Ugledni stručnjaci i znanstvenici iz područja medicine, psihologije i metodologije rada predavanjima su otvorili 4. znanstveno-stručni simpozij „Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te!“.

Dvodnevni Simpozij održan je 22. i 23. studenoga u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, a priključili su mu se i brojni nastavnici te predavači.

– Mentalno zdravlje mladih smatramo prioritetnim kao javnozdravstveni problem koji u vremenu koje dolazi zauzima sve važnije mjesto. Želja nam je upoznati i roditelje te obrazovne i odgojne radnike, ali u isto vrijeme i mlade ljude, s načinom suočavanja i prevladavanja problema. Stres i sagorijevanje, što je i vodeća tema Simpozija, produkti su novog, suvremenog svijeta i tražimo odgovore. Ono što smo kao zajednica dužni napraviti jest prevenirati i na terapijski način adekvatno poduprijeti mlade ljude i omogućiti im siguran i zdrav rast te uključivanje u zajednicu kao važne sudionike i nositelje budućnosti – rekao je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i predsjednik Znanstvenog odbora.

Otvorenju Simpozija prisustvovali su i doc. dr. sc. Olivera Majić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i zamjenica gradonačelnika, dr. sc. Ivan Ćelić, saborski zastupnik i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, prim. dr. sc. Iva Pejnović – Franelić, izaslanica ministra zdravstva Republike Hrvatske te brojni drugi visoki dužnosnici, stručnjaci i ostali okupljeni kojih je ove godine bio rekordan broj.
Program socijalne podrške

– Ovaj je projekt značajan jer je sveobuhvatan te se radi o implementaciji nekoliko aktivnosti. Jedna od aktivnosti je i edukacija mladih u dijelu jačanja njihovih kompetencija i socijalnih vještina, ne putem jednog predavanja, već nizom od šest radionica tijekom šest mjeseci. To je najvažnije jer edukacije provode educirani vršnjački edukatori.

Projekt je zbog obuhvata i društveno korisnoga djelovanja osvojio brojna priznanja znanstvene i stručne zajednice, kao što su Rektorova nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici za provedbu projektnih aktivnosti u 2016. te 2018. godini, a predstavljen je i na Međunarodnoj Generalnoj skupštini IFMSA, gdje je ušao među prvih deset projekata na svijetu te osvojio drugo mjesto – istaknula je prof. log. Mirela Šentija – Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i predsjednica Organizacijskog odbora Simpozija te dodala: – Zabrinjava nas rastući javnozdravstveni problem mentalnih poremećaja u društvu te je namjera svih nas danas ovdje da pomoću socijalne podrške i programa koje nudimo, dodatno informiramo i nastavnike i roditelje, što zajednica na lokalnoj razini i čini.

Stručni Simpozij održan je u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, Doma zdravlja Zagreb – Zapad i Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC, u suorganizaciji sa Školom narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.

Komentari

Komentara