima dijagnosticiran je jedan pozitivan slučaj, dok je iz drugih županija prijavljeno da je PCR testom dokazan pozitivan slučaj kod dvije osobe s prebivalištem/boravištem na području Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 78 pacijenata pozitivnih na virus. Od toga je njih 3 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 7 pacijenata. Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 pozitivan pacijent. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U nedjelju, 17. siječnja 2021.godine 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji, i dalje je u trendu pada, te iznosi 205 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 299 prošle nedjelje), odnosno 255 pozitivnih ako se ubroje dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 379 prošle nedjelje). U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 1220 osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 18,5%

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected]. Detaljnije upute se nalaze na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Pozivni centar je na broju 040 386 835, svakodnevno od 8 do 20 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 372-372.

Nastavite čitati