Povežite se s nama

Međimurje

Sigurno radno okruženje osnovno je ljudsko pravo

Objavljeno:

- dana

ZAŠTITA NA RADU

Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije posljednjih nekoliko godina svečanom sjednicom obilježava Dan zaštite na radu. Iznimka nije bila ni ova godina, a domaćin prigodne sjednice bila je tvrtka Novi Feromont iz Donjega Kraljevca.

– Zaštita na radu mora biti temelj i početak svake aktivnosti, a zdravo i sigurno okruženje osnovno ljudsko pravo – istaknuo je na početku sjednice Mladen Zemljić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji.

Ispod prosjeka

Zaštita na radu područje je od posebnoga društvenog interesa, a zdravo i sigurno radno mjesto rada osnovno je ljudsko pravo, a samim time i obveza i odgovornost svakog poslodavca i radnika, kao i društvene zajednice. Prema europskoj statistici o nesrećama na radnome mjestu svake godine više od 3.300 radnika umre uslijed nesreća na radu. Upravo stoga je jedan od strateških ciljeva Europske komisije stvaranje sigurnog i zdravog okruženja za 217 milijuna radnika u Europskoj uniji, a taj cilj obvezuje i Hrvatsku u provođenju zaštite na radu gotovo 1,5 milijuna radnica i radnika. Podaci za 2016. godinu u Hrvatskoj pokazuju 16.529 prijavljenih ozljeda na radu.

Postignuti su značajni pomaci u Hrvatskoj u zaštiti na radu, ali i dalje treba raditi na tome

– Stopa prijavljenih ozljeda na radu na 1.000 zaposlenih na razini Hrvatske u prošloj godini bila je 11,5, pa je zaustavljen raniji trend rasta, a u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu bilježi se i malo smanjenje broja smrtno stradalih na radnom mjestu. Međimurska županija prema statističkim podacima o kretanju broja ozljeda na radu na 1.000 radnika nalazi se ispod državnog prosjeka i iznosi 10,8 – istaknuo je Zvonimir Toplek iz Inspektorata rada. Prema evidenciji ozljeda na radu u 2014. godini zaprimljeno je 389 prijava, od čega je teških bilo 63. U 2015. godini zaprimljenih je bilo 408, teških 76, a u 2016. godini zaprimljeno je 474, a teških 67 s jednom smrtnom ozljedom. Iz ovih podataka vidi se da je povećan ukupan broj ozljeda, a smanjen je broj teških ozljeda.

Odgovornost

– U 2016. godini obavljen je veći broj inspekcijskih nadzora kod težih ozljeda jer je povećan broj pravovremenih prijava inspekciji. Pojačano je preventivno djelovanje na način da se kod inspekcijskog nadzora daju savjeti o načinu najučinkovitije primjene pojedinih odredbi propisa – dodao je Zvonimir Toplek.

Od 2015. godine novost je da se kod inspekcijskog nadzora izdaju rješenja, daju savjeti, ali i kazne na mjestu nadzora. Osnovan je i Zavod za unapređivanje zaštite na radu, koji izdaje ovlaštenja pravnim osobama i kontrolira zakonitost rada, vodi bazu podataka o stanju provođenja zaštite na radu te daje prijedloge unapređenja i suradnje. U Međimurskoj županiji je pak osnovana i Udruga za promicanje zaštite na radu i životnoj okolini Međimurske županije. Domaćin svečane sjednice Rajko Šarić, predsjednik Uprave tvrtke Novi Feromont, osvrnuo se na stanje zaštite na radu u svojem radnom okruženju. Riječ je o tvrtki koja posjeduje međunarodni certifikat zaštite na radu, a riječ je o visokorizičnoj grani industrije za ozljede na radu.

– Ljude treba priviknuti da koriste zaštitnu opremu, nagrađivati ih zbog toga, ali i kazniti ako se toga ne pridržavaju, iako kazne moraju biti krajnja mjera. U 2016. godini u tvrtki je bila 21 ozljeda na radu, od toga tri teške i 18 fraktura, uglavnom prstiju. Na zaštitu na radu tvrtka godišnje izdvaja 1,2 milijuna kuna, ali na to ne gledamo kao na teret, nego kao investiciju. Kod zaštite na radu odgovornost je i poslodavca i radnika. Poslodavci moraju osigurati adekvatnu zaštitnu opremu, ali radnici tu opremu moraju koristiti – zaključio je Šarić.

PREVENCIJA

Edukacija je temelj zaštite na radu, s kojom se treba započeti od srednje škole, naročito tamo gdje se školuju budući radnici u metalnoj, drvnoj i sličnim industrijama te u građevinarstvu

Izvor:
Foto:

Međimurje

„Moji doli i bregi“: Lea Ciglarić i Mario Blažević snimili najbolje fotografije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine u organizaciji Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“ održan je sada već tradicionalni fotografski natječaj „Moji doli i bregi“. Natječaj je bio otvoren od 17. lipnja do 31. kolovoza 2021. godine, a ukupno je pristiglo 58 fotografija.

Za najbolje fotografije nagrade su osigurali članovi LAG-a: PG Geler, OPG Nenad Preiner, Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“, OPG Nedin Sarač, OPG Christian Preložnjak, OPG Igor Hrustek, OPG Vesna Branilović, OPG Vlasta Sršan, Vina Jakopić i Udruga „Biovrt – u skladu s prirodom“.

Sadržaj fotografije morao je biti povezan s temama poljoprivrede i turizma, a sve su morale biti snimljene na području LAG-a „Međimurski doli i bregi“. Stručni žiri, koji su sačinjavali Davor Žerjav, Davorin Mance i Ratko Pesek, odabrao je po dvije fotografije iz svake kategorije.

U kategoriji Poljoprivrede prvo mjesto pripalo je Lei Ciglarić, a fotografija prikazuje u Međimurju već pomalo nesvakidašnji motiv – stočarstvo. Na drugom mjestu pažnju žirija je privukla zlatnožuta boja s međimurskih polja autorice Alenke Novak s motivom koji dočarava radišnost međimurskog kraja.

U kategoriji Turizam prvo mjesto otišlo je u ruke Marija Blaževića s fotografijom prekrasnih „bregi“ gornjega brdovitog Međimurja i slovenskim planinama u pozadini, a da Međimurci znaju i uživati govori motiv autorice Andreje Turk s međimurskog ribnjaka koji to zorno i prikazuje pa je zaslužio drugo mjesto.

– Zahvaljujemo svim sudionicima fotografskog natječaja na velikom odazivu te kvalitetnim i zanimljivim fotografijama naših dolova i bregova – poručuju iz LAG-a „Međimurski doli i bregi“.

Lea Ciglarić
Mario Blažević
Alenka Novak
Andreja Turk

Nastavite čitati

Međimurje

COVID-19: u Međimurju 21 novi slučaj zaraze, hospitalizirano je 14 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađen je 121 uzorak, od čega je evidentirano 20 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 16,52% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 23. rujna županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 27 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 124.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.136 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je ukupno 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirane su 2 osobe, nema otpuštenih osoba, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje