Povežite se s nama

Život i društvo

Silvek s Ružicom proslavio 50 godina braka, pa otkrio: “Sve što trebaš u braku je slušati ženu!”

Objavljeno:

- dana

ZLATNI PIR SUPRUŽNIKA ŠPIRANEC

U župnoj crkvi svetog Bartola apostola u Kamenici, 24. srpnja 50. godišnjicu braka obilježili su Ružica i Silvestar Špiranec.

Ovaj bračni par, iako živi u Varaždinu, većinu svoga vremena provodi u Bedencu, na području kameničke župe, gdje skrbe o pčelama, te vode brigu o ranču s očuvanom starinskom kućom i “negdašnjim” inventarom, pa stoga ne čudi što su za proslavu pola stoljeća svoje bračne ljubavi, odabrali upravo to mjesto.

Iz ljubavi se uzeli i cijeli život poštivali

Ružica i Silvestar su se upoznali sredinom šezdesetih godina prošloga stoljeća kada je Ružica, inače rođena Slavonka, bila još srednjoškolka, a Silvek, kako ga zovu prijatelji i rođaci, je već radio.  

– Dvoje mladih, kada se vole, moraju se uzeti! Iz ljubavi smo se uzeli i uvijek smo se voljeli i poštivali! – kaže Ružica prisjećajući se nedjelje, 24. srpnja 1966. godine kada je počeo njihov bračni život tijekom kojega nije nedostajalo izazova, planova, rada i odricanja, ali i ljepote koja se, uz ljubav, stvara upornošću, požrtvovnošću, razumijevanjem i poštovanjem.

Brak im je bio pun  izazova, odricanja, ali i ljepote

– U braku samo trebaš slušati ženu i sve je dobro! – s osmjehom kaže Silvestar otkrivajući recept uspješnoga braka iz kojeg su supružnici Špiranec dobili i dvoje djece: Tomislava koji još traži srodnu dušu i Gordanu koja je udana i ima dvoje djece.

Na proslavi vrijedne bračne obljetnice Špirančevih okupilo se četrdesetak uzvanika koji su u kamenički kraj stigli iz Varaždina, ali i iz Dalmacije i Slavonije.

Čestitajući Ružici i Silvestru na ovoj bračnoj obljetnici kamenički župnik vlč. Dragutin Joč zahvalio im je na njihovom svjedočenju ljubavi, bračnog poštovanja i vjere, te što su svojim životom svakako dobar primjer mlađim bračnim parovima.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Dosad potvrđeno 270 slučajeva gripe u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za razliku od prošle sezone, kada nije zabilježen niti jedan laboratorijski potvrđen slučaj gripe, u ovoj sezoni virus gripe je u cirkulaciji pa se sljedećih tjedana može očekivati porast broja oboljelih.

U Referentnom laboratoriju za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) potvrđeno je dosad 270 slučajeva gripe u Hrvatskoj, od kojih je u 260 uzoraka potvrđen virus gripe A, a u deset uzoraka virus gripe B, doznaje se u srijedu u HZJZ-u.

U subtipiziranim uzorcima gripe A prevladava virus gripe A/H3N2 (221 uzorak), dok je podtip A/H1N1 nađen u šest uzoraka, piše poslovni.hr.

Ove godine nabavljeno je 600.000 doza cjepiva za osobe s povećanim rizikom od teških oblika gripe i njezinih komplikacija.

Nastavite čitati

Život i društvo

U petak tijekom jutra varaždinska policija u akciji “Pojas i mobitel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 21. siječnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju “Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima, te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje