Povežite se s nama

Međimurje

Simulacija požara

Objavljeno:

- dana

Martijanec

Roditelji učenika Osnovne škole Martijanec ne moraju brinuti za sigurnost svoje djece u slučaju požara u školi.

Tako se barem može zaključiti prema vježbi “Požar u Osnovnoj školi Martijanec”, u kojoj je tijekom simuliranog požara uspješno zbrinuto svih dvjestotinjak djece. Sve službe koje u hitnim situacijama spašavanja ljudi ili imovine prve moraju stići na teren, svoj su posao obavile besprijekorno – izveli djecu iz zgrade i smjestili ih na sigurno, potražili po školi djecu s eventualno zadobivenim ozljedama, “spustili” djecu s viših katova, koja to nisu sama uspjela učiniti na vrijeme pa su ostala u zapaljenom objektu te pronaći one učenike koji su se zbog potencijalne panične reakcije možda zagubila po školi.

Simulacija spašavanja

Odmah po uočenoj vatri u školi, nastavnici i ravnateljica izveli su djecu na školsko dvorište do kojega su za nekoliko trenutaka pristigli i pripadnici DVD-a Martijanec.
Vatrogasci su ubrzo na sigurno iznijeli nekoliko “ozlijeđenih” učenika koje su netom poslije zbrinuli djelatnici Crvenog križa te Hitne medicinske pomoći iz Ludbrega.
Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja pomoću užeta su s gornjeg kata „spasili“ dva zarobljena učenika i njihovu učiteljicu, dok su psi tragači pronašli izgubljene učenike u krugu škole i na obližnjem polju.

Općina Martijanec puno ulaže u zaštitu i spašavanje kako bi se mještani osjećali što sigurnije

Za kraj simulacije, vatrogasci i nastavnici djeci su demonstrirali ispravan način korištenja aparata za gašenje požara. Inače, svaki nastavnik i djelatnik škole mora biti osposobljen za rukovanje protupožarnim aparatima.

-Prema smjernicama Općine, škola je dužna jednom godišnje provesti vježbu, pojasnila je načelnica općinskog Stožera za zaštitu i spašavanje i zamjenica načelnika općine Marijana Horvata, Sanja Tkalčić Fajt.

Smotra za kraj

Vježbom se provjerava osposobljenost svih uključenih u zaštitu i spašavanje

-Vježbom se provjerava osposobljenost svih uključenih u zaštitu i spašavanje te se utvrđuju eventualni nedostaci opreme ili potreba za nabavku nove. Vježba je također i dobra podloga za uklanjanje potencijalnih nedostataka, rekla je Sanaj Tkalčič Fajt te zaključila da su svi sudionici vježbe pokazali zavidnu spremnost i osposobljenost za hitne intervencije.

Vježba je završila smotrom svih sudionika, koju je obavio načelnik Općine Martijanec Marijan Horvat te im zahvalio na njihovu sudjelovanju. – Općina puno ulaže u zaštitu i spašavanje kako bi se mještani osjećali što sigurnije, kako za sebe tako i za svoju imovinu, istaknuo je Marijan Horvat te naglasio odličnu suradnju sa svima koji su uključeni u zaštitu i spašavanje. – S ovakvim ćemo vježbama u Martijancu nastaviti i ubuduće, neovisno o zakonskim odredbama. Nema važnije stvari od sigurnosti naših mještana, istaknuo je načelnik Martijanca, Marijan Horvat.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec svoj rast i razvoj želi temeljiti na obnovljivim izvorima energije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Grad Čakovec bio je domaćin edukativnog predavanja u okviru druge turneje pod nazivom „Dobra energija“ koju organizira i provodi Zelena energetska zadruga (ZEZ). Zadruga svoje aktivnosti provodi s ciljem edukacije građana o prednostima korištenja sunčeve energije te načinima i uvjetima ugradnje kućnih solarnih elektrana.

Edukacija o ugradnji kućnih solarnih elektrana, troškovima, potrebnoj dokumentaciji, prilikama za sufinanciranje i udruživanju sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, održana je u utorak, 19. listopada, u čakovečkoj zgradi Scheier pod vodstvom Maje Katić. Građanima se putem edukativnih prezentacija želi pomoći u realizaciji njihovih projekata na način koji će za njih biti maksimalno isplativ. Kampanja ZEZ-a je lokalno fokusirana da bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije izravnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova.

Uoči čakovečke radionice, gradonačelnica Ljerka Cividini održala je radni sastanak s upraviteljem Zadruge Zoranom Kordićem, voditeljicom projekata Hajdanom Rukavinom i tehničkom stručnjakinjom Majom Katić da bi se upoznala s njihovim radom i potencijalima suradnje.

– Sve što je povezano s obnovljivim izvorima energije, odnosno zelenom energijom općenito nas zanima, a ZEZ je dobar sugovornik jer ima reference suradnje s gradovima u cijeloj Hrvatskoj i iskustvo u pripremi i vođenju projekata iz te domene. Vidimo prostor za suradnju na projektima koje Grad Čakovec trenutno priprema za svoje objekte i na razvijanju naših projektnih ideja u skoroj budućnosti. Rukovodimo se Strategijom energetskog razvoja RH do 2030. koja usmjerava prema smanjenju emisije stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, sigurnosti opskrbe i razvoju unutarnjeg energetskog tržišta. Odličan interes građana za edukaciju koju je ZEZ osmislio tijekom turneje „Dobra energija“ potvrda je da smo na dobrom putu. Građani žele znati više, zanimaju ih ulaganja, uštede, sve opcije koje trebaju staviti na vagu, a na nama je da to promoviramo i da stvaramo uvjete za jednostavan i brz pristup kvalitetnim informacijama – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju čak 196 novih slučajeva zaraze koronom, jedan pacijent je na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 440 uzoraka, od čega su evidentirana 192 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 43,6% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 27. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 43 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 635.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 73.842 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 40 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirane su 4 osobe, otpuštene su 2 osobe, 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.

Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba 4., 8. i 17. studenog od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenog od 12 do 17 sati te 23. studenog od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

U subotu i nedjelju, 30. i 31. studenoga, uzimanje uzoraka za PCR i BAT testove odvijat će se od 7:30 sati u covid ambulanti iza Županijske bolnice Čakovec (Svetojelenska cesta), a iznimno u ponedjeljak, 1. studenog 2021. godine, neće se odvijati testiranja zbog državnog praznika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje