Povežite se s nama

Međimurje

Sigurno radno okruženje osnovno je ljudsko pravo

Objavljeno:

- dana

ZAŠTITA NA RADU

Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije posljednjih nekoliko godina svečanom sjednicom obilježava Dan zaštite na radu. Iznimka nije bila ni ova godina, a domaćin prigodne sjednice bila je tvrtka Novi Feromont iz Donjega Kraljevca.

– Zaštita na radu mora biti temelj i početak svake aktivnosti, a zdravo i sigurno okruženje osnovno ljudsko pravo – istaknuo je na početku sjednice Mladen Zemljić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji.

Ispod prosjeka

Zaštita na radu područje je od posebnoga društvenog interesa, a zdravo i sigurno radno mjesto rada osnovno je ljudsko pravo, a samim time i obveza i odgovornost svakog poslodavca i radnika, kao i društvene zajednice. Prema europskoj statistici o nesrećama na radnome mjestu svake godine više od 3.300 radnika umre uslijed nesreća na radu. Upravo stoga je jedan od strateških ciljeva Europske komisije stvaranje sigurnog i zdravog okruženja za 217 milijuna radnika u Europskoj uniji, a taj cilj obvezuje i Hrvatsku u provođenju zaštite na radu gotovo 1,5 milijuna radnica i radnika. Podaci za 2016. godinu u Hrvatskoj pokazuju 16.529 prijavljenih ozljeda na radu.

Postignuti su značajni pomaci u Hrvatskoj u zaštiti na radu, ali i dalje treba raditi na tome

– Stopa prijavljenih ozljeda na radu na 1.000 zaposlenih na razini Hrvatske u prošloj godini bila je 11,5, pa je zaustavljen raniji trend rasta, a u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu bilježi se i malo smanjenje broja smrtno stradalih na radnom mjestu. Međimurska županija prema statističkim podacima o kretanju broja ozljeda na radu na 1.000 radnika nalazi se ispod državnog prosjeka i iznosi 10,8 – istaknuo je Zvonimir Toplek iz Inspektorata rada. Prema evidenciji ozljeda na radu u 2014. godini zaprimljeno je 389 prijava, od čega je teških bilo 63. U 2015. godini zaprimljenih je bilo 408, teških 76, a u 2016. godini zaprimljeno je 474, a teških 67 s jednom smrtnom ozljedom. Iz ovih podataka vidi se da je povećan ukupan broj ozljeda, a smanjen je broj teških ozljeda.

Odgovornost

– U 2016. godini obavljen je veći broj inspekcijskih nadzora kod težih ozljeda jer je povećan broj pravovremenih prijava inspekciji. Pojačano je preventivno djelovanje na način da se kod inspekcijskog nadzora daju savjeti o načinu najučinkovitije primjene pojedinih odredbi propisa – dodao je Zvonimir Toplek.

Od 2015. godine novost je da se kod inspekcijskog nadzora izdaju rješenja, daju savjeti, ali i kazne na mjestu nadzora. Osnovan je i Zavod za unapređivanje zaštite na radu, koji izdaje ovlaštenja pravnim osobama i kontrolira zakonitost rada, vodi bazu podataka o stanju provođenja zaštite na radu te daje prijedloge unapređenja i suradnje. U Međimurskoj županiji je pak osnovana i Udruga za promicanje zaštite na radu i životnoj okolini Međimurske županije. Domaćin svečane sjednice Rajko Šarić, predsjednik Uprave tvrtke Novi Feromont, osvrnuo se na stanje zaštite na radu u svojem radnom okruženju. Riječ je o tvrtki koja posjeduje međunarodni certifikat zaštite na radu, a riječ je o visokorizičnoj grani industrije za ozljede na radu.

– Ljude treba priviknuti da koriste zaštitnu opremu, nagrađivati ih zbog toga, ali i kazniti ako se toga ne pridržavaju, iako kazne moraju biti krajnja mjera. U 2016. godini u tvrtki je bila 21 ozljeda na radu, od toga tri teške i 18 fraktura, uglavnom prstiju. Na zaštitu na radu tvrtka godišnje izdvaja 1,2 milijuna kuna, ali na to ne gledamo kao na teret, nego kao investiciju. Kod zaštite na radu odgovornost je i poslodavca i radnika. Poslodavci moraju osigurati adekvatnu zaštitnu opremu, ali radnici tu opremu moraju koristiti – zaključio je Šarić.

PREVENCIJA

Edukacija je temelj zaštite na radu, s kojom se treba započeti od srednje škole, naročito tamo gdje se školuju budući radnici u metalnoj, drvnoj i sličnim industrijama te u građevinarstvu

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Kotoriba mještanima isplatila 48.000 kuna poticaja za obnovu fasada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Kotoriba nastavlja s isplatom poticaja za obnovu fasada osobama koje su zadovoljile uvjete prijave na općinski javni poziv. Naime, temeljem odluke Povjerenstva načelnik Općine Dario Friščić donio je treću po redu odluku o sufinanciranju obnove fasada u Općini Kotoriba kojom su dodijeljena sredstva u iznosu od po 3000 kuna.

U trećoj rundi isplate poticaje je dobilo osmero prijavljenih osoba s područja Općine Kotoriba. Mjeru koju Općina Kotoriba provodi drugu godinu zaredom do sada je iskoristilo 16 kućanstava za što je iz općinskog proračuna izdvojeno 48.000 kuna.

– Pozivamo mještane Općine Kotoriba koji obnavljaju fasade da se i dalje javljaju na natječaj za dodjelu poticaja – poručuju iz Općine.

Nastavite čitati

Međimurje

Prelog: bogatim programom započinje obilježavanje Tjedna župnog Caritasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nedjelju, 25. rujna, započinje 27. obilježavanje Tjedna župnog Caritasa u organizaciji Župe sv. Jakoba ap.st. Prelog i župnog Caritasa. Misao vodilja ovogodišnjeg Tjedna župnog Caritasa je „Gdje ti je blago, ondje ti je srce“, a predviđen je niz zanimljivih događanja. Caritas će organizirati posjete starijim i bolesnim župljanima, a tradicionalno će se organizirati i susret sa osamdesetogodišnjacima s područja Župe sv. Jakoba, uz svetu misu zahvalnicu za 80 godina života.

Također, organizirat će se i susret s članovima i volonterima kluba „Duga“ u Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“, koji će predvoditi vlč. Leonardo Šardi, biskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Tjedan Caritasa završit će u nedjelju, 2. listopada, svečanom misom zahvalnicom za plodove zemlje uz Kruničarsko proštenje, koju će predvoditi varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak. Za kraj Tjedna župnog Caritasa, a u okviru ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju, 2. listopada, s početkom u 19 sati nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje