Povežite se s nama

Međimurje

Sigurno radno okruženje osnovno je ljudsko pravo

Objavljeno:

- dana

ZAŠTITA NA RADU

Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije posljednjih nekoliko godina svečanom sjednicom obilježava Dan zaštite na radu. Iznimka nije bila ni ova godina, a domaćin prigodne sjednice bila je tvrtka Novi Feromont iz Donjega Kraljevca.

– Zaštita na radu mora biti temelj i početak svake aktivnosti, a zdravo i sigurno okruženje osnovno ljudsko pravo – istaknuo je na početku sjednice Mladen Zemljić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji.

Ispod prosjeka

Zaštita na radu područje je od posebnoga društvenog interesa, a zdravo i sigurno radno mjesto rada osnovno je ljudsko pravo, a samim time i obveza i odgovornost svakog poslodavca i radnika, kao i društvene zajednice. Prema europskoj statistici o nesrećama na radnome mjestu svake godine više od 3.300 radnika umre uslijed nesreća na radu. Upravo stoga je jedan od strateških ciljeva Europske komisije stvaranje sigurnog i zdravog okruženja za 217 milijuna radnika u Europskoj uniji, a taj cilj obvezuje i Hrvatsku u provođenju zaštite na radu gotovo 1,5 milijuna radnica i radnika. Podaci za 2016. godinu u Hrvatskoj pokazuju 16.529 prijavljenih ozljeda na radu.

Postignuti su značajni pomaci u Hrvatskoj u zaštiti na radu, ali i dalje treba raditi na tome

– Stopa prijavljenih ozljeda na radu na 1.000 zaposlenih na razini Hrvatske u prošloj godini bila je 11,5, pa je zaustavljen raniji trend rasta, a u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu bilježi se i malo smanjenje broja smrtno stradalih na radnom mjestu. Međimurska županija prema statističkim podacima o kretanju broja ozljeda na radu na 1.000 radnika nalazi se ispod državnog prosjeka i iznosi 10,8 – istaknuo je Zvonimir Toplek iz Inspektorata rada. Prema evidenciji ozljeda na radu u 2014. godini zaprimljeno je 389 prijava, od čega je teških bilo 63. U 2015. godini zaprimljenih je bilo 408, teških 76, a u 2016. godini zaprimljeno je 474, a teških 67 s jednom smrtnom ozljedom. Iz ovih podataka vidi se da je povećan ukupan broj ozljeda, a smanjen je broj teških ozljeda.

Odgovornost

– U 2016. godini obavljen je veći broj inspekcijskih nadzora kod težih ozljeda jer je povećan broj pravovremenih prijava inspekciji. Pojačano je preventivno djelovanje na način da se kod inspekcijskog nadzora daju savjeti o načinu najučinkovitije primjene pojedinih odredbi propisa – dodao je Zvonimir Toplek.

Od 2015. godine novost je da se kod inspekcijskog nadzora izdaju rješenja, daju savjeti, ali i kazne na mjestu nadzora. Osnovan je i Zavod za unapređivanje zaštite na radu, koji izdaje ovlaštenja pravnim osobama i kontrolira zakonitost rada, vodi bazu podataka o stanju provođenja zaštite na radu te daje prijedloge unapređenja i suradnje. U Međimurskoj županiji je pak osnovana i Udruga za promicanje zaštite na radu i životnoj okolini Međimurske županije. Domaćin svečane sjednice Rajko Šarić, predsjednik Uprave tvrtke Novi Feromont, osvrnuo se na stanje zaštite na radu u svojem radnom okruženju. Riječ je o tvrtki koja posjeduje međunarodni certifikat zaštite na radu, a riječ je o visokorizičnoj grani industrije za ozljede na radu.

– Ljude treba priviknuti da koriste zaštitnu opremu, nagrađivati ih zbog toga, ali i kazniti ako se toga ne pridržavaju, iako kazne moraju biti krajnja mjera. U 2016. godini u tvrtki je bila 21 ozljeda na radu, od toga tri teške i 18 fraktura, uglavnom prstiju. Na zaštitu na radu tvrtka godišnje izdvaja 1,2 milijuna kuna, ali na to ne gledamo kao na teret, nego kao investiciju. Kod zaštite na radu odgovornost je i poslodavca i radnika. Poslodavci moraju osigurati adekvatnu zaštitnu opremu, ali radnici tu opremu moraju koristiti – zaključio je Šarić.

PREVENCIJA

Edukacija je temelj zaštite na radu, s kojom se treba započeti od srednje škole, naročito tamo gdje se školuju budući radnici u metalnoj, drvnoj i sličnim industrijama te u građevinarstvu

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Filip Kolar i David Zadravec prvaci su države u boksu i uzor najmlađima u Boksačkom klubu Čakovec!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurje je sredinom ožujka dobilo novog državnog prvaka, i to u boksu. 20-godišnji Filip Kolar državni je prvak u kategoriji seniora do 69 kilograma na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske za seniore i mlađe seniore održanom u Zagrebu.

Kruna je to dosadašnjih postignutih rezultata i velikog truda koji je Filip uložio kao sportaš prve kategorije. Član je Boksačkog kluba Čakovec, koji uz Filipa ima još jednoga državnog prvaka, Davida Zadravca. David je kadetski prvak Hrvatske u kategoriji do 72 kilograma. Titulom se okitio u Nacionalnom boksačkom centru na Velesajmu u Zagrebu u 11. mjesecu 2020. godine.

Rezultati su to kojima se iznimno ponosi njihov trener Vanja Kostel, osnivač i predsjednik Boksačkog kluba Čakovec koji se boksom bavi više od 20 godina. Nastupao je za hrvatsku reprezentaciju, a 1996. i 1999. godine bio je viceprvak Hrvatske. Svoje znanje i iskustvo danas usmjerava na mlađe generacije. Boksački klub Čakovec okuplja 150 članova, a osnovan je s ciljem da zaraznom energijom približi boks, ali i sport općenito, osnovnoškolcima i srednjoškolcima diljem Međimurja.

Među 43 registrirana kluba u Hrvatskoj, Boksački klub Čakovec treći je najbolji klub u državi po rezultatima.

– Ponosim se Filipovim i Davidovim rezultatima i njihovim poimanjem boksa. Iza njih je mnogo odricanja, ali najvažnija je strast koju imaju za ovaj sport. Drago mi je što je Filip svojim uspjesima uzor i poticaj odličnoj ekipi u klubu, posebice mladima – poručio je trener Vanja Kostel.

Postignute rezultate pohvalili su župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnica UO za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić Mikulić, istaknuvši da je Međimurju zahvaljujući Filipu, Davidu i Vanji, kao i uspjesima brojnih sportaša profesionalaca i rekreativaca, dodijeljena titula Europske regije sporta 2022. godine.

Nastavite čitati

Međimurje

Ljerka Cividini, kandidatkinja za gradonačelnicu Čakovca: “Pred nama su izbori u kojima se biraju ljudi koji imaju viziju i iskustvo!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ljerka Cividini bit će kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Čakovca na predstojećim lokalnim izborima.

Kandidatkinja za njenu zamjenicu je prim. dr. sc. Marina Gradišer, dr. med., spec. interne medicine, supspec. endokrinologije i dijabetologije, voditeljica internističke poliklinike Županijske bolnice Čakovec.
Predstavljajući njihove kandidature, župan Matija Posavec rekao je kako se radi o dvjema iznimnim osobama koje imaju dokazano znanje, volju i entuzijazam razvijati svoju sredinu na najbolji mogući način.

– To su osobe koje su se dokazale u vođenju sustava, koje znaju raditi u timu i imaju rezultate iza sebe. Uklapaju se u viziju Međimurja koje nastojim graditi – istaknuo je Posavec.

– Međimurska županija je puno ulagala u razvoj grada Čakovca. Izgrađen je novi Dom zdravlja, obnovljene gotovo sve srednje škole, učenički dom, revitalizirani su objekti na prostoru bivše vojarne, obnovljen Stari grad Zrinskih. No, prilike će se pružati i dalje i namjeravamo ih iskoristiti. Ljerka Cividini dokazala se vođenjem odgovornog sustava kao ravnateljica Županijske uprave za ceste. Iz te pozicije razumije što znači ravnomjerni razvoj svakog kraja, razumije kako napraviti dobar projekt i za njega povući novac i, što je najvažnije, dio je uspješnog tima u realizaciji brojnih projekata s razine Županije.

O svim problemima i izazovima Čakovca upoznata je uz predan rad vijećnice u Gradskom vijeću Grada Čakovca. Marina Gradišer svakodnevno brine o pacijentima u Županijskoj bolnici u Čakovcu, bavi se znanstvenim radovima, te je u koronakrizi dala veliki doprinos i angažman u održivosti zdravstvenog sustava. Želim da to znanje i iskustvo stave na raspolaganje građanima Čakovca i pokrenu snažno korištenje sredstava EU fondova u gradnji infrastrukture i obnovi, a izvorni prihod proračuna usmjere prema građanima uz niz programa. To je sve što smo kao županijska vlast radili sve ovo vrijeme – rekao je aktualni međimurski župan.

Ljerka Cividini istaknula je u svom predstavljanju kako su svaki izbori prilika da biramo ljude koji su odgovorni i sposobni, kojima je na prvom mjestu Čakovec i interes svih Čakovčanaca.

– Ovo je prilika da zajedno radimo za naš grad, za sigurnost naših roditelja, naše budućnosti i budućnosti naše djece. Glavni razlog moje kandidature je želja za promjenom, ali promjenom na bolje. Želim zajedno s Vama vratiti Čakovec na mjesto koje zaslužuje: biti primjer svima, biti prvi u promjenama na bolje, biti drugima mjerilo. Odluke važne za život građana trebaju biti raspravljanje sa građanima koji moraju imati priliku dati svoje mišljenje o svim onim projektima koji bitno utječu na naše živote.

Vrijeme je da preuzmemo odgovornost i zajedničkim snagama krenemo naprijed. Pred nama je puno izazova i prilika, koje do sada nažalost nisu iskorištene zbog nespremnosti da se služi javnom interesu. To sada možemo zajedno promijeniti.

Spremni smo na promjene koje znače odgovornost, za promjene koje znače razvoj, za promjene koje znače nova radna mjesta. Želim da mi se i vi pridružite u projektu kojem je na prvom mjestu Čakovec, kojem su glavni ciljevi bolji život i standard svih naših građana. Uvjerena sam da jednom novom energijom, entuzijazmom, sposobnostima i iskustvom možemo puno toga napraviti. Zato što volimo svoj Čakovec, volimo živjeti u ovom prekrasnom gradu, a želimo da i naša djeca ostanu živjeti ovdje.
U boljem, uspješnijem, razvijenijem Čakovcu na kojeg ćemo biti ponosni!

Želimo živjeti u novom vremenu kada su dijalog i razmjena ideja jedini način kako možemo osigurati bolju budućnost. Uštedu treba plasirati u daljnji razvoj, a nema većeg ulaganja od obrazovanja.

Moramo vratiti građanima osmijeh na lice, tako što ćemo razvijati grad koji voli svoje ljude, u kojem se ulaže u budućnost naše djece, razvija poduzetništvo, brine o obrtnicima, radnicima, ali i umirovljenicima – to je grad kojeg želimo razvijati.

To je ono što nema veze sa strankama, već samo s ljudima i sa željom da se stvari mijenjaju na bolje. I to je ono po čemu danas nismo, ali ćemo postati prepoznatljivi. Naše okupljanje i naš program zajedništva pokrenut je idejom promjene, idejom odgovornosti, idejom javnog interesa, idejom budućnosti. Znat ćemo iskoristiti europska sredstava, otvoriti nova radna mjesta, pokrenuti gospodarske zone i značajno unaprijediti infrastrukturu. Želimo vratiti Čakovec na mjesto koje zaslužuje.
Samo znanjem i vrhunskim timom ljudi, te pripremljenim europskim projektima i njihovim apliciranjem, znam da možemo osloboditi dio javnih gradskih sredstava. Značajnu uštedu možemo ostvariti objedinjavanjem funkcije javne nabave u gradskoj upravi te svim ustanovama i poduzećima u vlasništvu Grada.

Udahnimo novu stranicu u život građana našega grada. Sve to bit će lakše realizirati uz dobru suradnju sa Županijom. Puno brže će se rješavati problemi građana, ostvarivati projekti. I na kraju, ne želim skupljati političke bodove, ne želim se baviti bukvalno politikom, želim biti gradonačelnica u kojem se grad neće poistovjećivati mojim imenom ili mojom fotografijama, već grad u kojem će vladati imena projekata, njihova realizacija i zadovoljstvo građana. Svi zajedno to zaslužujemo.

Ovo su izbori u kojima se biraju ljudi koji imaju znanja, viziju i iskustvo. Za naš se Čakovec vrijedi boriti časno i snagom programa i projekata, a ne zaduživanjem. Za mjesec dana birat ćemo nove ljude koji će naš Čakovec voditi slijedeće četiri godine. Želim vam reći da je to dan kad biramo budućnost našega grada.

Drago mi je danas biti u društvu ljudi kojima je na prvom mjestu interes našeg grada. Okupili smo se na zajedničkoj platformi boljeg, uspješnijeg Čakovca, otvorenog svojim građanima i grada u kojemu se prema njegovim vrijednostima i interesima odnosi odgovorno i pošteno – dodala je Cividini u svome predstavljanju.

Podršku kandidaturi dali su predsjednici HNS-a, HSLS-a i Centra – Nenad Hranilović, Josip Grivec i Dejan Drabić, ravnatelj Tehničke škole Dražen Blažeka, poduzetnik Renato Slaviček i mnogi drugi.

Nastavite čitati